Lördag 21 oktober

Tema: Välbefinnande på jobbet

De går emot trenden

Statligt anställda akademiker är i högre utsträckning mindre nöjda med jobbet än andra akademiker. Men inte på Skatteverket, Södra regionen. 
– Nära ledarskap, delaktighet och flexibilitet är nyckelord, säger Maria Andrén, HR-konsult på Skatteverket i Malmö.

Foto: David Polberger

På Hjalmar Gullbergsgatan i centrala Malmö är det bråda dagar. Granskningen av inkomstdeklarationerna pågår för fullt. Det är stressigt. Precis som på alla skattekontor i Sverige. Men i Södra regionen (Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län) är det lägre sjukfrånvaro än i övriga landet. 3,9 procent i fjol mot 4,7 procent för Skatteverket totalt. Det är ett tecken på välbefinnande. Men ingen slump, menar Maria Andrén som är HR-konsult på Skatteverket i Malmö.
– Vi har jobbat systematiskt i ett par år. Och vi fokuserar på det vi kan påverka; arbetsglädjen och sjukfrånvaron bland annat. Det är ingen idé att fokusera på saker vi inte kan påverka, som konjunkturen eller Försäkringskassans regelverk.

Det finns två faktorer som är extra viktiga i den södra regionens framgångsarbete, menar Maria Andrén:
- Flexibilitet i arbetstid. Som handlar både om att ge möjligheter till att jobba deltid under perioder eller gå ner till delpension. Men det handlar också om att ge möjlighet till flexledighet under en dag för att en medarbetare behöver återhämta sig. Cheferna ser det som ett stort förtroende som skapar förutsättning för balans i tillvaron.
- Nära ledarskap och delaktighet. Vid en omorganisation 2014 tog man bort en ledningsnivå. Det gav ett mer nära ledarskap där chef och medarbetare i dialog hittar flexibla lösningar i ett tidigt skede.

Arbetet med att få 
ned sjukfrånvaron och höja arbetsglädjen har ofta skett i samverkan med facket. Per Holst, vice ordförande för Sacoföreningen i södra regionen och huvudskyddsombud, vill även framhålla satsningen på just skyddsombud.
– Arbetsgivarna har satsat på att vidareutbilda skyddsombuden så att vi varje år har en dag då vi samlas för att prata om aktuella ämnen, diskutera och göra grupparbeten. Det är viktigt att knyta kontakter med de andra skyddsombuden, säger han. 

Historiskt har akademiker på Skatteverket och andra statliga myndigheter varit lite mer nöjda med sina jobb än de i andra sektorer. Men den skillnaden är borta. Det visar Juseks färska rapport ”Hur mår statligt anställda akademiker på jobbet?”.
I fyra av de undersökta områdena får statliga arbetsplatser sämre betyg av sina anställda än de inom kommunal eller privat sektor. Det är: Styrning och ledning av verksamheten, arbetsbelastning och stress, relation till närmaste chef samt lön och löneprocess.
Och andelen som är missnöjda med välbefinnandet i stort är 13 procent för de statligt anställda medan samma siffra är 10 procent för kommun- och landstingsanställda, samt 9 procent för de i privat sektor.

Lena Emanuelsson, förhandlingschef för offentlig sektor på Jusek, är bekymrad över utvecklingen:
– Statliga arbetsgivare måste bli mer attraktiva. För arbetsgivare som inte är löneledande är det avgörande i konkurrensen om Sveriges akademiker att erbjuda ett högt välbefinnande i arbetet. Om arbetsmiljön i statlig sektor förändras i riktningen med Juseks förslag kommer effektiviteten att öka och kompetensförsörjningen säkras, säger hon. 

----

Skillnad mellan könen även här

Kvinnorna på Skatteverket är sjukskrivna dubbelt så mycket som männen. 

Allt är inte frid och fröjd på Skatteverket. Ett problem verket inte lyckats lösa är de stora skillnaderna i sjukfrånvaro mellan män och kvinnor. 2016 hade kvinnorna drygt 60 procent högre sjukfrånvaro än männen.

Medan männen hade en sjukfrånvaro på 2,5 procent var motsvarande siffra för kvinnorna 5,5 procent. Genomsnittet var 4,5 procent.
– Så ser det ut i samhället i stort, tyvärr. Men hos oss har vi  en ganska bra förklaring, säger Sofia Martell som är sektionschef på Skatteverkets HR-avdelning.

Och den är?
– I de ärendestyrda verksamheterna, som styrs av flödet och volymen av inkommande ärenden, återfinns en hög andel kvinnor. Här är den egna kontrollen över arbetet låg och det bidrar till en högre sjukfrånvaro. 

Att kvinnor är mer sjukskrivna i arbetslivet syns också i Försäkringskassans statistik över samtliga sjukskrivna. I mars 2017 hade den genomsnittlige arbetstagaren varit sjukskriven 10,6 dagar under de senaste 12 månaderna. För män var snittet 7,4 dagar och för kvinnor nästan dubbelt så mycket: 
13,9 dagar. 

-----

Fakta:
Många akademiker 
på Skatteverket
- Bildades 2004 när Riksskatteverket, RSV, slogs ihop med de tio skattemyndigheter som fanns. Har i dag ungefär 10 500 anställda, varav cirka 1 500 i den södra regionen.
-Av verkets anställda har två av tre (66,8 procent) akademisk utbildning på tre år eller mer. De vanligaste akademikerna är ekonomer och jurister, följt 
av statsvetare.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter