Onsdag 21 mars

Tema: Välbefinnande på jobbet

De går emot trenden

Statligt anställda akademiker är i högre utsträckning mindre nöjda med jobbet än andra akademiker. Men inte på Skatteverket, Södra regionen. 
– Nära ledarskap, delaktighet och flexibilitet är nyckelord, säger Maria Andrén, HR-konsult på Skatteverket i Malmö.

Foto: David Polberger

På Hjalmar Gullbergsgatan i centrala Malmö är det bråda dagar. Granskningen av inkomstdeklarationerna pågår för fullt. Det är stressigt. Precis som på alla skattekontor i Sverige. Men i Södra regionen (Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län) är det lägre sjukfrånvaro än i övriga landet. 3,9 procent i fjol mot 4,7 procent för Skatteverket totalt. Det är ett tecken på välbefinnande. Men ingen slump, menar Maria Andrén som är HR-konsult på Skatteverket i Malmö.
– Vi har jobbat systematiskt i ett par år. Och vi fokuserar på det vi kan påverka; arbetsglädjen och sjukfrånvaron bland annat. Det är ingen idé att fokusera på saker vi inte kan påverka, som konjunkturen eller Försäkringskassans regelverk.

Det finns två faktorer som är extra viktiga i den södra regionens framgångsarbete, menar Maria Andrén:
- Flexibilitet i arbetstid. Som handlar både om att ge möjligheter till att jobba deltid under perioder eller gå ner till delpension. Men det handlar också om att ge möjlighet till flexledighet under en dag för att en medarbetare behöver återhämta sig. Cheferna ser det som ett stort förtroende som skapar förutsättning för balans i tillvaron.
- Nära ledarskap och delaktighet. Vid en omorganisation 2014 tog man bort en ledningsnivå. Det gav ett mer nära ledarskap där chef och medarbetare i dialog hittar flexibla lösningar i ett tidigt skede.

Arbetet med att få 
ned sjukfrånvaron och höja arbetsglädjen har ofta skett i samverkan med facket. Per Holst, vice ordförande för Sacoföreningen i södra regionen och huvudskyddsombud, vill även framhålla satsningen på just skyddsombud.
– Arbetsgivarna har satsat på att vidareutbilda skyddsombuden så att vi varje år har en dag då vi samlas för att prata om aktuella ämnen, diskutera och göra grupparbeten. Det är viktigt att knyta kontakter med de andra skyddsombuden, säger han. 

Historiskt har akademiker på Skatteverket och andra statliga myndigheter varit lite mer nöjda med sina jobb än de i andra sektorer. Men den skillnaden är borta. Det visar Juseks färska rapport ”Hur mår statligt anställda akademiker på jobbet?”.
I fyra av de undersökta områdena får statliga arbetsplatser sämre betyg av sina anställda än de inom kommunal eller privat sektor. Det är: Styrning och ledning av verksamheten, arbetsbelastning och stress, relation till närmaste chef samt lön och löneprocess.
Och andelen som är missnöjda med välbefinnandet i stort är 13 procent för de statligt anställda medan samma siffra är 10 procent för kommun- och landstingsanställda, samt 9 procent för de i privat sektor.

Lena Emanuelsson, förhandlingschef för offentlig sektor på Jusek, är bekymrad över utvecklingen:
– Statliga arbetsgivare måste bli mer attraktiva. För arbetsgivare som inte är löneledande är det avgörande i konkurrensen om Sveriges akademiker att erbjuda ett högt välbefinnande i arbetet. Om arbetsmiljön i statlig sektor förändras i riktningen med Juseks förslag kommer effektiviteten att öka och kompetensförsörjningen säkras, säger hon. 

----

Skillnad mellan könen även här

Kvinnorna på Skatteverket är sjukskrivna dubbelt så mycket som männen. 

Allt är inte frid och fröjd på Skatteverket. Ett problem verket inte lyckats lösa är de stora skillnaderna i sjukfrånvaro mellan män och kvinnor. 2016 hade kvinnorna drygt 60 procent högre sjukfrånvaro än männen.

Medan männen hade en sjukfrånvaro på 2,5 procent var motsvarande siffra för kvinnorna 5,5 procent. Genomsnittet var 4,5 procent.
– Så ser det ut i samhället i stort, tyvärr. Men hos oss har vi  en ganska bra förklaring, säger Sofia Martell som är sektionschef på Skatteverkets HR-avdelning.

Och den är?
– I de ärendestyrda verksamheterna, som styrs av flödet och volymen av inkommande ärenden, återfinns en hög andel kvinnor. Här är den egna kontrollen över arbetet låg och det bidrar till en högre sjukfrånvaro. 

Att kvinnor är mer sjukskrivna i arbetslivet syns också i Försäkringskassans statistik över samtliga sjukskrivna. I mars 2017 hade den genomsnittlige arbetstagaren varit sjukskriven 10,6 dagar under de senaste 12 månaderna. För män var snittet 7,4 dagar och för kvinnor nästan dubbelt så mycket: 
13,9 dagar. 

-----

Fakta:
Många akademiker 
på Skatteverket
- Bildades 2004 när Riksskatteverket, RSV, slogs ihop med de tio skattemyndigheter som fanns. Har i dag ungefär 10 500 anställda, varav cirka 1 500 i den södra regionen.
-Av verkets anställda har två av tre (66,8 procent) akademisk utbildning på tre år eller mer. De vanligaste akademikerna är ekonomer och jurister, följt 
av statsvetare.

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter