Lördag 16 december

Tema: Välbefinnande på jobbet

De går emot trenden

Statligt anställda akademiker är i högre utsträckning mindre nöjda med jobbet än andra akademiker. Men inte på Skatteverket, Södra regionen. 
– Nära ledarskap, delaktighet och flexibilitet är nyckelord, säger Maria Andrén, HR-konsult på Skatteverket i Malmö.

Foto: David Polberger

På Hjalmar Gullbergsgatan i centrala Malmö är det bråda dagar. Granskningen av inkomstdeklarationerna pågår för fullt. Det är stressigt. Precis som på alla skattekontor i Sverige. Men i Södra regionen (Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län) är det lägre sjukfrånvaro än i övriga landet. 3,9 procent i fjol mot 4,7 procent för Skatteverket totalt. Det är ett tecken på välbefinnande. Men ingen slump, menar Maria Andrén som är HR-konsult på Skatteverket i Malmö.
– Vi har jobbat systematiskt i ett par år. Och vi fokuserar på det vi kan påverka; arbetsglädjen och sjukfrånvaron bland annat. Det är ingen idé att fokusera på saker vi inte kan påverka, som konjunkturen eller Försäkringskassans regelverk.

Det finns två faktorer som är extra viktiga i den södra regionens framgångsarbete, menar Maria Andrén:
- Flexibilitet i arbetstid. Som handlar både om att ge möjligheter till att jobba deltid under perioder eller gå ner till delpension. Men det handlar också om att ge möjlighet till flexledighet under en dag för att en medarbetare behöver återhämta sig. Cheferna ser det som ett stort förtroende som skapar förutsättning för balans i tillvaron.
- Nära ledarskap och delaktighet. Vid en omorganisation 2014 tog man bort en ledningsnivå. Det gav ett mer nära ledarskap där chef och medarbetare i dialog hittar flexibla lösningar i ett tidigt skede.

Arbetet med att få 
ned sjukfrånvaron och höja arbetsglädjen har ofta skett i samverkan med facket. Per Holst, vice ordförande för Sacoföreningen i södra regionen och huvudskyddsombud, vill även framhålla satsningen på just skyddsombud.
– Arbetsgivarna har satsat på att vidareutbilda skyddsombuden så att vi varje år har en dag då vi samlas för att prata om aktuella ämnen, diskutera och göra grupparbeten. Det är viktigt att knyta kontakter med de andra skyddsombuden, säger han. 

Historiskt har akademiker på Skatteverket och andra statliga myndigheter varit lite mer nöjda med sina jobb än de i andra sektorer. Men den skillnaden är borta. Det visar Juseks färska rapport ”Hur mår statligt anställda akademiker på jobbet?”.
I fyra av de undersökta områdena får statliga arbetsplatser sämre betyg av sina anställda än de inom kommunal eller privat sektor. Det är: Styrning och ledning av verksamheten, arbetsbelastning och stress, relation till närmaste chef samt lön och löneprocess.
Och andelen som är missnöjda med välbefinnandet i stort är 13 procent för de statligt anställda medan samma siffra är 10 procent för kommun- och landstingsanställda, samt 9 procent för de i privat sektor.

Lena Emanuelsson, förhandlingschef för offentlig sektor på Jusek, är bekymrad över utvecklingen:
– Statliga arbetsgivare måste bli mer attraktiva. För arbetsgivare som inte är löneledande är det avgörande i konkurrensen om Sveriges akademiker att erbjuda ett högt välbefinnande i arbetet. Om arbetsmiljön i statlig sektor förändras i riktningen med Juseks förslag kommer effektiviteten att öka och kompetensförsörjningen säkras, säger hon. 

----

Skillnad mellan könen även här

Kvinnorna på Skatteverket är sjukskrivna dubbelt så mycket som männen. 

Allt är inte frid och fröjd på Skatteverket. Ett problem verket inte lyckats lösa är de stora skillnaderna i sjukfrånvaro mellan män och kvinnor. 2016 hade kvinnorna drygt 60 procent högre sjukfrånvaro än männen.

Medan männen hade en sjukfrånvaro på 2,5 procent var motsvarande siffra för kvinnorna 5,5 procent. Genomsnittet var 4,5 procent.
– Så ser det ut i samhället i stort, tyvärr. Men hos oss har vi  en ganska bra förklaring, säger Sofia Martell som är sektionschef på Skatteverkets HR-avdelning.

Och den är?
– I de ärendestyrda verksamheterna, som styrs av flödet och volymen av inkommande ärenden, återfinns en hög andel kvinnor. Här är den egna kontrollen över arbetet låg och det bidrar till en högre sjukfrånvaro. 

Att kvinnor är mer sjukskrivna i arbetslivet syns också i Försäkringskassans statistik över samtliga sjukskrivna. I mars 2017 hade den genomsnittlige arbetstagaren varit sjukskriven 10,6 dagar under de senaste 12 månaderna. För män var snittet 7,4 dagar och för kvinnor nästan dubbelt så mycket: 
13,9 dagar. 

-----

Fakta:
Många akademiker 
på Skatteverket
- Bildades 2004 när Riksskatteverket, RSV, slogs ihop med de tio skattemyndigheter som fanns. Har i dag ungefär 10 500 anställda, varav cirka 1 500 i den södra regionen.
-Av verkets anställda har två av tre (66,8 procent) akademisk utbildning på tre år eller mer. De vanligaste akademikerna är ekonomer och jurister, följt 
av statsvetare.

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter