Onsdag 21 mars

Tema: Välbefinnande på jobbet

Psykologen: ”Sätt gränser och våga säg nej”

Det är bästa receptet för att öka välbefinnandet på jobbet och undvika stress och ohälsa. Det menar psykologen Åsa Kruse, författare till boken ”Tillbaka till jobbet”.

 

Foto: Magnus Glans

 Hon är inte det minsta förvånad över Juseks rapport som visar att akademiker är mer stressade och mår sämre i sitt jobb än tidigare.
– Klimatet i arbetslivet har blivit hårdare. Man ska producera mycket mer med mindre personalresurser. Tidigare var näringslivet mer krävande. Men så är det inte längre. Nu är det tuffa krav i vården, på lärare och i övrig offentlig sektor också, säger Åsa Kruse, som har lång erfarenhet av att jobba med stressrelaterade problem på arbetsplatser. Både som psykolog och psykoterapeut.

Nyligen korades hennes ”Tillbaka till jobbet” till årets HR-bok av HR-föreningen och Personal & Ledarskap. I 
den delar hon med sig av sin kunskap 
av stress i arbetslivet och ger också verktyg för att undvika att må dåligt 
på arbetet.

Vad är det absolut viktigaste rådet?
– Att börja säga ifrån när det inte funkar på jobbet. Om du inte kommer att hinna eller har för mycket måste du säga nej. Det finns inget viktigare än att sätta gränser. Tyvärr är det alldeles för vanligt att folk säger ja när chefen kommer och frågar om mer jobb.

Varför säger många inte nej?
– Rädsla, tror jag. Många tror att det är en katastrof att säga att man inte hinner med. De ser det som otänkbart att säga ”nu räcker det”. Men min erfarenhet är att chefer nästan alltid respekterar ett nej.

Och om de inte gör det?
– Har man en chef som är omöjlig att resonera med eller som ställer orimliga krav, samtidigt som man inser att man själv inte har något inflytande, ska man kanske fundera på om det är så bra att vara kvar på en sådan arbetsplats. Inte minst om man redan lider av stressrelaterade symptom.

Åsa Kruse har under åren sett hur svårt det är att få högpresterande personer att bromsa in. Hon menar att det finns så många belöningar med att vara högpresterande och ambitiös – högre lön, roligare arbetsuppgifter och beröm – att individen ofta själv inte inser när det blir för mycket jobb. Därför har cheferna ett mycket stort ansvar.
– De har en otroligt viktig roll när det gäller att förmedla vad som förväntas av den anställde. Där är feedbacken viktig. Att inte få feedback på sitt arbete sänder ofta en signal till människor att de inte räcker till. Då jobbar de ännu mer. Det är också viktigt att cheferna själva föregår med gott exempel och sätter gränser, som kanske inte alltid medarbetarna själva gör.

Hur menar du då?
– Kulturen att läsa jobbmejl i mobilen när man är ledig börjar sprida sig. Så fort det plingar till läser man och svarar. Det skapar en kultur där man jämt är uppkopplad. Därför ska chefer inte mejla eller kontakta medarbetare utanför arbetstid. De ska vara tydliga med att visa att de respekterar fritiden.

----

Nio tecken på att du är stressad
1.
Sömnproblem.
2. Mag- och tarmbesvär.
3. Huvudvärk.
4. Lättirriterad.
5. Minnesproblem.
6. Ljud- och ljuskänslighet.
7. Rastlöshet.
8. Bröstsmärtor.
9. Trötthet.

Elva orskar till att du mår dåligt på jobbet
1. Sömnproblem.
2. Mag- och tarmbesvär.
3. Huvudvärk.
4. Lättirriterad.
5. Minnesproblem.
6. Ljud- och ljuskänslighet.
7. Rastlöshet.
8. Bröstsmärtor.
9. Trötthet.
6. Otydliga mål 
och direktiv.
7. Bristande 
feedback.
8. Dålig fysisk arbetsmiljö.
9. Tidsbrist.
10. Arbetsrelaterade mejl, sms och telefonsamtal när du är ledig.
11. Bristande kompetensmatchning.

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter