Lördag 21 oktober

Tema: Välbefinnande på jobbet

Psykologen: ”Sätt gränser och våga säg nej”

Det är bästa receptet för att öka välbefinnandet på jobbet och undvika stress och ohälsa. Det menar psykologen Åsa Kruse, författare till boken ”Tillbaka till jobbet”.

 

Foto: Magnus Glans

 Hon är inte det minsta förvånad över Juseks rapport som visar att akademiker är mer stressade och mår sämre i sitt jobb än tidigare.
– Klimatet i arbetslivet har blivit hårdare. Man ska producera mycket mer med mindre personalresurser. Tidigare var näringslivet mer krävande. Men så är det inte längre. Nu är det tuffa krav i vården, på lärare och i övrig offentlig sektor också, säger Åsa Kruse, som har lång erfarenhet av att jobba med stressrelaterade problem på arbetsplatser. Både som psykolog och psykoterapeut.

Nyligen korades hennes ”Tillbaka till jobbet” till årets HR-bok av HR-föreningen och Personal & Ledarskap. I 
den delar hon med sig av sin kunskap 
av stress i arbetslivet och ger också verktyg för att undvika att må dåligt 
på arbetet.

Vad är det absolut viktigaste rådet?
– Att börja säga ifrån när det inte funkar på jobbet. Om du inte kommer att hinna eller har för mycket måste du säga nej. Det finns inget viktigare än att sätta gränser. Tyvärr är det alldeles för vanligt att folk säger ja när chefen kommer och frågar om mer jobb.

Varför säger många inte nej?
– Rädsla, tror jag. Många tror att det är en katastrof att säga att man inte hinner med. De ser det som otänkbart att säga ”nu räcker det”. Men min erfarenhet är att chefer nästan alltid respekterar ett nej.

Och om de inte gör det?
– Har man en chef som är omöjlig att resonera med eller som ställer orimliga krav, samtidigt som man inser att man själv inte har något inflytande, ska man kanske fundera på om det är så bra att vara kvar på en sådan arbetsplats. Inte minst om man redan lider av stressrelaterade symptom.

Åsa Kruse har under åren sett hur svårt det är att få högpresterande personer att bromsa in. Hon menar att det finns så många belöningar med att vara högpresterande och ambitiös – högre lön, roligare arbetsuppgifter och beröm – att individen ofta själv inte inser när det blir för mycket jobb. Därför har cheferna ett mycket stort ansvar.
– De har en otroligt viktig roll när det gäller att förmedla vad som förväntas av den anställde. Där är feedbacken viktig. Att inte få feedback på sitt arbete sänder ofta en signal till människor att de inte räcker till. Då jobbar de ännu mer. Det är också viktigt att cheferna själva föregår med gott exempel och sätter gränser, som kanske inte alltid medarbetarna själva gör.

Hur menar du då?
– Kulturen att läsa jobbmejl i mobilen när man är ledig börjar sprida sig. Så fort det plingar till läser man och svarar. Det skapar en kultur där man jämt är uppkopplad. Därför ska chefer inte mejla eller kontakta medarbetare utanför arbetstid. De ska vara tydliga med att visa att de respekterar fritiden.

----

Nio tecken på att du är stressad
1.
Sömnproblem.
2. Mag- och tarmbesvär.
3. Huvudvärk.
4. Lättirriterad.
5. Minnesproblem.
6. Ljud- och ljuskänslighet.
7. Rastlöshet.
8. Bröstsmärtor.
9. Trötthet.

Elva orskar till att du mår dåligt på jobbet
1. Sömnproblem.
2. Mag- och tarmbesvär.
3. Huvudvärk.
4. Lättirriterad.
5. Minnesproblem.
6. Ljud- och ljuskänslighet.
7. Rastlöshet.
8. Bröstsmärtor.
9. Trötthet.
6. Otydliga mål 
och direktiv.
7. Bristande 
feedback.
8. Dålig fysisk arbetsmiljö.
9. Tidsbrist.
10. Arbetsrelaterade mejl, sms och telefonsamtal när du är ledig.
11. Bristande kompetensmatchning.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter