Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Tema: Välbefinnande på jobbet

Psykologen: ”Sätt gränser och våga säg nej”

Det är bästa receptet för att öka välbefinnandet på jobbet och undvika stress och ohälsa. Det menar psykologen Åsa Kruse, författare till boken ”Tillbaka till jobbet”.

 

Foto: Magnus Glans

 Hon är inte det minsta förvånad över Juseks rapport som visar att akademiker är mer stressade och mår sämre i sitt jobb än tidigare.
– Klimatet i arbetslivet har blivit hårdare. Man ska producera mycket mer med mindre personalresurser. Tidigare var näringslivet mer krävande. Men så är det inte längre. Nu är det tuffa krav i vården, på lärare och i övrig offentlig sektor också, säger Åsa Kruse, som har lång erfarenhet av att jobba med stressrelaterade problem på arbetsplatser. Både som psykolog och psykoterapeut.

Nyligen korades hennes ”Tillbaka till jobbet” till årets HR-bok av HR-föreningen och Personal & Ledarskap. I 
den delar hon med sig av sin kunskap 
av stress i arbetslivet och ger också verktyg för att undvika att må dåligt 
på arbetet.

Vad är det absolut viktigaste rådet?
– Att börja säga ifrån när det inte funkar på jobbet. Om du inte kommer att hinna eller har för mycket måste du säga nej. Det finns inget viktigare än att sätta gränser. Tyvärr är det alldeles för vanligt att folk säger ja när chefen kommer och frågar om mer jobb.

Varför säger många inte nej?
– Rädsla, tror jag. Många tror att det är en katastrof att säga att man inte hinner med. De ser det som otänkbart att säga ”nu räcker det”. Men min erfarenhet är att chefer nästan alltid respekterar ett nej.

Och om de inte gör det?
– Har man en chef som är omöjlig att resonera med eller som ställer orimliga krav, samtidigt som man inser att man själv inte har något inflytande, ska man kanske fundera på om det är så bra att vara kvar på en sådan arbetsplats. Inte minst om man redan lider av stressrelaterade symptom.

Åsa Kruse har under åren sett hur svårt det är att få högpresterande personer att bromsa in. Hon menar att det finns så många belöningar med att vara högpresterande och ambitiös – högre lön, roligare arbetsuppgifter och beröm – att individen ofta själv inte inser när det blir för mycket jobb. Därför har cheferna ett mycket stort ansvar.
– De har en otroligt viktig roll när det gäller att förmedla vad som förväntas av den anställde. Där är feedbacken viktig. Att inte få feedback på sitt arbete sänder ofta en signal till människor att de inte räcker till. Då jobbar de ännu mer. Det är också viktigt att cheferna själva föregår med gott exempel och sätter gränser, som kanske inte alltid medarbetarna själva gör.

Hur menar du då?
– Kulturen att läsa jobbmejl i mobilen när man är ledig börjar sprida sig. Så fort det plingar till läser man och svarar. Det skapar en kultur där man jämt är uppkopplad. Därför ska chefer inte mejla eller kontakta medarbetare utanför arbetstid. De ska vara tydliga med att visa att de respekterar fritiden.

----

Nio tecken på att du är stressad
1.
Sömnproblem.
2. Mag- och tarmbesvär.
3. Huvudvärk.
4. Lättirriterad.
5. Minnesproblem.
6. Ljud- och ljuskänslighet.
7. Rastlöshet.
8. Bröstsmärtor.
9. Trötthet.

Elva orskar till att du mår dåligt på jobbet
1. Sömnproblem.
2. Mag- och tarmbesvär.
3. Huvudvärk.
4. Lättirriterad.
5. Minnesproblem.
6. Ljud- och ljuskänslighet.
7. Rastlöshet.
8. Bröstsmärtor.
9. Trötthet.
6. Otydliga mål 
och direktiv.
7. Bristande 
feedback.
8. Dålig fysisk arbetsmiljö.
9. Tidsbrist.
10. Arbetsrelaterade mejl, sms och telefonsamtal när du är ledig.
11. Bristande kompetensmatchning.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter