Lördag 16 december

Tema: Välbefinnande på jobbet

Psykologen: ”Sätt gränser och våga säg nej”

Det är bästa receptet för att öka välbefinnandet på jobbet och undvika stress och ohälsa. Det menar psykologen Åsa Kruse, författare till boken ”Tillbaka till jobbet”.

 

Foto: Magnus Glans

 Hon är inte det minsta förvånad över Juseks rapport som visar att akademiker är mer stressade och mår sämre i sitt jobb än tidigare.
– Klimatet i arbetslivet har blivit hårdare. Man ska producera mycket mer med mindre personalresurser. Tidigare var näringslivet mer krävande. Men så är det inte längre. Nu är det tuffa krav i vården, på lärare och i övrig offentlig sektor också, säger Åsa Kruse, som har lång erfarenhet av att jobba med stressrelaterade problem på arbetsplatser. Både som psykolog och psykoterapeut.

Nyligen korades hennes ”Tillbaka till jobbet” till årets HR-bok av HR-föreningen och Personal & Ledarskap. I 
den delar hon med sig av sin kunskap 
av stress i arbetslivet och ger också verktyg för att undvika att må dåligt 
på arbetet.

Vad är det absolut viktigaste rådet?
– Att börja säga ifrån när det inte funkar på jobbet. Om du inte kommer att hinna eller har för mycket måste du säga nej. Det finns inget viktigare än att sätta gränser. Tyvärr är det alldeles för vanligt att folk säger ja när chefen kommer och frågar om mer jobb.

Varför säger många inte nej?
– Rädsla, tror jag. Många tror att det är en katastrof att säga att man inte hinner med. De ser det som otänkbart att säga ”nu räcker det”. Men min erfarenhet är att chefer nästan alltid respekterar ett nej.

Och om de inte gör det?
– Har man en chef som är omöjlig att resonera med eller som ställer orimliga krav, samtidigt som man inser att man själv inte har något inflytande, ska man kanske fundera på om det är så bra att vara kvar på en sådan arbetsplats. Inte minst om man redan lider av stressrelaterade symptom.

Åsa Kruse har under åren sett hur svårt det är att få högpresterande personer att bromsa in. Hon menar att det finns så många belöningar med att vara högpresterande och ambitiös – högre lön, roligare arbetsuppgifter och beröm – att individen ofta själv inte inser när det blir för mycket jobb. Därför har cheferna ett mycket stort ansvar.
– De har en otroligt viktig roll när det gäller att förmedla vad som förväntas av den anställde. Där är feedbacken viktig. Att inte få feedback på sitt arbete sänder ofta en signal till människor att de inte räcker till. Då jobbar de ännu mer. Det är också viktigt att cheferna själva föregår med gott exempel och sätter gränser, som kanske inte alltid medarbetarna själva gör.

Hur menar du då?
– Kulturen att läsa jobbmejl i mobilen när man är ledig börjar sprida sig. Så fort det plingar till läser man och svarar. Det skapar en kultur där man jämt är uppkopplad. Därför ska chefer inte mejla eller kontakta medarbetare utanför arbetstid. De ska vara tydliga med att visa att de respekterar fritiden.

----

Nio tecken på att du är stressad
1.
Sömnproblem.
2. Mag- och tarmbesvär.
3. Huvudvärk.
4. Lättirriterad.
5. Minnesproblem.
6. Ljud- och ljuskänslighet.
7. Rastlöshet.
8. Bröstsmärtor.
9. Trötthet.

Elva orskar till att du mår dåligt på jobbet
1. Sömnproblem.
2. Mag- och tarmbesvär.
3. Huvudvärk.
4. Lättirriterad.
5. Minnesproblem.
6. Ljud- och ljuskänslighet.
7. Rastlöshet.
8. Bröstsmärtor.
9. Trötthet.
6. Otydliga mål 
och direktiv.
7. Bristande 
feedback.
8. Dålig fysisk arbetsmiljö.
9. Tidsbrist.
10. Arbetsrelaterade mejl, sms och telefonsamtal när du är ledig.
11. Bristande kompetensmatchning.

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter