Torsdag 22 februari

Tema: Sociala medier

Facebook gav Örebro kommun direktkontakt

Sociala medier har blivit en naturlig del av vår vardag och både företag och organisationer har behövt ta ställning till hur man ska hantera de nya kanalerna. För Örebro kommun har steget ut på den sociala arenan inneburit en stjärnsmäll – av det positiva slaget.
– Det har blivit några av våra viktigaste kommunikationsmedel, säger Linus Mattisson, sociala medieredaktör på Örebro kommun. 

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Allt fler väljer att använda sig av sociala medier – ung som gammal. Det visar statistik från Internetstiftelsen i Sverige. Men det är inte bara privatpersoner som har mycket att vinna. För företag och myndigheter är möjligheten att synas på sociala medier ovärderlig. Och allt fler har fått upp ögonen för det nya sättet att nå ut med information.

En av dessa aktörer är Örebro kommun, som för tredje året i rad har engagerat flest personer på sociala medier av alla Sveriges kommuner.

– Det har gett oss en ökad transparens och medborgarna har getts ökat inflytande och insyn genom vårt sätt att använda sociala medier, säger Linus Mattisson, sociala medieredaktör på Örebro kommun. 

Tidigt såg kommunen att man tack vare sociala medier snabbt kunde nå ut med viktig information till en stor population – eller rikta in sig på vissa, specifika målgrupper.

– Just nu jobbar vi med snapchat för att nå de unga, säger Linus Mattisson, som anställdes 2015 för att utveckla kommunens sociala kanaler.

– Just nu jobbar vi mycket med rörligt, konstaterar han och har svårt att inte berätta om den senaste raketen.

Hans videoinslag om uppfinnaren Axel Borg, som har tillverkat sin egen flygmaskin, som lades ut på kommunens Facebook-konto har nått rekordhöga siffror. I slutet av september hade inlägget över 80 000 reaktioner, kommentarer och delningar. Men inslaget har inte bara 1,2 miljoner visningar och nått 2,7 miljoner personer, utan har även fångats upp och visats av MTV i sju olika länder.

– Det är helt galet. Vi har ett av Sveriges mest virala inlägg, alla kategorier och det behöver inte kosta så mycket, säger han.

Örebro kommun finns inte bara på Facebook utan även på Twitter, Instagram, Youtube, Flickr och Linked-in. På sin hemsida har de gått ut med riktlinjer för vad som gäller. Totalt arbetar tio anställda med de sociala medierna, men det är bara kontorstider som gäller.

– Nog blir det att jag kollar våra konton ibland även på helgerna, det måste jag erkänna, men jag ser inte att det är något problem, säger Linus Mattisson.

Några nackdelar har han än så länge inte mött med kommunens aktivitet på sociala medier.

– Det handlar om omdöme, att man ska ha sunt förnuft och gott omdöme.

Internetstiftelsen i Sveriges rapport för 2016 visar att de som väljer att gå ut med information via sociala medier inte längre bara når de yngre generationerna. Under de sista fyra åren har sociala medier ökat i alla åldersgrupper. Nyblivna pensionärer som använde sociala nätverk har mellan 2013 och 2016 fördubblat sin tid i sociala medier. Från 2,6 timmar i veckan till 4,9.

– Sociala medier är i grunden positivt, säger Emma Blom, vd på Social Industries och expert på sociala medier.

– De ska ses som en utmaning, inget problem, det handlar om hur vi förhåller oss till dem.

Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter