Torsdag 23 november

Tema: Sociala medier

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Gränsen mellan privatliv och arbetsliv blir lätt suddig när det gäller sociala medier. Och det har både för- och nackdelar. Enligt en rundringning av Saco känner sig många medlemmar övervakade och kartlagda både under och efter arbetstid.

Foto: Magnus Glans

Sociala nätverk har blivit en naturlig del av vår vardag. Tre av fem internetanvändare i Sverige använde förra året sociala nätverk dagligen enligt statistik från Internetstiftelsen i Sverige. Det blir också allt vanligare att företag och organisationer sprider information genom sina anställda. Trots att detta har ökat och pågått i flera år är det fortfarande många av Juseks medlemmar som upplever att gränsen mellan den offentliga och den privata rollen är otydlig.

– Jag vet att det kan kännas bekymmersamt att förväntas använda sin privata profil för att sprida arbetsmaterial. Det handlar ju om en privat kanal, det är i ens eget namn det görs, säger Emma Ehnmark Olseni, ombudsman på Jusek.

För ungefär fyra år sedan började det komma frågor till Juseks rådgivning som gällde just gränslandet mellan privatliv och arbetsliv i sociala medier. Oftast handlar frågorna om det sociala yrkesnätverket Linkedin.

– Jag har pratat med medlemmar som förväntats sprida information om företaget på sin Linkedin, säger hon.

För många känns det bra att förmedla information om sin arbetsgivare, men vad som delas i ett privata närverk måste vara individens beslut. Emma Ehnmark Olseni förklarar att ingen kan tvingas att sprida information om det inte står med i anställningsavtalet.

– Men det rättsliga är i de här sammanhangen mindre viktigt, utan oftast handlar det om en kultur och att medarbetarna känner sig pressade till det.

Hon uppmanar alla att fundera kring hur de själva egentligen vill göra.

– Jag tror att man måste vara beredd på att säga ja eller nej, känns det inte okej att blanda ihop den privata sociala kanalen med arbetslivet så ska man säga ifrån.

Emma Ehnmark Olseni har också fått ta emot samtal från medlemmar som drabbats av att en personlig uppdatering slagit tillbaka på arbetslivet.

– Jag vill varna – man vet inte vem som kan se det man har lagt ut, även om det är i en sluten grupp. Helt plötsligt tar någon en skärmdump och så kommer det upp någon annanstans. När något tas ur sitt sammanhang kan det se mer stötande ut än vad det egentligen var menat, förklarar hon och får medhåll av Emma Blom, vd på Social Industries och expert på sociala medier.

– En tumregel för alla borde vara att inte lägga upp något i sociala medier om vissa människor inte bör se det, säger hon och förklarar att det i dag egentligen inte finns någon tydlig gräns mellan privat- och arbetsliv på sociala medier.

– Folk måste få göra som de vill, men å andra sidan har arbetsgivaren koll på nätet och hittar de något de inte gillar så påverkar det naturligtvis, säger hon.

Enligt flera experter som Karriär har pratat med saknas det ofta medvetenhet och öppenhet kring ämnet sociala medier på arbetsplatsen. Och många efterfrågar mer diskussion och utbildning för både arbetstagare och arbetsgivare. Annars kan det lätt bli ett arbetsmiljöproblem.

– Jag har hört om exempel där chefer som inte når sina anställda i stället skriver till dem på Facebook. Det blir en tillgänglig kanal som i många fall också är en stor stressfaktor, säger Vian Tahir som i flera år jobbat med kommuners policy på sociala medier, och har föreläst och utbildat om hot och trygghet på sociala medier.

Det privata kontot kan göra det svårt att helt slappna av eller stänga av jobbet på fritiden och hon efterfrågar en tydlig gränsdragning från arbetsgivaren.

– Annars blir det så lätt godtyckligt, säger hon. 

En rundringning bland Sacos medlemmar har visat att många arbetstagare känner sig allt mer övervakade av
sina arbetsgivare. Och de uppger att just sociala medier används som en övervakningsmetod.

– Efter rundringningen till förtroendevalda och HR-chefer såg vi att mest fokus ligger på gråzonen, att man till exempel blir addad av sin chef på Facebook och känner osäkerhet. Det borde finnas en tumregel för det här, säger Anna Kopparberg, projektledare inom opinionsbildning och påverkan på Saco.

”Övervakningen upplevs både som systematiserad och som en del av organisationskulturen när man förväntas dela med sig av privat information till kollegor och chefer samt att cheferna ställer privata frågor”, står det i Sacos rapport Integritet och kontroll i arbetslivet

En större del av de tillfrågade berättade också att de upplever att det förekommer kartläggning och övervakning av vad de skriver på sina privata konton – och att de inte vågat säga nej när chefen skickat en vänförfrågan.

”Det framkommer att de flesta intervjupersonerna känner till fall när arbetsgivaren har kommenterat och ifrågasatt vad någon gjort på sociala medier på fritiden eller vad en person har delat eller uttryckt för åsikt”, rapporterar Saco.

– Problemet är att det i många fall är ogenomtänkt från ledningen och då upplever medarbetaren att den personliga integriteten är kränkt och att man känner sig övervakad, säger Anna Kopparberg. Saco rekommenderar därför arbetsgivare att ha ett tydligt resonemang kring hanteringen av sociala medier.

Trots många baksidor med sociala medier i arbetslivet har flera forskningsrapporter visat att det sammantaget är positivt för både chefer och anställda att gå ut på sina sociala medie-konton på arbetstid. Det är en möjlighet att få en stunds andhämtning utan att fysiskt lämna sin arbetsplats.

– Det är ju egentligen som vilken paus som helst. Vi är inga robotar, utan behöver paus i arbetet för att kunna fokusera mer på arbetsuppgiften, säger Vian Tahir. 

Ledarskap : Starka team

Foto: Habitud

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

 • 22 november
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Uppdaterad. Sedan #metoo briserade har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Under de senaste dagarna har också DN publicerat ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen – och ETC ett från kvinnor inom fackrörelsen. 

 • 20 november

Annons

Livet bakom fasaden : IT-forensiker

Foto: Susanne Kronholm

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

 • 20 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Annons

Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november
Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november

Ärendet : Jusek griper in

Foto: Rebecca Elfast

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

 • 8 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter