Torsdag 22 februari

Tema: Sociala medier

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Gränsen mellan privatliv och arbetsliv blir lätt suddig när det gäller sociala medier. Och det har både för- och nackdelar. Enligt en rundringning av Saco känner sig många medlemmar övervakade och kartlagda både under och efter arbetstid.

Foto: Magnus Glans

Sociala nätverk har blivit en naturlig del av vår vardag. Tre av fem internetanvändare i Sverige använde förra året sociala nätverk dagligen enligt statistik från Internetstiftelsen i Sverige. Det blir också allt vanligare att företag och organisationer sprider information genom sina anställda. Trots att detta har ökat och pågått i flera år är det fortfarande många av Juseks medlemmar som upplever att gränsen mellan den offentliga och den privata rollen är otydlig.

– Jag vet att det kan kännas bekymmersamt att förväntas använda sin privata profil för att sprida arbetsmaterial. Det handlar ju om en privat kanal, det är i ens eget namn det görs, säger Emma Ehnmark Olseni, ombudsman på Jusek.

För ungefär fyra år sedan började det komma frågor till Juseks rådgivning som gällde just gränslandet mellan privatliv och arbetsliv i sociala medier. Oftast handlar frågorna om det sociala yrkesnätverket Linkedin.

– Jag har pratat med medlemmar som förväntats sprida information om företaget på sin Linkedin, säger hon.

För många känns det bra att förmedla information om sin arbetsgivare, men vad som delas i ett privata närverk måste vara individens beslut. Emma Ehnmark Olseni förklarar att ingen kan tvingas att sprida information om det inte står med i anställningsavtalet.

– Men det rättsliga är i de här sammanhangen mindre viktigt, utan oftast handlar det om en kultur och att medarbetarna känner sig pressade till det.

Hon uppmanar alla att fundera kring hur de själva egentligen vill göra.

– Jag tror att man måste vara beredd på att säga ja eller nej, känns det inte okej att blanda ihop den privata sociala kanalen med arbetslivet så ska man säga ifrån.

Emma Ehnmark Olseni har också fått ta emot samtal från medlemmar som drabbats av att en personlig uppdatering slagit tillbaka på arbetslivet.

– Jag vill varna – man vet inte vem som kan se det man har lagt ut, även om det är i en sluten grupp. Helt plötsligt tar någon en skärmdump och så kommer det upp någon annanstans. När något tas ur sitt sammanhang kan det se mer stötande ut än vad det egentligen var menat, förklarar hon och får medhåll av Emma Blom, vd på Social Industries och expert på sociala medier.

– En tumregel för alla borde vara att inte lägga upp något i sociala medier om vissa människor inte bör se det, säger hon och förklarar att det i dag egentligen inte finns någon tydlig gräns mellan privat- och arbetsliv på sociala medier.

– Folk måste få göra som de vill, men å andra sidan har arbetsgivaren koll på nätet och hittar de något de inte gillar så påverkar det naturligtvis, säger hon.

Enligt flera experter som Karriär har pratat med saknas det ofta medvetenhet och öppenhet kring ämnet sociala medier på arbetsplatsen. Och många efterfrågar mer diskussion och utbildning för både arbetstagare och arbetsgivare. Annars kan det lätt bli ett arbetsmiljöproblem.

– Jag har hört om exempel där chefer som inte når sina anställda i stället skriver till dem på Facebook. Det blir en tillgänglig kanal som i många fall också är en stor stressfaktor, säger Vian Tahir som i flera år jobbat med kommuners policy på sociala medier, och har föreläst och utbildat om hot och trygghet på sociala medier.

Det privata kontot kan göra det svårt att helt slappna av eller stänga av jobbet på fritiden och hon efterfrågar en tydlig gränsdragning från arbetsgivaren.

– Annars blir det så lätt godtyckligt, säger hon. 

En rundringning bland Sacos medlemmar har visat att många arbetstagare känner sig allt mer övervakade av
sina arbetsgivare. Och de uppger att just sociala medier används som en övervakningsmetod.

– Efter rundringningen till förtroendevalda och HR-chefer såg vi att mest fokus ligger på gråzonen, att man till exempel blir addad av sin chef på Facebook och känner osäkerhet. Det borde finnas en tumregel för det här, säger Anna Kopparberg, projektledare inom opinionsbildning och påverkan på Saco.

”Övervakningen upplevs både som systematiserad och som en del av organisationskulturen när man förväntas dela med sig av privat information till kollegor och chefer samt att cheferna ställer privata frågor”, står det i Sacos rapport Integritet och kontroll i arbetslivet

En större del av de tillfrågade berättade också att de upplever att det förekommer kartläggning och övervakning av vad de skriver på sina privata konton – och att de inte vågat säga nej när chefen skickat en vänförfrågan.

”Det framkommer att de flesta intervjupersonerna känner till fall när arbetsgivaren har kommenterat och ifrågasatt vad någon gjort på sociala medier på fritiden eller vad en person har delat eller uttryckt för åsikt”, rapporterar Saco.

– Problemet är att det i många fall är ogenomtänkt från ledningen och då upplever medarbetaren att den personliga integriteten är kränkt och att man känner sig övervakad, säger Anna Kopparberg. Saco rekommenderar därför arbetsgivare att ha ett tydligt resonemang kring hanteringen av sociala medier.

Trots många baksidor med sociala medier i arbetslivet har flera forskningsrapporter visat att det sammantaget är positivt för både chefer och anställda att gå ut på sina sociala medie-konton på arbetstid. Det är en möjlighet att få en stunds andhämtning utan att fysiskt lämna sin arbetsplats.

– Det är ju egentligen som vilken paus som helst. Vi är inga robotar, utan behöver paus i arbetet för att kunna fokusera mer på arbetsuppgiften, säger Vian Tahir. 

Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter