Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Tema: Jämlikhet i vardagen

Vinsterna med mångfald tände Farzad

Han ser sin persiska bakgrund som en tillgång i arbetslivet. Den har fått honom att se och förstå andra människors olikheter. Nu arbetar Farzad Golchin för att öka mångfalden på svenska företag.

Farzad Golchin menar att attityderna gentemot utrikes födda i anställningsprocesser inte alltid behöver handla om diskriminering. Han tror att det kan vara en vanesak för rekryterarna att de exempelvis hänger upp sig på stavfel eller att de inte har känne
Foto: Samir Soudah

Sin bakgrund till trots. Farzad Golchin stora uppvaknande inför vilken vinst mångfald kan vara i ett företag kom först för några år sedan. Han arbetade som marknadsanalytiker på Comviq. Han och några kolleger fick i uppdrag att försöka se hur de kunde vända en nedåtgående försäljningstrend. Efter en analys kunde de bland annat ringa in en av företagets stora utvecklingspotentialer genom att identifiera vilka grupper som ringde utlandssamtal och därefter målgruppsanpassa marknadsföring och kommunikation mot de grupperna. Telefontrafiken skedde ofta mellan Sverige och arabiska länder samt Somalia och Polen.
– Till exempel marknadsförde vi oss då genom att dela ut korgar med dadlar och kontantkort vid moskéer under ramadan, säger Farzad Golchin.
Arbetet, tillsammans med att Comviq hade sett till att erbjuda språkkompetenser, ökade försäljningen.
– Det här grep starkt tag i mig, säger Farzad Golchin.

Hans far arbetar som lärare för ensamkommande flyktingbarn och även det har stärkt honom i hans övertygelse om hur viktigt ett arbete är för människor.
Mångfaldsarbetet på Comviq tog honom till Almedalen 2015 och där, i ett möte med Fredrik Hillelsson, grundare av HR-företaget Novare, såddes fröet till det som blev hans egen skapelse. Han grundade och är nu vd för Novare Potential, som arbetar med rekrytering av nyanlända. Många pusselbitar föll på plats.
– För första gången i min karriär tänker jag inte på nästa steg, det här är så fantastiskt roligt!

Farzad Golchin är född i Iran, kom till Sverige 1984 som tvååring och är uppväxt i Göteborg. Han började sin akademiska bana med studier i medie- och kommunikationsvetenskap men gick sedan över till att studera ekonomi och marknadsföring. Personligen har han inte stött på så många av de hinder som många utrikesfödda och första generationens svenskar råkar ut för, att språk, nätverk och kultur står i vägen för att få jobb efter utbildningen. Det kan bero på att han fick sitt första jobb helt utan kontakter, genom sedvanligt ansökningsförfarande. Efter det har kontaktnätet från tidigare jobb spelat stor roll. Kanske beror det också på att han alltid har sett sitt persiska ursprung som en tillgång. Han känner sig mer som svensk än iranier, men i den persiska kulturen finns starkare familjeband och det bär han alltid med sig. 
– Jag tror att mitt ursprung har gjort det enklare för mig, jag ser på andra människor genom ett kulturfilter. Är någon avvikande ser jag inte det som ett fel utan bara som att vi har olika sätt att vara på.

Han tycker att många svenskar har en aningen skev självbild och överdriver det svenskar och svenska utbildningar är: Det som kommer utifrån verkar alltid vara sämre. I sitt nuvarande arbete möter han nyanlända som blir bortsållade för att arbetsgivare per definition tror att utländska utbildningar är sämre eller att de hakat upp sig på språkfel i ett cv. Arbetsgivaren tar det säkra före det osäkra. Kanske har den svenska sökande dessutom en rekommendation från en gemensam bekant.  
– Men jag tror att det är en vanesak. It-branschen har ju sådan brist på personal att de tvingats rekrytera från exempelvis Indien och det går bra. Jag var i kontakt med en byggföretagare som behövde en inköpare. Han sade att ”det byggs ju i andra länder också, och ofta både högre och bättre,” säger Farzad Golchin.
Under året på Novare Potantial har han bland annat försett Grant Thornton, PwC och Setterwalls med ekonomer och redovisningsutbildade personer. Och en kvinna från Iran, som i tio år arbetade som jurist och drev en egen byrå före flykten till Sverige, har anställts som assisterande jurist på advokatbyrån Vinge. En positiv upplevelse för henne var att hon fick göra arbetsintervjun på persiska.
– Hon är överkvalificerad för arbetet, men hon får arbeta med det hon är utbildad för och alla är nöjda, säger Farzad Golchin.
 

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter