Lördag 21 oktober

Tema: Jämlikhet i vardagen

Vinsterna med mångfald tände Farzad

Han ser sin persiska bakgrund som en tillgång i arbetslivet. Den har fått honom att se och förstå andra människors olikheter. Nu arbetar Farzad Golchin för att öka mångfalden på svenska företag.

Farzad Golchin menar att attityderna gentemot utrikes födda i anställningsprocesser inte alltid behöver handla om diskriminering. Han tror att det kan vara en vanesak för rekryterarna att de exempelvis hänger upp sig på stavfel eller att de inte har känne
Foto: Samir Soudah

Sin bakgrund till trots. Farzad Golchin stora uppvaknande inför vilken vinst mångfald kan vara i ett företag kom först för några år sedan. Han arbetade som marknadsanalytiker på Comviq. Han och några kolleger fick i uppdrag att försöka se hur de kunde vända en nedåtgående försäljningstrend. Efter en analys kunde de bland annat ringa in en av företagets stora utvecklingspotentialer genom att identifiera vilka grupper som ringde utlandssamtal och därefter målgruppsanpassa marknadsföring och kommunikation mot de grupperna. Telefontrafiken skedde ofta mellan Sverige och arabiska länder samt Somalia och Polen.
– Till exempel marknadsförde vi oss då genom att dela ut korgar med dadlar och kontantkort vid moskéer under ramadan, säger Farzad Golchin.
Arbetet, tillsammans med att Comviq hade sett till att erbjuda språkkompetenser, ökade försäljningen.
– Det här grep starkt tag i mig, säger Farzad Golchin.

Hans far arbetar som lärare för ensamkommande flyktingbarn och även det har stärkt honom i hans övertygelse om hur viktigt ett arbete är för människor.
Mångfaldsarbetet på Comviq tog honom till Almedalen 2015 och där, i ett möte med Fredrik Hillelsson, grundare av HR-företaget Novare, såddes fröet till det som blev hans egen skapelse. Han grundade och är nu vd för Novare Potential, som arbetar med rekrytering av nyanlända. Många pusselbitar föll på plats.
– För första gången i min karriär tänker jag inte på nästa steg, det här är så fantastiskt roligt!

Farzad Golchin är född i Iran, kom till Sverige 1984 som tvååring och är uppväxt i Göteborg. Han började sin akademiska bana med studier i medie- och kommunikationsvetenskap men gick sedan över till att studera ekonomi och marknadsföring. Personligen har han inte stött på så många av de hinder som många utrikesfödda och första generationens svenskar råkar ut för, att språk, nätverk och kultur står i vägen för att få jobb efter utbildningen. Det kan bero på att han fick sitt första jobb helt utan kontakter, genom sedvanligt ansökningsförfarande. Efter det har kontaktnätet från tidigare jobb spelat stor roll. Kanske beror det också på att han alltid har sett sitt persiska ursprung som en tillgång. Han känner sig mer som svensk än iranier, men i den persiska kulturen finns starkare familjeband och det bär han alltid med sig. 
– Jag tror att mitt ursprung har gjort det enklare för mig, jag ser på andra människor genom ett kulturfilter. Är någon avvikande ser jag inte det som ett fel utan bara som att vi har olika sätt att vara på.

Han tycker att många svenskar har en aningen skev självbild och överdriver det svenskar och svenska utbildningar är: Det som kommer utifrån verkar alltid vara sämre. I sitt nuvarande arbete möter han nyanlända som blir bortsållade för att arbetsgivare per definition tror att utländska utbildningar är sämre eller att de hakat upp sig på språkfel i ett cv. Arbetsgivaren tar det säkra före det osäkra. Kanske har den svenska sökande dessutom en rekommendation från en gemensam bekant.  
– Men jag tror att det är en vanesak. It-branschen har ju sådan brist på personal att de tvingats rekrytera från exempelvis Indien och det går bra. Jag var i kontakt med en byggföretagare som behövde en inköpare. Han sade att ”det byggs ju i andra länder också, och ofta både högre och bättre,” säger Farzad Golchin.
Under året på Novare Potantial har han bland annat försett Grant Thornton, PwC och Setterwalls med ekonomer och redovisningsutbildade personer. Och en kvinna från Iran, som i tio år arbetade som jurist och drev en egen byrå före flykten till Sverige, har anställts som assisterande jurist på advokatbyrån Vinge. En positiv upplevelse för henne var att hon fick göra arbetsintervjun på persiska.
– Hon är överkvalificerad för arbetet, men hon får arbeta med det hon är utbildad för och alla är nöjda, säger Farzad Golchin.
 

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter