Måndag 26 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Tema: Jämlikhet i vardagen

Vinsterna med mångfald tände Farzad

Han ser sin persiska bakgrund som en tillgång i arbetslivet. Den har fått honom att se och förstå andra människors olikheter. Nu arbetar Farzad Golchin för att öka mångfalden på svenska företag.

Farzad Golchin menar att attityderna gentemot utrikes födda i anställningsprocesser inte alltid behöver handla om diskriminering. Han tror att det kan vara en vanesak för rekryterarna att de exempelvis hänger upp sig på stavfel eller att de inte har känne
Foto: Samir Soudah

Sin bakgrund till trots. Farzad Golchin stora uppvaknande inför vilken vinst mångfald kan vara i ett företag kom först för några år sedan. Han arbetade som marknadsanalytiker på Comviq. Han och några kolleger fick i uppdrag att försöka se hur de kunde vända en nedåtgående försäljningstrend. Efter en analys kunde de bland annat ringa in en av företagets stora utvecklingspotentialer genom att identifiera vilka grupper som ringde utlandssamtal och därefter målgruppsanpassa marknadsföring och kommunikation mot de grupperna. Telefontrafiken skedde ofta mellan Sverige och arabiska länder samt Somalia och Polen.
– Till exempel marknadsförde vi oss då genom att dela ut korgar med dadlar och kontantkort vid moskéer under ramadan, säger Farzad Golchin.
Arbetet, tillsammans med att Comviq hade sett till att erbjuda språkkompetenser, ökade försäljningen.
– Det här grep starkt tag i mig, säger Farzad Golchin.

Hans far arbetar som lärare för ensamkommande flyktingbarn och även det har stärkt honom i hans övertygelse om hur viktigt ett arbete är för människor.
Mångfaldsarbetet på Comviq tog honom till Almedalen 2015 och där, i ett möte med Fredrik Hillelsson, grundare av HR-företaget Novare, såddes fröet till det som blev hans egen skapelse. Han grundade och är nu vd för Novare Potential, som arbetar med rekrytering av nyanlända. Många pusselbitar föll på plats.
– För första gången i min karriär tänker jag inte på nästa steg, det här är så fantastiskt roligt!

Farzad Golchin är född i Iran, kom till Sverige 1984 som tvååring och är uppväxt i Göteborg. Han började sin akademiska bana med studier i medie- och kommunikationsvetenskap men gick sedan över till att studera ekonomi och marknadsföring. Personligen har han inte stött på så många av de hinder som många utrikesfödda och första generationens svenskar råkar ut för, att språk, nätverk och kultur står i vägen för att få jobb efter utbildningen. Det kan bero på att han fick sitt första jobb helt utan kontakter, genom sedvanligt ansökningsförfarande. Efter det har kontaktnätet från tidigare jobb spelat stor roll. Kanske beror det också på att han alltid har sett sitt persiska ursprung som en tillgång. Han känner sig mer som svensk än iranier, men i den persiska kulturen finns starkare familjeband och det bär han alltid med sig. 
– Jag tror att mitt ursprung har gjort det enklare för mig, jag ser på andra människor genom ett kulturfilter. Är någon avvikande ser jag inte det som ett fel utan bara som att vi har olika sätt att vara på.

Han tycker att många svenskar har en aningen skev självbild och överdriver det svenskar och svenska utbildningar är: Det som kommer utifrån verkar alltid vara sämre. I sitt nuvarande arbete möter han nyanlända som blir bortsållade för att arbetsgivare per definition tror att utländska utbildningar är sämre eller att de hakat upp sig på språkfel i ett cv. Arbetsgivaren tar det säkra före det osäkra. Kanske har den svenska sökande dessutom en rekommendation från en gemensam bekant.  
– Men jag tror att det är en vanesak. It-branschen har ju sådan brist på personal att de tvingats rekrytera från exempelvis Indien och det går bra. Jag var i kontakt med en byggföretagare som behövde en inköpare. Han sade att ”det byggs ju i andra länder också, och ofta både högre och bättre,” säger Farzad Golchin.
Under året på Novare Potantial har han bland annat försett Grant Thornton, PwC och Setterwalls med ekonomer och redovisningsutbildade personer. Och en kvinna från Iran, som i tio år arbetade som jurist och drev en egen byrå före flykten till Sverige, har anställts som assisterande jurist på advokatbyrån Vinge. En positiv upplevelse för henne var att hon fick göra arbetsintervjun på persiska.
– Hon är överkvalificerad för arbetet, men hon får arbeta med det hon är utbildad för och alla är nöjda, säger Farzad Golchin.
 

Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Annons

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni

Annons

Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni
Foto: Shutterstock

Bra kollegor viktigare än lön

Gott ledarskap, bra arbetskamrater och trygga anställningsvillkor. Det är faktorer som är långt viktigare än lön när nyutexaminerade söker jobb.

 • 19 juni
Foto: Shutterstock

Egenskaperna som efterfrågas mest

Är du ekonom och kan bocka av kunskaper i engelska och Excel på ditt cv, samtidigt som du är analytisk, strukturerad och noggrann? Då ligger du extra bra till på arbetsmarknaden visar en granskning av över 600 platsannonser.

 • 16 juni

149 000 nya jobb på het arbetsmarknad

Antalet personer i arbete växer med 81 000 personer 2017, och med 68 000 nästa år. Samtidigt bromsas jobbtillväxten.

 • 16 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter