Lördag 16 december

Tema: Jämlikhet i vardagen

Vinsterna med mångfald tände Farzad

Han ser sin persiska bakgrund som en tillgång i arbetslivet. Den har fått honom att se och förstå andra människors olikheter. Nu arbetar Farzad Golchin för att öka mångfalden på svenska företag.

Farzad Golchin menar att attityderna gentemot utrikes födda i anställningsprocesser inte alltid behöver handla om diskriminering. Han tror att det kan vara en vanesak för rekryterarna att de exempelvis hänger upp sig på stavfel eller att de inte har känne
Foto: Samir Soudah

Sin bakgrund till trots. Farzad Golchin stora uppvaknande inför vilken vinst mångfald kan vara i ett företag kom först för några år sedan. Han arbetade som marknadsanalytiker på Comviq. Han och några kolleger fick i uppdrag att försöka se hur de kunde vända en nedåtgående försäljningstrend. Efter en analys kunde de bland annat ringa in en av företagets stora utvecklingspotentialer genom att identifiera vilka grupper som ringde utlandssamtal och därefter målgruppsanpassa marknadsföring och kommunikation mot de grupperna. Telefontrafiken skedde ofta mellan Sverige och arabiska länder samt Somalia och Polen.
– Till exempel marknadsförde vi oss då genom att dela ut korgar med dadlar och kontantkort vid moskéer under ramadan, säger Farzad Golchin.
Arbetet, tillsammans med att Comviq hade sett till att erbjuda språkkompetenser, ökade försäljningen.
– Det här grep starkt tag i mig, säger Farzad Golchin.

Hans far arbetar som lärare för ensamkommande flyktingbarn och även det har stärkt honom i hans övertygelse om hur viktigt ett arbete är för människor.
Mångfaldsarbetet på Comviq tog honom till Almedalen 2015 och där, i ett möte med Fredrik Hillelsson, grundare av HR-företaget Novare, såddes fröet till det som blev hans egen skapelse. Han grundade och är nu vd för Novare Potential, som arbetar med rekrytering av nyanlända. Många pusselbitar föll på plats.
– För första gången i min karriär tänker jag inte på nästa steg, det här är så fantastiskt roligt!

Farzad Golchin är född i Iran, kom till Sverige 1984 som tvååring och är uppväxt i Göteborg. Han började sin akademiska bana med studier i medie- och kommunikationsvetenskap men gick sedan över till att studera ekonomi och marknadsföring. Personligen har han inte stött på så många av de hinder som många utrikesfödda och första generationens svenskar råkar ut för, att språk, nätverk och kultur står i vägen för att få jobb efter utbildningen. Det kan bero på att han fick sitt första jobb helt utan kontakter, genom sedvanligt ansökningsförfarande. Efter det har kontaktnätet från tidigare jobb spelat stor roll. Kanske beror det också på att han alltid har sett sitt persiska ursprung som en tillgång. Han känner sig mer som svensk än iranier, men i den persiska kulturen finns starkare familjeband och det bär han alltid med sig. 
– Jag tror att mitt ursprung har gjort det enklare för mig, jag ser på andra människor genom ett kulturfilter. Är någon avvikande ser jag inte det som ett fel utan bara som att vi har olika sätt att vara på.

Han tycker att många svenskar har en aningen skev självbild och överdriver det svenskar och svenska utbildningar är: Det som kommer utifrån verkar alltid vara sämre. I sitt nuvarande arbete möter han nyanlända som blir bortsållade för att arbetsgivare per definition tror att utländska utbildningar är sämre eller att de hakat upp sig på språkfel i ett cv. Arbetsgivaren tar det säkra före det osäkra. Kanske har den svenska sökande dessutom en rekommendation från en gemensam bekant.  
– Men jag tror att det är en vanesak. It-branschen har ju sådan brist på personal att de tvingats rekrytera från exempelvis Indien och det går bra. Jag var i kontakt med en byggföretagare som behövde en inköpare. Han sade att ”det byggs ju i andra länder också, och ofta både högre och bättre,” säger Farzad Golchin.
Under året på Novare Potantial har han bland annat försett Grant Thornton, PwC och Setterwalls med ekonomer och redovisningsutbildade personer. Och en kvinna från Iran, som i tio år arbetade som jurist och drev en egen byrå före flykten till Sverige, har anställts som assisterande jurist på advokatbyrån Vinge. En positiv upplevelse för henne var att hon fick göra arbetsintervjun på persiska.
– Hon är överkvalificerad för arbetet, men hon får arbeta med det hon är utbildad för och alla är nöjda, säger Farzad Golchin.
 

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter