Söndag 22 oktober

Tema: Jämlikhet i vardagen

”Våga prata om det som skaver”

Tvillingbrorsan fick berömmet för mattekunskaperna i skolan, trots att de var lika duktiga. Hon fick höra att hon var ”killen” för att hon tog plats. Maria Ingelsson fick tidigt uppleva ojämlikhet – och det har påverkat hennes advokatkarriär.

Som aktiv i Lindahls Diversity group var Maria Ingelsson med och sammanställde en broschyr som heter ”Livet och Lindahl”. Där intervjuades medarbetare på byrån om utmaningar och glädjeämnen. ”Vi ville uppmuntra alla, och kanske särskilt unga kvinnor, att
Foto: Angelica Klang

Det var det starka drivet som gjorde att hon nådde målet – att bli delägare på affärsjuridiska byrån Lindahls i Uppsala. Men det hade kanske inte gått om hon inte tidigt ringat in ett problem som många unga kvinnor har, och själv aktivt gjort något åt det. Det kom en vändpunkt några år efter att hon börjat som advokat på Lindahls. Hon var strax över 30 och hade svårt att få ihop arbete och privatliv.
– Mina barn var fortfarande små och samtidigt hade jag lagt in en högre växel på jobbet med ambitionen att bli advokat och sedan delägare. Jag var under enorm press och tyckte aldrig att jag räckte till. Inte på jobbet, inte på dagis, inte för vännerna, inte för min familj, banne mig inte ens för våra krukväxter hemma som bara dog, säger Maria Ingelsson.

Hon noterade också att tjejer på byrån hoppade av efter bara några år. Under juristutbildningen och tidigt i karriären reflekterade hon inte över ojämlika strukturer, trots att hon beskriver föräldrarna som feminister samt att hon på ett påtagligt sätt upplevde orättvisa. Hon och tvillingbrorsan behandlades olika i skolan. De var lika bra i matte, men han fick berömmet. Hon var den som tog plats och fick höra från lärare att det var hon som var pojken i tvillingparet.
– Det som många unga kvinnor brottas med, jag var absolut en av dem, är känslan att alla runt omkring verkar ha järnkoll, men själv undrar du om du verkligen har vad som krävs.

Hon blev intresserad av konceptet självkänsla och började läsa böcker. Tillsammans med en kollega startade hon ett nätverk för yngre rådgivare och de började prata om känslan att inte räcka till.
– Bara att kunna prata om det gjorde jättemycket. Att få höra om när andra gjort fel, men att det mesta faktiskt går att rätta till, säger Maria Ingelsson.
Hon har alltid haft en stark vilja och inte slagit av på takten förrän hon nått sitt mål. Men det räcker inte att vara ambitiös och målinriktad på en affärsjuridisk byrå, menar hon.
– Du har stora krav från klienter och kolleger att alltid leverera och om du är kvinna går du dessutom mot strömmen både i firman och enligt samhällets norm. Börjar du tvivla på att du räcker till och ser tjejer runt dig droppa av och det finns väldigt få eller kanske ingen kvinnlig förebild bland delägarna, så kan tvivlet få dig att ge upp.
Maria Ingelsson har haft bra stöd av mentorer som hon har kunnat tala med om både karriär och privatliv.  
– Och jag har en fantastisk man som alltid delat lika på hemarbetet. Under tiden jag jobbade som mest tog han merparten av markservicen.

Maria Ingelsson har alltid varit öppen inför sina barn om att arbetet är viktigt för henne. De vet att de har högst ­prioritet, men ibland kräver arbetet sena kvällar och aktivitet på semestern.
– Jag vill inte skylla på jobbet om jag kommer hem sent en kväll efter ett klientevent. Då sänder jag ju signalen att jag hellre vill vara hemma men inte kan sätta gränser mot mitt jobb.

I gengäld har hon ett flexibelt schema där hon kan jobba mycket hemifrån. Det gör att hon kan vara med på barnens lucia och körkonserter och tillbringa längre perioder i stugan i Järvsö.
Maria Ingelsson vill uppmana unga tjejer att satsa på att bli delägare på en affärsjuridisk byrå.
– När du blir partner tillkommer att du får vara med och driva företag. För mig blev det nog också lite lättare att slappna av – jag kände mig på nåt vis mer trygg i att jag räckte bra som den jag var.
Knuten som affärsbyråer måste lösa för att få större mångfald bland delägarna, enligt Ingelsson, är ekvationen jobb-familj-fritid både för unga män och unga kvinnor. Hon föreslår mer flexibla arbetstider, visa uppriktig förståelse för VAB och särlösningar, låta det vara okej att dra ner på takten i några år när barnen är små och tillhandahålla tekniska verktyg för att jobba hemifrån.
– Men sedan har vi ett problem som ligger mer på ett strukturellt plan. Kvinnor behöver i dag ofta överleverera för att kunna mäta sig med männen. En kvinnas misstag eller snedsteg straffas hårdare än en mans.

Maria Ingelsson anser dessutom att kraven på vad som krävs för att bli delägare är diffusa, och kvinnor har svårare att hitta det interna nätverk som krävs för att bli insläppt ”i gänget”.
– Men jag tror att mycket av det jag nämnt håller på att ändras, det tror jag verkligen, säger hon.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter