Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Tema: Jämlikhet i vardagen

”Våga prata om det som skaver”

Tvillingbrorsan fick berömmet för mattekunskaperna i skolan, trots att de var lika duktiga. Hon fick höra att hon var ”killen” för att hon tog plats. Maria Ingelsson fick tidigt uppleva ojämlikhet – och det har påverkat hennes advokatkarriär.

Som aktiv i Lindahls Diversity group var Maria Ingelsson med och sammanställde en broschyr som heter ”Livet och Lindahl”. Där intervjuades medarbetare på byrån om utmaningar och glädjeämnen. ”Vi ville uppmuntra alla, och kanske särskilt unga kvinnor, att
Foto: Angelica Klang

Det var det starka drivet som gjorde att hon nådde målet – att bli delägare på affärsjuridiska byrån Lindahls i Uppsala. Men det hade kanske inte gått om hon inte tidigt ringat in ett problem som många unga kvinnor har, och själv aktivt gjort något åt det. Det kom en vändpunkt några år efter att hon börjat som advokat på Lindahls. Hon var strax över 30 och hade svårt att få ihop arbete och privatliv.
– Mina barn var fortfarande små och samtidigt hade jag lagt in en högre växel på jobbet med ambitionen att bli advokat och sedan delägare. Jag var under enorm press och tyckte aldrig att jag räckte till. Inte på jobbet, inte på dagis, inte för vännerna, inte för min familj, banne mig inte ens för våra krukväxter hemma som bara dog, säger Maria Ingelsson.

Hon noterade också att tjejer på byrån hoppade av efter bara några år. Under juristutbildningen och tidigt i karriären reflekterade hon inte över ojämlika strukturer, trots att hon beskriver föräldrarna som feminister samt att hon på ett påtagligt sätt upplevde orättvisa. Hon och tvillingbrorsan behandlades olika i skolan. De var lika bra i matte, men han fick berömmet. Hon var den som tog plats och fick höra från lärare att det var hon som var pojken i tvillingparet.
– Det som många unga kvinnor brottas med, jag var absolut en av dem, är känslan att alla runt omkring verkar ha järnkoll, men själv undrar du om du verkligen har vad som krävs.

Hon blev intresserad av konceptet självkänsla och började läsa böcker. Tillsammans med en kollega startade hon ett nätverk för yngre rådgivare och de började prata om känslan att inte räcka till.
– Bara att kunna prata om det gjorde jättemycket. Att få höra om när andra gjort fel, men att det mesta faktiskt går att rätta till, säger Maria Ingelsson.
Hon har alltid haft en stark vilja och inte slagit av på takten förrän hon nått sitt mål. Men det räcker inte att vara ambitiös och målinriktad på en affärsjuridisk byrå, menar hon.
– Du har stora krav från klienter och kolleger att alltid leverera och om du är kvinna går du dessutom mot strömmen både i firman och enligt samhällets norm. Börjar du tvivla på att du räcker till och ser tjejer runt dig droppa av och det finns väldigt få eller kanske ingen kvinnlig förebild bland delägarna, så kan tvivlet få dig att ge upp.
Maria Ingelsson har haft bra stöd av mentorer som hon har kunnat tala med om både karriär och privatliv.  
– Och jag har en fantastisk man som alltid delat lika på hemarbetet. Under tiden jag jobbade som mest tog han merparten av markservicen.

Maria Ingelsson har alltid varit öppen inför sina barn om att arbetet är viktigt för henne. De vet att de har högst ­prioritet, men ibland kräver arbetet sena kvällar och aktivitet på semestern.
– Jag vill inte skylla på jobbet om jag kommer hem sent en kväll efter ett klientevent. Då sänder jag ju signalen att jag hellre vill vara hemma men inte kan sätta gränser mot mitt jobb.

I gengäld har hon ett flexibelt schema där hon kan jobba mycket hemifrån. Det gör att hon kan vara med på barnens lucia och körkonserter och tillbringa längre perioder i stugan i Järvsö.
Maria Ingelsson vill uppmana unga tjejer att satsa på att bli delägare på en affärsjuridisk byrå.
– När du blir partner tillkommer att du får vara med och driva företag. För mig blev det nog också lite lättare att slappna av – jag kände mig på nåt vis mer trygg i att jag räckte bra som den jag var.
Knuten som affärsbyråer måste lösa för att få större mångfald bland delägarna, enligt Ingelsson, är ekvationen jobb-familj-fritid både för unga män och unga kvinnor. Hon föreslår mer flexibla arbetstider, visa uppriktig förståelse för VAB och särlösningar, låta det vara okej att dra ner på takten i några år när barnen är små och tillhandahålla tekniska verktyg för att jobba hemifrån.
– Men sedan har vi ett problem som ligger mer på ett strukturellt plan. Kvinnor behöver i dag ofta överleverera för att kunna mäta sig med männen. En kvinnas misstag eller snedsteg straffas hårdare än en mans.

Maria Ingelsson anser dessutom att kraven på vad som krävs för att bli delägare är diffusa, och kvinnor har svårare att hitta det interna nätverk som krävs för att bli insläppt ”i gänget”.
– Men jag tror att mycket av det jag nämnt håller på att ändras, det tror jag verkligen, säger hon.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter