Måndag 26 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Tema: Jämlikhet i vardagen

”Våga prata om det som skaver”

Tvillingbrorsan fick berömmet för mattekunskaperna i skolan, trots att de var lika duktiga. Hon fick höra att hon var ”killen” för att hon tog plats. Maria Ingelsson fick tidigt uppleva ojämlikhet – och det har påverkat hennes advokatkarriär.

Som aktiv i Lindahls Diversity group var Maria Ingelsson med och sammanställde en broschyr som heter ”Livet och Lindahl”. Där intervjuades medarbetare på byrån om utmaningar och glädjeämnen. ”Vi ville uppmuntra alla, och kanske särskilt unga kvinnor, att
Foto: Angelica Klang

Det var det starka drivet som gjorde att hon nådde målet – att bli delägare på affärsjuridiska byrån Lindahls i Uppsala. Men det hade kanske inte gått om hon inte tidigt ringat in ett problem som många unga kvinnor har, och själv aktivt gjort något åt det. Det kom en vändpunkt några år efter att hon börjat som advokat på Lindahls. Hon var strax över 30 och hade svårt att få ihop arbete och privatliv.
– Mina barn var fortfarande små och samtidigt hade jag lagt in en högre växel på jobbet med ambitionen att bli advokat och sedan delägare. Jag var under enorm press och tyckte aldrig att jag räckte till. Inte på jobbet, inte på dagis, inte för vännerna, inte för min familj, banne mig inte ens för våra krukväxter hemma som bara dog, säger Maria Ingelsson.

Hon noterade också att tjejer på byrån hoppade av efter bara några år. Under juristutbildningen och tidigt i karriären reflekterade hon inte över ojämlika strukturer, trots att hon beskriver föräldrarna som feminister samt att hon på ett påtagligt sätt upplevde orättvisa. Hon och tvillingbrorsan behandlades olika i skolan. De var lika bra i matte, men han fick berömmet. Hon var den som tog plats och fick höra från lärare att det var hon som var pojken i tvillingparet.
– Det som många unga kvinnor brottas med, jag var absolut en av dem, är känslan att alla runt omkring verkar ha järnkoll, men själv undrar du om du verkligen har vad som krävs.

Hon blev intresserad av konceptet självkänsla och började läsa böcker. Tillsammans med en kollega startade hon ett nätverk för yngre rådgivare och de började prata om känslan att inte räcka till.
– Bara att kunna prata om det gjorde jättemycket. Att få höra om när andra gjort fel, men att det mesta faktiskt går att rätta till, säger Maria Ingelsson.
Hon har alltid haft en stark vilja och inte slagit av på takten förrän hon nått sitt mål. Men det räcker inte att vara ambitiös och målinriktad på en affärsjuridisk byrå, menar hon.
– Du har stora krav från klienter och kolleger att alltid leverera och om du är kvinna går du dessutom mot strömmen både i firman och enligt samhällets norm. Börjar du tvivla på att du räcker till och ser tjejer runt dig droppa av och det finns väldigt få eller kanske ingen kvinnlig förebild bland delägarna, så kan tvivlet få dig att ge upp.
Maria Ingelsson har haft bra stöd av mentorer som hon har kunnat tala med om både karriär och privatliv.  
– Och jag har en fantastisk man som alltid delat lika på hemarbetet. Under tiden jag jobbade som mest tog han merparten av markservicen.

Maria Ingelsson har alltid varit öppen inför sina barn om att arbetet är viktigt för henne. De vet att de har högst ­prioritet, men ibland kräver arbetet sena kvällar och aktivitet på semestern.
– Jag vill inte skylla på jobbet om jag kommer hem sent en kväll efter ett klientevent. Då sänder jag ju signalen att jag hellre vill vara hemma men inte kan sätta gränser mot mitt jobb.

I gengäld har hon ett flexibelt schema där hon kan jobba mycket hemifrån. Det gör att hon kan vara med på barnens lucia och körkonserter och tillbringa längre perioder i stugan i Järvsö.
Maria Ingelsson vill uppmana unga tjejer att satsa på att bli delägare på en affärsjuridisk byrå.
– När du blir partner tillkommer att du får vara med och driva företag. För mig blev det nog också lite lättare att slappna av – jag kände mig på nåt vis mer trygg i att jag räckte bra som den jag var.
Knuten som affärsbyråer måste lösa för att få större mångfald bland delägarna, enligt Ingelsson, är ekvationen jobb-familj-fritid både för unga män och unga kvinnor. Hon föreslår mer flexibla arbetstider, visa uppriktig förståelse för VAB och särlösningar, låta det vara okej att dra ner på takten i några år när barnen är små och tillhandahålla tekniska verktyg för att jobba hemifrån.
– Men sedan har vi ett problem som ligger mer på ett strukturellt plan. Kvinnor behöver i dag ofta överleverera för att kunna mäta sig med männen. En kvinnas misstag eller snedsteg straffas hårdare än en mans.

Maria Ingelsson anser dessutom att kraven på vad som krävs för att bli delägare är diffusa, och kvinnor har svårare att hitta det interna nätverk som krävs för att bli insläppt ”i gänget”.
– Men jag tror att mycket av det jag nämnt håller på att ändras, det tror jag verkligen, säger hon.

Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Annons

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni

Annons

Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni
Foto: Shutterstock

Bra kollegor viktigare än lön

Gott ledarskap, bra arbetskamrater och trygga anställningsvillkor. Det är faktorer som är långt viktigare än lön när nyutexaminerade söker jobb.

 • 19 juni
Foto: Shutterstock

Egenskaperna som efterfrågas mest

Är du ekonom och kan bocka av kunskaper i engelska och Excel på ditt cv, samtidigt som du är analytisk, strukturerad och noggrann? Då ligger du extra bra till på arbetsmarknaden visar en granskning av över 600 platsannonser.

 • 16 juni

149 000 nya jobb på het arbetsmarknad

Antalet personer i arbete växer med 81 000 personer 2017, och med 68 000 nästa år. Samtidigt bromsas jobbtillväxten.

 • 16 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter