Onsdag 13 december

Tema: Jämlikhet i vardagen

”Våga prata om det som skaver”

Tvillingbrorsan fick berömmet för mattekunskaperna i skolan, trots att de var lika duktiga. Hon fick höra att hon var ”killen” för att hon tog plats. Maria Ingelsson fick tidigt uppleva ojämlikhet – och det har påverkat hennes advokatkarriär.

Som aktiv i Lindahls Diversity group var Maria Ingelsson med och sammanställde en broschyr som heter ”Livet och Lindahl”. Där intervjuades medarbetare på byrån om utmaningar och glädjeämnen. ”Vi ville uppmuntra alla, och kanske särskilt unga kvinnor, att
Foto: Angelica Klang

Det var det starka drivet som gjorde att hon nådde målet – att bli delägare på affärsjuridiska byrån Lindahls i Uppsala. Men det hade kanske inte gått om hon inte tidigt ringat in ett problem som många unga kvinnor har, och själv aktivt gjort något åt det. Det kom en vändpunkt några år efter att hon börjat som advokat på Lindahls. Hon var strax över 30 och hade svårt att få ihop arbete och privatliv.
– Mina barn var fortfarande små och samtidigt hade jag lagt in en högre växel på jobbet med ambitionen att bli advokat och sedan delägare. Jag var under enorm press och tyckte aldrig att jag räckte till. Inte på jobbet, inte på dagis, inte för vännerna, inte för min familj, banne mig inte ens för våra krukväxter hemma som bara dog, säger Maria Ingelsson.

Hon noterade också att tjejer på byrån hoppade av efter bara några år. Under juristutbildningen och tidigt i karriären reflekterade hon inte över ojämlika strukturer, trots att hon beskriver föräldrarna som feminister samt att hon på ett påtagligt sätt upplevde orättvisa. Hon och tvillingbrorsan behandlades olika i skolan. De var lika bra i matte, men han fick berömmet. Hon var den som tog plats och fick höra från lärare att det var hon som var pojken i tvillingparet.
– Det som många unga kvinnor brottas med, jag var absolut en av dem, är känslan att alla runt omkring verkar ha järnkoll, men själv undrar du om du verkligen har vad som krävs.

Hon blev intresserad av konceptet självkänsla och började läsa böcker. Tillsammans med en kollega startade hon ett nätverk för yngre rådgivare och de började prata om känslan att inte räcka till.
– Bara att kunna prata om det gjorde jättemycket. Att få höra om när andra gjort fel, men att det mesta faktiskt går att rätta till, säger Maria Ingelsson.
Hon har alltid haft en stark vilja och inte slagit av på takten förrän hon nått sitt mål. Men det räcker inte att vara ambitiös och målinriktad på en affärsjuridisk byrå, menar hon.
– Du har stora krav från klienter och kolleger att alltid leverera och om du är kvinna går du dessutom mot strömmen både i firman och enligt samhällets norm. Börjar du tvivla på att du räcker till och ser tjejer runt dig droppa av och det finns väldigt få eller kanske ingen kvinnlig förebild bland delägarna, så kan tvivlet få dig att ge upp.
Maria Ingelsson har haft bra stöd av mentorer som hon har kunnat tala med om både karriär och privatliv.  
– Och jag har en fantastisk man som alltid delat lika på hemarbetet. Under tiden jag jobbade som mest tog han merparten av markservicen.

Maria Ingelsson har alltid varit öppen inför sina barn om att arbetet är viktigt för henne. De vet att de har högst ­prioritet, men ibland kräver arbetet sena kvällar och aktivitet på semestern.
– Jag vill inte skylla på jobbet om jag kommer hem sent en kväll efter ett klientevent. Då sänder jag ju signalen att jag hellre vill vara hemma men inte kan sätta gränser mot mitt jobb.

I gengäld har hon ett flexibelt schema där hon kan jobba mycket hemifrån. Det gör att hon kan vara med på barnens lucia och körkonserter och tillbringa längre perioder i stugan i Järvsö.
Maria Ingelsson vill uppmana unga tjejer att satsa på att bli delägare på en affärsjuridisk byrå.
– När du blir partner tillkommer att du får vara med och driva företag. För mig blev det nog också lite lättare att slappna av – jag kände mig på nåt vis mer trygg i att jag räckte bra som den jag var.
Knuten som affärsbyråer måste lösa för att få större mångfald bland delägarna, enligt Ingelsson, är ekvationen jobb-familj-fritid både för unga män och unga kvinnor. Hon föreslår mer flexibla arbetstider, visa uppriktig förståelse för VAB och särlösningar, låta det vara okej att dra ner på takten i några år när barnen är små och tillhandahålla tekniska verktyg för att jobba hemifrån.
– Men sedan har vi ett problem som ligger mer på ett strukturellt plan. Kvinnor behöver i dag ofta överleverera för att kunna mäta sig med männen. En kvinnas misstag eller snedsteg straffas hårdare än en mans.

Maria Ingelsson anser dessutom att kraven på vad som krävs för att bli delägare är diffusa, och kvinnor har svårare att hitta det interna nätverk som krävs för att bli insläppt ”i gänget”.
– Men jag tror att mycket av det jag nämnt håller på att ändras, det tror jag verkligen, säger hon.

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Annons

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november
Foto: Amanda Hjelm

Många intresserade att höra om fallet Kaj Linna

Lokalen var nästintill fullsatt när föreläsningen om fallet Kaj Linna drog igång på Juristklubben igår. Scenen delades av advokaten Thomas Magnusson och den före detta kriminalkommissarien Jan Olofsson, som tillsammans berättade om sina upplevelser och tankar kring vad som hände. 

 • 24 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter