Onsdag 13 december

Tema: Jämlikhet i vardagen

Invandring som lett till framgångar

Sverige är ett ungt invandrarland. Före 1950 flyttade inga stora mängder människor hit, om vi bortser från hansatyskar under medeltiden, romer från 1500-talet och framåt, valloner på 1600-talet och franska intellektuella på 1700-talet. I stället har Sverige mestadels varit ett utvandrarland.

Emerich Roth, Nyamko Sabuni, Azita Shariati och Ardalan Shekarabi är några av de invandrare som nått framgång.
Foto: |

Ungefär 1,3 miljoner svenskar utvandrade mellan 1840-talet och 1930-talet till USA, Australien, Sydamerika och Kanada på grund av fattigdom, religionsförtryck, politisk ofrihet och äventyrslystnad.

Det är framför allt
Sveriges eget behov av arbetskraft (60- och 70-talen) och krig som har fått människor att komma hit, men även fattigdom och politiskt förtryck.
Andra världskriget, militärkupper i Sydamerika, kriget mellan Iran och Irak, den etniska rensningen under Balkankriget på 90-talet samt inbördeskriget i Syrien från 2011 har tvingat människor på flykt och Sverige har varit ett av mot­tagarländerna.

Efter andra världskriget kom många europeiska judar till Sverige. ­Emerich Roth, socionom och författare, föddes i Tjeckoslovakien, och Hédi Fried, psykolog och författare, föddes i Rumänien. De överlevde båda koncentrations- och förintelselägret Auschwitz.

Salvatore Grimaldi, entreprenör i cykel­industrin, föddes i Italien 1945 och kom med sina föräldrar till Västerås och senare Köping, på 50-talet. Gjorde sig en förmögenhet genom förvärv av företag som Bianchi, Monark, Crescent och Stiga.

Susanna Alakoski, socionom och hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö högskola, mest känd som författare. Hon är född i Vasa, Finland och har i sin bok Svinalängorna skildrat svårigheterna med anpassning i det nya landet Sverige, dit föräldrarna kom som arbetskraft på 70-talet. Boken handlar också om att växa upp som barn till alkoholiserade föräldrar.

Nyamko Sabuni, jurist och före detta statsråd i regieringen Reinfeldt, kom till Sverige från Burundi som tolvåring 1981, föräldrarna är politiska flyktingar. Hon är en av grundarna till Afrosvenskarnas riksförbund, blev riksdagskvinna 2002 och statsråd 2006. Nu är hon pr-konsult hos ÅF.

Azita Shariati, kostekonom och vd för Sodexo, är uppväxt i Teheran, Iran, och kom tillsammans med sin make som flydde 1986 för att undvika militärtjänstgöring. Shariati har uppnått målet med 50 procent kvinnor i högre chefsposition på Sodexo och föreläser även om jämställdhet och mångfald.

Ardalan Shekarabi, jurist och civilminister (S) i den nuvarande regerngen, kom till Sverige 1989 som politisk flykting. Familjen fick efter asylavslag gå under jorden men fick senare asyl. 2013 blev han riksdagsman och 2014 civilminister.

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Annons

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november
Foto: Amanda Hjelm

Många intresserade att höra om fallet Kaj Linna

Lokalen var nästintill fullsatt när föreläsningen om fallet Kaj Linna drog igång på Juristklubben igår. Scenen delades av advokaten Thomas Magnusson och den före detta kriminalkommissarien Jan Olofsson, som tillsammans berättade om sina upplevelser och tankar kring vad som hände. 

 • 24 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter