Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Tema: Jämlikhet i vardagen

Invandring som lett till framgångar

Sverige är ett ungt invandrarland. Före 1950 flyttade inga stora mängder människor hit, om vi bortser från hansatyskar under medeltiden, romer från 1500-talet och framåt, valloner på 1600-talet och franska intellektuella på 1700-talet. I stället har Sverige mestadels varit ett utvandrarland.

Emerich Roth, Nyamko Sabuni,  Azita Shariati och Ardalan Shekarabi är några av de invandrare som nått framgång.
Foto: |

Ungefär 1,3 miljoner svenskar utvandrade mellan 1840-talet och 1930-talet till USA, Australien, Sydamerika och Kanada på grund av fattigdom, religionsförtryck, politisk ofrihet och äventyrslystnad.

Det är framför allt
Sveriges eget behov av arbetskraft (60- och 70-talen) och krig som har fått människor att komma hit, men även fattigdom och politiskt förtryck.
Andra världskriget, militärkupper i Sydamerika, kriget mellan Iran och Irak, den etniska rensningen under Balkankriget på 90-talet samt inbördeskriget i Syrien från 2011 har tvingat människor på flykt och Sverige har varit ett av mot­tagarländerna.

Efter andra världskriget kom många europeiska judar till Sverige. ­Emerich Roth, socionom och författare, föddes i Tjeckoslovakien, och Hédi Fried, psykolog och författare, föddes i Rumänien. De överlevde båda koncentrations- och förintelselägret Auschwitz.

Salvatore Grimaldi, entreprenör i cykel­industrin, föddes i Italien 1945 och kom med sina föräldrar till Västerås och senare Köping, på 50-talet. Gjorde sig en förmögenhet genom förvärv av företag som Bianchi, Monark, Crescent och Stiga.

Susanna Alakoski, socionom och hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö högskola, mest känd som författare. Hon är född i Vasa, Finland och har i sin bok Svinalängorna skildrat svårigheterna med anpassning i det nya landet Sverige, dit föräldrarna kom som arbetskraft på 70-talet. Boken handlar också om att växa upp som barn till alkoholiserade föräldrar.

Nyamko Sabuni, jurist och före detta statsråd i regieringen Reinfeldt, kom till Sverige från Burundi som tolvåring 1981, föräldrarna är politiska flyktingar. Hon är en av grundarna till Afrosvenskarnas riksförbund, blev riksdagskvinna 2002 och statsråd 2006. Nu är hon pr-konsult hos ÅF.

Azita Shariati, kostekonom och vd för Sodexo, är uppväxt i Teheran, Iran, och kom tillsammans med sin make som flydde 1986 för att undvika militärtjänstgöring. Shariati har uppnått målet med 50 procent kvinnor i högre chefsposition på Sodexo och föreläser även om jämställdhet och mångfald.

Ardalan Shekarabi, jurist och civilminister (S) i den nuvarande regerngen, kom till Sverige 1989 som politisk flykting. Familjen fick efter asylavslag gå under jorden men fick senare asyl. 2013 blev han riksdagsman och 2014 civilminister.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar