Söndag 22 oktober

Tema: Jämlikhet i vardagen

Invandring som lett till framgångar

Sverige är ett ungt invandrarland. Före 1950 flyttade inga stora mängder människor hit, om vi bortser från hansatyskar under medeltiden, romer från 1500-talet och framåt, valloner på 1600-talet och franska intellektuella på 1700-talet. I stället har Sverige mestadels varit ett utvandrarland.

Emerich Roth, Nyamko Sabuni, Azita Shariati och Ardalan Shekarabi är några av de invandrare som nått framgång.
Foto: |

Ungefär 1,3 miljoner svenskar utvandrade mellan 1840-talet och 1930-talet till USA, Australien, Sydamerika och Kanada på grund av fattigdom, religionsförtryck, politisk ofrihet och äventyrslystnad.

Det är framför allt
Sveriges eget behov av arbetskraft (60- och 70-talen) och krig som har fått människor att komma hit, men även fattigdom och politiskt förtryck.
Andra världskriget, militärkupper i Sydamerika, kriget mellan Iran och Irak, den etniska rensningen under Balkankriget på 90-talet samt inbördeskriget i Syrien från 2011 har tvingat människor på flykt och Sverige har varit ett av mot­tagarländerna.

Efter andra världskriget kom många europeiska judar till Sverige. ­Emerich Roth, socionom och författare, föddes i Tjeckoslovakien, och Hédi Fried, psykolog och författare, föddes i Rumänien. De överlevde båda koncentrations- och förintelselägret Auschwitz.

Salvatore Grimaldi, entreprenör i cykel­industrin, föddes i Italien 1945 och kom med sina föräldrar till Västerås och senare Köping, på 50-talet. Gjorde sig en förmögenhet genom förvärv av företag som Bianchi, Monark, Crescent och Stiga.

Susanna Alakoski, socionom och hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö högskola, mest känd som författare. Hon är född i Vasa, Finland och har i sin bok Svinalängorna skildrat svårigheterna med anpassning i det nya landet Sverige, dit föräldrarna kom som arbetskraft på 70-talet. Boken handlar också om att växa upp som barn till alkoholiserade föräldrar.

Nyamko Sabuni, jurist och före detta statsråd i regieringen Reinfeldt, kom till Sverige från Burundi som tolvåring 1981, föräldrarna är politiska flyktingar. Hon är en av grundarna till Afrosvenskarnas riksförbund, blev riksdagskvinna 2002 och statsråd 2006. Nu är hon pr-konsult hos ÅF.

Azita Shariati, kostekonom och vd för Sodexo, är uppväxt i Teheran, Iran, och kom tillsammans med sin make som flydde 1986 för att undvika militärtjänstgöring. Shariati har uppnått målet med 50 procent kvinnor i högre chefsposition på Sodexo och föreläser även om jämställdhet och mångfald.

Ardalan Shekarabi, jurist och civilminister (S) i den nuvarande regerngen, kom till Sverige 1989 som politisk flykting. Familjen fick efter asylavslag gå under jorden men fick senare asyl. 2013 blev han riksdagsman och 2014 civilminister.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter