Onsdag 23 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Tema: Jämlikhet i vardagen

Invandring som lett till framgångar

Sverige är ett ungt invandrarland. Före 1950 flyttade inga stora mängder människor hit, om vi bortser från hansatyskar under medeltiden, romer från 1500-talet och framåt, valloner på 1600-talet och franska intellektuella på 1700-talet. I stället har Sverige mestadels varit ett utvandrarland.

Emerich Roth, Nyamko Sabuni, Azita Shariati och Ardalan Shekarabi är några av de invandrare som nått framgång.
Foto: |

Ungefär 1,3 miljoner svenskar utvandrade mellan 1840-talet och 1930-talet till USA, Australien, Sydamerika och Kanada på grund av fattigdom, religionsförtryck, politisk ofrihet och äventyrslystnad.

Det är framför allt
Sveriges eget behov av arbetskraft (60- och 70-talen) och krig som har fått människor att komma hit, men även fattigdom och politiskt förtryck.
Andra världskriget, militärkupper i Sydamerika, kriget mellan Iran och Irak, den etniska rensningen under Balkankriget på 90-talet samt inbördeskriget i Syrien från 2011 har tvingat människor på flykt och Sverige har varit ett av mot­tagarländerna.

Efter andra världskriget kom många europeiska judar till Sverige. ­Emerich Roth, socionom och författare, föddes i Tjeckoslovakien, och Hédi Fried, psykolog och författare, föddes i Rumänien. De överlevde båda koncentrations- och förintelselägret Auschwitz.

Salvatore Grimaldi, entreprenör i cykel­industrin, föddes i Italien 1945 och kom med sina föräldrar till Västerås och senare Köping, på 50-talet. Gjorde sig en förmögenhet genom förvärv av företag som Bianchi, Monark, Crescent och Stiga.

Susanna Alakoski, socionom och hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö högskola, mest känd som författare. Hon är född i Vasa, Finland och har i sin bok Svinalängorna skildrat svårigheterna med anpassning i det nya landet Sverige, dit föräldrarna kom som arbetskraft på 70-talet. Boken handlar också om att växa upp som barn till alkoholiserade föräldrar.

Nyamko Sabuni, jurist och före detta statsråd i regieringen Reinfeldt, kom till Sverige från Burundi som tolvåring 1981, föräldrarna är politiska flyktingar. Hon är en av grundarna till Afrosvenskarnas riksförbund, blev riksdagskvinna 2002 och statsråd 2006. Nu är hon pr-konsult hos ÅF.

Azita Shariati, kostekonom och vd för Sodexo, är uppväxt i Teheran, Iran, och kom tillsammans med sin make som flydde 1986 för att undvika militärtjänstgöring. Shariati har uppnått målet med 50 procent kvinnor i högre chefsposition på Sodexo och föreläser även om jämställdhet och mångfald.

Ardalan Shekarabi, jurist och civilminister (S) i den nuvarande regerngen, kom till Sverige 1989 som politisk flykting. Familjen fick efter asylavslag gå under jorden men fick senare asyl. 2013 blev han riksdagsman och 2014 civilminister.

Fler uppsagda får högre lön på nytt jobb

Antalet uppsagda tjänstemän minskar. Samtidigt får fler av dem högre lön när de börjar på nytt jobb. TRR Trygghetsrådets halvårsstatistik pekar på en stark arbetsmarknad för tjänstemännen.

 • 22 augusti

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ivan skulle omplaceras till en lägre tjänst

Chefen informerade Ivan om att han inte uppfyllde arbetsgivarens förväntningar i sitt yrkesutövande. De ville omplacera honom och erbjöd en okvalificerad tjänst – och lägre lön.

 • 21 augusti

Annons

Min karriär : Tahero Nori

”Jag lyssnar på magkänslan”

Entreprenören Tahero Nori sa upp sig när han var 27 år och investerade allt han hade för att starta eget. Efter tre år har han nått hela vägen.

 • 21 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Annons

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter