Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Tema: Jämlikhet i vardagen

Den kvinnliga frigörelsen

Reformer som har gett kvinnor större rättigheter och självständighet har alltid föregåtts av stora protester. Början av 1900-talet präglades av kampen för allmän rösträtt.

Foto: Fotolia

I slutet av 1960-talet kom en ny våg av krav på ökad självständighet. Persioden mellan 1968 och 1980 var progressiv när det gäller reformer för förmån för kvinnans möjlighet att klara sig ekonomiskt, oberoende av sin make. De senaste åren har präglats av heta debatter kring föräldraförsäkring, kvotering, våldtäkter och vad som egentligen är ett sexualbrott. 
1845 – Kvinnor får rätt att ta akademisk examen med några få undantag. (teologi och jur. lic.)
1921 – Allmän rösträtt.
1927 – Statliga läroverk öppnas för flickor.
1965 – Våldtäkt inom äktenskapet kriminaliseras.
1968 – Jämställdhetsgruppen Grupp 8 bildas. Högt upp på deras agenda stod heltidsanställningar för kvinnor, daghem till alla barn, fri abort, smärtlindring vid förlossning och sänkning av arbetstiden.
1971 – Särbeskattning av inkomst för makar.
1974 – Föräldraersättning som ger rätt att dela ledigheten vid barns födelse.
1975 – Rätten till fri abort.
1980 – Äktamakeprövning av studiemedel avskaffas.
1980 – Jämställdhetsombudsmannen, JämO införs.
1980 – Successionsordningen ändras till att kungens förstfödda barn blir tronarvinge, inte den förstfödda sonen, vilket gör Victoria till kronprinsessa.
1989 – Kvinnor får formellt tillträde till alla delar inom försvarsmakten.
1995 – En månad reserveras för vardera föräldern i föräldraförsäkringen.
1998 – Lag med förbud om könsstympning av kvinnor.
2008 – Ny diskrimineringslag och JämO, HomO, HO och DO slås samman till DO.
2013 – Fler fall av sexuellt utnyttjande kriminaliseras då termen ”hjälplöst tillstånd” ersätts av ”särskilt utsatt situation.”
2013 – Sveriges första kvinnliga ärkebiskop, Antje Jackelén, väljs och inrättas året därpå.
2016 – Ensamstående kvinnor får laglig rätt till insemination i Sverige.
2016 – En ny myndighet, Jämställdhetsmyndigheten, föreslås att öppna 2018.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar