Lördag 16 december

Tema: Jämlikhet i vardagen

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken. Men är verkligheten så svart eller vit?  

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Statistiken som visar att föräldraskapet är en bromskloss i både karriär och löneutveckling är tydlig. DO-rapporten ”Sakligt motiverad eller koppling till kön” från 2016 visar att mödrar i kvalificerade yrken har en relativt lägre lönenivå än fäderna.
”Delar av mönster” från 2014 är en annan DO-rapport som redovisar faktiska händelser från anmälningar.
– Rapporten visar tydligt på olika situationer i arbetslivet, exempelvis vilka som blir lyssnade på eller inte kallas till möten, säger Johanna Kumlin, expert hos Diskrimineringsombudsmannen, DO.

I kvinnornas fall kan det handla om en provanställning som avslutas, eller att tjänsten försvinner när företaget köps upp. En kvinna i chefsposition skriver i sin anmälan att hon under sin föräldraledighet fråntagits kunder och arbetsuppgifter, att en chefskollega på samma nivå befordrats och att hon inte informerats om att det fanns möjlighet att bli befordrad. En man på hennes företag blev också degraderad under sin föräldraledighet. Enligt DO framgår det att den anmälande personen blivit diskriminerad trots att han erbjudit sig att arbeta halvtid med, för sin karriär, centrala delar för att inte förlora sin position. 
Ungefär en tredjedel av alla anmälningar som handlar om kön rör upplevd diskriminering vid graviditet och föräldraledighet.

Invandrade akademiker kan mötas av större motstånd än Sverigefödda. Juseks rapport om invandrade akademiker från 2012 visar att de som har svårast att få kvalificerade jobb är ekonomerna. Enbart 41 procent hade ett kvalificerat jobb, jämfört med 88 procent bland svenskfödda. Minst glapp finns bland personalvetarna och samhällsvetare inom organisation, administration och förvaltning. Skillnaderna mellan dem med svensk och utländsk bakgrund var nio respektive tio procentenheter.

Att bortse från att rekrytera med mångfald kan visa sig vara en förlustaffär. McKinseys rapport ”Diversity Matters” från 2015 visar att företagen med högst etnisk mångfald var 35 procent mer sannolika att få ekonomiska vinningar. Bland bolag med jämnast könsfördelning var siffran 15 procent.
Caroline Tovatt, fil. dr i migration och etnicitet och utredningssekreterare på Delmi, den statliga Delegationen för migrationsstudier, bekräftar att utlandsfödda kan diskrimineras men säger samtidigt att svårigheten, likväl som etnicitet, kan bero på klasstillhörighet. Det informella nätverket har stor betydelse för inträdet på arbetsmarknaden liksom de sociala koder vi får med oss från våra föräldrar. Personer med akademikerföräldrar, oavsett etnicitet och kön, tenderar att utbilda sig i högre grad. De lär sig också tidigt det språk som krävs för att exempelvis sälja in sig själv under en anställningsintervju och skaffa rätt kontakter.
– Det sociala kapitalet ger en grundtrygghet som kommer till nytta i livets alla skeden, säger Caroline Tovatt.
Men även den utan en akademisk bakgrund kan så klart lyckas. Det finns till exempel en längtan hos chefer att plocka upp en ”underdog”, en oupptäckt stjärna som sticker ut. Många mindre priviligierade som blivit framgångsrika har haft någon som drivit deras sak och funnits där för dem som mentor.

Caroline Tovatt säger att det gäller att inte låta sig slås ned. Det finns möjlighet för både kvinnor och utrikes födda att försöka vända en strukturell svaghet till sin fördel.  
– Jag har själv ingen priviligierad bakgrund men det har gjort att jag har fått en fördel och kan ha förståelse för studenter som är likadana. Och jag jobbar här på Delmi med att sprida forskning till den breda allmänheten och där är den erfarenheten nyttig, säger Caroline Tovatt.

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter