Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Tema: Rekryteringstrender

Rekrytering: Här är alla nya vägar till jobb

Förr skapades ett jobb när platsannonsen publicerades. Intresserade skrev ansökningar och skickade cv. Någon anställdes. I dag är rekrytering en betydligt mer kreativ process med fler inblandade. Karriär har undersökt hur företag och medarbetare egentligen finner varandra på dagens arbetsmarknad.

Karriär har undersökt hur företag och medarbetare egentligen finner varandra på dagens arbetsmarknad.
Illustration: Rebecca Elfast

Rekryteringsbranschen växer – många bolag tar hjälp av specialister där stora rekryteringsbolagen blir större, små blir nischade.
Operativa chefer blir djupare involverade – vilket ger ett uppsving för olika tester då de inte har HR-avdelningens sakkunskap.
Digitaliseringen skapar nya rekryteringskanaler – och förändrar anställnings­formerna mot ökat frilansande i allt fler yrken.

Flera av de stora bemanningsbolagen utvecklar sig till ren rekrytering. Executive search-bolagen breddar sig till ledarskapsutbildningar, mentorprogram och andra tjänster. Samtidigt använder sig företagen och kandidaterna allt mer av digitala och direkta kontakter, som Linkedin och Facebook.
Henrik Bäckström är förbundsdirektör för branschorganisationen Bemanningsföretagen, en bransch som i dag sysselsätter även många akademiker både med konsultjobb och genom rekrytering. Han har scannat jobbmarknaden på olika appar: Instacruit vänder sig främst till finansbranschen, Resource till ingenjörer.
– Jag lade in mig själv för att undersöka Instacruit, berättar han.

Kandidaten laddar upp sin cv och fyller i vad man är intresserad av för tjänster. Sedan matchas profilen med rekryterare. Henrik Bäckströms profil matchades med ett tjugotal.
– Då får man gå vidare och välja vilka man vill ha kontakt med. Men det vanligaste sättet att få jobb är via kontakter, nätverk. Annars är den stora trenden att bemannings- och rekryteringsbolagen blir helhetsleverantörer, hovleverantörer till sina kunder, säger Henrik Bäckström.
– Rekryteringsföretagen blir substitut för dem som inte har nätverk. De går i god för kandidaten, om det inte funkar försämras bolagens rykte.

Rekryterings- och bemanningsbranschens tillväxt har en orsak i att Arbetsförmedlingen inte längre har arbetsgivarnas förtroende, hävdar han. Det bekräftas av Svenskt Näringslivs årliga undersökning av hur företag rekryterar: i år svarar 45 procent att de använder Arbetsförmedlingen, för 14 år sedan var det 64 procent.
Ulrika Spåls, är ordförande för Sveriges HR-Förening, och till vardags ansvarig för verksamhetsutveckling på Billerud Korsnäs. Sociala medier har absolut blivit ett viktigt redskap i rekryteringen, säger hon.
– Tidigare låg mer ansvar på hr, nu har det flyttats mer till den operativa chefen.
Samtidigt blir varje rekrytering viktigare:
– En felrekrytering kan bli väldigt dyr. Förutom att man tappar i leverans på just den befattningen kan det smitta hela avdelningen. Och ju mer samarbete en tjänst kräver, desto dyrare blir en felrekrytering, säger hon.
Om risken försvårar rekrytering i den privata sfären är byråkratin bromsklossen i offentlig sektor. Lagen om offentlig anställning kräver sin tribut berättar Carl-Johan Schnell, verksamhetsområdeschef för kompetensförsörjning på Försäkringskassan. I snitt anställer de 2 500 personer om året, vilket sysselsätter 14 heltidstjänster på hr-avdelningen, förutom de som hanterar annonsering och administration.

I ungefär 25 procent av rekryteringen tar de hjälp av Proffice. Men det är noga med ordningsfrågor och kvalitetssäkring.
– Vi lyder under lagen om offentlig anställning, varje rekrytering är ett myndighetsbeslut som kan överklagas i två veckor. Vi har inte råd att göra fel, det kostar oss en massa i administration, säger han och berättar om ett överklagande när rekryterande chef gjorde ett misstag och förvaltningsdomstolen tilldömde den överklagande tjänsten, säger Carl-Johan Schnell.
Annars jobbar de både traditionellt och digitalt. Linkedin och Facebook ger ”bra resultat” men de använder sig också av branschpressannonsering, jobbmässor och i sin egen extrapersonal-pool av studenter.
– Däremot kan vi inte hyra in bemanningspersonal. Försäkringshandläggare är ett ganska svårt jobb där man ska tolka både regler och läkarintyg och förmedla beslut på ett bra sätt.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter