Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Tema: Rekryteringstrender

Rekrytering: Här är alla nya vägar till jobb

Förr skapades ett jobb när platsannonsen publicerades. Intresserade skrev ansökningar och skickade cv. Någon anställdes. I dag är rekrytering en betydligt mer kreativ process med fler inblandade. Karriär har undersökt hur företag och medarbetare egentligen finner varandra på dagens arbetsmarknad.

Karriär har undersökt hur företag och medarbetare egentligen finner varandra på dagens arbetsmarknad.
Illustration: Rebecca Elfast

Rekryteringsbranschen växer – många bolag tar hjälp av specialister där stora rekryteringsbolagen blir större, små blir nischade.
Operativa chefer blir djupare involverade – vilket ger ett uppsving för olika tester då de inte har HR-avdelningens sakkunskap.
Digitaliseringen skapar nya rekryteringskanaler – och förändrar anställnings­formerna mot ökat frilansande i allt fler yrken.

Flera av de stora bemanningsbolagen utvecklar sig till ren rekrytering. Executive search-bolagen breddar sig till ledarskapsutbildningar, mentorprogram och andra tjänster. Samtidigt använder sig företagen och kandidaterna allt mer av digitala och direkta kontakter, som Linkedin och Facebook.
Henrik Bäckström är förbundsdirektör för branschorganisationen Bemanningsföretagen, en bransch som i dag sysselsätter även många akademiker både med konsultjobb och genom rekrytering. Han har scannat jobbmarknaden på olika appar: Instacruit vänder sig främst till finansbranschen, Resource till ingenjörer.
– Jag lade in mig själv för att undersöka Instacruit, berättar han.

Kandidaten laddar upp sin cv och fyller i vad man är intresserad av för tjänster. Sedan matchas profilen med rekryterare. Henrik Bäckströms profil matchades med ett tjugotal.
– Då får man gå vidare och välja vilka man vill ha kontakt med. Men det vanligaste sättet att få jobb är via kontakter, nätverk. Annars är den stora trenden att bemannings- och rekryteringsbolagen blir helhetsleverantörer, hovleverantörer till sina kunder, säger Henrik Bäckström.
– Rekryteringsföretagen blir substitut för dem som inte har nätverk. De går i god för kandidaten, om det inte funkar försämras bolagens rykte.

Rekryterings- och bemanningsbranschens tillväxt har en orsak i att Arbetsförmedlingen inte längre har arbetsgivarnas förtroende, hävdar han. Det bekräftas av Svenskt Näringslivs årliga undersökning av hur företag rekryterar: i år svarar 45 procent att de använder Arbetsförmedlingen, för 14 år sedan var det 64 procent.
Ulrika Spåls, är ordförande för Sveriges HR-Förening, och till vardags ansvarig för verksamhetsutveckling på Billerud Korsnäs. Sociala medier har absolut blivit ett viktigt redskap i rekryteringen, säger hon.
– Tidigare låg mer ansvar på hr, nu har det flyttats mer till den operativa chefen.
Samtidigt blir varje rekrytering viktigare:
– En felrekrytering kan bli väldigt dyr. Förutom att man tappar i leverans på just den befattningen kan det smitta hela avdelningen. Och ju mer samarbete en tjänst kräver, desto dyrare blir en felrekrytering, säger hon.
Om risken försvårar rekrytering i den privata sfären är byråkratin bromsklossen i offentlig sektor. Lagen om offentlig anställning kräver sin tribut berättar Carl-Johan Schnell, verksamhetsområdeschef för kompetensförsörjning på Försäkringskassan. I snitt anställer de 2 500 personer om året, vilket sysselsätter 14 heltidstjänster på hr-avdelningen, förutom de som hanterar annonsering och administration.

I ungefär 25 procent av rekryteringen tar de hjälp av Proffice. Men det är noga med ordningsfrågor och kvalitetssäkring.
– Vi lyder under lagen om offentlig anställning, varje rekrytering är ett myndighetsbeslut som kan överklagas i två veckor. Vi har inte råd att göra fel, det kostar oss en massa i administration, säger han och berättar om ett överklagande när rekryterande chef gjorde ett misstag och förvaltningsdomstolen tilldömde den överklagande tjänsten, säger Carl-Johan Schnell.
Annars jobbar de både traditionellt och digitalt. Linkedin och Facebook ger ”bra resultat” men de använder sig också av branschpressannonsering, jobbmässor och i sin egen extrapersonal-pool av studenter.
– Däremot kan vi inte hyra in bemanningspersonal. Försäkringshandläggare är ett ganska svårt jobb där man ska tolka både regler och läkarintyg och förmedla beslut på ett bra sätt.

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter