Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Tema: Inför Brexit

Livet mitt i EU-sprickan

Ovissheten är stor sedan Storbritannien röstade för Brexit i somras. Vi skickade reportern Thord Eriksson till London. Han mötte oroade svenskar och obekymrade britter. Frågan är: Vad händer nu?  

Brexit: vad händer nu?
Foto: Karriär

Den unga entreprenören

Tänk om det verkligen blir Brexit och Storbritannien lämnar EU?
Det hände då och då att 29-åriga Yasmine Åkermark stötte på den funderingen i våras, och hon tror att hennes reaktion uppfattades som otrevlig.
– Jag svarade: ”Är du dum, eller?! Det är klart att det inte kommer att hända!”
Det finns runt 1 200 bolag med svensk anknytning i Storbritannien, som tillsammans sysselsätter runt 100 000 människor. Det handlar om internationella storbolag som Scania, Skanska och Volvo, men även hantverkare, formgivare eller programmerare som betalat de 15 pund det kostar att registrera motsvarigheten till ett aktiebolag. 
Yasmine Åkermark har tre bolag: ett är avsomnat, men drev tidigare butiker för vintagekläder.
Ett annat ligger bakom kommunikationsbyrån Burp, som hon driver med en annan svensk. Genom det tredje bolaget har hon och hennes kompanjon Erica Werneman utvecklat appen Tibba (www.gotibba.com) tillsammans med den göteborgska mjukvaruutvecklaren Layer 10.
I samma delningsekonomiska anda som Airbnb och Uber bygger Tibba på byte av tjänster. Idén har beskrivits som ett ”Tinder för kompetenser”.
– Men när vi uttryckte oss så för folk i USA förstod vi att det kanske inte var en bra jämförelse, det skickar fel signaler.

Måndagen den 20 juni inleddes London Technology Week, en internationell sammankomst där poängen inte minst är att innovatörer kan möta finansiärer. Yasmine och var förstås där för att knyta kontakter och prata för Tibba, som är tillgängligt via Google Play och i Apples Appstore, men än så länge bara i Dubai.
(Kompanjonen Erica har varit bosatt där och Förenade Arabemiratens huvudstad har en liten och homogen kontingent av den sorts ”digitala nomader” som Tibba vänder sig till.)
Förhoppningen var att det bland kontakterna i London skulle finnas finansiärer villiga att stötta fortsatt utveckling av Tibba och en lansering i Europa.
– Det gick verkligen hur bra som helst, säger Yasmine, som kryssade mellan seminarier och mingel utan att känna oro över den händelse som skulle sammanfalla med Technology Weeks femte dag: resultatet av Brexit-omröstningen.
De oroliga och pessimistiska som hon snäst åt under våren fick rätt. 51,9 procent av britterna röstade för att lämna EU, och från känslan av att vara på väg framåt i god fart var det som att allt bromsade in.
– De kontakter vi tagit bara försvann, det liksom dog. Livet har verkligen blivit osäkert och just nu funderar vi mycket på hur vi ska göra.

Yasmine arbetar på Hampstead Road i nordvästra London, där ett förfallet före detta mentalsjukhus fungerar som ett öppet kontor för småföretag och konsulter.
Dagen innan har hon varit på möten i Stockholm.
– Vi måste hitta finansiering ganska snart, säger hon, och Brexit har verkligen inte hjälpt till.
Under det senaste decenniet har London blivit Europas starkaste magnet för bolag och personer med innovativa idéer kring internet och ny teknologi. Utsikten att Storbritannien lämnar EU har planterat en tvekan och en undran hos många. Yasmine beskriver det som en stämning som ligger i luften, som inte bara uttrycks i konkreta tankar om att flytta någon annanstans, utan också har gjort att många förlorat fördragsamheten med sådant som är jobbigt i London.
– Jag har mött folk som verkligen har varit arga, och det har till exempel blivit mer fokus på att det är så dyrt att bo här. Många har börjar titta på Berlin och Dublin i stället, säger Yasmine som själv kom hit 2013 när hon avslutat sin utbildning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Oron finns inte bara i de små nystartade tech-bolagen runt Yasmine Åkermark. Ett av de mer drastiska svenska utspelen kom från rederiet Stena Line några dagar före folkomröstningen. I en intervju med Sveriges Radio sa en representant för bolaget att det blir aktuellt att söka sig bort från Storbritannien om Brexit-anhängarna vinner.
Uttalandet fick massivt genomslag, inte minst i brittiska medier, eftersom Stena Line är stora här och bland annat ligger bakom en stor del av färjetrafiken till Irland och det europeiska fastlandet.
Stena Lines presschef Jesper Waltersson vill tona ned uttalandet.
– Vi ska inte skynda fram något, det finns ingen anledning att ta några förhastade beslut, säger han till Karriär.

Den hoppfulla duon

Den som fortsätter norrut från kontors­kollektivet i mentalsjukhuset kommer till Camden High Street. I en glas- och stålbyggnad som reser sig tre våningar ovanför Camden Market håller företaget Divido till. Bolaget hyr plats på ett kontor med samma grundidé om delade ytor som i Yasmines Åkermarks kollektiv, men med helt andra anspråk på elegans. Innerväggarna är svarta, belysningsarmaturerna av mässing, möblerna ser ut att komma från en dansk designstudio och utanför de stora fönstren breder ett imponerande Londonpanorama ut sig.
Det är en miljö som hämtad ur ett glansigt magasin, eller en skruvad skräckfilm av American Psycho-snitt.


Divido är verksamt i den heta fintech-branschen (financial technology) och har byggt ett system för köp på avbetalning. Verksamheten har varit igång i Storbritannien i ett år och hittills har 130 företag anslutit sig.
I samband med Brexit-omröstningen var Divido på väg att förhandla med investerare om fem miljoner pund i nytt kapital.
– En av de stora investerarna är baserad i Luxemburg, så vi funderade på om de skulle dra öronen åt sig? Eller skulle de vara villiga att investera i Storbritannien? säger Christer Holloman.
Han hoppades på det bästa och säger att han ”korsade fingrarna” – anglicismen avslöjar att 36-åringen varit länge i London. Han kom hit för drygt tio år sedan efter att ha utbildat sig till civilingenjör hemma i Umeå.
Till skillnad från Yasmine Åkermark slapp han bli besviken över investerare som fick Brexit-frossa.
– De var till och med nöjda eftersom pundet föll efter omröstningen, så att deras investering blev lite billigare. ”Vi fick rabatt”, sa de.
Christer Hollomans medgrundare Anders Hallsten säger att han inte har märkt något negativt alls av Brexit.
33-åringen bär titeln CTO Chief Technology Officer och har utvecklat Dividos teknikplattform. Han flyttade till London i september förra året och kommer också från Umeå.

Men även om omröstningen inte har fått några konkreta, negativa följder, lämnar resultatet efter sig en känsla av osäkerhet, tycker Anders Hallsten.
– London är byggt av alla som har flyttat hit. Det känns som att Brexit gör att lite av det som är najs har gått förlorat.
Nästa år planerar Divido en etablering i Tyskland. Storbritannien kommer fortfarande att vara EU-medlem då, eftersom det tar två år från att anmälan om utträde överlämnats till Europeiska rådet, tills medlemskapet upphör.
Däremot är det oklart hur det sedan går till när tjänsten ska spridas vidare till fler marknader.
Ett bolag som är baserat i Storbritannien och har tillstånd från den brittiska finansinspektionen, FCA, kan i dag vara verksamt i alla EU-länder. Allt beror på vilka avtal Storbritannien förhandlar sig till, men ett utträde ur EU kan innebära att det krävs separata tillstånd i varje land där ett bolag har verksamhet.
Det betyder i så fall en administrativ process som kostar tid och pengar och är tung att bära för mindre bolag.

De tysta jättarna

Dividos konkurrent Klarna, en av fintech-sektorns tyngsta spelare med huvudkontor i Stockholm och verksamhet i London (samt ytterligare 16 länder),  har larmat för konsekvenserna om Storbritannien lämnar EU. Globalt kommunikationsansvarige Erik ­Engellau-Nilsson skriver i ett mejl till Karriär att det kommer för många frågor om Brexit för att alla ska gå att besvara. (Samma undvikande svar kommer från Sveriges två främsta aktörer i den internationella tech-sektorn, King, som ligger bakom det framgångsrika spelet Candy Crush Saga, och Spotify.) I stället hänvisar Erik Engellau-Nilsson till ett sällsynt uttalande i Wall Street Journal i slutet av juli:
”Brexit-omröstningen har kastat ut Storbritannien och resten av Europa i det okända. Många funderar nu på att flytta till Tyskland och därmed göra sig kvitt den osäkerhet det innebär att vara baserad i London”, sa han då.
Han påpekade också att många brittiska utvecklare rekryteras till huvudkontoret i Stockholm och att risken är stor att det blir mycket krångligare i framtiden.

Christer Holloman och Anders Hallsten på Divido uttrycker sig inte lika krasst. I grunden tror de att relationen mellan Storbritannien och övriga EU trots allt kommer att vara varm och tät efter ett eventuellt utträde.
– Vi tror att common sense will prevail, säger Christer Holloman. Varför ta bort ett handelssamarbete när ingen kommer att tjäna på det?
Anders Hallsten:
– Jag blir inte förvånad om det inte blir något utträde.

Den adlade bankiren

Fintech-bolagens påtagliga närvaro brukar förklaras med att London är Europas finansiella centrum. Den statusen kommer att bestå, hävdar Roger Gifford med eftertryck.
– Ja, jag är mer säker på det än någonsin. Det är något du kan relatera till geografi och språk och hur världen är strukturerad runt det engelska språket.
Roger Gifford – eller Sir Roger ­Gifford, för att vara korrekt, han adlades 2012 – har varit chef för SEB i Storbritannien sedan millennieskiftet och verksam i banken sedan tidigt 1980-tal.
Det är semestertider och han växlar mellan ledighet och arbete och har därför åkt till jobbet i grön skjorta och röda jeans. Det är närmast chockerande informellt för en banker i City, Londons finansdistrikt. När han ska bli fotograferad fingrar han bekymrat strax under kragen där slipsen brukar sitta.
– Är det ok att jag ser ut så här?
Enligt Roger Gifford har Brexit försatt de utländska bankerna i ett vänta och se-läge.
– Alla större banker opererar redan i Frankfurt, Paris och Luxemburg och om de behöver flytta personal och funktioner på grund av Brexit, så gör de det snabbt och lätt.

Själv är han hängiven remain-anhängare, röstade följaktligen emot Brexit och är knappast någon som i första taget skulle förminska EU:s betydelse.
Men han påpekar att investmentbanker alltid har verkat på en global marknad och att man därför inte ska överdriva farhågorna inför framtiden.
– Det saknar betydelse att vara del av en inre marknad eller inte.
Roger Gifford tror inte heller att anställda påverkas nämnvärt av  ett EU-utträde, oavsett varifrån de kommer. Följaktligen är det inte troligt att SEB ändrar sin rekryteringspolicy. Banken har knappt 200 anställda i Storbritannien varav, de flesta är britter.
– När vi anställer så tittar vi inte på nationalitet, utan vi vill ha kompetenta människor och de kan vara britter, svenskar, armenier, det saknar betydelse.
I den mån Roger Gifford alls ger uttryck för oro handlar den om att ett utträde ur EU kommer att sluka tid och energi.
– Jag kan vara orolig över att vi missar chanser i till exempel Afrika och Nordamerika, för att vi är så upptagna av villkoren i uppgörelsen, säger han.

Roger Giffords ”världen är större än EU”-attityd delas av David McCall, remain-anhängare och ansvarig för den brittiska delen av Hyper Island. Det svenska utbildningsföretaget är inriktat på digitala medier, utbildar årligen 90 elever i Storbritanninen och säljer skräddarsydda utbildningar till företag.
– Vi har ett globalt perspektiv, det europeiska perspektivet är bara en del av det. Man kan säga att den dimensionen är utspädd, säger David McCall.
Det finns många möjliga skäl till att människor och företag flyttar mellan länder, påpekar han.
– Det handlar om skatter, kompetens, var folk vill bo, familjeskäl, utbildningssystem – och det är klart att en del företag kommer att flytta härifrån på grund av Brexit. Men London är tillräckligt stort för att klara det.

Den coola säljaren

En tredje britt, Joe Copeman, även han Brexit-motståndare, anlägger samma i grunden obekymrade perspektiv. Det ekar av samma förhållande till omvärlden som i början av 1950-talet när Europeiska kol- och stålgemenskapen bildades och britterna ställde sig utanför eftersom forna kolonier och andra bundsförvanter i Samväldet var mer naturliga handelspartner.
– Det har varit mycket skrämsel kring Brexit, säger Joe Copeman, men jag tror att det kan användas för att göra oss bättre och få oss att blicka utanför Europa.

Han är brittiskt säljansvarig för Acast, som startade i Sverige 2014 och sedan dess har etablerat sig i London och New York. Bolagets plattform för poddar beskrivs som ”ett Spotify för det talade ordet” och har lockat till sig investeringar från bland annat Bonnier, Fjärde AP-fonden och Wallenberg­sfärens ägarbolag Foundation Asset Management, FAM.
Londonkontoret ligger några stenkast från East Ends Silicon Roundabout som för en utomstående inte är mer uppseendeväckande än en vanlig rondell. För de invigda har platsen däremot en speciell laddning eftersom den betraktas som en symbol för världens tredje största – efter San Francisco och New York – centrum för nya techbolag.
Poddar har i stor utsträckning blivit ett marknadsföringsverktyg och när Joe Copeman blickar framåt anar han risken att många företag skär i sina mediebudgetar om Brexit utlöser en recession. Det skulle i så fall drabba Acast. Men, säger han, det är ett väldigt teoretiskt resonemang.
– Under de två månader som gått sedan omröstningen har vi fortsatt växa, helt enkelt för att podcasten är ett fenomen som växer. Vi är de nya coola kidsen i stan och jag är inte orolig.
För den framtidstron krävs storbrittisk självkänsla.

Den besvikna chefen

Bland svenskar är det lättare att spåra olust och frustration.
– Folk jag talar med är besvikna, oroliga och undrar vad som kommer att hända, säger Ulla Nilsson tidigare kollega med Roger Gifford på SEB, men sedan några år chef för Svenska Handels­kammaren i London.
Hon tar emot i ett kvavt mötesrum. I fönstret står en miniatyr av Karl XII-statyn i Kungsträdgården i Stockholm och på en vägg hänger en inramad, signerad bild på fotbollsspelaren David Beckham.
Handelskammaren håller till i svenska ambassadens blekgula byggnad, men har en egen anspråkslös ingång från baksidan, i området Marylebone mellan Hyde Park och Regent’s Park. I kvarteret ligger även svenska kyrkan, den svenska restaurangen The Harcourt och butiken Totally Swedish som säljer såväl Svensk Damtidning och Bamse som chips och taco-kryddmix till Londonsvenskarnas fredagsmys.

Någon månad före omröstningen gjorde handelskammaren en undersökning bland svenska företag i Storbritannien. Resultatet visade att 75 procent av dem var oroliga för att Brexit ska vara dåligt för affärerna.
Sedan det verkliga resultatet blev ett faktum har Ulla Nilsson talat med företag som sagt att de inte kommer att investera eller nyanställa innan de vet mer om framtiden.
– Oron finns framför allt hos små och medelstora företag som har små marginaler. För företag som Volvo, Scania eller SKF, som är etablerade i 180 länder, är däremot ett land hit eller dit inte så mycket. Det tar man igen någon annanstans.
Ulla Nilsson talar med eftertryck, det går inte att ta miste på att hon inte bara förhåller sig professionellt till Brexit. Det rör henne också på ett personligt plan. Hon verkar kort och gott arg.
– Jag är besviken på det brittiska folket. Otroligt besviken. Jag har betraktat det här som ett civiliserat och öppet samhälle, med stor tolerans och respekt för andra kulturer.

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter