Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Tema: Inför Brexit

Livet mitt i EU-sprickan

Ovissheten är stor sedan Storbritannien röstade för Brexit i somras. Vi skickade reportern Thord Eriksson till London. Han mötte oroade svenskar och obekymrade britter. Frågan är: Vad händer nu?  

Brexit: vad händer nu?
Foto: Karriär

Den unga entreprenören

Tänk om det verkligen blir Brexit och Storbritannien lämnar EU?
Det hände då och då att 29-åriga Yasmine Åkermark stötte på den funderingen i våras, och hon tror att hennes reaktion uppfattades som otrevlig.
– Jag svarade: ”Är du dum, eller?! Det är klart att det inte kommer att hända!”
Det finns runt 1 200 bolag med svensk anknytning i Storbritannien, som tillsammans sysselsätter runt 100 000 människor. Det handlar om internationella storbolag som Scania, Skanska och Volvo, men även hantverkare, formgivare eller programmerare som betalat de 15 pund det kostar att registrera motsvarigheten till ett aktiebolag. 
Yasmine Åkermark har tre bolag: ett är avsomnat, men drev tidigare butiker för vintagekläder.
Ett annat ligger bakom kommunikationsbyrån Burp, som hon driver med en annan svensk. Genom det tredje bolaget har hon och hennes kompanjon Erica Werneman utvecklat appen Tibba (www.gotibba.com) tillsammans med den göteborgska mjukvaruutvecklaren Layer 10.
I samma delningsekonomiska anda som Airbnb och Uber bygger Tibba på byte av tjänster. Idén har beskrivits som ett ”Tinder för kompetenser”.
– Men när vi uttryckte oss så för folk i USA förstod vi att det kanske inte var en bra jämförelse, det skickar fel signaler.

Måndagen den 20 juni inleddes London Technology Week, en internationell sammankomst där poängen inte minst är att innovatörer kan möta finansiärer. Yasmine och var förstås där för att knyta kontakter och prata för Tibba, som är tillgängligt via Google Play och i Apples Appstore, men än så länge bara i Dubai.
(Kompanjonen Erica har varit bosatt där och Förenade Arabemiratens huvudstad har en liten och homogen kontingent av den sorts ”digitala nomader” som Tibba vänder sig till.)
Förhoppningen var att det bland kontakterna i London skulle finnas finansiärer villiga att stötta fortsatt utveckling av Tibba och en lansering i Europa.
– Det gick verkligen hur bra som helst, säger Yasmine, som kryssade mellan seminarier och mingel utan att känna oro över den händelse som skulle sammanfalla med Technology Weeks femte dag: resultatet av Brexit-omröstningen.
De oroliga och pessimistiska som hon snäst åt under våren fick rätt. 51,9 procent av britterna röstade för att lämna EU, och från känslan av att vara på väg framåt i god fart var det som att allt bromsade in.
– De kontakter vi tagit bara försvann, det liksom dog. Livet har verkligen blivit osäkert och just nu funderar vi mycket på hur vi ska göra.

Yasmine arbetar på Hampstead Road i nordvästra London, där ett förfallet före detta mentalsjukhus fungerar som ett öppet kontor för småföretag och konsulter.
Dagen innan har hon varit på möten i Stockholm.
– Vi måste hitta finansiering ganska snart, säger hon, och Brexit har verkligen inte hjälpt till.
Under det senaste decenniet har London blivit Europas starkaste magnet för bolag och personer med innovativa idéer kring internet och ny teknologi. Utsikten att Storbritannien lämnar EU har planterat en tvekan och en undran hos många. Yasmine beskriver det som en stämning som ligger i luften, som inte bara uttrycks i konkreta tankar om att flytta någon annanstans, utan också har gjort att många förlorat fördragsamheten med sådant som är jobbigt i London.
– Jag har mött folk som verkligen har varit arga, och det har till exempel blivit mer fokus på att det är så dyrt att bo här. Många har börjar titta på Berlin och Dublin i stället, säger Yasmine som själv kom hit 2013 när hon avslutat sin utbildning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Oron finns inte bara i de små nystartade tech-bolagen runt Yasmine Åkermark. Ett av de mer drastiska svenska utspelen kom från rederiet Stena Line några dagar före folkomröstningen. I en intervju med Sveriges Radio sa en representant för bolaget att det blir aktuellt att söka sig bort från Storbritannien om Brexit-anhängarna vinner.
Uttalandet fick massivt genomslag, inte minst i brittiska medier, eftersom Stena Line är stora här och bland annat ligger bakom en stor del av färjetrafiken till Irland och det europeiska fastlandet.
Stena Lines presschef Jesper Waltersson vill tona ned uttalandet.
– Vi ska inte skynda fram något, det finns ingen anledning att ta några förhastade beslut, säger han till Karriär.

Den hoppfulla duon

Den som fortsätter norrut från kontors­kollektivet i mentalsjukhuset kommer till Camden High Street. I en glas- och stålbyggnad som reser sig tre våningar ovanför Camden Market håller företaget Divido till. Bolaget hyr plats på ett kontor med samma grundidé om delade ytor som i Yasmines Åkermarks kollektiv, men med helt andra anspråk på elegans. Innerväggarna är svarta, belysningsarmaturerna av mässing, möblerna ser ut att komma från en dansk designstudio och utanför de stora fönstren breder ett imponerande Londonpanorama ut sig.
Det är en miljö som hämtad ur ett glansigt magasin, eller en skruvad skräckfilm av American Psycho-snitt.


Divido är verksamt i den heta fintech-branschen (financial technology) och har byggt ett system för köp på avbetalning. Verksamheten har varit igång i Storbritannien i ett år och hittills har 130 företag anslutit sig.
I samband med Brexit-omröstningen var Divido på väg att förhandla med investerare om fem miljoner pund i nytt kapital.
– En av de stora investerarna är baserad i Luxemburg, så vi funderade på om de skulle dra öronen åt sig? Eller skulle de vara villiga att investera i Storbritannien? säger Christer Holloman.
Han hoppades på det bästa och säger att han ”korsade fingrarna” – anglicismen avslöjar att 36-åringen varit länge i London. Han kom hit för drygt tio år sedan efter att ha utbildat sig till civilingenjör hemma i Umeå.
Till skillnad från Yasmine Åkermark slapp han bli besviken över investerare som fick Brexit-frossa.
– De var till och med nöjda eftersom pundet föll efter omröstningen, så att deras investering blev lite billigare. ”Vi fick rabatt”, sa de.
Christer Hollomans medgrundare Anders Hallsten säger att han inte har märkt något negativt alls av Brexit.
33-åringen bär titeln CTO Chief Technology Officer och har utvecklat Dividos teknikplattform. Han flyttade till London i september förra året och kommer också från Umeå.

Men även om omröstningen inte har fått några konkreta, negativa följder, lämnar resultatet efter sig en känsla av osäkerhet, tycker Anders Hallsten.
– London är byggt av alla som har flyttat hit. Det känns som att Brexit gör att lite av det som är najs har gått förlorat.
Nästa år planerar Divido en etablering i Tyskland. Storbritannien kommer fortfarande att vara EU-medlem då, eftersom det tar två år från att anmälan om utträde överlämnats till Europeiska rådet, tills medlemskapet upphör.
Däremot är det oklart hur det sedan går till när tjänsten ska spridas vidare till fler marknader.
Ett bolag som är baserat i Storbritannien och har tillstånd från den brittiska finansinspektionen, FCA, kan i dag vara verksamt i alla EU-länder. Allt beror på vilka avtal Storbritannien förhandlar sig till, men ett utträde ur EU kan innebära att det krävs separata tillstånd i varje land där ett bolag har verksamhet.
Det betyder i så fall en administrativ process som kostar tid och pengar och är tung att bära för mindre bolag.

De tysta jättarna

Dividos konkurrent Klarna, en av fintech-sektorns tyngsta spelare med huvudkontor i Stockholm och verksamhet i London (samt ytterligare 16 länder),  har larmat för konsekvenserna om Storbritannien lämnar EU. Globalt kommunikationsansvarige Erik ­Engellau-Nilsson skriver i ett mejl till Karriär att det kommer för många frågor om Brexit för att alla ska gå att besvara. (Samma undvikande svar kommer från Sveriges två främsta aktörer i den internationella tech-sektorn, King, som ligger bakom det framgångsrika spelet Candy Crush Saga, och Spotify.) I stället hänvisar Erik Engellau-Nilsson till ett sällsynt uttalande i Wall Street Journal i slutet av juli:
”Brexit-omröstningen har kastat ut Storbritannien och resten av Europa i det okända. Många funderar nu på att flytta till Tyskland och därmed göra sig kvitt den osäkerhet det innebär att vara baserad i London”, sa han då.
Han påpekade också att många brittiska utvecklare rekryteras till huvudkontoret i Stockholm och att risken är stor att det blir mycket krångligare i framtiden.

Christer Holloman och Anders Hallsten på Divido uttrycker sig inte lika krasst. I grunden tror de att relationen mellan Storbritannien och övriga EU trots allt kommer att vara varm och tät efter ett eventuellt utträde.
– Vi tror att common sense will prevail, säger Christer Holloman. Varför ta bort ett handelssamarbete när ingen kommer att tjäna på det?
Anders Hallsten:
– Jag blir inte förvånad om det inte blir något utträde.

Den adlade bankiren

Fintech-bolagens påtagliga närvaro brukar förklaras med att London är Europas finansiella centrum. Den statusen kommer att bestå, hävdar Roger Gifford med eftertryck.
– Ja, jag är mer säker på det än någonsin. Det är något du kan relatera till geografi och språk och hur världen är strukturerad runt det engelska språket.
Roger Gifford – eller Sir Roger ­Gifford, för att vara korrekt, han adlades 2012 – har varit chef för SEB i Storbritannien sedan millennieskiftet och verksam i banken sedan tidigt 1980-tal.
Det är semestertider och han växlar mellan ledighet och arbete och har därför åkt till jobbet i grön skjorta och röda jeans. Det är närmast chockerande informellt för en banker i City, Londons finansdistrikt. När han ska bli fotograferad fingrar han bekymrat strax under kragen där slipsen brukar sitta.
– Är det ok att jag ser ut så här?
Enligt Roger Gifford har Brexit försatt de utländska bankerna i ett vänta och se-läge.
– Alla större banker opererar redan i Frankfurt, Paris och Luxemburg och om de behöver flytta personal och funktioner på grund av Brexit, så gör de det snabbt och lätt.

Själv är han hängiven remain-anhängare, röstade följaktligen emot Brexit och är knappast någon som i första taget skulle förminska EU:s betydelse.
Men han påpekar att investmentbanker alltid har verkat på en global marknad och att man därför inte ska överdriva farhågorna inför framtiden.
– Det saknar betydelse att vara del av en inre marknad eller inte.
Roger Gifford tror inte heller att anställda påverkas nämnvärt av  ett EU-utträde, oavsett varifrån de kommer. Följaktligen är det inte troligt att SEB ändrar sin rekryteringspolicy. Banken har knappt 200 anställda i Storbritannien varav, de flesta är britter.
– När vi anställer så tittar vi inte på nationalitet, utan vi vill ha kompetenta människor och de kan vara britter, svenskar, armenier, det saknar betydelse.
I den mån Roger Gifford alls ger uttryck för oro handlar den om att ett utträde ur EU kommer att sluka tid och energi.
– Jag kan vara orolig över att vi missar chanser i till exempel Afrika och Nordamerika, för att vi är så upptagna av villkoren i uppgörelsen, säger han.

Roger Giffords ”världen är större än EU”-attityd delas av David McCall, remain-anhängare och ansvarig för den brittiska delen av Hyper Island. Det svenska utbildningsföretaget är inriktat på digitala medier, utbildar årligen 90 elever i Storbritanninen och säljer skräddarsydda utbildningar till företag.
– Vi har ett globalt perspektiv, det europeiska perspektivet är bara en del av det. Man kan säga att den dimensionen är utspädd, säger David McCall.
Det finns många möjliga skäl till att människor och företag flyttar mellan länder, påpekar han.
– Det handlar om skatter, kompetens, var folk vill bo, familjeskäl, utbildningssystem – och det är klart att en del företag kommer att flytta härifrån på grund av Brexit. Men London är tillräckligt stort för att klara det.

Den coola säljaren

En tredje britt, Joe Copeman, även han Brexit-motståndare, anlägger samma i grunden obekymrade perspektiv. Det ekar av samma förhållande till omvärlden som i början av 1950-talet när Europeiska kol- och stålgemenskapen bildades och britterna ställde sig utanför eftersom forna kolonier och andra bundsförvanter i Samväldet var mer naturliga handelspartner.
– Det har varit mycket skrämsel kring Brexit, säger Joe Copeman, men jag tror att det kan användas för att göra oss bättre och få oss att blicka utanför Europa.

Han är brittiskt säljansvarig för Acast, som startade i Sverige 2014 och sedan dess har etablerat sig i London och New York. Bolagets plattform för poddar beskrivs som ”ett Spotify för det talade ordet” och har lockat till sig investeringar från bland annat Bonnier, Fjärde AP-fonden och Wallenberg­sfärens ägarbolag Foundation Asset Management, FAM.
Londonkontoret ligger några stenkast från East Ends Silicon Roundabout som för en utomstående inte är mer uppseendeväckande än en vanlig rondell. För de invigda har platsen däremot en speciell laddning eftersom den betraktas som en symbol för världens tredje största – efter San Francisco och New York – centrum för nya techbolag.
Poddar har i stor utsträckning blivit ett marknadsföringsverktyg och när Joe Copeman blickar framåt anar han risken att många företag skär i sina mediebudgetar om Brexit utlöser en recession. Det skulle i så fall drabba Acast. Men, säger han, det är ett väldigt teoretiskt resonemang.
– Under de två månader som gått sedan omröstningen har vi fortsatt växa, helt enkelt för att podcasten är ett fenomen som växer. Vi är de nya coola kidsen i stan och jag är inte orolig.
För den framtidstron krävs storbrittisk självkänsla.

Den besvikna chefen

Bland svenskar är det lättare att spåra olust och frustration.
– Folk jag talar med är besvikna, oroliga och undrar vad som kommer att hända, säger Ulla Nilsson tidigare kollega med Roger Gifford på SEB, men sedan några år chef för Svenska Handels­kammaren i London.
Hon tar emot i ett kvavt mötesrum. I fönstret står en miniatyr av Karl XII-statyn i Kungsträdgården i Stockholm och på en vägg hänger en inramad, signerad bild på fotbollsspelaren David Beckham.
Handelskammaren håller till i svenska ambassadens blekgula byggnad, men har en egen anspråkslös ingång från baksidan, i området Marylebone mellan Hyde Park och Regent’s Park. I kvarteret ligger även svenska kyrkan, den svenska restaurangen The Harcourt och butiken Totally Swedish som säljer såväl Svensk Damtidning och Bamse som chips och taco-kryddmix till Londonsvenskarnas fredagsmys.

Någon månad före omröstningen gjorde handelskammaren en undersökning bland svenska företag i Storbritannien. Resultatet visade att 75 procent av dem var oroliga för att Brexit ska vara dåligt för affärerna.
Sedan det verkliga resultatet blev ett faktum har Ulla Nilsson talat med företag som sagt att de inte kommer att investera eller nyanställa innan de vet mer om framtiden.
– Oron finns framför allt hos små och medelstora företag som har små marginaler. För företag som Volvo, Scania eller SKF, som är etablerade i 180 länder, är däremot ett land hit eller dit inte så mycket. Det tar man igen någon annanstans.
Ulla Nilsson talar med eftertryck, det går inte att ta miste på att hon inte bara förhåller sig professionellt till Brexit. Det rör henne också på ett personligt plan. Hon verkar kort och gott arg.
– Jag är besviken på det brittiska folket. Otroligt besviken. Jag har betraktat det här som ett civiliserat och öppet samhälle, med stor tolerans och respekt för andra kulturer.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter