Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Tema: Inför Brexit

Livet mitt i EU-sprickan

Ovissheten är stor sedan Storbritannien röstade för Brexit i somras. Vi skickade reportern Thord Eriksson till London. Han mötte oroade svenskar och obekymrade britter. Frågan är: Vad händer nu?  

Brexit: vad händer nu?
Foto: Karriär

Den unga entreprenören

Tänk om det verkligen blir Brexit och Storbritannien lämnar EU?
Det hände då och då att 29-åriga Yasmine Åkermark stötte på den funderingen i våras, och hon tror att hennes reaktion uppfattades som otrevlig.
– Jag svarade: ”Är du dum, eller?! Det är klart att det inte kommer att hända!”
Det finns runt 1 200 bolag med svensk anknytning i Storbritannien, som tillsammans sysselsätter runt 100 000 människor. Det handlar om internationella storbolag som Scania, Skanska och Volvo, men även hantverkare, formgivare eller programmerare som betalat de 15 pund det kostar att registrera motsvarigheten till ett aktiebolag. 
Yasmine Åkermark har tre bolag: ett är avsomnat, men drev tidigare butiker för vintagekläder.
Ett annat ligger bakom kommunikationsbyrån Burp, som hon driver med en annan svensk. Genom det tredje bolaget har hon och hennes kompanjon Erica Werneman utvecklat appen Tibba (www.gotibba.com) tillsammans med den göteborgska mjukvaruutvecklaren Layer 10.
I samma delningsekonomiska anda som Airbnb och Uber bygger Tibba på byte av tjänster. Idén har beskrivits som ett ”Tinder för kompetenser”.
– Men när vi uttryckte oss så för folk i USA förstod vi att det kanske inte var en bra jämförelse, det skickar fel signaler.

Måndagen den 20 juni inleddes London Technology Week, en internationell sammankomst där poängen inte minst är att innovatörer kan möta finansiärer. Yasmine och var förstås där för att knyta kontakter och prata för Tibba, som är tillgängligt via Google Play och i Apples Appstore, men än så länge bara i Dubai.
(Kompanjonen Erica har varit bosatt där och Förenade Arabemiratens huvudstad har en liten och homogen kontingent av den sorts ”digitala nomader” som Tibba vänder sig till.)
Förhoppningen var att det bland kontakterna i London skulle finnas finansiärer villiga att stötta fortsatt utveckling av Tibba och en lansering i Europa.
– Det gick verkligen hur bra som helst, säger Yasmine, som kryssade mellan seminarier och mingel utan att känna oro över den händelse som skulle sammanfalla med Technology Weeks femte dag: resultatet av Brexit-omröstningen.
De oroliga och pessimistiska som hon snäst åt under våren fick rätt. 51,9 procent av britterna röstade för att lämna EU, och från känslan av att vara på väg framåt i god fart var det som att allt bromsade in.
– De kontakter vi tagit bara försvann, det liksom dog. Livet har verkligen blivit osäkert och just nu funderar vi mycket på hur vi ska göra.

Yasmine arbetar på Hampstead Road i nordvästra London, där ett förfallet före detta mentalsjukhus fungerar som ett öppet kontor för småföretag och konsulter.
Dagen innan har hon varit på möten i Stockholm.
– Vi måste hitta finansiering ganska snart, säger hon, och Brexit har verkligen inte hjälpt till.
Under det senaste decenniet har London blivit Europas starkaste magnet för bolag och personer med innovativa idéer kring internet och ny teknologi. Utsikten att Storbritannien lämnar EU har planterat en tvekan och en undran hos många. Yasmine beskriver det som en stämning som ligger i luften, som inte bara uttrycks i konkreta tankar om att flytta någon annanstans, utan också har gjort att många förlorat fördragsamheten med sådant som är jobbigt i London.
– Jag har mött folk som verkligen har varit arga, och det har till exempel blivit mer fokus på att det är så dyrt att bo här. Många har börjar titta på Berlin och Dublin i stället, säger Yasmine som själv kom hit 2013 när hon avslutat sin utbildning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Oron finns inte bara i de små nystartade tech-bolagen runt Yasmine Åkermark. Ett av de mer drastiska svenska utspelen kom från rederiet Stena Line några dagar före folkomröstningen. I en intervju med Sveriges Radio sa en representant för bolaget att det blir aktuellt att söka sig bort från Storbritannien om Brexit-anhängarna vinner.
Uttalandet fick massivt genomslag, inte minst i brittiska medier, eftersom Stena Line är stora här och bland annat ligger bakom en stor del av färjetrafiken till Irland och det europeiska fastlandet.
Stena Lines presschef Jesper Waltersson vill tona ned uttalandet.
– Vi ska inte skynda fram något, det finns ingen anledning att ta några förhastade beslut, säger han till Karriär.

Den hoppfulla duon

Den som fortsätter norrut från kontors­kollektivet i mentalsjukhuset kommer till Camden High Street. I en glas- och stålbyggnad som reser sig tre våningar ovanför Camden Market håller företaget Divido till. Bolaget hyr plats på ett kontor med samma grundidé om delade ytor som i Yasmines Åkermarks kollektiv, men med helt andra anspråk på elegans. Innerväggarna är svarta, belysningsarmaturerna av mässing, möblerna ser ut att komma från en dansk designstudio och utanför de stora fönstren breder ett imponerande Londonpanorama ut sig.
Det är en miljö som hämtad ur ett glansigt magasin, eller en skruvad skräckfilm av American Psycho-snitt.


Divido är verksamt i den heta fintech-branschen (financial technology) och har byggt ett system för köp på avbetalning. Verksamheten har varit igång i Storbritannien i ett år och hittills har 130 företag anslutit sig.
I samband med Brexit-omröstningen var Divido på väg att förhandla med investerare om fem miljoner pund i nytt kapital.
– En av de stora investerarna är baserad i Luxemburg, så vi funderade på om de skulle dra öronen åt sig? Eller skulle de vara villiga att investera i Storbritannien? säger Christer Holloman.
Han hoppades på det bästa och säger att han ”korsade fingrarna” – anglicismen avslöjar att 36-åringen varit länge i London. Han kom hit för drygt tio år sedan efter att ha utbildat sig till civilingenjör hemma i Umeå.
Till skillnad från Yasmine Åkermark slapp han bli besviken över investerare som fick Brexit-frossa.
– De var till och med nöjda eftersom pundet föll efter omröstningen, så att deras investering blev lite billigare. ”Vi fick rabatt”, sa de.
Christer Hollomans medgrundare Anders Hallsten säger att han inte har märkt något negativt alls av Brexit.
33-åringen bär titeln CTO Chief Technology Officer och har utvecklat Dividos teknikplattform. Han flyttade till London i september förra året och kommer också från Umeå.

Men även om omröstningen inte har fått några konkreta, negativa följder, lämnar resultatet efter sig en känsla av osäkerhet, tycker Anders Hallsten.
– London är byggt av alla som har flyttat hit. Det känns som att Brexit gör att lite av det som är najs har gått förlorat.
Nästa år planerar Divido en etablering i Tyskland. Storbritannien kommer fortfarande att vara EU-medlem då, eftersom det tar två år från att anmälan om utträde överlämnats till Europeiska rådet, tills medlemskapet upphör.
Däremot är det oklart hur det sedan går till när tjänsten ska spridas vidare till fler marknader.
Ett bolag som är baserat i Storbritannien och har tillstånd från den brittiska finansinspektionen, FCA, kan i dag vara verksamt i alla EU-länder. Allt beror på vilka avtal Storbritannien förhandlar sig till, men ett utträde ur EU kan innebära att det krävs separata tillstånd i varje land där ett bolag har verksamhet.
Det betyder i så fall en administrativ process som kostar tid och pengar och är tung att bära för mindre bolag.

De tysta jättarna

Dividos konkurrent Klarna, en av fintech-sektorns tyngsta spelare med huvudkontor i Stockholm och verksamhet i London (samt ytterligare 16 länder),  har larmat för konsekvenserna om Storbritannien lämnar EU. Globalt kommunikationsansvarige Erik ­Engellau-Nilsson skriver i ett mejl till Karriär att det kommer för många frågor om Brexit för att alla ska gå att besvara. (Samma undvikande svar kommer från Sveriges två främsta aktörer i den internationella tech-sektorn, King, som ligger bakom det framgångsrika spelet Candy Crush Saga, och Spotify.) I stället hänvisar Erik Engellau-Nilsson till ett sällsynt uttalande i Wall Street Journal i slutet av juli:
”Brexit-omröstningen har kastat ut Storbritannien och resten av Europa i det okända. Många funderar nu på att flytta till Tyskland och därmed göra sig kvitt den osäkerhet det innebär att vara baserad i London”, sa han då.
Han påpekade också att många brittiska utvecklare rekryteras till huvudkontoret i Stockholm och att risken är stor att det blir mycket krångligare i framtiden.

Christer Holloman och Anders Hallsten på Divido uttrycker sig inte lika krasst. I grunden tror de att relationen mellan Storbritannien och övriga EU trots allt kommer att vara varm och tät efter ett eventuellt utträde.
– Vi tror att common sense will prevail, säger Christer Holloman. Varför ta bort ett handelssamarbete när ingen kommer att tjäna på det?
Anders Hallsten:
– Jag blir inte förvånad om det inte blir något utträde.

Den adlade bankiren

Fintech-bolagens påtagliga närvaro brukar förklaras med att London är Europas finansiella centrum. Den statusen kommer att bestå, hävdar Roger Gifford med eftertryck.
– Ja, jag är mer säker på det än någonsin. Det är något du kan relatera till geografi och språk och hur världen är strukturerad runt det engelska språket.
Roger Gifford – eller Sir Roger ­Gifford, för att vara korrekt, han adlades 2012 – har varit chef för SEB i Storbritannien sedan millennieskiftet och verksam i banken sedan tidigt 1980-tal.
Det är semestertider och han växlar mellan ledighet och arbete och har därför åkt till jobbet i grön skjorta och röda jeans. Det är närmast chockerande informellt för en banker i City, Londons finansdistrikt. När han ska bli fotograferad fingrar han bekymrat strax under kragen där slipsen brukar sitta.
– Är det ok att jag ser ut så här?
Enligt Roger Gifford har Brexit försatt de utländska bankerna i ett vänta och se-läge.
– Alla större banker opererar redan i Frankfurt, Paris och Luxemburg och om de behöver flytta personal och funktioner på grund av Brexit, så gör de det snabbt och lätt.

Själv är han hängiven remain-anhängare, röstade följaktligen emot Brexit och är knappast någon som i första taget skulle förminska EU:s betydelse.
Men han påpekar att investmentbanker alltid har verkat på en global marknad och att man därför inte ska överdriva farhågorna inför framtiden.
– Det saknar betydelse att vara del av en inre marknad eller inte.
Roger Gifford tror inte heller att anställda påverkas nämnvärt av  ett EU-utträde, oavsett varifrån de kommer. Följaktligen är det inte troligt att SEB ändrar sin rekryteringspolicy. Banken har knappt 200 anställda i Storbritannien varav, de flesta är britter.
– När vi anställer så tittar vi inte på nationalitet, utan vi vill ha kompetenta människor och de kan vara britter, svenskar, armenier, det saknar betydelse.
I den mån Roger Gifford alls ger uttryck för oro handlar den om att ett utträde ur EU kommer att sluka tid och energi.
– Jag kan vara orolig över att vi missar chanser i till exempel Afrika och Nordamerika, för att vi är så upptagna av villkoren i uppgörelsen, säger han.

Roger Giffords ”världen är större än EU”-attityd delas av David McCall, remain-anhängare och ansvarig för den brittiska delen av Hyper Island. Det svenska utbildningsföretaget är inriktat på digitala medier, utbildar årligen 90 elever i Storbritanninen och säljer skräddarsydda utbildningar till företag.
– Vi har ett globalt perspektiv, det europeiska perspektivet är bara en del av det. Man kan säga att den dimensionen är utspädd, säger David McCall.
Det finns många möjliga skäl till att människor och företag flyttar mellan länder, påpekar han.
– Det handlar om skatter, kompetens, var folk vill bo, familjeskäl, utbildningssystem – och det är klart att en del företag kommer att flytta härifrån på grund av Brexit. Men London är tillräckligt stort för att klara det.

Den coola säljaren

En tredje britt, Joe Copeman, även han Brexit-motståndare, anlägger samma i grunden obekymrade perspektiv. Det ekar av samma förhållande till omvärlden som i början av 1950-talet när Europeiska kol- och stålgemenskapen bildades och britterna ställde sig utanför eftersom forna kolonier och andra bundsförvanter i Samväldet var mer naturliga handelspartner.
– Det har varit mycket skrämsel kring Brexit, säger Joe Copeman, men jag tror att det kan användas för att göra oss bättre och få oss att blicka utanför Europa.

Han är brittiskt säljansvarig för Acast, som startade i Sverige 2014 och sedan dess har etablerat sig i London och New York. Bolagets plattform för poddar beskrivs som ”ett Spotify för det talade ordet” och har lockat till sig investeringar från bland annat Bonnier, Fjärde AP-fonden och Wallenberg­sfärens ägarbolag Foundation Asset Management, FAM.
Londonkontoret ligger några stenkast från East Ends Silicon Roundabout som för en utomstående inte är mer uppseendeväckande än en vanlig rondell. För de invigda har platsen däremot en speciell laddning eftersom den betraktas som en symbol för världens tredje största – efter San Francisco och New York – centrum för nya techbolag.
Poddar har i stor utsträckning blivit ett marknadsföringsverktyg och när Joe Copeman blickar framåt anar han risken att många företag skär i sina mediebudgetar om Brexit utlöser en recession. Det skulle i så fall drabba Acast. Men, säger han, det är ett väldigt teoretiskt resonemang.
– Under de två månader som gått sedan omröstningen har vi fortsatt växa, helt enkelt för att podcasten är ett fenomen som växer. Vi är de nya coola kidsen i stan och jag är inte orolig.
För den framtidstron krävs storbrittisk självkänsla.

Den besvikna chefen

Bland svenskar är det lättare att spåra olust och frustration.
– Folk jag talar med är besvikna, oroliga och undrar vad som kommer att hända, säger Ulla Nilsson tidigare kollega med Roger Gifford på SEB, men sedan några år chef för Svenska Handels­kammaren i London.
Hon tar emot i ett kvavt mötesrum. I fönstret står en miniatyr av Karl XII-statyn i Kungsträdgården i Stockholm och på en vägg hänger en inramad, signerad bild på fotbollsspelaren David Beckham.
Handelskammaren håller till i svenska ambassadens blekgula byggnad, men har en egen anspråkslös ingång från baksidan, i området Marylebone mellan Hyde Park och Regent’s Park. I kvarteret ligger även svenska kyrkan, den svenska restaurangen The Harcourt och butiken Totally Swedish som säljer såväl Svensk Damtidning och Bamse som chips och taco-kryddmix till Londonsvenskarnas fredagsmys.

Någon månad före omröstningen gjorde handelskammaren en undersökning bland svenska företag i Storbritannien. Resultatet visade att 75 procent av dem var oroliga för att Brexit ska vara dåligt för affärerna.
Sedan det verkliga resultatet blev ett faktum har Ulla Nilsson talat med företag som sagt att de inte kommer att investera eller nyanställa innan de vet mer om framtiden.
– Oron finns framför allt hos små och medelstora företag som har små marginaler. För företag som Volvo, Scania eller SKF, som är etablerade i 180 länder, är däremot ett land hit eller dit inte så mycket. Det tar man igen någon annanstans.
Ulla Nilsson talar med eftertryck, det går inte att ta miste på att hon inte bara förhåller sig professionellt till Brexit. Det rör henne också på ett personligt plan. Hon verkar kort och gott arg.
– Jag är besviken på det brittiska folket. Otroligt besviken. Jag har betraktat det här som ett civiliserat och öppet samhälle, med stor tolerans och respekt för andra kulturer.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar