Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Tema: Arbete & identitet

Lever du för jobbet eller jobbar du för att leva?

Vi lever för att arbeta. Arbetet gör oss lyckligare. Få svenskar går till jobbet enbart för att lyfta lön. Bland akademiker är det extra sällsynt. Välkommen till något mycket svenskt – vår dyrkan av arbete. Eller till ett svenskt hjärnspöke, som Bodil Jönsson säger.

Det kan vara farligt att gå ut och diskutera arbetets grunder i Sverige, säger Bodil Jönsson, fysiker och professor emerita i rehabliteringsteknik på avdelningen Cevtec vid Lunds universitet.
Foto: Maja Aase

Svenskarna hittar sitt värde i jobbet. Måste det vara så? Med den frågan skakar Bodil Jönsson om vår syn på arbete och möter även ilska när hon ifrågasätter inrotade mönster.
– Det kan vara farligt att gå ut och diskutera arbetets grunder i Sverige, säger Bodil Jönsson, fysiker och professor emerita i rehabliteringsteknik på avdelningen Cevtec vid Lunds universitet.
Hennes nyligen publicerade bok Tio tankar om arbete har inte bara mötts av stor entusiasm, utan också av en del aggressivitet.
Hon ifrågasätter vår syn på begreppet arbete, och lägger fram tanken på lagom mycket arbetet.
– Arbetet i sig är inte fel, det är hur vi organiserar tillvaron som är fel, sammanfattar hon sitt budskap.

Vår syn på arbete är väldigt svensk har professorn lärt sig av sina internationella vänner.
– Vi har arbetet som ett hjärnspöke. Under hela livet lönearbetar vi 15 procent av den vakna tiden. Det kan verka konstigt eftersom det känns som om vi arbetar jämt.
Men under de aktiva åren på arbetsmarknaden tar arbetet oerhört mycket energi och kan vara svårt att kombinera med alla våra andra åtaganden.
– Vi har väldigt länge styrts av arbetslinjen. Tänk vad mycket som är jobb­relaterat. När vi värderar lycka kommer hälsa först, arbete sedan och familjen på tredje plats.
Men hon säger sig ha förståelse för de starka känslor som hennes ifrågasättande väcker, eftersom att det inom oss finns en stark drivkraft att arbeta. Vi arbetar för att få utlopp för en ständig önskan om förbättringar av liv och samhälle.

Dagens syn på arbete växte fram under industrialismen och kampen mot fattig­dom. Historiskt sett har arbetets roll i samhället skiftat. I antikens Grekland var arbete av ondo. Slavar, bönder och hantverkare tvingades arbete, medan aristokraterna såg det som ett hinder för människans självförverkligande.
En radikalt ändrad syn på arbete kom under reformationen. Med Luther blev arbetet något positivt för alla, även den rike. I dagens sekulariserade samhälle har den protestantiska synen på arbetet aldrig dött.
Här finns en förklaring till att Bodil Jönssons lansering av tankar om lagomarbete, lagom­tempo och lagomflexibilitet lett till både entusiasm och motstånd.
Med lagomarbete skulle individen kunna skapa balans mellan lönearbete, egenarbete, ideellt engagemang, familj, sömn med mera.
– Jag vill inleda ett samtal om detta. Då kan vi tillsammans hitta fiffiga lösningar.

En ny ung generation tar nu sina första steg på arbetsmarknaden, och de ser med friska ögon på arbetets roll.
Psykologen Fredrik Berglund, som driver bloggen Jakten på det goda livet, noterar ett paradigmskifte som de under 30 år driver fram.
– Deras mål är ett bra liv och jobbet ska stötta detta. Men det betyder inte att jobbet är oviktigt när de yngre vill ha ett hållbart liv. De vill till exempel inte förbli singlar bara för att de inte hinner med ett förhållande.
Förutom balans i livet är relationen till chefer och arbetskamrater viktigt, medan lönen kommer längre ner på listan. En attraktiv arbetsplats kan vara den som erbjuder några timmars volontärarbete i månaden.
– Ungdomar satsar på utbildning och ser jobbet som viktigt, men hellre än att inte får ihop livet säger de upp sig från ett bra jobb och går ut i arbetslöshet, konstaterar Fredrik Bengtsson.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar