Lördag 21 oktober

Tema: Arbete & identitet

Lever du för jobbet eller jobbar du för att leva?

Vi lever för att arbeta. Arbetet gör oss lyckligare. Få svenskar går till jobbet enbart för att lyfta lön. Bland akademiker är det extra sällsynt. Välkommen till något mycket svenskt – vår dyrkan av arbete. Eller till ett svenskt hjärnspöke, som Bodil Jönsson säger.

Det kan vara farligt att gå ut och diskutera arbetets grunder i Sverige, säger Bodil Jönsson, fysiker och professor emerita i rehabliteringsteknik på avdelningen Cevtec vid Lunds universitet.
Foto: Maja Aase

Svenskarna hittar sitt värde i jobbet. Måste det vara så? Med den frågan skakar Bodil Jönsson om vår syn på arbete och möter även ilska när hon ifrågasätter inrotade mönster.
– Det kan vara farligt att gå ut och diskutera arbetets grunder i Sverige, säger Bodil Jönsson, fysiker och professor emerita i rehabliteringsteknik på avdelningen Cevtec vid Lunds universitet.
Hennes nyligen publicerade bok Tio tankar om arbete har inte bara mötts av stor entusiasm, utan också av en del aggressivitet.
Hon ifrågasätter vår syn på begreppet arbete, och lägger fram tanken på lagom mycket arbetet.
– Arbetet i sig är inte fel, det är hur vi organiserar tillvaron som är fel, sammanfattar hon sitt budskap.

Vår syn på arbete är väldigt svensk har professorn lärt sig av sina internationella vänner.
– Vi har arbetet som ett hjärnspöke. Under hela livet lönearbetar vi 15 procent av den vakna tiden. Det kan verka konstigt eftersom det känns som om vi arbetar jämt.
Men under de aktiva åren på arbetsmarknaden tar arbetet oerhört mycket energi och kan vara svårt att kombinera med alla våra andra åtaganden.
– Vi har väldigt länge styrts av arbetslinjen. Tänk vad mycket som är jobb­relaterat. När vi värderar lycka kommer hälsa först, arbete sedan och familjen på tredje plats.
Men hon säger sig ha förståelse för de starka känslor som hennes ifrågasättande väcker, eftersom att det inom oss finns en stark drivkraft att arbeta. Vi arbetar för att få utlopp för en ständig önskan om förbättringar av liv och samhälle.

Dagens syn på arbete växte fram under industrialismen och kampen mot fattig­dom. Historiskt sett har arbetets roll i samhället skiftat. I antikens Grekland var arbete av ondo. Slavar, bönder och hantverkare tvingades arbete, medan aristokraterna såg det som ett hinder för människans självförverkligande.
En radikalt ändrad syn på arbete kom under reformationen. Med Luther blev arbetet något positivt för alla, även den rike. I dagens sekulariserade samhälle har den protestantiska synen på arbetet aldrig dött.
Här finns en förklaring till att Bodil Jönssons lansering av tankar om lagomarbete, lagom­tempo och lagomflexibilitet lett till både entusiasm och motstånd.
Med lagomarbete skulle individen kunna skapa balans mellan lönearbete, egenarbete, ideellt engagemang, familj, sömn med mera.
– Jag vill inleda ett samtal om detta. Då kan vi tillsammans hitta fiffiga lösningar.

En ny ung generation tar nu sina första steg på arbetsmarknaden, och de ser med friska ögon på arbetets roll.
Psykologen Fredrik Berglund, som driver bloggen Jakten på det goda livet, noterar ett paradigmskifte som de under 30 år driver fram.
– Deras mål är ett bra liv och jobbet ska stötta detta. Men det betyder inte att jobbet är oviktigt när de yngre vill ha ett hållbart liv. De vill till exempel inte förbli singlar bara för att de inte hinner med ett förhållande.
Förutom balans i livet är relationen till chefer och arbetskamrater viktigt, medan lönen kommer längre ner på listan. En attraktiv arbetsplats kan vara den som erbjuder några timmars volontärarbete i månaden.
– Ungdomar satsar på utbildning och ser jobbet som viktigt, men hellre än att inte får ihop livet säger de upp sig från ett bra jobb och går ut i arbetslöshet, konstaterar Fredrik Bengtsson.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter