Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Tema: Arbete & identitet

Lever du för jobbet eller jobbar du för att leva?

Vi lever för att arbeta. Arbetet gör oss lyckligare. Få svenskar går till jobbet enbart för att lyfta lön. Bland akademiker är det extra sällsynt. Välkommen till något mycket svenskt – vår dyrkan av arbete. Eller till ett svenskt hjärnspöke, som Bodil Jönsson säger.

Det kan vara farligt att gå ut och diskutera arbetets grunder i Sverige, säger Bodil Jönsson, fysiker och professor emerita i rehabliteringsteknik på avdelningen Cevtec vid Lunds universitet.
Foto: Maja Aase

Svenskarna hittar sitt värde i jobbet. Måste det vara så? Med den frågan skakar Bodil Jönsson om vår syn på arbete och möter även ilska när hon ifrågasätter inrotade mönster.
– Det kan vara farligt att gå ut och diskutera arbetets grunder i Sverige, säger Bodil Jönsson, fysiker och professor emerita i rehabliteringsteknik på avdelningen Cevtec vid Lunds universitet.
Hennes nyligen publicerade bok Tio tankar om arbete har inte bara mötts av stor entusiasm, utan också av en del aggressivitet.
Hon ifrågasätter vår syn på begreppet arbete, och lägger fram tanken på lagom mycket arbetet.
– Arbetet i sig är inte fel, det är hur vi organiserar tillvaron som är fel, sammanfattar hon sitt budskap.

Vår syn på arbete är väldigt svensk har professorn lärt sig av sina internationella vänner.
– Vi har arbetet som ett hjärnspöke. Under hela livet lönearbetar vi 15 procent av den vakna tiden. Det kan verka konstigt eftersom det känns som om vi arbetar jämt.
Men under de aktiva åren på arbetsmarknaden tar arbetet oerhört mycket energi och kan vara svårt att kombinera med alla våra andra åtaganden.
– Vi har väldigt länge styrts av arbetslinjen. Tänk vad mycket som är jobb­relaterat. När vi värderar lycka kommer hälsa först, arbete sedan och familjen på tredje plats.
Men hon säger sig ha förståelse för de starka känslor som hennes ifrågasättande väcker, eftersom att det inom oss finns en stark drivkraft att arbeta. Vi arbetar för att få utlopp för en ständig önskan om förbättringar av liv och samhälle.

Dagens syn på arbete växte fram under industrialismen och kampen mot fattig­dom. Historiskt sett har arbetets roll i samhället skiftat. I antikens Grekland var arbete av ondo. Slavar, bönder och hantverkare tvingades arbete, medan aristokraterna såg det som ett hinder för människans självförverkligande.
En radikalt ändrad syn på arbete kom under reformationen. Med Luther blev arbetet något positivt för alla, även den rike. I dagens sekulariserade samhälle har den protestantiska synen på arbetet aldrig dött.
Här finns en förklaring till att Bodil Jönssons lansering av tankar om lagomarbete, lagom­tempo och lagomflexibilitet lett till både entusiasm och motstånd.
Med lagomarbete skulle individen kunna skapa balans mellan lönearbete, egenarbete, ideellt engagemang, familj, sömn med mera.
– Jag vill inleda ett samtal om detta. Då kan vi tillsammans hitta fiffiga lösningar.

En ny ung generation tar nu sina första steg på arbetsmarknaden, och de ser med friska ögon på arbetets roll.
Psykologen Fredrik Berglund, som driver bloggen Jakten på det goda livet, noterar ett paradigmskifte som de under 30 år driver fram.
– Deras mål är ett bra liv och jobbet ska stötta detta. Men det betyder inte att jobbet är oviktigt när de yngre vill ha ett hållbart liv. De vill till exempel inte förbli singlar bara för att de inte hinner med ett förhållande.
Förutom balans i livet är relationen till chefer och arbetskamrater viktigt, medan lönen kommer längre ner på listan. En attraktiv arbetsplats kan vara den som erbjuder några timmars volontärarbete i månaden.
– Ungdomar satsar på utbildning och ser jobbet som viktigt, men hellre än att inte får ihop livet säger de upp sig från ett bra jobb och går ut i arbetslöshet, konstaterar Fredrik Bengtsson.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter