Måndag 27 februari

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Tema: Höj din lön

Hög lön är viktigt - men inte viktigast

Ett dåligt samtal mellan dig och chefen kan få dig att tappa jobblusten rejält. Även om resultatet är höjd lön. För arbetsmotivationen är bra bemötande under lönesamtalet viktigare än kronor och ören. Det visar psykologisk löneforskning.

Illustration: Rebecca Elfast

Som ett mantra har det positiva sambandet mellan löneförhöjning och motivation/prestation upprepats i många år. Budskapet finns också på pränt i lönepolicyer. Men sambandet är inte så glasklart som många tror, säger Karin Karlström, som är utredare på Saco och legitimerad psykolog.
– Visst finns det människor som har pengar och prylar som främsta drivkraft. Men betydligt fler drivs av det som inom den psykologiska löneforskningen kallas inre motivation. Den handlar om att känna intresse, meningsfullhet och glädje inför sina arbetsuppgifter.


När det gäller akademiska yrken upplever Karin Karlström att den inre motivationen är en stark faktor till hur individen presterar. Därmed inte sagt att lönen, den yttre motivationen, är oviktig.
– Men tydlig och bra feedback från chefen fungerar ofta mer motiverande än någon tiondels procent mer eller mindre i löneförhöjning.
Studier inom psykologisk löneforskning visar att individer som i jobbet drivs av inre motivation presterar bättre än de som går igång på yttre dito.
Så vad är det viktigaste för chefen att tänka på?
– Att se till att ha en konstruktiv dialog med medarbetaren hela året, inte bara under lönesamtalet. Mycket handlar om tydlighet. Att löpande återkoppla: Hur går det för dig? Når du målen? Finns det något du behöver utveckla?

Karin Karlström påpekar att det finns övergripande lönekriterier på de flesta akademikers arbetsplatser. Chefens uppgift är att tillsammans med medarbetaren koka ner kriterierna på individnivå och vara mycket konkret med vilka prestationer som förväntas av medarbetaren. Tydliga förväntningar, mål och delmål, minskar risken för missförstånd.
– Då blir det en bra och tydlig dialog under lönesamtalet när chef och medarbetare tillsammans går igenom det gångna året.

Hur är ett dåligt lönesamtal?
– När chefen inte lämnar någon förklaring till medarbetarens nya lön och dessutom är nonchalant, dåligt förberedd, inte tagit reda på vad medarbetaren presterat och visar ointresse. Då går medarbetaren därifrån och känner sig både dåligt behandlad och omotiverad.
En oprofessionell chef låter sig dessutom styras av känslor och eget tyckande om personen, i stället för att se till prestationen, säger Karin Karlström.
Hon poängterar att man som chef måste förstå den betydelse man har för hur medarbetarna trivs, känner sig motiverade och presterar.
När ledningen signalerar ”Begränsat löneutrymme i år”, hur ska löneförhandlande chef agera då?
– Det sämsta att säga är: ”Du är jätteduktig men tyvärr …”. Är löneutrymmet litet på grund av arbetsplatsens ekonomiska bekymmer är det bättre att försöka ha en tydlig dialog även om det. Kanske kan chefen erbjuda medarbetaren nya spännande arbetsuppgifter, nytt ansvar, kompetensutveckling. Sådant som skapar lust och motivation, vilket kan vara olika saker för olika personer.
Många chefer tycker att de årliga lönesamtalen är en tung arbetsuppgift och känner sig ensamma, utan stöd från ledning eller chefskolleger, säger Karin Karlström.
– Även på den här nivån i en organisation behövs tydlighet och dialog. Det är alltför vanligt att ledningen bara ger cheferna ekonomiska ramar men inga övriga verktyg för att kunna hantera lönesamtalen på ett bra sätt.

Lönesamtalen är en del i den individuella och differentierade lönesättningen som ju har gällt i många år för Jusekmedlemmar och andra akademiker. Filosofin anses självklar men kan ha sina baksidor enligt den psykologiska löneforskningen. Karin Karlström sammanfattar rönen i ett kapitel i antologin Lönespridning som Saco gett ut på SNS Förlag.
Där framgår bland annat att belöning enbart av medarbetarnas individuella prestationer kan leda till minskad produktion och motivation. En mentalitet sprids av att vilja roffa åt sig så mycket som möjligt av lönekakan. Vilket i sin tur kan leda till minskad samarbetsvilja, negativ ryktesspridning och osund konkurrens mellan kolleger.
Men Karin Karlström försvarar differentierad lönesättning också ur rättvisesynpunkt.
– Om alla på en arbetsplats hade samma lön skulle alla tycka att det var orättvist.

På de flesta arbetsplatser för akademiker i privat sektor vet man ofta inte vad kollegerna har i lön, det är inget man pratar om. Inom offentlig sektor går det enkelt att ta reda på andras lön om man vill. Karin Karlström har själv tidigare varit på en arbetsplats där det fanns en öppen ”löneklubb”. Medarbetarna kunde frivilligt avslöja sin lönenivå skriftligt, vilket många också faktiskt gjorde.
– Fördelen med det är att man slipper gissa och spekulera om kollegernas löner. Nackdelen är att man kan bli missnöjd när man jämför även om man först varit nöjd.

Karin Karlström konstaterar att lön både är en känslig och en komplex fråga. Och i denna som i så många andra frågor tycks vi vara oss själva närmast.
– De flesta har en tendens att överskatta både sina egna prestationer och kollegernas lönenivåer.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 22 februari

Ledarskap : Omorganisation

Foto: Samir Soudah

Filosofera fram den nya organisationen

Trots minutiös planering blir omorganisationer lätt en storm med människor som motarbetar varandra. Med ett existensfilosofiskt perspektiv på människan kan det undvikas.

 • 22 februari

Annons

Ärendet : Jusek griper in

Arbetsgivaren hittade på egna pensionsregler

Att hålla koll på tjänstepensionen är viktigt, men svårt. Särskilt när arbetsgivaren hänvisar till både fel regler och fel avtal. "Jag var beredd att ge upp många gånger. Det hade inte gått utan Jusek," säger Anna.

 • 22 februari

"Färre och större kommuner att föredra"

Regeringen har tillsatt en kommunutredning. Men uppdraget är alltför försiktigt formulerat, anser Juseks opinionsbildare Margareta Wilhelmsson.

 • 21 februari

Annons

Mitt första jobb : Eva-Lena Frick

Foto: Maria Ottosson

Hon går mot framtida segrar

"Jag minns inte om jag sökte eller om jag bara halkade in, men mitt första jobb var som simlärare för barn under sommarlovet. På den tiden hade man inte simskolan inomhus, utan i insjöar. Det ser man sällan nu för tiden."

 • 21 februari

Min karriär : Henrik Storm Dyrssen

Med en brinnande själ för välfärden

Henrik Storm Dyrssen brinner så mycket för bättre fungerande välfärd att han kallar sig ”eldsjäl”. Men i starten av karriären sparkade han folk på investmentbanken UBS i London.

 • 21 februari

Annons

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

 • 21 februari

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 21 februari

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

 • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

 • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

 • 5 december

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

 • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar