Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Tema: Vägen tillbaka

Hitta styrkan efter krisen

KRIS! Bara ordet kan skapa oro. Men små och stora kriser i vardagen är vanligare än vi kanske tror. Karriärs tema handlar om när allt ställs på ända och den hårda kampen efteråt, för att överleva. Och om den svåra men nödvändiga konsten att komma tillbaka.

En kris innebär alltid en potentiell utveckling.
Foto: Colourbox

Då och då drabbas vi alla av kris, ibland större, ibland mindre. Livet kan rent av ses som en rad kriser med lugna perioder emellan. Trots det tänker vi tvärtom, att kris är det onormala.
– Att gå igenom en kris är väldigt vanligt. Det gör de flesta under sin livstid, säger Fredrik Bengtsson, psykolog inriktad på arbetslivsrelaterad hälsa och som driver företaget Haga Livscenter.
Fredrik Bengtsson talar om de normala utvecklingskriserna, som kommer med ungefär 20 års mellanrum och börjar vid 20-årsåldern med identitetskrisen ”Vem är jag?”. Den beryktade 40-årskrisen handlar om vad man gör, om meningen med livet. Vid dryga 60 är det dags för en ny identitetskris: barnen är stora, man slutar jobba, lämnar flera roller samtidigt och färre behöver en– vem är jag då? Och vid 80 gör sig döden påmind.
– Men det finns också händelsekriser: arbetslöshet, omorganisation på jobbet, skilsmässor, sjukdom, sorg över närstående som dör, barn som drabbas av problem.

Allt detta påverkar förstås livet. Och hur vi hanterar dem styr våra liv framåt:
– En kris innebär alltid en potentiell utveckling, men risken finns också att fastna i den och hamna i permanent ohälsa.
Ett barn som dör – vad finns det för utveckling i det?
– Allt som händer har inte en mening. Men människan har en meningsskapande förmåga, säger Fredrik Bengtsson.
– Det som händer kan man inte göra något åt. Men man måste välja en väg ut ur det.
Efter tsunamin hade han föräldrar i terapi, föräldrar som förlorat sina barn.
– Många av dem jobbar i dag med olika barnrättsorganisationer.
En kris är obeveklig – den går inte att välja bort. Du måste ta dig an situationen.
– Man kan inte passivt glida igenom den. Då stannar du i krisen. Det är väldigt vanligt. De flesta jag träffar i utbrändhetssituationer har olösta kriser i sin historia, säger Fredrik Bengtsson.

Jonna Bornemark är forskare och docent i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola. Att ta sig an sina kriser är att hålla sig levande, säger hon.
Hon beskriver människans värld som ett kosmos vi bygger åt oss själva i lera. I barndomen är det väldigt rörligt, men med tiden finner världen sin form.
– I viss mån måste den stelna för att gå att leva i. Men blir den för hård och vi är för dogmatiska blir livet svårt att hantera.
Kriserna är ett sätt att hålla vår lera mjuk, att vara formbara. Och det lönar sig:
– Håller man sig någorlunda mjuk upplever man inte kriser som så svåra. Men har man en väldigt rigid livssyn kan minsta grej bli en kris.
Hur gör man då? Första steget är att inse att man är i kris. Sedan behöver man som regel stöd av andra:
– Det är väldigt svårt att ta sig igenom en kris ensam, säger Fredrik Bengtsson.

I början behöver man prata och älta, även om det kan vara tröttsamt för andra. Sedan gäller det att kunna stänga av ältandet och blicka framåt. Tiden är en hjälp i sig, men enbart tid räcker inte. Det krävs också känslomässigt arbete och det är svårt. Men värdefullt, du har igen jobbet nästa gång.
– Människor som tagit sig igenom en kris är bättre rustade inför nästa. Du blir starkare, modigare. Du går inte så djupt nästa gång och du vet att du överlever.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar