Tisdag 20 februari

Tema: Internationell karriär

”Väldigt inrutat om man bara jobbar i Sverige”

Han bytte Söderhamn mot Alicante. Och fick värme, hierarkier och nya mattider.
– När lunchmatsalen öppnar vid halv ett står vi skandinaver och rycker i dörren, säger Benjamin Winsner, som är jurist på EUIPO, EU:s immaterialrättsmyndighet.

Foto: Aleksandra Oleynik

Någon mindre snödriva ligger fortfarande kvar utanför PRV:s påskpyntade kontor på Kungsgatan i Söderhamn. Men det slipper Benjamin Winsner tänka på. I stället är det sommarvärme längs Avenida de Europa i Alicante där EU:s svar på PRV finns.
– Det är klart att vädret är kanon på alla sätt, säger han.
Men det är inte solkustens väder som fick honom att flytta till Spanien i höstas. Det är jobbet som jurist. I två år ska han vara nationell expert och jobba med varumärken på EUIPO, EU:s immaterialrättsmyndighet. Eller så blir det fyra år. Precis som för ett fotbollsproffs kan kontraktet förlängas.
– Vi får se vad som händer efter två år. Jag gillar att jobba utomlands, men har en tendens att få hemlängtan och vilja komma hem till Sverige.

Så var det i London, där han jobbade på ett företag som sysslade med domän
namn och digitala strategier under två och ett halvt år. Han kom tillbaka till PRV och Söderhamn 2012, men fyra år senare ville han ut igen.
– PRV skickar folk till EUIPO kontinuerligt. Just nu är vi fyra nationella experter här. Vi är utlånade från PRV. Sedan finns cirka 15 svenskar som är direktanställda och bosatta i Alicante permanent. Det är solkusten och det är utlandsjobb. Men ändå ingen räkmacka. Benjamin fick själv fixa bostad.
– De första veckorna bodde jag hos kollegor som jag kände. Det gick ganska snabbt att hitta en lägenhet. Men byråkratin är större här så det tog lite tid med kontrakt och liknande. Allt var på spanska, men jag fick hjälp från EUIPO:s personalavdelning.
– Eftersom jag formellt är utlånad från PRV har jag fortfarande min svenska lön och skattar i Sverige. Dessutom får jag traktamente för att jag jobbar utomlands. Det är tänkt att bekosta utgifter här nere, hyran till exempel.

Hur är det med saker som sjukvård och försäkringar?
– Jag har försäkringar som statsanställd via PRV och sjukvården är densamma som för spanjorer. Jag ordnade ett speciellt intyg från Försäkringskassan hemma och kunde på så sätt ansöka om att omfattas av den spanska sjukvården. Jag var också tvungen att fixa ett NIE-nummer här nere. Det är en form av id-nummer som också krävs för att du ska kunna teckna ett mobilabonnemang och internet.
Skyddet är detsamma som i Sverige. Men inte jobbet. I Söderhamn handlade det mycket om policyarbete och att hålla internutbildningar. I Alicante skriver han mest beslut och invändningar i olika varumärkestvister.
– Men den största skillnaden är språket. Jag pratar engelska i stället för svenska.

Spanska, då?
– Jag behöver inte lära mig det för jobbet. Men däremot blir privatlivet lidande om man inte kan spanska. Vi har förmånen att få gå spanskakurser på arbetstid. Fyra till fem timmars undervisning i veckan. Men eftersom jag ändå har mina arbetsmål att uppfylla så betyder det indirekt att jag får jobba extra. Men det är värt det. Språket är en sak. Det finns andra kulturskillnader mellan EUIPO och PRV. Det är mycket mer hierarkiskt än på PRV där det är högre i tak, tycker Benjamin Winsner.
Och så är det en annan tidsrytm.
– Det är lite lugnare tempo här. I Sverige kommer vi till jobbet sju-åtta och går vid fyra-fem. Här dyker man in vid nio-halv tio. Men jobbar å andra sidan längre. Lunch tar de vid tvåtiden. Vi skandinaver står och hänger på låset när cantinan på kontoret öppnar vid halv ett.

Under sina år i Spanien släpper han inte PRV helt. Han pratar med chefen någon gång varannan månad.
– En tanke med systemet med nationella experter är att vi ska ta med oss kunskap hem. Men jag ska också bidra med min kunskap från PRV här. 

Förutom jobben i Alicante och London provade Benjamin Winsner på utlandslivet som student. Han tycker att alla som får chansen ska jobba utomlands.
– Man blir väldigt inrutad om man bara jobbar i Sverige. Det är nyttigt att komma ut och jobba med olika saker. Att träffa andra kollegor och jobba på ett annat språk gör en mycket mer säker på sig själv och i sin yrkesroll. För mig är Alicante ytterligare ett steg i min karriär och vidareutveckling på PRV.

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Annons

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari
Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Annons

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari
Foto: Privat

Mer subtila beteenden när chefer mobbas

En ny rapport från Karolinska institutet visar att 3,2 procent av chefer utsatts för mobbning på sin arbetsplats. "Om du som chef blir utsatt är det mycket mer subtila beteenden. Många ser inte mönstret förrän det har gått för långt", säger rapportens författare Christina Björklund.

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter