Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Tema: Internationell karriär

”Väldigt inrutat om man bara jobbar i Sverige”

Han bytte Söderhamn mot Alicante. Och fick värme, hierarkier och nya mattider.
– När lunchmatsalen öppnar vid halv ett står vi skandinaver och rycker i dörren, säger Benjamin Winsner, som är jurist på EUIPO, EU:s immaterialrättsmyndighet.

Foto: Aleksandra Oleynik

Någon mindre snödriva ligger fortfarande kvar utanför PRV:s påskpyntade kontor på Kungsgatan i Söderhamn. Men det slipper Benjamin Winsner tänka på. I stället är det sommarvärme längs Avenida de Europa i Alicante där EU:s svar på PRV finns.
– Det är klart att vädret är kanon på alla sätt, säger han.
Men det är inte solkustens väder som fick honom att flytta till Spanien i höstas. Det är jobbet som jurist. I två år ska han vara nationell expert och jobba med varumärken på EUIPO, EU:s immaterialrättsmyndighet. Eller så blir det fyra år. Precis som för ett fotbollsproffs kan kontraktet förlängas.
– Vi får se vad som händer efter två år. Jag gillar att jobba utomlands, men har en tendens att få hemlängtan och vilja komma hem till Sverige.

Så var det i London, där han jobbade på ett företag som sysslade med domän
namn och digitala strategier under två och ett halvt år. Han kom tillbaka till PRV och Söderhamn 2012, men fyra år senare ville han ut igen.
– PRV skickar folk till EUIPO kontinuerligt. Just nu är vi fyra nationella experter här. Vi är utlånade från PRV. Sedan finns cirka 15 svenskar som är direktanställda och bosatta i Alicante permanent. Det är solkusten och det är utlandsjobb. Men ändå ingen räkmacka. Benjamin fick själv fixa bostad.
– De första veckorna bodde jag hos kollegor som jag kände. Det gick ganska snabbt att hitta en lägenhet. Men byråkratin är större här så det tog lite tid med kontrakt och liknande. Allt var på spanska, men jag fick hjälp från EUIPO:s personalavdelning.
– Eftersom jag formellt är utlånad från PRV har jag fortfarande min svenska lön och skattar i Sverige. Dessutom får jag traktamente för att jag jobbar utomlands. Det är tänkt att bekosta utgifter här nere, hyran till exempel.

Hur är det med saker som sjukvård och försäkringar?
– Jag har försäkringar som statsanställd via PRV och sjukvården är densamma som för spanjorer. Jag ordnade ett speciellt intyg från Försäkringskassan hemma och kunde på så sätt ansöka om att omfattas av den spanska sjukvården. Jag var också tvungen att fixa ett NIE-nummer här nere. Det är en form av id-nummer som också krävs för att du ska kunna teckna ett mobilabonnemang och internet.
Skyddet är detsamma som i Sverige. Men inte jobbet. I Söderhamn handlade det mycket om policyarbete och att hålla internutbildningar. I Alicante skriver han mest beslut och invändningar i olika varumärkestvister.
– Men den största skillnaden är språket. Jag pratar engelska i stället för svenska.

Spanska, då?
– Jag behöver inte lära mig det för jobbet. Men däremot blir privatlivet lidande om man inte kan spanska. Vi har förmånen att få gå spanskakurser på arbetstid. Fyra till fem timmars undervisning i veckan. Men eftersom jag ändå har mina arbetsmål att uppfylla så betyder det indirekt att jag får jobba extra. Men det är värt det. Språket är en sak. Det finns andra kulturskillnader mellan EUIPO och PRV. Det är mycket mer hierarkiskt än på PRV där det är högre i tak, tycker Benjamin Winsner.
Och så är det en annan tidsrytm.
– Det är lite lugnare tempo här. I Sverige kommer vi till jobbet sju-åtta och går vid fyra-fem. Här dyker man in vid nio-halv tio. Men jobbar å andra sidan längre. Lunch tar de vid tvåtiden. Vi skandinaver står och hänger på låset när cantinan på kontoret öppnar vid halv ett.

Under sina år i Spanien släpper han inte PRV helt. Han pratar med chefen någon gång varannan månad.
– En tanke med systemet med nationella experter är att vi ska ta med oss kunskap hem. Men jag ska också bidra med min kunskap från PRV här. 

Förutom jobben i Alicante och London provade Benjamin Winsner på utlandslivet som student. Han tycker att alla som får chansen ska jobba utomlands.
– Man blir väldigt inrutad om man bara jobbar i Sverige. Det är nyttigt att komma ut och jobba med olika saker. Att träffa andra kollegor och jobba på ett annat språk gör en mycket mer säker på sig själv och i sin yrkesroll. För mig är Alicante ytterligare ett steg i min karriär och vidareutveckling på PRV.

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : 24 unga stjärnor

Foto: Magnus Glans

24 unga stjärnor

Det vimlar av unga talanger. Här är några av dem som redan visat framfötterna. Karriär listar 24 kommande stjärnor.

 • 11 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter