Söndag 22 oktober

Tema: Internationell karriär

”Väldigt inrutat om man bara jobbar i Sverige”

Han bytte Söderhamn mot Alicante. Och fick värme, hierarkier och nya mattider.
– När lunchmatsalen öppnar vid halv ett står vi skandinaver och rycker i dörren, säger Benjamin Winsner, som är jurist på EUIPO, EU:s immaterialrättsmyndighet.

Foto: Aleksandra Oleynik

Någon mindre snödriva ligger fortfarande kvar utanför PRV:s påskpyntade kontor på Kungsgatan i Söderhamn. Men det slipper Benjamin Winsner tänka på. I stället är det sommarvärme längs Avenida de Europa i Alicante där EU:s svar på PRV finns.
– Det är klart att vädret är kanon på alla sätt, säger han.
Men det är inte solkustens väder som fick honom att flytta till Spanien i höstas. Det är jobbet som jurist. I två år ska han vara nationell expert och jobba med varumärken på EUIPO, EU:s immaterialrättsmyndighet. Eller så blir det fyra år. Precis som för ett fotbollsproffs kan kontraktet förlängas.
– Vi får se vad som händer efter två år. Jag gillar att jobba utomlands, men har en tendens att få hemlängtan och vilja komma hem till Sverige.

Så var det i London, där han jobbade på ett företag som sysslade med domän
namn och digitala strategier under två och ett halvt år. Han kom tillbaka till PRV och Söderhamn 2012, men fyra år senare ville han ut igen.
– PRV skickar folk till EUIPO kontinuerligt. Just nu är vi fyra nationella experter här. Vi är utlånade från PRV. Sedan finns cirka 15 svenskar som är direktanställda och bosatta i Alicante permanent. Det är solkusten och det är utlandsjobb. Men ändå ingen räkmacka. Benjamin fick själv fixa bostad.
– De första veckorna bodde jag hos kollegor som jag kände. Det gick ganska snabbt att hitta en lägenhet. Men byråkratin är större här så det tog lite tid med kontrakt och liknande. Allt var på spanska, men jag fick hjälp från EUIPO:s personalavdelning.
– Eftersom jag formellt är utlånad från PRV har jag fortfarande min svenska lön och skattar i Sverige. Dessutom får jag traktamente för att jag jobbar utomlands. Det är tänkt att bekosta utgifter här nere, hyran till exempel.

Hur är det med saker som sjukvård och försäkringar?
– Jag har försäkringar som statsanställd via PRV och sjukvården är densamma som för spanjorer. Jag ordnade ett speciellt intyg från Försäkringskassan hemma och kunde på så sätt ansöka om att omfattas av den spanska sjukvården. Jag var också tvungen att fixa ett NIE-nummer här nere. Det är en form av id-nummer som också krävs för att du ska kunna teckna ett mobilabonnemang och internet.
Skyddet är detsamma som i Sverige. Men inte jobbet. I Söderhamn handlade det mycket om policyarbete och att hålla internutbildningar. I Alicante skriver han mest beslut och invändningar i olika varumärkestvister.
– Men den största skillnaden är språket. Jag pratar engelska i stället för svenska.

Spanska, då?
– Jag behöver inte lära mig det för jobbet. Men däremot blir privatlivet lidande om man inte kan spanska. Vi har förmånen att få gå spanskakurser på arbetstid. Fyra till fem timmars undervisning i veckan. Men eftersom jag ändå har mina arbetsmål att uppfylla så betyder det indirekt att jag får jobba extra. Men det är värt det. Språket är en sak. Det finns andra kulturskillnader mellan EUIPO och PRV. Det är mycket mer hierarkiskt än på PRV där det är högre i tak, tycker Benjamin Winsner.
Och så är det en annan tidsrytm.
– Det är lite lugnare tempo här. I Sverige kommer vi till jobbet sju-åtta och går vid fyra-fem. Här dyker man in vid nio-halv tio. Men jobbar å andra sidan längre. Lunch tar de vid tvåtiden. Vi skandinaver står och hänger på låset när cantinan på kontoret öppnar vid halv ett.

Under sina år i Spanien släpper han inte PRV helt. Han pratar med chefen någon gång varannan månad.
– En tanke med systemet med nationella experter är att vi ska ta med oss kunskap hem. Men jag ska också bidra med min kunskap från PRV här. 

Förutom jobben i Alicante och London provade Benjamin Winsner på utlandslivet som student. Han tycker att alla som får chansen ska jobba utomlands.
– Man blir väldigt inrutad om man bara jobbar i Sverige. Det är nyttigt att komma ut och jobba med olika saker. Att träffa andra kollegor och jobba på ett annat språk gör en mycket mer säker på sig själv och i sin yrkesroll. För mig är Alicante ytterligare ett steg i min karriär och vidareutveckling på PRV.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter