Onsdag 13 december

Tema: Internationell karriär

”Väldigt inrutat om man bara jobbar i Sverige”

Han bytte Söderhamn mot Alicante. Och fick värme, hierarkier och nya mattider.
– När lunchmatsalen öppnar vid halv ett står vi skandinaver och rycker i dörren, säger Benjamin Winsner, som är jurist på EUIPO, EU:s immaterialrättsmyndighet.

Foto: Aleksandra Oleynik

Någon mindre snödriva ligger fortfarande kvar utanför PRV:s påskpyntade kontor på Kungsgatan i Söderhamn. Men det slipper Benjamin Winsner tänka på. I stället är det sommarvärme längs Avenida de Europa i Alicante där EU:s svar på PRV finns.
– Det är klart att vädret är kanon på alla sätt, säger han.
Men det är inte solkustens väder som fick honom att flytta till Spanien i höstas. Det är jobbet som jurist. I två år ska han vara nationell expert och jobba med varumärken på EUIPO, EU:s immaterialrättsmyndighet. Eller så blir det fyra år. Precis som för ett fotbollsproffs kan kontraktet förlängas.
– Vi får se vad som händer efter två år. Jag gillar att jobba utomlands, men har en tendens att få hemlängtan och vilja komma hem till Sverige.

Så var det i London, där han jobbade på ett företag som sysslade med domän
namn och digitala strategier under två och ett halvt år. Han kom tillbaka till PRV och Söderhamn 2012, men fyra år senare ville han ut igen.
– PRV skickar folk till EUIPO kontinuerligt. Just nu är vi fyra nationella experter här. Vi är utlånade från PRV. Sedan finns cirka 15 svenskar som är direktanställda och bosatta i Alicante permanent. Det är solkusten och det är utlandsjobb. Men ändå ingen räkmacka. Benjamin fick själv fixa bostad.
– De första veckorna bodde jag hos kollegor som jag kände. Det gick ganska snabbt att hitta en lägenhet. Men byråkratin är större här så det tog lite tid med kontrakt och liknande. Allt var på spanska, men jag fick hjälp från EUIPO:s personalavdelning.
– Eftersom jag formellt är utlånad från PRV har jag fortfarande min svenska lön och skattar i Sverige. Dessutom får jag traktamente för att jag jobbar utomlands. Det är tänkt att bekosta utgifter här nere, hyran till exempel.

Hur är det med saker som sjukvård och försäkringar?
– Jag har försäkringar som statsanställd via PRV och sjukvården är densamma som för spanjorer. Jag ordnade ett speciellt intyg från Försäkringskassan hemma och kunde på så sätt ansöka om att omfattas av den spanska sjukvården. Jag var också tvungen att fixa ett NIE-nummer här nere. Det är en form av id-nummer som också krävs för att du ska kunna teckna ett mobilabonnemang och internet.
Skyddet är detsamma som i Sverige. Men inte jobbet. I Söderhamn handlade det mycket om policyarbete och att hålla internutbildningar. I Alicante skriver han mest beslut och invändningar i olika varumärkestvister.
– Men den största skillnaden är språket. Jag pratar engelska i stället för svenska.

Spanska, då?
– Jag behöver inte lära mig det för jobbet. Men däremot blir privatlivet lidande om man inte kan spanska. Vi har förmånen att få gå spanskakurser på arbetstid. Fyra till fem timmars undervisning i veckan. Men eftersom jag ändå har mina arbetsmål att uppfylla så betyder det indirekt att jag får jobba extra. Men det är värt det. Språket är en sak. Det finns andra kulturskillnader mellan EUIPO och PRV. Det är mycket mer hierarkiskt än på PRV där det är högre i tak, tycker Benjamin Winsner.
Och så är det en annan tidsrytm.
– Det är lite lugnare tempo här. I Sverige kommer vi till jobbet sju-åtta och går vid fyra-fem. Här dyker man in vid nio-halv tio. Men jobbar å andra sidan längre. Lunch tar de vid tvåtiden. Vi skandinaver står och hänger på låset när cantinan på kontoret öppnar vid halv ett.

Under sina år i Spanien släpper han inte PRV helt. Han pratar med chefen någon gång varannan månad.
– En tanke med systemet med nationella experter är att vi ska ta med oss kunskap hem. Men jag ska också bidra med min kunskap från PRV här. 

Förutom jobben i Alicante och London provade Benjamin Winsner på utlandslivet som student. Han tycker att alla som får chansen ska jobba utomlands.
– Man blir väldigt inrutad om man bara jobbar i Sverige. Det är nyttigt att komma ut och jobba med olika saker. Att träffa andra kollegor och jobba på ett annat språk gör en mycket mer säker på sig själv och i sin yrkesroll. För mig är Alicante ytterligare ett steg i min karriär och vidareutveckling på PRV.

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Annons

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november
Foto: Amanda Hjelm

Många intresserade att höra om fallet Kaj Linna

Lokalen var nästintill fullsatt när föreläsningen om fallet Kaj Linna drog igång på Juristklubben igår. Scenen delades av advokaten Thomas Magnusson och den före detta kriminalkommissarien Jan Olofsson, som tillsammans berättade om sina upplevelser och tankar kring vad som hände. 

 • 24 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter