Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Tema: Internationell karriär

”Väldigt inrutat om man bara jobbar i Sverige”

Han bytte Söderhamn mot Alicante. Och fick värme, hierarkier och nya mattider.
– När lunchmatsalen öppnar vid halv ett står vi skandinaver och rycker i dörren, säger Benjamin Winsner, som är jurist på EUIPO, EU:s immaterialrättsmyndighet.

Foto: Aleksandra Oleynik

Någon mindre snödriva ligger fortfarande kvar utanför PRV:s påskpyntade kontor på Kungsgatan i Söderhamn. Men det slipper Benjamin Winsner tänka på. I stället är det sommarvärme längs Avenida de Europa i Alicante där EU:s svar på PRV finns.
– Det är klart att vädret är kanon på alla sätt, säger han.
Men det är inte solkustens väder som fick honom att flytta till Spanien i höstas. Det är jobbet som jurist. I två år ska han vara nationell expert och jobba med varumärken på EUIPO, EU:s immaterialrättsmyndighet. Eller så blir det fyra år. Precis som för ett fotbollsproffs kan kontraktet förlängas.
– Vi får se vad som händer efter två år. Jag gillar att jobba utomlands, men har en tendens att få hemlängtan och vilja komma hem till Sverige.

Så var det i London, där han jobbade på ett företag som sysslade med domän
namn och digitala strategier under två och ett halvt år. Han kom tillbaka till PRV och Söderhamn 2012, men fyra år senare ville han ut igen.
– PRV skickar folk till EUIPO kontinuerligt. Just nu är vi fyra nationella experter här. Vi är utlånade från PRV. Sedan finns cirka 15 svenskar som är direktanställda och bosatta i Alicante permanent. Det är solkusten och det är utlandsjobb. Men ändå ingen räkmacka. Benjamin fick själv fixa bostad.
– De första veckorna bodde jag hos kollegor som jag kände. Det gick ganska snabbt att hitta en lägenhet. Men byråkratin är större här så det tog lite tid med kontrakt och liknande. Allt var på spanska, men jag fick hjälp från EUIPO:s personalavdelning.
– Eftersom jag formellt är utlånad från PRV har jag fortfarande min svenska lön och skattar i Sverige. Dessutom får jag traktamente för att jag jobbar utomlands. Det är tänkt att bekosta utgifter här nere, hyran till exempel.

Hur är det med saker som sjukvård och försäkringar?
– Jag har försäkringar som statsanställd via PRV och sjukvården är densamma som för spanjorer. Jag ordnade ett speciellt intyg från Försäkringskassan hemma och kunde på så sätt ansöka om att omfattas av den spanska sjukvården. Jag var också tvungen att fixa ett NIE-nummer här nere. Det är en form av id-nummer som också krävs för att du ska kunna teckna ett mobilabonnemang och internet.
Skyddet är detsamma som i Sverige. Men inte jobbet. I Söderhamn handlade det mycket om policyarbete och att hålla internutbildningar. I Alicante skriver han mest beslut och invändningar i olika varumärkestvister.
– Men den största skillnaden är språket. Jag pratar engelska i stället för svenska.

Spanska, då?
– Jag behöver inte lära mig det för jobbet. Men däremot blir privatlivet lidande om man inte kan spanska. Vi har förmånen att få gå spanskakurser på arbetstid. Fyra till fem timmars undervisning i veckan. Men eftersom jag ändå har mina arbetsmål att uppfylla så betyder det indirekt att jag får jobba extra. Men det är värt det. Språket är en sak. Det finns andra kulturskillnader mellan EUIPO och PRV. Det är mycket mer hierarkiskt än på PRV där det är högre i tak, tycker Benjamin Winsner.
Och så är det en annan tidsrytm.
– Det är lite lugnare tempo här. I Sverige kommer vi till jobbet sju-åtta och går vid fyra-fem. Här dyker man in vid nio-halv tio. Men jobbar å andra sidan längre. Lunch tar de vid tvåtiden. Vi skandinaver står och hänger på låset när cantinan på kontoret öppnar vid halv ett.

Under sina år i Spanien släpper han inte PRV helt. Han pratar med chefen någon gång varannan månad.
– En tanke med systemet med nationella experter är att vi ska ta med oss kunskap hem. Men jag ska också bidra med min kunskap från PRV här. 

Förutom jobben i Alicante och London provade Benjamin Winsner på utlandslivet som student. Han tycker att alla som får chansen ska jobba utomlands.
– Man blir väldigt inrutad om man bara jobbar i Sverige. Det är nyttigt att komma ut och jobba med olika saker. Att träffa andra kollegor och jobba på ett annat språk gör en mycket mer säker på sig själv och i sin yrkesroll. För mig är Alicante ytterligare ett steg i min karriär och vidareutveckling på PRV.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter