Lördag 25 mars

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Tema: Kompetensutveckling

Därför tjänar du på att veta mer

Kompetens är inget annat än ­hårdvaluta. Att människor ständigt vill utvecklas ­betyder numera konkurrensfördelar, både för personalen och arbetsgivaren. Vinsten är dessutom att de flesta blir lyckliga av att lära något nytt och chansen att växa som människor.

De flesta blir lyckliga av att lära något nytt och at få chansen att växa som människor.
Foto: Istock

En enda utbildning räcker inte längre för ett helt arbetsliv. Det är budskapet från regeringens analysgrupp Arbetet i framtiden. I dagens snabba, föränderliga och kunskapstäta arbetsliv ligger inte tryggheten i anställningstid utan i kompetens. Och mycket pekar på att inriktningen på kompetens också kan jämna ut åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden. När alla hamnar efter, om de inte uppdaterar sina kunskaper, är inte ålder längre en avgörande faktor.
Men mycket ansvar läggs på individen och långt ifrån alla arbetsgivare möter behovet av den kontinuerliga kunskapsuppdateringen. I stället för att fråga sig ”vilka behöver utvecklas på det här området?” är det lätt att tänka ”vilka behöver vi rekrytera för att möta det här kompetensbehovet?”. Det gör att kunskap och kompetens blir den avgörande resursen hos kandidaterna på arbetsmarknaden.

Men att rekrytera efter kompetens kostar också – i höga löner. Allt fler kunskapsintensiva företag inser vikten av inte bara kompetensen utan även potentialen hos sina medarbetare, enligt Andreas Werr, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och forskningsledare för deras Center for Research on Human Resource Management and Knowledge Work. Andreas Werr har forskat på kunskapsintensiva organisationer och ser en förändring i krav och förväntningar hos dem som söker jobb:
– Utvecklingsmöjligheterna är en jätteviktig del av erbjudandet till medarbetaren i dag. Möjligheten att växa i en anställning är en avgörande faktor när vi söker jobb. Att erbjuda det blir ett sätt att säkra medarbetarens lojalitet och behålla spetskompetensen, vilket i sin tur blir allt viktigare för arbetsgivarna, säger han.

Utbudet av utbildningar på egen hand har fullkomlig exploderat de senaste åren. Det kan handla om frukostseminarier, event som lunch ’n’ learn och användardrivna konferenser, och allt fler ser också fördelarna med att själva kunna iscensätta det kunskapsutbyte de behöver. Drivet att ansvara för sin egen utveckling är allmänmänsklig, enligt Petra Lindfors, professor i arbets- och organisationspsykologi vid Stockholms universitet.
– Viljan att lära nytt och känslan av mening i livet är två centrala aspekter i vårt välbefinnande och är sammanlänkade. Att lära nytt och vara nyfiken på tillvaron ger en känsla av mening.
Behovet av utveckling på arbetet varierar och vissa är mest engagerade i sina fritidsintressen och livet utanför jobbet. Att de allra flesta ändå vill lära nytt handlar till viss del om en längtan efter att uppnå sin egen potential och att komma bort från känslan av att vara inlåst:
– Den som inte utbildar sig riskerar att bli fast i en situation där hen inte trivs, säger Petra Lindfors. Kompetensutveckling ger oss möjlighet att komma vidare om vi vill det. Och även om vi inte vill det är handlingsutrymme viktigt för vårt välmående.

Ju mer vi nördar in oss på ett område, desto mer spännande brukar det bli.  Möjligheten att få fördjupa sig har stor inverkan på vårt välmående.
– För att ett företag ska gå bra måste det finnas medarbetare som är motiverade och vill gå till jobbet. Och då måste man låta dem utvecklas, säger Andreas Werr.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 22 februari

Ledarskap : Omorganisation

Foto: Samir Soudah

Filosofera fram den nya organisationen

Trots minutiös planering blir omorganisationer lätt en storm med människor som motarbetar varandra. Med ett existensfilosofiskt perspektiv på människan kan det undvikas.

 • 22 februari

Annons

Ärendet : Jusek griper in

Arbetsgivaren hittade på egna pensionsregler

Att hålla koll på tjänstepensionen är viktigt, men svårt. Särskilt när arbetsgivaren hänvisar till både fel regler och fel avtal. "Jag var beredd att ge upp många gånger. Det hade inte gått utan Jusek," säger Anna.

 • 22 februari

"Färre och större kommuner att föredra"

Regeringen har tillsatt en kommunutredning. Men uppdraget är alltför försiktigt formulerat, anser Juseks opinionsbildare Margareta Wilhelmsson.

 • 21 februari

Annons

Mitt första jobb : Eva-Lena Frick

Foto: Maria Ottosson

Hon går mot framtida segrar

"Jag minns inte om jag sökte eller om jag bara halkade in, men mitt första jobb var som simlärare för barn under sommarlovet. På den tiden hade man inte simskolan inomhus, utan i insjöar. Det ser man sällan nu för tiden."

 • 21 februari

Min karriär : Henrik Storm Dyrssen

Med en brinnande själ för välfärden

Henrik Storm Dyrssen brinner så mycket för bättre fungerande välfärd att han kallar sig ”eldsjäl”. Men i starten av karriären sparkade han folk på investmentbanken UBS i London.

 • 21 februari

Annons

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

 • 21 februari

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 21 februari

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

 • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

 • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

 • 5 december

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

 • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar