Torsdag 23 november

Tema: Karriärvägar

Aron startade eget

Aron Kristoffersson har alltid velat driva ett eget företag. För fyra år sedan gjorde han slag i saken. Tillsammans med sambon Frida startade han ett omsorgsföretag.

Foto: Malin Grönborg

Aron Kristoffersson, som bor i Umeå, är utbildad personalvetare och arbetade också med det i flera år efter att han tagit examen. Men i bakhuvudet fanns en dröm om att driva ett eget företag. Hans sambo Frida har jobbat länge inom äldrevården och varit chef inom hemtjänsten.
– Vi pratade ofta om äldreomsorgen och att det finns mycket som borde gå att göra bättre. Det var så det började, berättar han.
Paret skred till handling 2013 och startade Aleva. Målsättningen var att förändra äldreomsorgen.
– Vi vill fokusera på att leva, vi tyckte att alldeles för mycket i den traditionella äldrevården var fokuserat på att överleva, berättar han. 

Fyra år efter starten driver företaget hemtjänstverksamhet i Umeå med omnejd, som uppmärksammats både lokalt och på riksnivå. Aleva har tre kontor och ett 70-tal anställda på lönelistan.
– Vi har i princip anställt en till tre personer i månaden i fyra år. Där har 
jag mycket nytta av personalvetarutbildningen. Det är en väldigt personalintensiv verksamhet, säger han.
Att personalen känner sig både 
delaktig och att de kan utvecklas var en viktig komponent från början.
– Vi vill skapa mer självgående team som känner att de kan ta ansvar och komma med egna idéer. Det är det vi jobbar mot, säger han. 

Han trivs med att vara egen. Friheten att äga sin egen tid och att själv sätta upp målen med arbetet är viktigast, menar Aron Kristoffersson.
– Jag är väldigt beroende av att 
ha en vision när jag jobbar. Som egenföretagare har man möjlighet att själv bestämma vart vi ska. Nackdelen är att man inte kopplar bort jobbet på samma sätt, konstaterar han.
Till andra som funderar på att starta eget har han ett råd: våga ta steget.
– Det är bara att kasta sig in. Man lär sig saker efter hand. Från början gjorde vi allt själva. Jag gjorde all bokföring och satt och googlade hur man skulle bokföra en skurtrasa. Ingen kan allt från början, säger han. 

Att jobba med någon man känner väl kan vara skönt. Men för att inte utsätta relationen för allt för stora påfrestningar kan det vara bra att sätta upp vissa regler och ha en tydlig rollfördelning.
– Det funkar jättebra att jobba ihop med Frida. Man får ha lite regler som att inte prata jobb hemma vid middagsbordet. Vi har känt varandra länge och har nog lyckats hitta en bra dynamik.

---

Arons tips till blivande företagare:

- Ta kontakt med Almi/Nyföretagarcentrum. De kan bidra med stöd och hjälp före och under uppstart, samt med kunskap, idéer och finansiering. 

- Ha en vision som du verkligen brinner för och vägrar kompromissa med. Gå tillbaka till den i motgångar, när andra försöker påverka dig eller om du börjar tvivla. 

- Ha en plan för din egen roll på företaget och hur du ska delegera/outsourca i takt med att företaget växer. Annars är risken att hela företaget står och faller med dig. 

- På sikt rekommenderar jag även att satsa på styrelsearbetet och ta in extern kompetens. 

Ledarskap : Starka team

Foto: Habitud

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

 • 22 november
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Uppdaterad. Sedan #metoo briserade har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Under de senaste dagarna har också DN publicerat ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen – och ETC ett från kvinnor inom fackrörelsen. 

 • 20 november

Annons

Livet bakom fasaden : IT-forensiker

Foto: Susanne Kronholm

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

 • 20 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Annons

Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november
Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november

Ärendet : Jusek griper in

Foto: Rebecca Elfast

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

 • 8 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter