Söndag 24 september

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Tema: Karriärvägar

Aron startade eget

Aron Kristoffersson har alltid velat driva ett eget företag. För fyra år sedan gjorde han slag i saken. Tillsammans med sambon Frida startade han ett omsorgsföretag.

Foto: Malin Grönborg

Aron Kristoffersson, som bor i Umeå, är utbildad personalvetare och arbetade också med det i flera år efter att han tagit examen. Men i bakhuvudet fanns en dröm om att driva ett eget företag. Hans sambo Frida har jobbat länge inom äldrevården och varit chef inom hemtjänsten.
– Vi pratade ofta om äldreomsorgen och att det finns mycket som borde gå att göra bättre. Det var så det började, berättar han.
Paret skred till handling 2013 och startade Aleva. Målsättningen var att förändra äldreomsorgen.
– Vi vill fokusera på att leva, vi tyckte att alldeles för mycket i den traditionella äldrevården var fokuserat på att överleva, berättar han. 

Fyra år efter starten driver företaget hemtjänstverksamhet i Umeå med omnejd, som uppmärksammats både lokalt och på riksnivå. Aleva har tre kontor och ett 70-tal anställda på lönelistan.
– Vi har i princip anställt en till tre personer i månaden i fyra år. Där har 
jag mycket nytta av personalvetarutbildningen. Det är en väldigt personalintensiv verksamhet, säger han.
Att personalen känner sig både 
delaktig och att de kan utvecklas var en viktig komponent från början.
– Vi vill skapa mer självgående team som känner att de kan ta ansvar och komma med egna idéer. Det är det vi jobbar mot, säger han. 

Han trivs med att vara egen. Friheten att äga sin egen tid och att själv sätta upp målen med arbetet är viktigast, menar Aron Kristoffersson.
– Jag är väldigt beroende av att 
ha en vision när jag jobbar. Som egenföretagare har man möjlighet att själv bestämma vart vi ska. Nackdelen är att man inte kopplar bort jobbet på samma sätt, konstaterar han.
Till andra som funderar på att starta eget har han ett råd: våga ta steget.
– Det är bara att kasta sig in. Man lär sig saker efter hand. Från början gjorde vi allt själva. Jag gjorde all bokföring och satt och googlade hur man skulle bokföra en skurtrasa. Ingen kan allt från början, säger han. 

Att jobba med någon man känner väl kan vara skönt. Men för att inte utsätta relationen för allt för stora påfrestningar kan det vara bra att sätta upp vissa regler och ha en tydlig rollfördelning.
– Det funkar jättebra att jobba ihop med Frida. Man får ha lite regler som att inte prata jobb hemma vid middagsbordet. Vi har känt varandra länge och har nog lyckats hitta en bra dynamik.

---

Arons tips till blivande företagare:

- Ta kontakt med Almi/Nyföretagarcentrum. De kan bidra med stöd och hjälp före och under uppstart, samt med kunskap, idéer och finansiering. 

- Ha en vision som du verkligen brinner för och vägrar kompromissa med. Gå tillbaka till den i motgångar, när andra försöker påverka dig eller om du börjar tvivla. 

- Ha en plan för din egen roll på företaget och hur du ska delegera/outsourca i takt med att företaget växer. Annars är risken att hela företaget står och faller med dig. 

- På sikt rekommenderar jag även att satsa på styrelsearbetet och ta in extern kompetens. 

Foto: Shutterstock

Ledarskapet påverkas mer av ålder än kön

Det är betydligt större skillnad mellan yngre och äldre chefer, än mellan manliga och kvinnliga. Däremot skiljer sig de bakomliggande drivkrafterna åt, visar en studie från Göteborgs universitet.

 • 21 september

Fler än tidigare vill byta jobb

Intresset för att byta jobb har ökat under de senaste åren. I dag vill 71 procent av svenskarna som är mellan 40 och 55 år byta arbetsgivare eller yrkesroll, visar Folkuniversitetets Mitt-i-karriären Barometer.

 • 21 september

Annons

Ledarskap : Prata pengar

Foto: Susanne Kronholm

Konsten att prata pengar och prestation

Nöjd med lönen kan medarbetare vara utan att den är speciellt hög, visar en rapport från Jusek. Nyckeln är bland annat kommunikation och öppenhet. "Dialog på en arbetsplats är ovärderligt", säger Helena Wingemo, HR-chef på Ekonomistyrningsverket.

 • 18 september
Foto: Shutterstock

Få koll på inkorgen

Tar mejlen för mycket arbetstid i anspråk, eller svämmar den kanske helt enkelt över? Kristin Öster, psykologkandidat och tidigare ordförande i Sacos ungdomsförbund, ger sina bästa tips för en välfungerande inkorg.

 • 15 september

Annons

Foto: Shutterstock

Utbildning kan vara en förlustaffär

Av de länder som den internationella samarbetsorganisationen OECD granskar har Sverige lägst utbildningspremie. Det gör oss till ett av de länder där vidareutbildning är minst gynnsamt.

 • 14 september

Livet bakom fasaden : WE EFFECT

Foto: Dave Lemke

Han bistår i Vietnam

För fyra år sedan bestämde biståndsorganisationen We Effect att deras regionkontor för Asien skulle flyttas från Sverige till Vietnam. Magnus Persson fick ansvaret att dra igång det. Tillsammans med sina kollegor hjälper organisationen människor i fattigdom till ett bättre liv.

 • 12 september

Personal på Migrationsverket hotas under asylprocessen

Migrationsverkets personal i Stockholm utsätts för hot i sitt arbete, rapporterar SVT Nyheter som har gått igenom det senaste årets incidentrapporter. "Det vi ser en ökning av nu är en annan typ av hot mot medarbetare", säger huvudskyddsombudet Helena Liss till SVT.

 • 12 september

Oklart hur anställda berörs av Nordeas flytt

Det står nu klart att storbanken Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Finland. Men exakt vad det betyder för de anställda är i nuläget för tidigt att avgöra.

 • 8 september

Arbetsmiljömyndighet ska inrättas i Gävle

En ny myndighet för arbetsmiljökunskap ska öppna 2018, det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om under budgetförhandlingarna. Ambitionen är att stärka det nationella och internationella arbetsmiljöarbetet.

 • 8 september

Lösningen : Spetskompetens

Illustration: Jens Magnusson

Specialiserad på vinst och förlust

Efter en lång karriär är det vanligt att vara specialiserad inom ett område. Något som ofta ses som en fördel – men som också kan leda till begränsningar på arbetsmarknaden, menar flera experter som Jusektidningen Karriär pratat med. Så, hur balanserar man specialistkunskap med eftertraktad kompetens?

 • 28 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag har blivit erbjuden ett nytt jobb med likvärdigt ansvar, men med mer betalt och större möjlighet till utveckling. Egentligen vill jag stanna kvar där jag är eftersom jag trivs bra. Hur ska jag tänka – och hur tar jag upp det med min chef för att se om de kan matcha erbjudandet?

KRÖNIKAN

Det löste sig, trots allt

Mitt första möte med den akademiska världen var hetsigt. I alla fall från mitt håll. Även om jag hade extremt goda marginaler halvsprang jag från närmaste tunnelbanestation för att komma i tid till uppropet.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter