Torsdag 22 februari

Tema: Karriärvägar

Anna kombinerar juridik och thrillers

Ibland blir ett plus ett mer än två. Anna Bågstam Ryltenius är jurist på Riksdagen – och deckarförfattare. Två helt 
skilda yrken, som ändå korsbefruktar varandra.
– Det är väldigt utvecklande, säger hon. 

Foto: Gustav Gräll

En av de författare som är nominerad till ”Årets deckardebut” är Anna Bågstam Ryltenius. Hennes bok ”Stockholm Psycho”, en mörk thriller som utspelar sig i huvudstaden, är utgiven som ljudboksföljetong, ett format som blir allt mer populärt. 
Till vardags jobbar hon som jurist på Riksdagens utredningstjänst, den avdelning som tar fram faktaunderlag till riksdagspartierna. Ett jobb som handlar om att varje formulering och siffra ska vara korrekt. En författare behöver inte följa lika strikta ramar. 
– Att skriva deckare är helt annorlunda än jobbet som jurist i den statliga förvaltningen, säger hon och skrattar.  

Allt började med att Anna Bågstam 
Ryltenius ville kompetensutveckla sig och gick en kurs på Berghs i att skriva för att övertyga. Hon tyckte att det 
var spännande, men att det var ännu 
roligare att skriva fritt. Så juristen sökte sig vidare till Skrivarakademin på Folkuniversitetet.
– En dag gav min lärare mig ett uppslag, som jag skulle skriva en fortsättning på. Det blev början på det här manuset. Debuten är helt enkelt en skoluppgift som spårade ur.

Den första ljudboken skrevs på kvällar och semesterdagar, ett upplägg som i längden blev för ansträngande. Under arbetet med uppföljaren har författaren valt ett lite annorlunda upplägg. 
– Jag har jobbat varannan månad och varit ledig för att skriva varannan. Tanken är att min arbetsgivare inte ska drabbas för hårt. Jag tycker att det har fungerat bra att kombinera på det sättet, säger hon. 

Anna Bågstam Ryltenius tycker att hennes yrken korsbefruktar varandra. 
– Från jobbet som jurist har jag fått med mig mycket struktur och noggrannhet. Från mitt skrivande har jag fått med mig mycket mer tänk kring hur man använder språket, hur man uttrycker sig. 
Det har också varit viktigt för självförtroendet, menar hon. 
– Jag har blivit modigare. Jag vågar pitcha en idé hos ett förlag eller hålla 
i en presentation.

---

Annas tips till dig som vill kombinera två yrken
- Planera noga hur du ska lägga upp arbetet. Finns det viktiga tidpunkter att ta hänsyn till inom de olika yrkena? Hur bör du fördela tiden för att få ut mest?  

- Bestäm var gränserna går innan du börjar och respektera dem. Det är lätt att jobba dubbelt så mycket. För att lyckas i längden behövs en hållbar 
balans. Se till att freda fritid och vila. Tänk på att dygnet bara har 24 timmar.

- Se till att göra en tydlig ”arbetsplats” för respektive yrke. Det kan låta fånigt men personligen tror jag att det är viktigt ur ett psykologiskt perspektiv. Det är roligt om yrkena korsbefruktar varandra men det är lätt att röra ihop världarna och då blir det något annat.

- Våga satsa. Det är det viktigaste.

Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter