Söndag 24 september

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Tema: Karriärvägar

Anna kombinerar juridik och thrillers

Ibland blir ett plus ett mer än två. Anna Bågstam Ryltenius är jurist på Riksdagen – och deckarförfattare. Två helt 
skilda yrken, som ändå korsbefruktar varandra.
– Det är väldigt utvecklande, säger hon. 

Foto: Gustav Gräll

En av de författare som är nominerad till ”Årets deckardebut” är Anna Bågstam Ryltenius. Hennes bok ”Stockholm Psycho”, en mörk thriller som utspelar sig i huvudstaden, är utgiven som ljudboksföljetong, ett format som blir allt mer populärt. 
Till vardags jobbar hon som jurist på Riksdagens utredningstjänst, den avdelning som tar fram faktaunderlag till riksdagspartierna. Ett jobb som handlar om att varje formulering och siffra ska vara korrekt. En författare behöver inte följa lika strikta ramar. 
– Att skriva deckare är helt annorlunda än jobbet som jurist i den statliga förvaltningen, säger hon och skrattar.  

Allt började med att Anna Bågstam 
Ryltenius ville kompetensutveckla sig och gick en kurs på Berghs i att skriva för att övertyga. Hon tyckte att det 
var spännande, men att det var ännu 
roligare att skriva fritt. Så juristen sökte sig vidare till Skrivarakademin på Folkuniversitetet.
– En dag gav min lärare mig ett uppslag, som jag skulle skriva en fortsättning på. Det blev början på det här manuset. Debuten är helt enkelt en skoluppgift som spårade ur.

Den första ljudboken skrevs på kvällar och semesterdagar, ett upplägg som i längden blev för ansträngande. Under arbetet med uppföljaren har författaren valt ett lite annorlunda upplägg. 
– Jag har jobbat varannan månad och varit ledig för att skriva varannan. Tanken är att min arbetsgivare inte ska drabbas för hårt. Jag tycker att det har fungerat bra att kombinera på det sättet, säger hon. 

Anna Bågstam Ryltenius tycker att hennes yrken korsbefruktar varandra. 
– Från jobbet som jurist har jag fått med mig mycket struktur och noggrannhet. Från mitt skrivande har jag fått med mig mycket mer tänk kring hur man använder språket, hur man uttrycker sig. 
Det har också varit viktigt för självförtroendet, menar hon. 
– Jag har blivit modigare. Jag vågar pitcha en idé hos ett förlag eller hålla 
i en presentation.

---

Annas tips till dig som vill kombinera två yrken
- Planera noga hur du ska lägga upp arbetet. Finns det viktiga tidpunkter att ta hänsyn till inom de olika yrkena? Hur bör du fördela tiden för att få ut mest?  

- Bestäm var gränserna går innan du börjar och respektera dem. Det är lätt att jobba dubbelt så mycket. För att lyckas i längden behövs en hållbar 
balans. Se till att freda fritid och vila. Tänk på att dygnet bara har 24 timmar.

- Se till att göra en tydlig ”arbetsplats” för respektive yrke. Det kan låta fånigt men personligen tror jag att det är viktigt ur ett psykologiskt perspektiv. Det är roligt om yrkena korsbefruktar varandra men det är lätt att röra ihop världarna och då blir det något annat.

- Våga satsa. Det är det viktigaste.

Foto: Shutterstock

Ledarskapet påverkas mer av ålder än kön

Det är betydligt större skillnad mellan yngre och äldre chefer, än mellan manliga och kvinnliga. Däremot skiljer sig de bakomliggande drivkrafterna åt, visar en studie från Göteborgs universitet.

 • 21 september

Fler än tidigare vill byta jobb

Intresset för att byta jobb har ökat under de senaste åren. I dag vill 71 procent av svenskarna som är mellan 40 och 55 år byta arbetsgivare eller yrkesroll, visar Folkuniversitetets Mitt-i-karriären Barometer.

 • 21 september

Annons

Ledarskap : Prata pengar

Foto: Susanne Kronholm

Konsten att prata pengar och prestation

Nöjd med lönen kan medarbetare vara utan att den är speciellt hög, visar en rapport från Jusek. Nyckeln är bland annat kommunikation och öppenhet. "Dialog på en arbetsplats är ovärderligt", säger Helena Wingemo, HR-chef på Ekonomistyrningsverket.

 • 18 september
Foto: Shutterstock

Få koll på inkorgen

Tar mejlen för mycket arbetstid i anspråk, eller svämmar den kanske helt enkelt över? Kristin Öster, psykologkandidat och tidigare ordförande i Sacos ungdomsförbund, ger sina bästa tips för en välfungerande inkorg.

 • 15 september

Annons

Foto: Shutterstock

Utbildning kan vara en förlustaffär

Av de länder som den internationella samarbetsorganisationen OECD granskar har Sverige lägst utbildningspremie. Det gör oss till ett av de länder där vidareutbildning är minst gynnsamt.

 • 14 september

Livet bakom fasaden : WE EFFECT

Foto: Dave Lemke

Han bistår i Vietnam

För fyra år sedan bestämde biståndsorganisationen We Effect att deras regionkontor för Asien skulle flyttas från Sverige till Vietnam. Magnus Persson fick ansvaret att dra igång det. Tillsammans med sina kollegor hjälper organisationen människor i fattigdom till ett bättre liv.

 • 12 september

Personal på Migrationsverket hotas under asylprocessen

Migrationsverkets personal i Stockholm utsätts för hot i sitt arbete, rapporterar SVT Nyheter som har gått igenom det senaste årets incidentrapporter. "Det vi ser en ökning av nu är en annan typ av hot mot medarbetare", säger huvudskyddsombudet Helena Liss till SVT.

 • 12 september

Oklart hur anställda berörs av Nordeas flytt

Det står nu klart att storbanken Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Finland. Men exakt vad det betyder för de anställda är i nuläget för tidigt att avgöra.

 • 8 september

Arbetsmiljömyndighet ska inrättas i Gävle

En ny myndighet för arbetsmiljökunskap ska öppna 2018, det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om under budgetförhandlingarna. Ambitionen är att stärka det nationella och internationella arbetsmiljöarbetet.

 • 8 september

Lösningen : Spetskompetens

Illustration: Jens Magnusson

Specialiserad på vinst och förlust

Efter en lång karriär är det vanligt att vara specialiserad inom ett område. Något som ofta ses som en fördel – men som också kan leda till begränsningar på arbetsmarknaden, menar flera experter som Jusektidningen Karriär pratat med. Så, hur balanserar man specialistkunskap med eftertraktad kompetens?

 • 28 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag har blivit erbjuden ett nytt jobb med likvärdigt ansvar, men med mer betalt och större möjlighet till utveckling. Egentligen vill jag stanna kvar där jag är eftersom jag trivs bra. Hur ska jag tänka – och hur tar jag upp det med min chef för att se om de kan matcha erbjudandet?

KRÖNIKAN

Det löste sig, trots allt

Mitt första möte med den akademiska världen var hetsigt. I alla fall från mitt håll. Även om jag hade extremt goda marginaler halvsprang jag från närmaste tunnelbanestation för att komma i tid till uppropet.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter