Torsdag 23 november

Tema: Karriärvägar

Anna kombinerar juridik och thrillers

Ibland blir ett plus ett mer än två. Anna Bågstam Ryltenius är jurist på Riksdagen – och deckarförfattare. Två helt 
skilda yrken, som ändå korsbefruktar varandra.
– Det är väldigt utvecklande, säger hon. 

Foto: Gustav Gräll

En av de författare som är nominerad till ”Årets deckardebut” är Anna Bågstam Ryltenius. Hennes bok ”Stockholm Psycho”, en mörk thriller som utspelar sig i huvudstaden, är utgiven som ljudboksföljetong, ett format som blir allt mer populärt. 
Till vardags jobbar hon som jurist på Riksdagens utredningstjänst, den avdelning som tar fram faktaunderlag till riksdagspartierna. Ett jobb som handlar om att varje formulering och siffra ska vara korrekt. En författare behöver inte följa lika strikta ramar. 
– Att skriva deckare är helt annorlunda än jobbet som jurist i den statliga förvaltningen, säger hon och skrattar.  

Allt började med att Anna Bågstam 
Ryltenius ville kompetensutveckla sig och gick en kurs på Berghs i att skriva för att övertyga. Hon tyckte att det 
var spännande, men att det var ännu 
roligare att skriva fritt. Så juristen sökte sig vidare till Skrivarakademin på Folkuniversitetet.
– En dag gav min lärare mig ett uppslag, som jag skulle skriva en fortsättning på. Det blev början på det här manuset. Debuten är helt enkelt en skoluppgift som spårade ur.

Den första ljudboken skrevs på kvällar och semesterdagar, ett upplägg som i längden blev för ansträngande. Under arbetet med uppföljaren har författaren valt ett lite annorlunda upplägg. 
– Jag har jobbat varannan månad och varit ledig för att skriva varannan. Tanken är att min arbetsgivare inte ska drabbas för hårt. Jag tycker att det har fungerat bra att kombinera på det sättet, säger hon. 

Anna Bågstam Ryltenius tycker att hennes yrken korsbefruktar varandra. 
– Från jobbet som jurist har jag fått med mig mycket struktur och noggrannhet. Från mitt skrivande har jag fått med mig mycket mer tänk kring hur man använder språket, hur man uttrycker sig. 
Det har också varit viktigt för självförtroendet, menar hon. 
– Jag har blivit modigare. Jag vågar pitcha en idé hos ett förlag eller hålla 
i en presentation.

---

Annas tips till dig som vill kombinera två yrken
- Planera noga hur du ska lägga upp arbetet. Finns det viktiga tidpunkter att ta hänsyn till inom de olika yrkena? Hur bör du fördela tiden för att få ut mest?  

- Bestäm var gränserna går innan du börjar och respektera dem. Det är lätt att jobba dubbelt så mycket. För att lyckas i längden behövs en hållbar 
balans. Se till att freda fritid och vila. Tänk på att dygnet bara har 24 timmar.

- Se till att göra en tydlig ”arbetsplats” för respektive yrke. Det kan låta fånigt men personligen tror jag att det är viktigt ur ett psykologiskt perspektiv. Det är roligt om yrkena korsbefruktar varandra men det är lätt att röra ihop världarna och då blir det något annat.

- Våga satsa. Det är det viktigaste.

Ledarskap : Starka team

Foto: Habitud

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

 • 22 november
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Uppdaterad. Sedan #metoo briserade har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Under de senaste dagarna har också DN publicerat ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen – och ETC ett från kvinnor inom fackrörelsen. 

 • 20 november

Annons

Livet bakom fasaden : IT-forensiker

Foto: Susanne Kronholm

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

 • 20 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Annons

Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november
Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november

Ärendet : Jusek griper in

Foto: Rebecca Elfast

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

 • 8 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter