Torsdag 25 maj

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Tema: 24 unga stjärnor

Nina siktar på att bli direktör

Nacka kommun såg hennes kompetens och rekryterade Nina Khoi, 30, till kommunchefstrainee – Sveriges första.
– Vi lever i en digital värld, men den mänskliga kontakten är fortfarande den viktigaste.

Foto: Magnus Glans

Det är bara sex månader kvar av tjänsten som kommunchefstrainee i Nacka, men kommunen har insett Nina Khois värde och arbetar nu för att utforma en ny tjänst.
– Just nu tittar vi på vad jag kan göra för organisationen och hur de kan utforma något efter mina önskemål. Det är väldigt modernt.

För fem år sedan drömde Nina Khoi om att bli domare. Steget till Nacka kommun har lett henne in på andra spår. Nu är målet en ledande position där hon kan påverka, utveckla och göra skillnad, utanför rättsväsendet.
– Kanske blir jag stadsdirektör en dag, skrattar hon.
Och hon har, enligt henne själv, den bästa läromästaren.
– Lena Dahlstedt är en väldigt god förebild, nyfiken och lyhörd och det tror jag är en stor del av Nackas framgång. I stadsdirektörens fotspår har Nina Khoi fått en unik inblick i Nackas ledningsgrupp.
– Det är väldigt inspirerande att vara omgiven av kompetenta och duktiga ledare.

Arbetet som kommunchefstrainee innebär också att hon får delta i utvecklingsmöten och bidra i olika projekt. Nina Khoi formligen sprudlar av energi och optimism. Det är enligt henne själv en av hennes starkaste egenskaper.
– Det är många faktorer som tagit mig dit jag är i dag. Jag är väldigt social, positiv och orädd, det i kombination med mitt samhällsengagemang och min breda utbildning tror jag är några faktorer.

I början av året utsåg Veckans Affärer Nina Khoi till den tionde mest begåvade samhällsbyggaren i Sverige.
– Jag jobbar för att få bort nollan, skrattar hon men blir fort allvarlig.
– Det är ett kvitto på allt hårt arbete.

På frågan vad som gjort henne så framgångsrik svarar hon omedelbart och utan att tveka:
– Mina föräldrar. De kommer från Iran och har kämpat hårt för mig och mina systrar. De är mina förebilder och inspirerar mig i mina val. Familjens stöd har varit ovärderligt.

Ninas karriärtips:
Ha ett öppet sinne och våga testa nytt.
Sätt upp mål: Vad vill du? Vart ska du? Satsa stenhårt på det och tro på dig själv!
Jobba hårt och ha hjärtat på rätt plats.

Tidigare artiklar

Balans & livsstil : Få ihop pusslet

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Släpp kravlistan och hitta harmoni

Livspusslet är inte omöjligt att lägga, så länge det inte finns för många bitar. Sluta jaga klocktid, sänk upplevda krav, prioritera vid rätt tillfälle och glöm ”work-life balance”. 

 • 24 maj

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Dundahl-Djerf

Två veckor förändrade allt

Ett besked som ställde allt på ända fick Erik Engellau-Nilsson att skärskåda sitt liv. Det ledde till att han lämnade både USA och jobbet som kommunikationschef på betallösningsföretaget Klarna, för att flytta hem till Stockholm och axla rollen som vd för stiftelsen Norrsken Foundation. I dag jobbar han för att ge tillbaka.

 • 22 maj

Annons

Ledarskap : Kärlek på jobbet

Foto: Shutterstock

Kollegornas kärlek ställer krav på chefen

En av åtta svenskar har träffat sin partner på arbetsplatsen. Kärlek på jobbet kan vara en positiv kraft, men ställer också stora krav på ledarskapet. Vad ska du som chef göra när det hettar till mellan två medarbetare?

 • 4 maj

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen ville få bort Karin

Ledingen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Gunnar Seijbold

Lisa Lindström reste sig ur rullstolen och blev designprofet

Teknik har blivit för viktigt att lämnas åt tekniker. Kommunikatörer måste kliva fram och göra teknik begriplig. – Kod är ett språk. Vi behöver fler ”översättare” och multidisciplinära team, säger Lisa Lindström, vd för designbyrån Doberman, som sedan hon reste sig ur rullstolen är närmast besatt av att ta tillvara varje människas verkliga förmåga.

 • 27 april

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

 • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

 • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

 • 5 december

KRÖNIKAN

När jag flyttade till London för fem år sedan hyrde jag in mig på ett frilanskontor. Ett ...

Coachen

Nu är det dags för vårens kickoff. Den här gången ska vi konferera på en kursgård i fyra dagar, hela helgen tas i anspråk. Dessutom ska vi ut på forsränning. Jag vill inte åka. Jag är ensamstående med två barn och det är svårt att ordna med barnvakt. Kollegerna brukar bli fulla och det är alltid någon som gör bort sig. 

Chefen tycker att det här är en förmån för personalen. Är det ens möjligt att säga nej på ett bra sätt? 

KRÖNIKAN

Vi nytänkare äger framtiden

Nu är det dags igen. Visst känner du det i luften? Den blir mildare, sommartiden är redan här och strax är luften så varm att vinterjackan får flytta till förrådet och bytas ut mot något coolare.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter