Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Porträttet: Under ytan

Två veckor förändrade allt

Ett besked som ställde allt på ända fick Erik Engellau-Nilsson att skärskåda sitt liv. Det ledde till att han lämnade både USA och jobbet som kommunikationschef på betallösningsföretaget Klarna, för att flytta hem till Stockholm och axla rollen som vd för stiftelsen Norrsken Foundation. I dag jobbar han för att ge tillbaka.

Foto: Linus Dundahl-Djerf

Det som är coolt med döden är att den vässar tanken. Och får en att bortse från all bullshit, säger Erik Engellau-Nilsson.
Han låter lika passionerad och pragmatisk när han pratar om livets slut, som när han under vårt timslånga samtal stannar vid tankar om socialt entreprenörskap, beteendeförändringar eller vikten av att ta risker i karriären. För ett år sedan bodde han i Greenwich Village i New York och arbetade som kommunikationschef för det svenska betallösningsföretaget Klarna. Han jobbade med bolagets USA-lansering och på två år hade teamet vuxit från en handfull, till över hundra anställda.

Erik och hans fru levde ”någon form av drömliv”, när Erik en dag fick ett besked som omkullkastade allt.
– Det visade sig att jag hade ett födelsemärke som var en tumör. Det skulle ta två veckor innan jag fick svar på om den var godartad eller inte. Den tvåveckorsperioden förändrade allt för mig. Jag ställde frågor till mig själv som ”Är jag tillfreds med vem jag är?” och ”Om jag bara hade ett år kvar att leva, vad skulle jag välja att jobba med då?” 
Erik snurrar på vattenglaset som står framför honom. 
– Delar av den utvärderingen var jag jättenöjd med, men jag insåg också att det var någonting som saknades. Eftersom jag vuxit upp i Sverige så har jag fått allting gratis – skola, sjukvård och omsorg i en trygg familj. Men jag har inte gett lika mycket tillbaka. Nu var det dags för det. En miljard människor lever ju i extrem fattigdom.

I samma veva som Erik genomgick en noggrann personlig besiktning började grundtanken till Norrsken Foundation ta form. Med en privat investering på 170 miljoner kronor drog Klarnas grundare Niklas Adalberth upp riktlinjerna för en ny startup: en ickevinstdrivande stiftelse som stöttar teknikentreprenörer som vill lösa svåra samhällsproblem. Målsättningen? Att göra Sverige ledande på socialt entreprenörskap – och världen till en bättre plats. Erik fick frågan från vännen och kollegan Niklas om han ville följa med in i det nya projektet. Tajmingen var perfekt. När beskedet om att tumören var godartad kom hade Erik redan bestämt sig för att hoppa av Klarna, flytta hem till Sverige och bli vd för den nya stiftelsen. Då kom nästa smäll. 
– Det visade sig att jag hade tjocktarmscancer. Jag opererade mig i november i fjol och är i dag friskförklarad. Men hela den svåra resan gjorde att beslutet att gå till Norrsken kändes ännu mer rätt.  

Vi ses i Norrskens toppmoderna, nyrenoverade lokaler i centrala Stockholm. Det luktar fortfarande svagt av nytorkad målarfärg. Här finns allt från meditationsrum till film- och fotostudio, 3D-skrivare och möjlighet att arbeta med virtual reality. De gamla spårvagnshallarna på Birger Jarlsgatan har renoverats under den gångna hösten och vintern. 
Huset – som Norrsken kallar för ”Europas största hubb för en bättre värld” – är ett kreativt kluster. En arbets- och mötesplats för flera hundra sociala entreprenörer från hela världen. Det måste ha varit en stor omställning, frågar jag Erik Engellau-Nilsson, att gå från att vara global chef i New York på ett storföretag som Klarna till att kasta sig in i en välgörenhetsstartup 
i Stockholm? 
– Det var en enorm omställning. I samma veva operererade jag dessutom bort tjocktarmen, renoverade lägenheten i Stockholm och skaffade hund. Men min nya roll som vd här på Norrsken innebär att jag är ytterst ansvarig för att det ska funka, så jag känner mig extremt utmanad och motiverad av det.  

Erik Engellau-Nilsson växte upp i Stockholm men flyttade i tidiga tonåren till den engelska sydkusten eftersom han fick ett utbildningsstipendium. Skolan var högkonservativ (”föreställ dig Hogwarts från Harry Potter”). Kulturkrocken var stor i början, alla spelade rugby och pratade engelska med ovanlig brytning. Men med tiden lärde sig Erik att älska skolan, så pass att när han kom tillbaka till Stockholm för naturvetenskapliga studier på Kungsholmens gymnasium så startade han ett rugbylag. Efter studenten och ett sabbatsår fyllt av resor, föll det fortsatta studievalet på Handelshögskolan i Stockholm.  
– Det kändes inte helt rätt faktiskt, men mycket tack vare studentkåren började jag trivas. Det som Handels framför allt betydde för mig var att jag träffade inspirerande människor. Och att skolan öppnade mina ögon för världens alla möjligheter, som jag inte hade en aning om innan jag började där. 

Dessutom hade han tur, förklarar han, och fick ett stipendium till Harvard University i Massachusetts, USA, där han studerade finans under ett halvår. Efter Handelshögskolan och Harvard följde sex år som konsult, bland annat för de prestigefyllda pr-byråerna JKL och Brunswick group. En dag ringde Eriks gamla studiekamrat från högskoletiden, Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski. Han ville locka över Erik, fast det inte fanns någon ledig tjänst.
– I septemer 2013 började jag som ”Manager of special operations” på Klarna. Det lät lite som att jag skulle gå runt och se ut som James Bond! Sedan slumpade det sig så att marknadschefen slutade, så då kastades jag in i den rollen. Efter ytterligare något år blev jag kommunikationschef, och sedan gick flyttlasset till New York. 

Erik kombinerar något så ovanligt som en omskrivet framgångsrik karriär, med en utpräglad ödmjukhet. Han återkommer flera gånger till att det varit ”tur” som lett honom framåt; till Eastbourne, Harvard, Handelshögskolan och Klarna. Men det som ledde honom till Norrskens vd-post var knappast tur – utan en tankeställare kring vad som är viktigt i livet. Tankar som formades i kölvattnet av cancerbeskedet, i kombination med Eriks brinnande samhällsengagemang. Syftet med Norrsken Foundation är inte kortsiktig ekonomisk vinst, förklarar han, utan långsiktig samhällsvinst. 
– Målet är alltså inte att tjäna pengar, tvärtom. Inom 30–40 år ska kapitalet vara slut och då ska Norrsken förhoppningsvis ha bidragit till att lösa några av de stora samhällsutmaningarna tack vare ny, digital teknik.

Risktagande, entreprenörskap och teknologi är Norrskens tre fundament, säger Erik Engellau-Nilsson. 
– Hittills har vi investerat i bolag som arbetar med allt från solenergi till minskat matsvinn och korruptionsbekämpning. Ett annat exempel är ett företag som vill att nyanlända ska integreras snabbare på arbetsmarknaden. Det finns ingen röd tråd i investeringarna, förutom att samtliga bolag består av tekniskt orienterade entreprenörer som vill göra världen bättre.

Hur ser dina arbetsdagar ut just nu, om vi tar i dag som exempel?
– På morgonen coachade jag vd:n för ett av våra initiativ. Efter det hade jag ett möte kring kommande partnersamarbeten. Efter den här intervjun är det lunch med potentiella samarbetspartners, följt av ett investeringsmöte där vi går igenom två objekt. Under eftermiddagen träffar jag en restaurangoperatör, eftersom vi ska starta en restaurang i huset. Sedan avslutar jag dagen med ett möte med Stockholms stad. En typisk torsdag. 

”Jag vill vara med och lyfta fram de entreprenörer som jobbar under Norrskens paraply och göra dem till vår tids rockstjärnor”, sa du i en intervju med nyhetssajten Breakit nyligen. Vad ska man göra för att bli Norrskens Mick Jagger?
– Bra val där! Han är uthållig och det tar tid att lösa den här sortens problem, ler Erik. 
– Skämt åsido så vill vi se potentialen. I slutet av dagen är det helt och hållet upp till entreprenörerna. Vi skapar en plats åt dem här i huset, men sedan är det hårt arbete som gäller. 
De som lyckas kommer vi att stötta stenhårt, de får en superlojal allierad 
i Norrsken. 

Vad är det som gör Norrsken till en intressant startup, hur låter din hisspitch? 
– Det enda sättet att sprida samhällslösningar som kan få global påverkan är genom teknologi. Och det är det vi sysslar med. Vi vill injicera raketbränsle i de här lösningarna som vi börjar se nu – och få dem att sprida sig så snabbt som möjligt.

Erik Engellau-Nilssons tre bästa karriärtips
1. Jobba med det du älskar att göra. Alternativt, gör som jag har gjort, och lär dig att älska det du arbetar med. 
2. Jobba hårt. Korrelationen mellan de som jobbar hårt och de som är framgångsrika är väldigt tydlig.
3. Våga ta risker. När du är i åldern 20–25 år så kan du börja om hur många gånger som helst. Jag gjorde felet att jag började som konsult. Det var väldigt fegt. När jag ser tillbaka så hade jag kunnat vara med och starta tio bolag under den perioden. Nio hade säkert misslyckats, men ett kanske hade tagit fart. 

---------------------------

Det här är Norrsken Foundation
Grundades i juni 2016 och är en icke-religiös, politiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse. Stiftelsen investerar i socialt entreprenörskap med fokus på teknik. 
Ett viktigt steg på vägen för Norrsken är att höja statusen för sociala entreprenörer, menar Erik Engellau-Nilsson. ”Det absolut häftigaste du kunde göra för tio år sedan var att jobba som ’banker’ för Goldman Sachs i New York. För fem år sedan ville alla bli nästa stora house-dj. I dag är techentreprenören och Spotify-grundaren Daniel Ek Sveriges coolaste yrkesperson. Målsättningen är att framtidens studenter, som 
i dag antingen vill jobba åt Spotify eller utveckla nya algoritmer åt Klarna, ska ha Norrsken i åtanke i stället.”
Ett exempel på Norrskens investeringsobjekt är ”maträddartjänsten” Karma. Där kan kunderna via en app få ett kraftigt rabatterat
pris på mat som annars skulle slängts från restauranger, kaféer och matbutiker.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter