Lördag 21 oktober

Porträttet: Under ytan

Två veckor förändrade allt

Ett besked som ställde allt på ända fick Erik Engellau-Nilsson att skärskåda sitt liv. Det ledde till att han lämnade både USA och jobbet som kommunikationschef på betallösningsföretaget Klarna, för att flytta hem till Stockholm och axla rollen som vd för stiftelsen Norrsken Foundation. I dag jobbar han för att ge tillbaka.

Foto: Linus Dundahl-Djerf

Det som är coolt med döden är att den vässar tanken. Och får en att bortse från all bullshit, säger Erik Engellau-Nilsson.
Han låter lika passionerad och pragmatisk när han pratar om livets slut, som när han under vårt timslånga samtal stannar vid tankar om socialt entreprenörskap, beteendeförändringar eller vikten av att ta risker i karriären. För ett år sedan bodde han i Greenwich Village i New York och arbetade som kommunikationschef för det svenska betallösningsföretaget Klarna. Han jobbade med bolagets USA-lansering och på två år hade teamet vuxit från en handfull, till över hundra anställda.

Erik och hans fru levde ”någon form av drömliv”, när Erik en dag fick ett besked som omkullkastade allt.
– Det visade sig att jag hade ett födelsemärke som var en tumör. Det skulle ta två veckor innan jag fick svar på om den var godartad eller inte. Den tvåveckorsperioden förändrade allt för mig. Jag ställde frågor till mig själv som ”Är jag tillfreds med vem jag är?” och ”Om jag bara hade ett år kvar att leva, vad skulle jag välja att jobba med då?” 
Erik snurrar på vattenglaset som står framför honom. 
– Delar av den utvärderingen var jag jättenöjd med, men jag insåg också att det var någonting som saknades. Eftersom jag vuxit upp i Sverige så har jag fått allting gratis – skola, sjukvård och omsorg i en trygg familj. Men jag har inte gett lika mycket tillbaka. Nu var det dags för det. En miljard människor lever ju i extrem fattigdom.

I samma veva som Erik genomgick en noggrann personlig besiktning började grundtanken till Norrsken Foundation ta form. Med en privat investering på 170 miljoner kronor drog Klarnas grundare Niklas Adalberth upp riktlinjerna för en ny startup: en ickevinstdrivande stiftelse som stöttar teknikentreprenörer som vill lösa svåra samhällsproblem. Målsättningen? Att göra Sverige ledande på socialt entreprenörskap – och världen till en bättre plats. Erik fick frågan från vännen och kollegan Niklas om han ville följa med in i det nya projektet. Tajmingen var perfekt. När beskedet om att tumören var godartad kom hade Erik redan bestämt sig för att hoppa av Klarna, flytta hem till Sverige och bli vd för den nya stiftelsen. Då kom nästa smäll. 
– Det visade sig att jag hade tjocktarmscancer. Jag opererade mig i november i fjol och är i dag friskförklarad. Men hela den svåra resan gjorde att beslutet att gå till Norrsken kändes ännu mer rätt.  

Vi ses i Norrskens toppmoderna, nyrenoverade lokaler i centrala Stockholm. Det luktar fortfarande svagt av nytorkad målarfärg. Här finns allt från meditationsrum till film- och fotostudio, 3D-skrivare och möjlighet att arbeta med virtual reality. De gamla spårvagnshallarna på Birger Jarlsgatan har renoverats under den gångna hösten och vintern. 
Huset – som Norrsken kallar för ”Europas största hubb för en bättre värld” – är ett kreativt kluster. En arbets- och mötesplats för flera hundra sociala entreprenörer från hela världen. Det måste ha varit en stor omställning, frågar jag Erik Engellau-Nilsson, att gå från att vara global chef i New York på ett storföretag som Klarna till att kasta sig in i en välgörenhetsstartup 
i Stockholm? 
– Det var en enorm omställning. I samma veva operererade jag dessutom bort tjocktarmen, renoverade lägenheten i Stockholm och skaffade hund. Men min nya roll som vd här på Norrsken innebär att jag är ytterst ansvarig för att det ska funka, så jag känner mig extremt utmanad och motiverad av det.  

Erik Engellau-Nilsson växte upp i Stockholm men flyttade i tidiga tonåren till den engelska sydkusten eftersom han fick ett utbildningsstipendium. Skolan var högkonservativ (”föreställ dig Hogwarts från Harry Potter”). Kulturkrocken var stor i början, alla spelade rugby och pratade engelska med ovanlig brytning. Men med tiden lärde sig Erik att älska skolan, så pass att när han kom tillbaka till Stockholm för naturvetenskapliga studier på Kungsholmens gymnasium så startade han ett rugbylag. Efter studenten och ett sabbatsår fyllt av resor, föll det fortsatta studievalet på Handelshögskolan i Stockholm.  
– Det kändes inte helt rätt faktiskt, men mycket tack vare studentkåren började jag trivas. Det som Handels framför allt betydde för mig var att jag träffade inspirerande människor. Och att skolan öppnade mina ögon för världens alla möjligheter, som jag inte hade en aning om innan jag började där. 

Dessutom hade han tur, förklarar han, och fick ett stipendium till Harvard University i Massachusetts, USA, där han studerade finans under ett halvår. Efter Handelshögskolan och Harvard följde sex år som konsult, bland annat för de prestigefyllda pr-byråerna JKL och Brunswick group. En dag ringde Eriks gamla studiekamrat från högskoletiden, Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski. Han ville locka över Erik, fast det inte fanns någon ledig tjänst.
– I septemer 2013 började jag som ”Manager of special operations” på Klarna. Det lät lite som att jag skulle gå runt och se ut som James Bond! Sedan slumpade det sig så att marknadschefen slutade, så då kastades jag in i den rollen. Efter ytterligare något år blev jag kommunikationschef, och sedan gick flyttlasset till New York. 

Erik kombinerar något så ovanligt som en omskrivet framgångsrik karriär, med en utpräglad ödmjukhet. Han återkommer flera gånger till att det varit ”tur” som lett honom framåt; till Eastbourne, Harvard, Handelshögskolan och Klarna. Men det som ledde honom till Norrskens vd-post var knappast tur – utan en tankeställare kring vad som är viktigt i livet. Tankar som formades i kölvattnet av cancerbeskedet, i kombination med Eriks brinnande samhällsengagemang. Syftet med Norrsken Foundation är inte kortsiktig ekonomisk vinst, förklarar han, utan långsiktig samhällsvinst. 
– Målet är alltså inte att tjäna pengar, tvärtom. Inom 30–40 år ska kapitalet vara slut och då ska Norrsken förhoppningsvis ha bidragit till att lösa några av de stora samhällsutmaningarna tack vare ny, digital teknik.

Risktagande, entreprenörskap och teknologi är Norrskens tre fundament, säger Erik Engellau-Nilsson. 
– Hittills har vi investerat i bolag som arbetar med allt från solenergi till minskat matsvinn och korruptionsbekämpning. Ett annat exempel är ett företag som vill att nyanlända ska integreras snabbare på arbetsmarknaden. Det finns ingen röd tråd i investeringarna, förutom att samtliga bolag består av tekniskt orienterade entreprenörer som vill göra världen bättre.

Hur ser dina arbetsdagar ut just nu, om vi tar i dag som exempel?
– På morgonen coachade jag vd:n för ett av våra initiativ. Efter det hade jag ett möte kring kommande partnersamarbeten. Efter den här intervjun är det lunch med potentiella samarbetspartners, följt av ett investeringsmöte där vi går igenom två objekt. Under eftermiddagen träffar jag en restaurangoperatör, eftersom vi ska starta en restaurang i huset. Sedan avslutar jag dagen med ett möte med Stockholms stad. En typisk torsdag. 

”Jag vill vara med och lyfta fram de entreprenörer som jobbar under Norrskens paraply och göra dem till vår tids rockstjärnor”, sa du i en intervju med nyhetssajten Breakit nyligen. Vad ska man göra för att bli Norrskens Mick Jagger?
– Bra val där! Han är uthållig och det tar tid att lösa den här sortens problem, ler Erik. 
– Skämt åsido så vill vi se potentialen. I slutet av dagen är det helt och hållet upp till entreprenörerna. Vi skapar en plats åt dem här i huset, men sedan är det hårt arbete som gäller. 
De som lyckas kommer vi att stötta stenhårt, de får en superlojal allierad 
i Norrsken. 

Vad är det som gör Norrsken till en intressant startup, hur låter din hisspitch? 
– Det enda sättet att sprida samhällslösningar som kan få global påverkan är genom teknologi. Och det är det vi sysslar med. Vi vill injicera raketbränsle i de här lösningarna som vi börjar se nu – och få dem att sprida sig så snabbt som möjligt.

Erik Engellau-Nilssons tre bästa karriärtips
1. Jobba med det du älskar att göra. Alternativt, gör som jag har gjort, och lär dig att älska det du arbetar med. 
2. Jobba hårt. Korrelationen mellan de som jobbar hårt och de som är framgångsrika är väldigt tydlig.
3. Våga ta risker. När du är i åldern 20–25 år så kan du börja om hur många gånger som helst. Jag gjorde felet att jag började som konsult. Det var väldigt fegt. När jag ser tillbaka så hade jag kunnat vara med och starta tio bolag under den perioden. Nio hade säkert misslyckats, men ett kanske hade tagit fart. 

---------------------------

Det här är Norrsken Foundation
Grundades i juni 2016 och är en icke-religiös, politiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse. Stiftelsen investerar i socialt entreprenörskap med fokus på teknik. 
Ett viktigt steg på vägen för Norrsken är att höja statusen för sociala entreprenörer, menar Erik Engellau-Nilsson. ”Det absolut häftigaste du kunde göra för tio år sedan var att jobba som ’banker’ för Goldman Sachs i New York. För fem år sedan ville alla bli nästa stora house-dj. I dag är techentreprenören och Spotify-grundaren Daniel Ek Sveriges coolaste yrkesperson. Målsättningen är att framtidens studenter, som 
i dag antingen vill jobba åt Spotify eller utveckla nya algoritmer åt Klarna, ska ha Norrsken i åtanke i stället.”
Ett exempel på Norrskens investeringsobjekt är ”maträddartjänsten” Karma. Där kan kunderna via en app få ett kraftigt rabatterat
pris på mat som annars skulle slängts från restauranger, kaféer och matbutiker.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter