Onsdag 21 mars

Porträttet: Under ytan

Två veckor förändrade allt

Ett besked som ställde allt på ända fick Erik Engellau-Nilsson att skärskåda sitt liv. Det ledde till att han lämnade både USA och jobbet som kommunikationschef på betallösningsföretaget Klarna, för att flytta hem till Stockholm och axla rollen som vd för stiftelsen Norrsken Foundation. I dag jobbar han för att ge tillbaka.

Foto: Linus Dundahl-Djerf

Det som är coolt med döden är att den vässar tanken. Och får en att bortse från all bullshit, säger Erik Engellau-Nilsson.
Han låter lika passionerad och pragmatisk när han pratar om livets slut, som när han under vårt timslånga samtal stannar vid tankar om socialt entreprenörskap, beteendeförändringar eller vikten av att ta risker i karriären. För ett år sedan bodde han i Greenwich Village i New York och arbetade som kommunikationschef för det svenska betallösningsföretaget Klarna. Han jobbade med bolagets USA-lansering och på två år hade teamet vuxit från en handfull, till över hundra anställda.

Erik och hans fru levde ”någon form av drömliv”, när Erik en dag fick ett besked som omkullkastade allt.
– Det visade sig att jag hade ett födelsemärke som var en tumör. Det skulle ta två veckor innan jag fick svar på om den var godartad eller inte. Den tvåveckorsperioden förändrade allt för mig. Jag ställde frågor till mig själv som ”Är jag tillfreds med vem jag är?” och ”Om jag bara hade ett år kvar att leva, vad skulle jag välja att jobba med då?” 
Erik snurrar på vattenglaset som står framför honom. 
– Delar av den utvärderingen var jag jättenöjd med, men jag insåg också att det var någonting som saknades. Eftersom jag vuxit upp i Sverige så har jag fått allting gratis – skola, sjukvård och omsorg i en trygg familj. Men jag har inte gett lika mycket tillbaka. Nu var det dags för det. En miljard människor lever ju i extrem fattigdom.

I samma veva som Erik genomgick en noggrann personlig besiktning började grundtanken till Norrsken Foundation ta form. Med en privat investering på 170 miljoner kronor drog Klarnas grundare Niklas Adalberth upp riktlinjerna för en ny startup: en ickevinstdrivande stiftelse som stöttar teknikentreprenörer som vill lösa svåra samhällsproblem. Målsättningen? Att göra Sverige ledande på socialt entreprenörskap – och världen till en bättre plats. Erik fick frågan från vännen och kollegan Niklas om han ville följa med in i det nya projektet. Tajmingen var perfekt. När beskedet om att tumören var godartad kom hade Erik redan bestämt sig för att hoppa av Klarna, flytta hem till Sverige och bli vd för den nya stiftelsen. Då kom nästa smäll. 
– Det visade sig att jag hade tjocktarmscancer. Jag opererade mig i november i fjol och är i dag friskförklarad. Men hela den svåra resan gjorde att beslutet att gå till Norrsken kändes ännu mer rätt.  

Vi ses i Norrskens toppmoderna, nyrenoverade lokaler i centrala Stockholm. Det luktar fortfarande svagt av nytorkad målarfärg. Här finns allt från meditationsrum till film- och fotostudio, 3D-skrivare och möjlighet att arbeta med virtual reality. De gamla spårvagnshallarna på Birger Jarlsgatan har renoverats under den gångna hösten och vintern. 
Huset – som Norrsken kallar för ”Europas största hubb för en bättre värld” – är ett kreativt kluster. En arbets- och mötesplats för flera hundra sociala entreprenörer från hela världen. Det måste ha varit en stor omställning, frågar jag Erik Engellau-Nilsson, att gå från att vara global chef i New York på ett storföretag som Klarna till att kasta sig in i en välgörenhetsstartup 
i Stockholm? 
– Det var en enorm omställning. I samma veva operererade jag dessutom bort tjocktarmen, renoverade lägenheten i Stockholm och skaffade hund. Men min nya roll som vd här på Norrsken innebär att jag är ytterst ansvarig för att det ska funka, så jag känner mig extremt utmanad och motiverad av det.  

Erik Engellau-Nilsson växte upp i Stockholm men flyttade i tidiga tonåren till den engelska sydkusten eftersom han fick ett utbildningsstipendium. Skolan var högkonservativ (”föreställ dig Hogwarts från Harry Potter”). Kulturkrocken var stor i början, alla spelade rugby och pratade engelska med ovanlig brytning. Men med tiden lärde sig Erik att älska skolan, så pass att när han kom tillbaka till Stockholm för naturvetenskapliga studier på Kungsholmens gymnasium så startade han ett rugbylag. Efter studenten och ett sabbatsår fyllt av resor, föll det fortsatta studievalet på Handelshögskolan i Stockholm.  
– Det kändes inte helt rätt faktiskt, men mycket tack vare studentkåren började jag trivas. Det som Handels framför allt betydde för mig var att jag träffade inspirerande människor. Och att skolan öppnade mina ögon för världens alla möjligheter, som jag inte hade en aning om innan jag började där. 

Dessutom hade han tur, förklarar han, och fick ett stipendium till Harvard University i Massachusetts, USA, där han studerade finans under ett halvår. Efter Handelshögskolan och Harvard följde sex år som konsult, bland annat för de prestigefyllda pr-byråerna JKL och Brunswick group. En dag ringde Eriks gamla studiekamrat från högskoletiden, Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski. Han ville locka över Erik, fast det inte fanns någon ledig tjänst.
– I septemer 2013 började jag som ”Manager of special operations” på Klarna. Det lät lite som att jag skulle gå runt och se ut som James Bond! Sedan slumpade det sig så att marknadschefen slutade, så då kastades jag in i den rollen. Efter ytterligare något år blev jag kommunikationschef, och sedan gick flyttlasset till New York. 

Erik kombinerar något så ovanligt som en omskrivet framgångsrik karriär, med en utpräglad ödmjukhet. Han återkommer flera gånger till att det varit ”tur” som lett honom framåt; till Eastbourne, Harvard, Handelshögskolan och Klarna. Men det som ledde honom till Norrskens vd-post var knappast tur – utan en tankeställare kring vad som är viktigt i livet. Tankar som formades i kölvattnet av cancerbeskedet, i kombination med Eriks brinnande samhällsengagemang. Syftet med Norrsken Foundation är inte kortsiktig ekonomisk vinst, förklarar han, utan långsiktig samhällsvinst. 
– Målet är alltså inte att tjäna pengar, tvärtom. Inom 30–40 år ska kapitalet vara slut och då ska Norrsken förhoppningsvis ha bidragit till att lösa några av de stora samhällsutmaningarna tack vare ny, digital teknik.

Risktagande, entreprenörskap och teknologi är Norrskens tre fundament, säger Erik Engellau-Nilsson. 
– Hittills har vi investerat i bolag som arbetar med allt från solenergi till minskat matsvinn och korruptionsbekämpning. Ett annat exempel är ett företag som vill att nyanlända ska integreras snabbare på arbetsmarknaden. Det finns ingen röd tråd i investeringarna, förutom att samtliga bolag består av tekniskt orienterade entreprenörer som vill göra världen bättre.

Hur ser dina arbetsdagar ut just nu, om vi tar i dag som exempel?
– På morgonen coachade jag vd:n för ett av våra initiativ. Efter det hade jag ett möte kring kommande partnersamarbeten. Efter den här intervjun är det lunch med potentiella samarbetspartners, följt av ett investeringsmöte där vi går igenom två objekt. Under eftermiddagen träffar jag en restaurangoperatör, eftersom vi ska starta en restaurang i huset. Sedan avslutar jag dagen med ett möte med Stockholms stad. En typisk torsdag. 

”Jag vill vara med och lyfta fram de entreprenörer som jobbar under Norrskens paraply och göra dem till vår tids rockstjärnor”, sa du i en intervju med nyhetssajten Breakit nyligen. Vad ska man göra för att bli Norrskens Mick Jagger?
– Bra val där! Han är uthållig och det tar tid att lösa den här sortens problem, ler Erik. 
– Skämt åsido så vill vi se potentialen. I slutet av dagen är det helt och hållet upp till entreprenörerna. Vi skapar en plats åt dem här i huset, men sedan är det hårt arbete som gäller. 
De som lyckas kommer vi att stötta stenhårt, de får en superlojal allierad 
i Norrsken. 

Vad är det som gör Norrsken till en intressant startup, hur låter din hisspitch? 
– Det enda sättet att sprida samhällslösningar som kan få global påverkan är genom teknologi. Och det är det vi sysslar med. Vi vill injicera raketbränsle i de här lösningarna som vi börjar se nu – och få dem att sprida sig så snabbt som möjligt.

Erik Engellau-Nilssons tre bästa karriärtips
1. Jobba med det du älskar att göra. Alternativt, gör som jag har gjort, och lär dig att älska det du arbetar med. 
2. Jobba hårt. Korrelationen mellan de som jobbar hårt och de som är framgångsrika är väldigt tydlig.
3. Våga ta risker. När du är i åldern 20–25 år så kan du börja om hur många gånger som helst. Jag gjorde felet att jag började som konsult. Det var väldigt fegt. När jag ser tillbaka så hade jag kunnat vara med och starta tio bolag under den perioden. Nio hade säkert misslyckats, men ett kanske hade tagit fart. 

---------------------------

Det här är Norrsken Foundation
Grundades i juni 2016 och är en icke-religiös, politiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse. Stiftelsen investerar i socialt entreprenörskap med fokus på teknik. 
Ett viktigt steg på vägen för Norrsken är att höja statusen för sociala entreprenörer, menar Erik Engellau-Nilsson. ”Det absolut häftigaste du kunde göra för tio år sedan var att jobba som ’banker’ för Goldman Sachs i New York. För fem år sedan ville alla bli nästa stora house-dj. I dag är techentreprenören och Spotify-grundaren Daniel Ek Sveriges coolaste yrkesperson. Målsättningen är att framtidens studenter, som 
i dag antingen vill jobba åt Spotify eller utveckla nya algoritmer åt Klarna, ska ha Norrsken i åtanke i stället.”
Ett exempel på Norrskens investeringsobjekt är ”maträddartjänsten” Karma. Där kan kunderna via en app få ett kraftigt rabatterat
pris på mat som annars skulle slängts från restauranger, kaféer och matbutiker.

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter