Lördag 16 december

Porträttet: Under ytan

Två veckor förändrade allt

Ett besked som ställde allt på ända fick Erik Engellau-Nilsson att skärskåda sitt liv. Det ledde till att han lämnade både USA och jobbet som kommunikationschef på betallösningsföretaget Klarna, för att flytta hem till Stockholm och axla rollen som vd för stiftelsen Norrsken Foundation. I dag jobbar han för att ge tillbaka.

Foto: Linus Dundahl-Djerf

Det som är coolt med döden är att den vässar tanken. Och får en att bortse från all bullshit, säger Erik Engellau-Nilsson.
Han låter lika passionerad och pragmatisk när han pratar om livets slut, som när han under vårt timslånga samtal stannar vid tankar om socialt entreprenörskap, beteendeförändringar eller vikten av att ta risker i karriären. För ett år sedan bodde han i Greenwich Village i New York och arbetade som kommunikationschef för det svenska betallösningsföretaget Klarna. Han jobbade med bolagets USA-lansering och på två år hade teamet vuxit från en handfull, till över hundra anställda.

Erik och hans fru levde ”någon form av drömliv”, när Erik en dag fick ett besked som omkullkastade allt.
– Det visade sig att jag hade ett födelsemärke som var en tumör. Det skulle ta två veckor innan jag fick svar på om den var godartad eller inte. Den tvåveckorsperioden förändrade allt för mig. Jag ställde frågor till mig själv som ”Är jag tillfreds med vem jag är?” och ”Om jag bara hade ett år kvar att leva, vad skulle jag välja att jobba med då?” 
Erik snurrar på vattenglaset som står framför honom. 
– Delar av den utvärderingen var jag jättenöjd med, men jag insåg också att det var någonting som saknades. Eftersom jag vuxit upp i Sverige så har jag fått allting gratis – skola, sjukvård och omsorg i en trygg familj. Men jag har inte gett lika mycket tillbaka. Nu var det dags för det. En miljard människor lever ju i extrem fattigdom.

I samma veva som Erik genomgick en noggrann personlig besiktning började grundtanken till Norrsken Foundation ta form. Med en privat investering på 170 miljoner kronor drog Klarnas grundare Niklas Adalberth upp riktlinjerna för en ny startup: en ickevinstdrivande stiftelse som stöttar teknikentreprenörer som vill lösa svåra samhällsproblem. Målsättningen? Att göra Sverige ledande på socialt entreprenörskap – och världen till en bättre plats. Erik fick frågan från vännen och kollegan Niklas om han ville följa med in i det nya projektet. Tajmingen var perfekt. När beskedet om att tumören var godartad kom hade Erik redan bestämt sig för att hoppa av Klarna, flytta hem till Sverige och bli vd för den nya stiftelsen. Då kom nästa smäll. 
– Det visade sig att jag hade tjocktarmscancer. Jag opererade mig i november i fjol och är i dag friskförklarad. Men hela den svåra resan gjorde att beslutet att gå till Norrsken kändes ännu mer rätt.  

Vi ses i Norrskens toppmoderna, nyrenoverade lokaler i centrala Stockholm. Det luktar fortfarande svagt av nytorkad målarfärg. Här finns allt från meditationsrum till film- och fotostudio, 3D-skrivare och möjlighet att arbeta med virtual reality. De gamla spårvagnshallarna på Birger Jarlsgatan har renoverats under den gångna hösten och vintern. 
Huset – som Norrsken kallar för ”Europas största hubb för en bättre värld” – är ett kreativt kluster. En arbets- och mötesplats för flera hundra sociala entreprenörer från hela världen. Det måste ha varit en stor omställning, frågar jag Erik Engellau-Nilsson, att gå från att vara global chef i New York på ett storföretag som Klarna till att kasta sig in i en välgörenhetsstartup 
i Stockholm? 
– Det var en enorm omställning. I samma veva operererade jag dessutom bort tjocktarmen, renoverade lägenheten i Stockholm och skaffade hund. Men min nya roll som vd här på Norrsken innebär att jag är ytterst ansvarig för att det ska funka, så jag känner mig extremt utmanad och motiverad av det.  

Erik Engellau-Nilsson växte upp i Stockholm men flyttade i tidiga tonåren till den engelska sydkusten eftersom han fick ett utbildningsstipendium. Skolan var högkonservativ (”föreställ dig Hogwarts från Harry Potter”). Kulturkrocken var stor i början, alla spelade rugby och pratade engelska med ovanlig brytning. Men med tiden lärde sig Erik att älska skolan, så pass att när han kom tillbaka till Stockholm för naturvetenskapliga studier på Kungsholmens gymnasium så startade han ett rugbylag. Efter studenten och ett sabbatsår fyllt av resor, föll det fortsatta studievalet på Handelshögskolan i Stockholm.  
– Det kändes inte helt rätt faktiskt, men mycket tack vare studentkåren började jag trivas. Det som Handels framför allt betydde för mig var att jag träffade inspirerande människor. Och att skolan öppnade mina ögon för världens alla möjligheter, som jag inte hade en aning om innan jag började där. 

Dessutom hade han tur, förklarar han, och fick ett stipendium till Harvard University i Massachusetts, USA, där han studerade finans under ett halvår. Efter Handelshögskolan och Harvard följde sex år som konsult, bland annat för de prestigefyllda pr-byråerna JKL och Brunswick group. En dag ringde Eriks gamla studiekamrat från högskoletiden, Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski. Han ville locka över Erik, fast det inte fanns någon ledig tjänst.
– I septemer 2013 började jag som ”Manager of special operations” på Klarna. Det lät lite som att jag skulle gå runt och se ut som James Bond! Sedan slumpade det sig så att marknadschefen slutade, så då kastades jag in i den rollen. Efter ytterligare något år blev jag kommunikationschef, och sedan gick flyttlasset till New York. 

Erik kombinerar något så ovanligt som en omskrivet framgångsrik karriär, med en utpräglad ödmjukhet. Han återkommer flera gånger till att det varit ”tur” som lett honom framåt; till Eastbourne, Harvard, Handelshögskolan och Klarna. Men det som ledde honom till Norrskens vd-post var knappast tur – utan en tankeställare kring vad som är viktigt i livet. Tankar som formades i kölvattnet av cancerbeskedet, i kombination med Eriks brinnande samhällsengagemang. Syftet med Norrsken Foundation är inte kortsiktig ekonomisk vinst, förklarar han, utan långsiktig samhällsvinst. 
– Målet är alltså inte att tjäna pengar, tvärtom. Inom 30–40 år ska kapitalet vara slut och då ska Norrsken förhoppningsvis ha bidragit till att lösa några av de stora samhällsutmaningarna tack vare ny, digital teknik.

Risktagande, entreprenörskap och teknologi är Norrskens tre fundament, säger Erik Engellau-Nilsson. 
– Hittills har vi investerat i bolag som arbetar med allt från solenergi till minskat matsvinn och korruptionsbekämpning. Ett annat exempel är ett företag som vill att nyanlända ska integreras snabbare på arbetsmarknaden. Det finns ingen röd tråd i investeringarna, förutom att samtliga bolag består av tekniskt orienterade entreprenörer som vill göra världen bättre.

Hur ser dina arbetsdagar ut just nu, om vi tar i dag som exempel?
– På morgonen coachade jag vd:n för ett av våra initiativ. Efter det hade jag ett möte kring kommande partnersamarbeten. Efter den här intervjun är det lunch med potentiella samarbetspartners, följt av ett investeringsmöte där vi går igenom två objekt. Under eftermiddagen träffar jag en restaurangoperatör, eftersom vi ska starta en restaurang i huset. Sedan avslutar jag dagen med ett möte med Stockholms stad. En typisk torsdag. 

”Jag vill vara med och lyfta fram de entreprenörer som jobbar under Norrskens paraply och göra dem till vår tids rockstjärnor”, sa du i en intervju med nyhetssajten Breakit nyligen. Vad ska man göra för att bli Norrskens Mick Jagger?
– Bra val där! Han är uthållig och det tar tid att lösa den här sortens problem, ler Erik. 
– Skämt åsido så vill vi se potentialen. I slutet av dagen är det helt och hållet upp till entreprenörerna. Vi skapar en plats åt dem här i huset, men sedan är det hårt arbete som gäller. 
De som lyckas kommer vi att stötta stenhårt, de får en superlojal allierad 
i Norrsken. 

Vad är det som gör Norrsken till en intressant startup, hur låter din hisspitch? 
– Det enda sättet att sprida samhällslösningar som kan få global påverkan är genom teknologi. Och det är det vi sysslar med. Vi vill injicera raketbränsle i de här lösningarna som vi börjar se nu – och få dem att sprida sig så snabbt som möjligt.

Erik Engellau-Nilssons tre bästa karriärtips
1. Jobba med det du älskar att göra. Alternativt, gör som jag har gjort, och lär dig att älska det du arbetar med. 
2. Jobba hårt. Korrelationen mellan de som jobbar hårt och de som är framgångsrika är väldigt tydlig.
3. Våga ta risker. När du är i åldern 20–25 år så kan du börja om hur många gånger som helst. Jag gjorde felet att jag började som konsult. Det var väldigt fegt. När jag ser tillbaka så hade jag kunnat vara med och starta tio bolag under den perioden. Nio hade säkert misslyckats, men ett kanske hade tagit fart. 

---------------------------

Det här är Norrsken Foundation
Grundades i juni 2016 och är en icke-religiös, politiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse. Stiftelsen investerar i socialt entreprenörskap med fokus på teknik. 
Ett viktigt steg på vägen för Norrsken är att höja statusen för sociala entreprenörer, menar Erik Engellau-Nilsson. ”Det absolut häftigaste du kunde göra för tio år sedan var att jobba som ’banker’ för Goldman Sachs i New York. För fem år sedan ville alla bli nästa stora house-dj. I dag är techentreprenören och Spotify-grundaren Daniel Ek Sveriges coolaste yrkesperson. Målsättningen är att framtidens studenter, som 
i dag antingen vill jobba åt Spotify eller utveckla nya algoritmer åt Klarna, ska ha Norrsken i åtanke i stället.”
Ett exempel på Norrskens investeringsobjekt är ”maträddartjänsten” Karma. Där kan kunderna via en app få ett kraftigt rabatterat
pris på mat som annars skulle slängts från restauranger, kaféer och matbutiker.

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter