Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Porträttet: Sunita Memetovic

Sunita vill vara romernas röst

I Auschwitz och i Bukarests kloaker fick hon redan som tioåring en bild av den romska historien och nutiden. Nu
har hon just fyllt 26 år, är biträdande jurist, siktar på att få advokattiteln om ett par år och kämpar för mänskliga rättigheter. Två VM-titlar i karate har hon redan.
– Det finns många likheter mellan kampsport och juridik, säger Sunita Memetovic.

I höst syns Sunita Memetovic i en tevedokumentär om unga romer. Hon trivs framför kameran och har en bakgrund inom teater och film. Att vara rätt klädd förväntas av en jurist i tjänsten. Sunita följer klädkoden, men med sin egen twist även där.
Foto: Samir Soudah

Något försenad kommer hon gående nedför Smedsgränd mot Östra Ågatan vid Fyrisån i Uppsala. Här i ett av grändens stenhus finns hennes arbetsplats, advokatbyrån Ericksson & Häggquist. Kontoret en trappa upp är sobert och staden lärdomstyngd. Hon sticker inte under stol med att miljöerna är ovanliga för en romsk kvinna. Sannolikt är hon den enda romska kvinnan i landet på väg att bli advokat.


Vi slår oss ner i några fåtöljer i ett soligt rum med hög takhöjd och utsikt över ån. Sunita ursäktar igen sin sena ankomst.
– Det drog ut på tiden i socialnämnden. Min klient ville att jag skulle vara med där. Jag vet att en del juridiska ombud väntar till förhandlingen i förvaltningsrätten. Men jag ställer gärna upp tidigare om jag får frågan.
Uppdraget handlar om en kvinna som socialnämnden vill ha in på tvångsvård på grund av missbruk.
– Men eftersom hon samtycker till vård så ska hon få det på frivillig basis. Det är min linje och det finns stöd för den i socialtjänstlagen.
Förutom att vara offentligt biträde i ärenden som utgår från olika lagar om tvångsvård (LVU, LVM, LPT, LRV) har Sunita också vårdnadsmål, asylärenden samt uppdrag som målsägandebiträde.
Hon utstrålar stark energi och nyfikenhet.  På hennes ena fot breder några tatuerade fåglar ut sina vingar och då och då under samtalet flyger en silvrig dosa med snus fram.
– Inför en romsk man skulle jag aldrig snusa. Lika lite som jag skulle stå i kort klänning och dricka öl framför romska kvinnor. Det handlar om respekt för kulturen.
Men fåglarna finns där ständigt. Som en symbol för friheten säger hon. Dels mänskliga fri- och rättigheter, dels hennes egen frihet.

Sunita säger att hon ofta känner att hon står mittemellan två kulturer, den svenska och den romska och att det ibland blir lite jobbigt.
– En del säger att jag är ett föredöme för andra unga romer. Samtidigt är det många romer som inte känner igen sig i mig. Jag har gjort en för snabb klassresa. Min pappa är analfabet och min farfar flätade korgar för att försörja sig.
Sunita uppskattar och vill vara en del av den kollektiva gemenskapen, kärleken, omtanken, musiken och dansen som finns i den romska kulturen. Samtidigt är hon en svensk individualist som alltid gått sin egen väg.
Hon började gå den vägen redan som fyraåring på flyktingförläggningen i Säffle, där hennes familj hamnade efter inbördeskriget i dåvarande Jugoslavien på 1990-talet.
– Två gånger fick polisen leta rätt på mig och föra mig tillbaka till förläggningen.
Sunita berättar att det var nyfikenheten och frihetslängtan hos henne som fick henne att vandra från förläggningen. Längs vägen träffade hon svenska barn och bjöd in sig hos dem.
Senare i skolan trotsade hon en gymnasielärares ord om att många romska barn och ungdomar har drömmar men att få förverkligar dem. För Sunita blev det istället en sporre. Det var i den vevan som karateträningen kom in i hennes liv. Den har gjort henne stark, både fysiskt och mentalt. Sunita såg till att skaffa höga betyg så att hon kom in på juristprogrammet.
Hennes föräldrar har aldrig kunnat hjälpa henne med läxor. Men de har alltid trott på henne och trotsade dessutom de släktingar som var förundrade och oroliga när Sunita skulle flytta hemifrån, till Uppsala för att studera, utan att vara gift.
– För mina föräldrar har jag varit en länk till det svenska samhället.
Sunita säger sig ha förståelse för att många romer, efter århundraden av utanförskap och förtryck, känner misstroende mot det svenska samhället.
– Det är en accepterad norm i bland annat EU-länderna att romer kan behandlas illa. Även om det strider mot konventioner som staterna skrivit under. Det är som att juridiken tar slut och politiken tar över. Det är dags för hårdare sanktioner, inte bara tillsägelser utan konsekvenser.
– Samtidigt finns det en del i den romska gemenskapen som måste utvecklas och moderniseras, säger Sunita.

Ända in på 1950-talet nekades romska barn att gå i skolan i Sverige. Sunita är mycket engagerad i frågan om att få fler romer att studera. För några år sedan tog hon ett sabbatsår från juridikstudierna och drev tillsammans med Tris, Tjejers rätt i samhälllet, projektet antiZ. Det var ett utbildningsprojekt finansierat av Ungdomsstyrelsen med syfte att synliggöra vilka normer och strukturer som finns i skolväsendet som kan vara diskriminerande för romer.
Nu i höst syns Sunita både  i en tv-dokumentär där sex unga romer följs och intervjuas och i en film som Utbildningsradion gör för högstadiet. I den ska hon ställa frågor om romer till svenska ungdomar.
Det är inte första gången som Sunita blir filmad. Som yngre älskade hon att spela teater och skådespelardrömmen konkurrerade först med drömmen om att bli advokat.  En vaken lärare uppmuntrade henne att söka en roll i Agneta Fagerström Olssons tv-serie ”Den förste zigenaren i rymden”. Sunita var tio år när filminspelningarna tog henne till Polen, Rumänien och Bosnien.
– Vi var bland annat i Auschwitz och jag fick veta att där funnits en särskild avdelning för romer och att många dog där. Vi såg kremeringsugnarna. Jag bröt ihop, blev väldigt ledsen.
I Bukarest fick Sunita träffa romska barn som levde i kloakerna och sniffade lim för att mota bort hungern.
– Vi pratade ju samma språk. Så det var en kille som ville bjuda mig på lim. Han förstod inte var jag kom ifrån och att jag inte behövde drogen …

Auschwitz och kloakerna. I dag inser Sunita att det var där hennes drivkrafter väcktes, för romska rättigheter i synnerhet och för mänskliga rättigheter i allmänhet. Lika solklart bestämd som hon var som liten flicka att hon skulle bli advokat, lika målmedveten är hon i dag när det gäller framtiden.
– När jag är 28 år är jag advokat och då ska jag jobba internationellt med mänskliga rättigheter och med den romska frågan i EU eller FN.
Men denna eftermiddag väntar först ett samtal med advokatbyråns chefer. Sunitas sex månaders provanställning som biträdande jurist går snart ut. Hon har goda förhoppningar om att få en fast anställning.
Sunita tänker också börja träna karate igen lite mer intensivt. Hon ser stora likheter mellan kampsport och juridik när det gäller att nå framgång.
– Det handlar om att aldrig ge sig.

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter