Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Porträttet: Sunita Memetovic

Sunita vill vara romernas röst

I Auschwitz och i Bukarests kloaker fick hon redan som tioåring en bild av den romska historien och nutiden. Nu
har hon just fyllt 26 år, är biträdande jurist, siktar på att få advokattiteln om ett par år och kämpar för mänskliga rättigheter. Två VM-titlar i karate har hon redan.
– Det finns många likheter mellan kampsport och juridik, säger Sunita Memetovic.

I höst syns Sunita Memetovic i en tevedokumentär om unga romer. Hon trivs framför kameran och har en bakgrund inom teater och film. Att vara rätt klädd förväntas av en jurist i tjänsten. Sunita följer klädkoden, men med sin egen twist även där.
Foto: Samir Soudah

Något försenad kommer hon gående nedför Smedsgränd mot Östra Ågatan vid Fyrisån i Uppsala. Här i ett av grändens stenhus finns hennes arbetsplats, advokatbyrån Ericksson & Häggquist. Kontoret en trappa upp är sobert och staden lärdomstyngd. Hon sticker inte under stol med att miljöerna är ovanliga för en romsk kvinna. Sannolikt är hon den enda romska kvinnan i landet på väg att bli advokat.


Vi slår oss ner i några fåtöljer i ett soligt rum med hög takhöjd och utsikt över ån. Sunita ursäktar igen sin sena ankomst.
– Det drog ut på tiden i socialnämnden. Min klient ville att jag skulle vara med där. Jag vet att en del juridiska ombud väntar till förhandlingen i förvaltningsrätten. Men jag ställer gärna upp tidigare om jag får frågan.
Uppdraget handlar om en kvinna som socialnämnden vill ha in på tvångsvård på grund av missbruk.
– Men eftersom hon samtycker till vård så ska hon få det på frivillig basis. Det är min linje och det finns stöd för den i socialtjänstlagen.
Förutom att vara offentligt biträde i ärenden som utgår från olika lagar om tvångsvård (LVU, LVM, LPT, LRV) har Sunita också vårdnadsmål, asylärenden samt uppdrag som målsägandebiträde.
Hon utstrålar stark energi och nyfikenhet.  På hennes ena fot breder några tatuerade fåglar ut sina vingar och då och då under samtalet flyger en silvrig dosa med snus fram.
– Inför en romsk man skulle jag aldrig snusa. Lika lite som jag skulle stå i kort klänning och dricka öl framför romska kvinnor. Det handlar om respekt för kulturen.
Men fåglarna finns där ständigt. Som en symbol för friheten säger hon. Dels mänskliga fri- och rättigheter, dels hennes egen frihet.

Sunita säger att hon ofta känner att hon står mittemellan två kulturer, den svenska och den romska och att det ibland blir lite jobbigt.
– En del säger att jag är ett föredöme för andra unga romer. Samtidigt är det många romer som inte känner igen sig i mig. Jag har gjort en för snabb klassresa. Min pappa är analfabet och min farfar flätade korgar för att försörja sig.
Sunita uppskattar och vill vara en del av den kollektiva gemenskapen, kärleken, omtanken, musiken och dansen som finns i den romska kulturen. Samtidigt är hon en svensk individualist som alltid gått sin egen väg.
Hon började gå den vägen redan som fyraåring på flyktingförläggningen i Säffle, där hennes familj hamnade efter inbördeskriget i dåvarande Jugoslavien på 1990-talet.
– Två gånger fick polisen leta rätt på mig och föra mig tillbaka till förläggningen.
Sunita berättar att det var nyfikenheten och frihetslängtan hos henne som fick henne att vandra från förläggningen. Längs vägen träffade hon svenska barn och bjöd in sig hos dem.
Senare i skolan trotsade hon en gymnasielärares ord om att många romska barn och ungdomar har drömmar men att få förverkligar dem. För Sunita blev det istället en sporre. Det var i den vevan som karateträningen kom in i hennes liv. Den har gjort henne stark, både fysiskt och mentalt. Sunita såg till att skaffa höga betyg så att hon kom in på juristprogrammet.
Hennes föräldrar har aldrig kunnat hjälpa henne med läxor. Men de har alltid trott på henne och trotsade dessutom de släktingar som var förundrade och oroliga när Sunita skulle flytta hemifrån, till Uppsala för att studera, utan att vara gift.
– För mina föräldrar har jag varit en länk till det svenska samhället.
Sunita säger sig ha förståelse för att många romer, efter århundraden av utanförskap och förtryck, känner misstroende mot det svenska samhället.
– Det är en accepterad norm i bland annat EU-länderna att romer kan behandlas illa. Även om det strider mot konventioner som staterna skrivit under. Det är som att juridiken tar slut och politiken tar över. Det är dags för hårdare sanktioner, inte bara tillsägelser utan konsekvenser.
– Samtidigt finns det en del i den romska gemenskapen som måste utvecklas och moderniseras, säger Sunita.

Ända in på 1950-talet nekades romska barn att gå i skolan i Sverige. Sunita är mycket engagerad i frågan om att få fler romer att studera. För några år sedan tog hon ett sabbatsår från juridikstudierna och drev tillsammans med Tris, Tjejers rätt i samhälllet, projektet antiZ. Det var ett utbildningsprojekt finansierat av Ungdomsstyrelsen med syfte att synliggöra vilka normer och strukturer som finns i skolväsendet som kan vara diskriminerande för romer.
Nu i höst syns Sunita både  i en tv-dokumentär där sex unga romer följs och intervjuas och i en film som Utbildningsradion gör för högstadiet. I den ska hon ställa frågor om romer till svenska ungdomar.
Det är inte första gången som Sunita blir filmad. Som yngre älskade hon att spela teater och skådespelardrömmen konkurrerade först med drömmen om att bli advokat.  En vaken lärare uppmuntrade henne att söka en roll i Agneta Fagerström Olssons tv-serie ”Den förste zigenaren i rymden”. Sunita var tio år när filminspelningarna tog henne till Polen, Rumänien och Bosnien.
– Vi var bland annat i Auschwitz och jag fick veta att där funnits en särskild avdelning för romer och att många dog där. Vi såg kremeringsugnarna. Jag bröt ihop, blev väldigt ledsen.
I Bukarest fick Sunita träffa romska barn som levde i kloakerna och sniffade lim för att mota bort hungern.
– Vi pratade ju samma språk. Så det var en kille som ville bjuda mig på lim. Han förstod inte var jag kom ifrån och att jag inte behövde drogen …

Auschwitz och kloakerna. I dag inser Sunita att det var där hennes drivkrafter väcktes, för romska rättigheter i synnerhet och för mänskliga rättigheter i allmänhet. Lika solklart bestämd som hon var som liten flicka att hon skulle bli advokat, lika målmedveten är hon i dag när det gäller framtiden.
– När jag är 28 år är jag advokat och då ska jag jobba internationellt med mänskliga rättigheter och med den romska frågan i EU eller FN.
Men denna eftermiddag väntar först ett samtal med advokatbyråns chefer. Sunitas sex månaders provanställning som biträdande jurist går snart ut. Hon har goda förhoppningar om att få en fast anställning.
Sunita tänker också börja träna karate igen lite mer intensivt. Hon ser stora likheter mellan kampsport och juridik när det gäller att nå framgång.
– Det handlar om att aldrig ge sig.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter