Torsdag 27 april

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Porträttet: Under ytan

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

Foto: Anna Rut Fridholm

Inget i Sofie Lindbloms uppsyn signalerar rädsla när hon stegar fram och välkomnar oss. På huvudet har hon en likadan hatt som synts på flera håll i en bildgoogling av hennes namn. Där syns hon i en svart, blå, grön och orange färg. Idag är hatten vit. Det är en vän till henne som gör dem, därför vill hon bära hattarna, och för att de är snygga så klart.

Imagen går hand i hand med hennes filosofi, att synas och höras, för att kunna driva positiv förändring genom att leva livet som en prototyp. När hon var i skolåldern kunde hon, som tjej, inte identifiera sig med någon från sin bransch.  Hon och kompisarna älskade Gossip Girl, tv-serien om unga, rika ungdomar i New York med jobb inom mode och design. Sofie Lindblom vill visa att det går att leva ett så där fantastiskt liv även som tjej i techbranschen.
– Jag fick bli min egen förebild tills jag fick in foten i it-branschen, här har jag stött på helt fantastiska förebilder.      

Hon är född och uppväxt i Täby som äldst av tre syskon, mamma är ekonom och pappa läkare. Hon beskriver uppväxten som lugn och trygg. Hon var duktig i skolan, hängde mycket med kompisar och efter gymnasiet ville hon ut och se världen. Först arbetade hon som bartender i Frankrike, sedan reste hon runt i Australien i ett halvår med sin pojkvän därifrån. De bodde i en buss. Hon säger att hon är hippie i själen, hon älskar det fria och obundna så surfarlivet passade henne bra. Ett tag.
– Till slut blev jag blev uttråkad av att bara sola och surfa.

Hon flyttade hem till Sverige igen. Efter några år av resor och ströjobbande hade det blivit dags att bestämma sig för vad hon skulle göra med sitt liv. Inget självklart val men efter att ha kollat runt på utbildningar bestämde hon sig för civilingenjör och hamnade som sista restplats på inriktning mot elektronikdesign på Linköpings universitet. Det blev ett riktigt bakslag för Sofie. Utbildningen funkade inte alls och hon var en hårsmån från att hoppa av. Men efter moderns kloka ord ”ge det åtminstone tre månader” stannade hon kvar men bytte inriktning till medieteknik. Här fick hon läsa programmering och mjukvaruutveckling och hamnade i en miljö där hon kom till sin rätta och kunde blomma ut kreativt. 

Redan under studietiden började hennes engagemang för kvinnor i it-branschen. Hon återkommer till den stereotypa mediebilden av killar och tjejer och vad de har för sysselsättningar. Hur lätt hon själv kunde missat att hon faktiskt kunde bli ingenjör.
– Det största och lättaste vi kan göra är att lyfta fram coola tjejer som är ingenjörer, entreprenörer eller bara vågar göra sin grej. Det är skitviktigt!

Ett av studieåren spenderades i Singapore. Där lärde hon sig mycket om ambition av sina internationella studiekamrater och hon bestämde sig för att göra allt för att få jobb på Spotify. Sofie sökte internship men fick det inte. Då satsade hon på rollen som studentambassadör och under den tiden arrangerade hon bland annat events, som Diversify, ett hackathon med fokus på mångfald.
Sedan tyckte hon att hon skaffat sig tillräckligt med självförtroende för att våga be sin chef om en rekommendation för att få en internship kommande sommar. Helt oväntat stod hon inför den största utmaningen hittills, en intervju på engelska med Rochelle King, Spotifys vice president of data and insights. Sofie var skräckslagen och intervjun blev lite av en svart lucka – men hon fick jobbet. 

Under åren på Spotify har hon arbetat på flera positioner, senast som Global Innovation Manager, med mentorn och förebilden Rochelle King som chef. Exakt hur de arbetar med innovation på Spotify går inte att lirka ur Sofie. Men mycket går ut på att använda strategiska modeller för att lista ut hur vi kommer lyssna på musik i framtiden. Ett exempel är tidsanpassade spellistor. Lyssnar användaren ofta på fredagskvällar? Då anpassar de spellistorna efter det och ger förslag som passar middagsbjudningar, förfester eller soffhäng.

Sedan mitten av januari är Sofie Lindblom vd för ideation360, ett dotterbolag till Innovation 360 Group. Det låter enkelt när hon berättar om sina karriärsteg, hur möten har lett till intervjuer som lett till toppjobb. Men det är hon som har tagit kontakterna, hon som har sett till att möten med rätt personer blivit av, hon som har sagt de rätta sakerna.

Hur har du vågat?
– Jag har alltid varit nyfiken och ganska rastlös. Jag gillar att pusha mig själv, men jag är ärligt talat rädd hela tiden. Är du inte rädd minst en gång i veckan så pushar du dig inte tillräckligt. Det jag gör handlar sällan om liv och död, om jag misslyckas så försöker jag se det som en lärdom.    

Sitt nuvarande jobb fick hon genom att hon bokade en lunch med vd:n för Innovation 360 Group. Inte för att hon sökte jobb utan för att hon var nyfiken på företaget. Det visade sig under lunchen att dotterbolaget var i startblocken och i behov av en vd. Hon fick erbjudande och tackade relativt snabbt ja. 

Sofie Lindblom ser till att nätverka mycket och det var nätverket med tjejer i it-branschen som var en av stöttepelarna när hon stod inför valet att lämna ”det coolaste bolaget i världen” som hon själv kallar Spotify.
– Jag sökte mig inte bort därifrån, jag trivdes bra. Men jag är en sådan som tror lite på ödet, och jag har alltid drömt om att driva företag och bygga något från grunden.
Hon har även arbetat ideellt för att få fler kvinnor till branschen. Bland annat har hon varit styrelseledamot och bloggare hos Womengineer.

Sofie Lindblom visar oss ett av arbetsrummen på sitt nya kontor. Här samsas legohörnan med saccosäckar, byggklossar, whiteboard med mindmaps och kepsar i olika färger. Hit ska företag och organisationer komma och tänka utanför boxen. För innovation är framtiden, menar Sofie Lindblom, och hon är glad att hon får verka i en tid där så mycket händer, när allt digitaliseras och innovation verkligen behövs.

Hennes uppgift blir därför att skapa redskap för att företagen de hjälper ska kunna fortsätta vara innovativa. Vi lever i en konstant föränderlig värld, och en sådan kräver att så många personer som möjligt är med och hjälper till.
– Därför behövs kvinnorna. Vi behöver ta till vara alla problemlösare som finns för att utvecklingen inte ska stanna av.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Hemligheten sitter i detaljerna – Pär Svärdson gillar inte slarv. I stället tycker han om att hålla koll på det mesta och åker ofta till Apoteas lokaler i Morgongåva. Där pratar han med personalen och undersöker vad som kan bli ännu bättre. Ständigt klädd
Foto: Petra Kyllerman, Viktor Andersson/Grafikeriet

Apoteas vd har receptet för lyckad e-handel

Pär Svärdson kallas för e-handelns Zlatan och avslöjar gärna receptet för att göra nätsuccé: billigt, snabbt och ett stort sortiment.– I min familj var entreprenör något fint, till skillnad från att vara byråkrat.

  • 8 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari

Annons

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i  samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

  • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

Annons

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

  • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar