Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Porträttet: Under ytan

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

Foto: Anna Rut Fridholm

Inget i Sofie Lindbloms uppsyn signalerar rädsla när hon stegar fram och välkomnar oss. På huvudet har hon en likadan hatt som synts på flera håll i en bildgoogling av hennes namn. Där syns hon i en svart, blå, grön och orange färg. Idag är hatten vit. Det är en vän till henne som gör dem, därför vill hon bära hattarna, och för att de är snygga så klart.

Imagen går hand i hand med hennes filosofi, att synas och höras, för att kunna driva positiv förändring genom att leva livet som en prototyp. När hon var i skolåldern kunde hon, som tjej, inte identifiera sig med någon från sin bransch.  Hon och kompisarna älskade Gossip Girl, tv-serien om unga, rika ungdomar i New York med jobb inom mode och design. Sofie Lindblom vill visa att det går att leva ett så där fantastiskt liv även som tjej i techbranschen.
– Jag fick bli min egen förebild tills jag fick in foten i it-branschen, här har jag stött på helt fantastiska förebilder.      

Hon är född och uppväxt i Täby som äldst av tre syskon, mamma är ekonom och pappa läkare. Hon beskriver uppväxten som lugn och trygg. Hon var duktig i skolan, hängde mycket med kompisar och efter gymnasiet ville hon ut och se världen. Först arbetade hon som bartender i Frankrike, sedan reste hon runt i Australien i ett halvår med sin pojkvän därifrån. De bodde i en buss. Hon säger att hon är hippie i själen, hon älskar det fria och obundna så surfarlivet passade henne bra. Ett tag.
– Till slut blev jag blev uttråkad av att bara sola och surfa.

Hon flyttade hem till Sverige igen. Efter några år av resor och ströjobbande hade det blivit dags att bestämma sig för vad hon skulle göra med sitt liv. Inget självklart val men efter att ha kollat runt på utbildningar bestämde hon sig för civilingenjör och hamnade som sista restplats på inriktning mot elektronikdesign på Linköpings universitet. Det blev ett riktigt bakslag för Sofie. Utbildningen funkade inte alls och hon var en hårsmån från att hoppa av. Men efter moderns kloka ord ”ge det åtminstone tre månader” stannade hon kvar men bytte inriktning till medieteknik. Här fick hon läsa programmering och mjukvaruutveckling och hamnade i en miljö där hon kom till sin rätta och kunde blomma ut kreativt. 

Redan under studietiden började hennes engagemang för kvinnor i it-branschen. Hon återkommer till den stereotypa mediebilden av killar och tjejer och vad de har för sysselsättningar. Hur lätt hon själv kunde missat att hon faktiskt kunde bli ingenjör.
– Det största och lättaste vi kan göra är att lyfta fram coola tjejer som är ingenjörer, entreprenörer eller bara vågar göra sin grej. Det är skitviktigt!

Ett av studieåren spenderades i Singapore. Där lärde hon sig mycket om ambition av sina internationella studiekamrater och hon bestämde sig för att göra allt för att få jobb på Spotify. Sofie sökte internship men fick det inte. Då satsade hon på rollen som studentambassadör och under den tiden arrangerade hon bland annat events, som Diversify, ett hackathon med fokus på mångfald.
Sedan tyckte hon att hon skaffat sig tillräckligt med självförtroende för att våga be sin chef om en rekommendation för att få en internship kommande sommar. Helt oväntat stod hon inför den största utmaningen hittills, en intervju på engelska med Rochelle King, Spotifys vice president of data and insights. Sofie var skräckslagen och intervjun blev lite av en svart lucka – men hon fick jobbet. 

Under åren på Spotify har hon arbetat på flera positioner, senast som Global Innovation Manager, med mentorn och förebilden Rochelle King som chef. Exakt hur de arbetar med innovation på Spotify går inte att lirka ur Sofie. Men mycket går ut på att använda strategiska modeller för att lista ut hur vi kommer lyssna på musik i framtiden. Ett exempel är tidsanpassade spellistor. Lyssnar användaren ofta på fredagskvällar? Då anpassar de spellistorna efter det och ger förslag som passar middagsbjudningar, förfester eller soffhäng.

Sedan mitten av januari är Sofie Lindblom vd för ideation360, ett dotterbolag till Innovation 360 Group. Det låter enkelt när hon berättar om sina karriärsteg, hur möten har lett till intervjuer som lett till toppjobb. Men det är hon som har tagit kontakterna, hon som har sett till att möten med rätt personer blivit av, hon som har sagt de rätta sakerna.

Hur har du vågat?
– Jag har alltid varit nyfiken och ganska rastlös. Jag gillar att pusha mig själv, men jag är ärligt talat rädd hela tiden. Är du inte rädd minst en gång i veckan så pushar du dig inte tillräckligt. Det jag gör handlar sällan om liv och död, om jag misslyckas så försöker jag se det som en lärdom.    

Sitt nuvarande jobb fick hon genom att hon bokade en lunch med vd:n för Innovation 360 Group. Inte för att hon sökte jobb utan för att hon var nyfiken på företaget. Det visade sig under lunchen att dotterbolaget var i startblocken och i behov av en vd. Hon fick erbjudande och tackade relativt snabbt ja. 

Sofie Lindblom ser till att nätverka mycket och det var nätverket med tjejer i it-branschen som var en av stöttepelarna när hon stod inför valet att lämna ”det coolaste bolaget i världen” som hon själv kallar Spotify.
– Jag sökte mig inte bort därifrån, jag trivdes bra. Men jag är en sådan som tror lite på ödet, och jag har alltid drömt om att driva företag och bygga något från grunden.
Hon har även arbetat ideellt för att få fler kvinnor till branschen. Bland annat har hon varit styrelseledamot och bloggare hos Womengineer.

Sofie Lindblom visar oss ett av arbetsrummen på sitt nya kontor. Här samsas legohörnan med saccosäckar, byggklossar, whiteboard med mindmaps och kepsar i olika färger. Hit ska företag och organisationer komma och tänka utanför boxen. För innovation är framtiden, menar Sofie Lindblom, och hon är glad att hon får verka i en tid där så mycket händer, när allt digitaliseras och innovation verkligen behövs.

Hennes uppgift blir därför att skapa redskap för att företagen de hjälper ska kunna fortsätta vara innovativa. Vi lever i en konstant föränderlig värld, och en sådan kräver att så många personer som möjligt är med och hjälper till.
– Därför behövs kvinnorna. Vi behöver ta till vara alla problemlösare som finns för att utvecklingen inte ska stanna av.

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter