Onsdag 23 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Porträttet: Under ytan

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

Foto: Anna Rut Fridholm

Inget i Sofie Lindbloms uppsyn signalerar rädsla när hon stegar fram och välkomnar oss. På huvudet har hon en likadan hatt som synts på flera håll i en bildgoogling av hennes namn. Där syns hon i en svart, blå, grön och orange färg. Idag är hatten vit. Det är en vän till henne som gör dem, därför vill hon bära hattarna, och för att de är snygga så klart.

Imagen går hand i hand med hennes filosofi, att synas och höras, för att kunna driva positiv förändring genom att leva livet som en prototyp. När hon var i skolåldern kunde hon, som tjej, inte identifiera sig med någon från sin bransch.  Hon och kompisarna älskade Gossip Girl, tv-serien om unga, rika ungdomar i New York med jobb inom mode och design. Sofie Lindblom vill visa att det går att leva ett så där fantastiskt liv även som tjej i techbranschen.
– Jag fick bli min egen förebild tills jag fick in foten i it-branschen, här har jag stött på helt fantastiska förebilder.      

Hon är född och uppväxt i Täby som äldst av tre syskon, mamma är ekonom och pappa läkare. Hon beskriver uppväxten som lugn och trygg. Hon var duktig i skolan, hängde mycket med kompisar och efter gymnasiet ville hon ut och se världen. Först arbetade hon som bartender i Frankrike, sedan reste hon runt i Australien i ett halvår med sin pojkvän därifrån. De bodde i en buss. Hon säger att hon är hippie i själen, hon älskar det fria och obundna så surfarlivet passade henne bra. Ett tag.
– Till slut blev jag blev uttråkad av att bara sola och surfa.

Hon flyttade hem till Sverige igen. Efter några år av resor och ströjobbande hade det blivit dags att bestämma sig för vad hon skulle göra med sitt liv. Inget självklart val men efter att ha kollat runt på utbildningar bestämde hon sig för civilingenjör och hamnade som sista restplats på inriktning mot elektronikdesign på Linköpings universitet. Det blev ett riktigt bakslag för Sofie. Utbildningen funkade inte alls och hon var en hårsmån från att hoppa av. Men efter moderns kloka ord ”ge det åtminstone tre månader” stannade hon kvar men bytte inriktning till medieteknik. Här fick hon läsa programmering och mjukvaruutveckling och hamnade i en miljö där hon kom till sin rätta och kunde blomma ut kreativt. 

Redan under studietiden började hennes engagemang för kvinnor i it-branschen. Hon återkommer till den stereotypa mediebilden av killar och tjejer och vad de har för sysselsättningar. Hur lätt hon själv kunde missat att hon faktiskt kunde bli ingenjör.
– Det största och lättaste vi kan göra är att lyfta fram coola tjejer som är ingenjörer, entreprenörer eller bara vågar göra sin grej. Det är skitviktigt!

Ett av studieåren spenderades i Singapore. Där lärde hon sig mycket om ambition av sina internationella studiekamrater och hon bestämde sig för att göra allt för att få jobb på Spotify. Sofie sökte internship men fick det inte. Då satsade hon på rollen som studentambassadör och under den tiden arrangerade hon bland annat events, som Diversify, ett hackathon med fokus på mångfald.
Sedan tyckte hon att hon skaffat sig tillräckligt med självförtroende för att våga be sin chef om en rekommendation för att få en internship kommande sommar. Helt oväntat stod hon inför den största utmaningen hittills, en intervju på engelska med Rochelle King, Spotifys vice president of data and insights. Sofie var skräckslagen och intervjun blev lite av en svart lucka – men hon fick jobbet. 

Under åren på Spotify har hon arbetat på flera positioner, senast som Global Innovation Manager, med mentorn och förebilden Rochelle King som chef. Exakt hur de arbetar med innovation på Spotify går inte att lirka ur Sofie. Men mycket går ut på att använda strategiska modeller för att lista ut hur vi kommer lyssna på musik i framtiden. Ett exempel är tidsanpassade spellistor. Lyssnar användaren ofta på fredagskvällar? Då anpassar de spellistorna efter det och ger förslag som passar middagsbjudningar, förfester eller soffhäng.

Sedan mitten av januari är Sofie Lindblom vd för ideation360, ett dotterbolag till Innovation 360 Group. Det låter enkelt när hon berättar om sina karriärsteg, hur möten har lett till intervjuer som lett till toppjobb. Men det är hon som har tagit kontakterna, hon som har sett till att möten med rätt personer blivit av, hon som har sagt de rätta sakerna.

Hur har du vågat?
– Jag har alltid varit nyfiken och ganska rastlös. Jag gillar att pusha mig själv, men jag är ärligt talat rädd hela tiden. Är du inte rädd minst en gång i veckan så pushar du dig inte tillräckligt. Det jag gör handlar sällan om liv och död, om jag misslyckas så försöker jag se det som en lärdom.    

Sitt nuvarande jobb fick hon genom att hon bokade en lunch med vd:n för Innovation 360 Group. Inte för att hon sökte jobb utan för att hon var nyfiken på företaget. Det visade sig under lunchen att dotterbolaget var i startblocken och i behov av en vd. Hon fick erbjudande och tackade relativt snabbt ja. 

Sofie Lindblom ser till att nätverka mycket och det var nätverket med tjejer i it-branschen som var en av stöttepelarna när hon stod inför valet att lämna ”det coolaste bolaget i världen” som hon själv kallar Spotify.
– Jag sökte mig inte bort därifrån, jag trivdes bra. Men jag är en sådan som tror lite på ödet, och jag har alltid drömt om att driva företag och bygga något från grunden.
Hon har även arbetat ideellt för att få fler kvinnor till branschen. Bland annat har hon varit styrelseledamot och bloggare hos Womengineer.

Sofie Lindblom visar oss ett av arbetsrummen på sitt nya kontor. Här samsas legohörnan med saccosäckar, byggklossar, whiteboard med mindmaps och kepsar i olika färger. Hit ska företag och organisationer komma och tänka utanför boxen. För innovation är framtiden, menar Sofie Lindblom, och hon är glad att hon får verka i en tid där så mycket händer, när allt digitaliseras och innovation verkligen behövs.

Hennes uppgift blir därför att skapa redskap för att företagen de hjälper ska kunna fortsätta vara innovativa. Vi lever i en konstant föränderlig värld, och en sådan kräver att så många personer som möjligt är med och hjälper till.
– Därför behövs kvinnorna. Vi behöver ta till vara alla problemlösare som finns för att utvecklingen inte ska stanna av.

Fler uppsagda får högre lön på nytt jobb

Antalet uppsagda tjänstemän minskar. Samtidigt får fler av dem högre lön när de börjar på nytt jobb. TRR Trygghetsrådets halvårsstatistik pekar på en stark arbetsmarknad för tjänstemännen.

 • 22 augusti

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ivan skulle omplaceras till en lägre tjänst

Chefen informerade Ivan om att han inte uppfyllde arbetsgivarens förväntningar i sitt yrkesutövande. De ville omplacera honom och erbjöd en okvalificerad tjänst – och lägre lön.

 • 21 augusti

Annons

Min karriär : Tahero Nori

”Jag lyssnar på magkänslan”

Entreprenören Tahero Nori sa upp sig när han var 27 år och investerade allt han hade för att starta eget. Efter tre år har han nått hela vägen.

 • 21 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Annons

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter