Söndag 22 oktober

Porträttet: Under ytan

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

Foto: Anna Rut Fridholm

Inget i Sofie Lindbloms uppsyn signalerar rädsla när hon stegar fram och välkomnar oss. På huvudet har hon en likadan hatt som synts på flera håll i en bildgoogling av hennes namn. Där syns hon i en svart, blå, grön och orange färg. Idag är hatten vit. Det är en vän till henne som gör dem, därför vill hon bära hattarna, och för att de är snygga så klart.

Imagen går hand i hand med hennes filosofi, att synas och höras, för att kunna driva positiv förändring genom att leva livet som en prototyp. När hon var i skolåldern kunde hon, som tjej, inte identifiera sig med någon från sin bransch.  Hon och kompisarna älskade Gossip Girl, tv-serien om unga, rika ungdomar i New York med jobb inom mode och design. Sofie Lindblom vill visa att det går att leva ett så där fantastiskt liv även som tjej i techbranschen.
– Jag fick bli min egen förebild tills jag fick in foten i it-branschen, här har jag stött på helt fantastiska förebilder.      

Hon är född och uppväxt i Täby som äldst av tre syskon, mamma är ekonom och pappa läkare. Hon beskriver uppväxten som lugn och trygg. Hon var duktig i skolan, hängde mycket med kompisar och efter gymnasiet ville hon ut och se världen. Först arbetade hon som bartender i Frankrike, sedan reste hon runt i Australien i ett halvår med sin pojkvän därifrån. De bodde i en buss. Hon säger att hon är hippie i själen, hon älskar det fria och obundna så surfarlivet passade henne bra. Ett tag.
– Till slut blev jag blev uttråkad av att bara sola och surfa.

Hon flyttade hem till Sverige igen. Efter några år av resor och ströjobbande hade det blivit dags att bestämma sig för vad hon skulle göra med sitt liv. Inget självklart val men efter att ha kollat runt på utbildningar bestämde hon sig för civilingenjör och hamnade som sista restplats på inriktning mot elektronikdesign på Linköpings universitet. Det blev ett riktigt bakslag för Sofie. Utbildningen funkade inte alls och hon var en hårsmån från att hoppa av. Men efter moderns kloka ord ”ge det åtminstone tre månader” stannade hon kvar men bytte inriktning till medieteknik. Här fick hon läsa programmering och mjukvaruutveckling och hamnade i en miljö där hon kom till sin rätta och kunde blomma ut kreativt. 

Redan under studietiden började hennes engagemang för kvinnor i it-branschen. Hon återkommer till den stereotypa mediebilden av killar och tjejer och vad de har för sysselsättningar. Hur lätt hon själv kunde missat att hon faktiskt kunde bli ingenjör.
– Det största och lättaste vi kan göra är att lyfta fram coola tjejer som är ingenjörer, entreprenörer eller bara vågar göra sin grej. Det är skitviktigt!

Ett av studieåren spenderades i Singapore. Där lärde hon sig mycket om ambition av sina internationella studiekamrater och hon bestämde sig för att göra allt för att få jobb på Spotify. Sofie sökte internship men fick det inte. Då satsade hon på rollen som studentambassadör och under den tiden arrangerade hon bland annat events, som Diversify, ett hackathon med fokus på mångfald.
Sedan tyckte hon att hon skaffat sig tillräckligt med självförtroende för att våga be sin chef om en rekommendation för att få en internship kommande sommar. Helt oväntat stod hon inför den största utmaningen hittills, en intervju på engelska med Rochelle King, Spotifys vice president of data and insights. Sofie var skräckslagen och intervjun blev lite av en svart lucka – men hon fick jobbet. 

Under åren på Spotify har hon arbetat på flera positioner, senast som Global Innovation Manager, med mentorn och förebilden Rochelle King som chef. Exakt hur de arbetar med innovation på Spotify går inte att lirka ur Sofie. Men mycket går ut på att använda strategiska modeller för att lista ut hur vi kommer lyssna på musik i framtiden. Ett exempel är tidsanpassade spellistor. Lyssnar användaren ofta på fredagskvällar? Då anpassar de spellistorna efter det och ger förslag som passar middagsbjudningar, förfester eller soffhäng.

Sedan mitten av januari är Sofie Lindblom vd för ideation360, ett dotterbolag till Innovation 360 Group. Det låter enkelt när hon berättar om sina karriärsteg, hur möten har lett till intervjuer som lett till toppjobb. Men det är hon som har tagit kontakterna, hon som har sett till att möten med rätt personer blivit av, hon som har sagt de rätta sakerna.

Hur har du vågat?
– Jag har alltid varit nyfiken och ganska rastlös. Jag gillar att pusha mig själv, men jag är ärligt talat rädd hela tiden. Är du inte rädd minst en gång i veckan så pushar du dig inte tillräckligt. Det jag gör handlar sällan om liv och död, om jag misslyckas så försöker jag se det som en lärdom.    

Sitt nuvarande jobb fick hon genom att hon bokade en lunch med vd:n för Innovation 360 Group. Inte för att hon sökte jobb utan för att hon var nyfiken på företaget. Det visade sig under lunchen att dotterbolaget var i startblocken och i behov av en vd. Hon fick erbjudande och tackade relativt snabbt ja. 

Sofie Lindblom ser till att nätverka mycket och det var nätverket med tjejer i it-branschen som var en av stöttepelarna när hon stod inför valet att lämna ”det coolaste bolaget i världen” som hon själv kallar Spotify.
– Jag sökte mig inte bort därifrån, jag trivdes bra. Men jag är en sådan som tror lite på ödet, och jag har alltid drömt om att driva företag och bygga något från grunden.
Hon har även arbetat ideellt för att få fler kvinnor till branschen. Bland annat har hon varit styrelseledamot och bloggare hos Womengineer.

Sofie Lindblom visar oss ett av arbetsrummen på sitt nya kontor. Här samsas legohörnan med saccosäckar, byggklossar, whiteboard med mindmaps och kepsar i olika färger. Hit ska företag och organisationer komma och tänka utanför boxen. För innovation är framtiden, menar Sofie Lindblom, och hon är glad att hon får verka i en tid där så mycket händer, när allt digitaliseras och innovation verkligen behövs.

Hennes uppgift blir därför att skapa redskap för att företagen de hjälper ska kunna fortsätta vara innovativa. Vi lever i en konstant föränderlig värld, och en sådan kräver att så många personer som möjligt är med och hjälper till.
– Därför behövs kvinnorna. Vi behöver ta till vara alla problemlösare som finns för att utvecklingen inte ska stanna av.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter