Onsdag 13 december

Porträttet: Under ytan

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

Foto: Anna Rut Fridholm

Inget i Sofie Lindbloms uppsyn signalerar rädsla när hon stegar fram och välkomnar oss. På huvudet har hon en likadan hatt som synts på flera håll i en bildgoogling av hennes namn. Där syns hon i en svart, blå, grön och orange färg. Idag är hatten vit. Det är en vän till henne som gör dem, därför vill hon bära hattarna, och för att de är snygga så klart.

Imagen går hand i hand med hennes filosofi, att synas och höras, för att kunna driva positiv förändring genom att leva livet som en prototyp. När hon var i skolåldern kunde hon, som tjej, inte identifiera sig med någon från sin bransch.  Hon och kompisarna älskade Gossip Girl, tv-serien om unga, rika ungdomar i New York med jobb inom mode och design. Sofie Lindblom vill visa att det går att leva ett så där fantastiskt liv även som tjej i techbranschen.
– Jag fick bli min egen förebild tills jag fick in foten i it-branschen, här har jag stött på helt fantastiska förebilder.      

Hon är född och uppväxt i Täby som äldst av tre syskon, mamma är ekonom och pappa läkare. Hon beskriver uppväxten som lugn och trygg. Hon var duktig i skolan, hängde mycket med kompisar och efter gymnasiet ville hon ut och se världen. Först arbetade hon som bartender i Frankrike, sedan reste hon runt i Australien i ett halvår med sin pojkvän därifrån. De bodde i en buss. Hon säger att hon är hippie i själen, hon älskar det fria och obundna så surfarlivet passade henne bra. Ett tag.
– Till slut blev jag blev uttråkad av att bara sola och surfa.

Hon flyttade hem till Sverige igen. Efter några år av resor och ströjobbande hade det blivit dags att bestämma sig för vad hon skulle göra med sitt liv. Inget självklart val men efter att ha kollat runt på utbildningar bestämde hon sig för civilingenjör och hamnade som sista restplats på inriktning mot elektronikdesign på Linköpings universitet. Det blev ett riktigt bakslag för Sofie. Utbildningen funkade inte alls och hon var en hårsmån från att hoppa av. Men efter moderns kloka ord ”ge det åtminstone tre månader” stannade hon kvar men bytte inriktning till medieteknik. Här fick hon läsa programmering och mjukvaruutveckling och hamnade i en miljö där hon kom till sin rätta och kunde blomma ut kreativt. 

Redan under studietiden började hennes engagemang för kvinnor i it-branschen. Hon återkommer till den stereotypa mediebilden av killar och tjejer och vad de har för sysselsättningar. Hur lätt hon själv kunde missat att hon faktiskt kunde bli ingenjör.
– Det största och lättaste vi kan göra är att lyfta fram coola tjejer som är ingenjörer, entreprenörer eller bara vågar göra sin grej. Det är skitviktigt!

Ett av studieåren spenderades i Singapore. Där lärde hon sig mycket om ambition av sina internationella studiekamrater och hon bestämde sig för att göra allt för att få jobb på Spotify. Sofie sökte internship men fick det inte. Då satsade hon på rollen som studentambassadör och under den tiden arrangerade hon bland annat events, som Diversify, ett hackathon med fokus på mångfald.
Sedan tyckte hon att hon skaffat sig tillräckligt med självförtroende för att våga be sin chef om en rekommendation för att få en internship kommande sommar. Helt oväntat stod hon inför den största utmaningen hittills, en intervju på engelska med Rochelle King, Spotifys vice president of data and insights. Sofie var skräckslagen och intervjun blev lite av en svart lucka – men hon fick jobbet. 

Under åren på Spotify har hon arbetat på flera positioner, senast som Global Innovation Manager, med mentorn och förebilden Rochelle King som chef. Exakt hur de arbetar med innovation på Spotify går inte att lirka ur Sofie. Men mycket går ut på att använda strategiska modeller för att lista ut hur vi kommer lyssna på musik i framtiden. Ett exempel är tidsanpassade spellistor. Lyssnar användaren ofta på fredagskvällar? Då anpassar de spellistorna efter det och ger förslag som passar middagsbjudningar, förfester eller soffhäng.

Sedan mitten av januari är Sofie Lindblom vd för ideation360, ett dotterbolag till Innovation 360 Group. Det låter enkelt när hon berättar om sina karriärsteg, hur möten har lett till intervjuer som lett till toppjobb. Men det är hon som har tagit kontakterna, hon som har sett till att möten med rätt personer blivit av, hon som har sagt de rätta sakerna.

Hur har du vågat?
– Jag har alltid varit nyfiken och ganska rastlös. Jag gillar att pusha mig själv, men jag är ärligt talat rädd hela tiden. Är du inte rädd minst en gång i veckan så pushar du dig inte tillräckligt. Det jag gör handlar sällan om liv och död, om jag misslyckas så försöker jag se det som en lärdom.    

Sitt nuvarande jobb fick hon genom att hon bokade en lunch med vd:n för Innovation 360 Group. Inte för att hon sökte jobb utan för att hon var nyfiken på företaget. Det visade sig under lunchen att dotterbolaget var i startblocken och i behov av en vd. Hon fick erbjudande och tackade relativt snabbt ja. 

Sofie Lindblom ser till att nätverka mycket och det var nätverket med tjejer i it-branschen som var en av stöttepelarna när hon stod inför valet att lämna ”det coolaste bolaget i världen” som hon själv kallar Spotify.
– Jag sökte mig inte bort därifrån, jag trivdes bra. Men jag är en sådan som tror lite på ödet, och jag har alltid drömt om att driva företag och bygga något från grunden.
Hon har även arbetat ideellt för att få fler kvinnor till branschen. Bland annat har hon varit styrelseledamot och bloggare hos Womengineer.

Sofie Lindblom visar oss ett av arbetsrummen på sitt nya kontor. Här samsas legohörnan med saccosäckar, byggklossar, whiteboard med mindmaps och kepsar i olika färger. Hit ska företag och organisationer komma och tänka utanför boxen. För innovation är framtiden, menar Sofie Lindblom, och hon är glad att hon får verka i en tid där så mycket händer, när allt digitaliseras och innovation verkligen behövs.

Hennes uppgift blir därför att skapa redskap för att företagen de hjälper ska kunna fortsätta vara innovativa. Vi lever i en konstant föränderlig värld, och en sådan kräver att så många personer som möjligt är med och hjälper till.
– Därför behövs kvinnorna. Vi behöver ta till vara alla problemlösare som finns för att utvecklingen inte ska stanna av.

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Annons

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november
Foto: Amanda Hjelm

Många intresserade att höra om fallet Kaj Linna

Lokalen var nästintill fullsatt när föreläsningen om fallet Kaj Linna drog igång på Juristklubben igår. Scenen delades av advokaten Thomas Magnusson och den före detta kriminalkommissarien Jan Olofsson, som tillsammans berättade om sina upplevelser och tankar kring vad som hände. 

 • 24 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter