Lördag 16 december

Porträttet: Sara Haraldsson

Med ilskan som drivkraft

 Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. 
– Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig, säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Som elevrådsrepresentant i åttan läste hon skolans läroplan för första gången – och blev skitförbannad. Inte för att läroplanen i sig inte höll måttet, ”nej den är fantastisk”, utan för att verkligheten var så långt ifrån det regeringen hade bestämt. Ilskan omvandlades till drivkraft och 15-åriga Sara Haraldsson började engagera sig i elevrörelsen.
– Som 16-åring blev jag den yngsta någonsin att bli invald i Sveriges Elevråd – Sveas styrelse, berättar hon när vi möts i de ljusa och luftiga lokalerna på Slottsbacken i Stockholm. 

Sedan dess har hon bland annat hunnit med styrelseuppdrag för Röda Korsets ungdomsförbund och LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer, där hon var vice ordförande. Hon sticker inte under stol med att det har varit tufft som ung kvinna. Gång på gång blev hon ifrågasatt och kritiserad, utsatt för härskartekniker, fråntagen förutsättningar att genomföra de uppdrag hon var vald att utföra. Gång på gång upplevde hon att ingen lyssnade när hon presenterade ett förslag, men hur alla gjorde vågen när en kille lade fram exakt samma idé.
– Jag har känt mig lika förminskad som Teskedsgumman. Samtidigt ville jag ju göra ett bra jobb och jag var arg och besviken på mig själv, säger hon.

Det ledde till att hon för sex år sedan grundade Maktsalongen tillsammans med kollegan Sofia Brändström. Också då var ilskan hennes drivkraft. Ilskan över att män och kvinnor inte behandlas lika.
– Vi hade båda upplevt så mycket patriarkala strukturer och varit med om så mycket skit i de styrelser vi jobbat i. Vi var arga och ville göra något åt det, i kombination med att göra något som vi brinner för.

Från början var Maktsalongen ett nätverk med mentorer för unga kvinnor på ledande positioner. I dag har organisationen fyra anställda som arbetar med att skapa ett jämställt och rättvist samhälle.
– Genom att arbeta med jämställdhet bland de unga i samhället kan vi tidigt utmana bilden av vem som ska vara ledare, hur makt ser ut och utövas och på så sätt göra hela samhället mer jämställt, säger Sara Haraldsson. 

Som Maktsalongens generalsekreterare är hon spindeln i nätet med koll på allt från budget och finansiering till verksamhetsutveckling. Under de sex år som gått sedan Maktsalongen startades har mycket hänt, men dessvärre inte tillräckligt, konstaterar hon:
– Vi har gjort enorm skillnad för de över 200 adepter och mentorer som tagit del av mentorskapsprogrammet. Men i övrigt är läget tyvärr detsamma som för sex år sedan vad gäller jämställdheten i samhället. Fast i dag har fler företag och organisationer förstått att de inte är bra på jämställdhet – och det är ett första steg mot förändring. 

Att brinna för något och kämpa för att driva igenom förändringar är energikrävande. Sara Haraldssons brinnande engagemang har varit både hennes styrka och hennes svaghet. En dag i mars 2008 tog det stopp.
– Jag var 18 – det är tidigt att gå in i väggen. Att jag blev utbränd har jag förstått först efteråt och ingen annan förstod det heller just då. Utbrändhet var ju något som drabbade 40-åriga kvinnor mitt i karriären med småbarn, och psykisk ohälsa bland unga tjejer var att de skar sig. Det fanns en stor okunskap om stress och psykisk ohälsa, säger Sara Haraldsson, som sedan dess har jobbat för att sprida kunskap om hur unga, högpresterande kvinnor påverkas av stress. 

Det tog över två år innan hon hittade tillbaka till sig själv och kunde fungera på en rimlig nivå. Tuffast var att hon, som alltid brunnit för något, alltid engagerat sig, inte kände lust inför någonting. Det är nu tio år sedan hon kraschade. Vägen tillbaka har varit lång. Och lärorik.
– Jag är i dag väldigt medveten om mina gränser och är noga med återhämtning. Jag skalar aldrig bort de saker som håller mig över ytan som sömn, träning och pauser. Jag har accepterat att jag har en lägre toleransnivå och inte kan köra på som tidigare, men det är fortfarande tråkigt, säger hon och ler.

Erfarenheten har gjort henne till en bättre ledare. Hon vet vad som händer om man pushar sig själv för långt, för länge. Numer är det Sara Haraldsson som tvingar alla att ta lunch klockan tolv och prick tre är det gemensam fikastund. Hon har lärt sig att det inte går att förhandla med kroppen när den säger ifrån.

Utifrån sett kan man inte direkt hålla med om att Sara Haraldsson tar det lugnt. 2011 startade hon Maktsalongen som hon sedan jobbade ideellt med parallellt med universitetsstudierna. 2014 tog hon sin masterexamen i statsvetenskap med inriktning mot politik och kön, samtidigt som hon började jobba heltid på Maktsalongen.

Året därpå skrev hon, tillsammans med Olivia Gyllenhammar, under en sommar boken Stress och motståndskraft om sina insikter från utbrändheten för att sätta strålkastarljuset på ett stort samhällsproblem. För Sara Haraldsson är varken den första eller sista unga kvinnan som har bränt ut sig.

– Utbrändhet och stress är på väg att bli vår tids stora folkhälsoproblem. Och jämställdhetsproblem. För det är främst kvinnor som drabbas och det gör att de tackar nej till uppdrag eller hoppar av i förtid för att de inte pallar stressen. Detta får konsekvenser både för individer och för samhället i stort. Det blir som ett stort svart hål där framtida kvinnliga ministrar, vd:ar och ledare försvinner, menar Sara Haraldsson som förespråkar en nollvision mot utbrändhet. Hon konstaterar:
– Stress reduceras till ett individproblem, när det egentligen är ett strukturellt problem. Att skuldbelägga enskilda individer i stället för att se en organisations eller samhällets ansvar är aldrig lösningen. Att skapa jämställdhet kräver stora förändringar på en strukturell nivå.
Vilken har varit din största utmaning hittills? 
– Att vara chef. Jag vill vara en så himla bra chef och det är jättesvårt och tar jättemycket tid. Det är svårt att hitta en balans mellan andra arbetsuppgifter och att vara chef.
Hur är du som chef? 
– Tydlig och rak. Jag tror på mina medarbetare och fungerar som ett bollplank för dem, men delegerar gärna ansvar. Jag är också prestigelös och öppen med mina egna svagheter och brister. Sedan är jag mån om att man ska ha kul på jobbet och att alla ska må bra. 

Den viktigaste lärdomen hittills är att jobba med rätt människor.
– Som chef är det viktigt att anställa folk som är bättre än en själv på det de ska göra. Man blir så mycket smartare tillsammans. Mitt team med Sofia, där blir ett plus ett fem – och då tar organisationen höjd på ett helt annat sätt.

Någon gång i framtiden är det dags för Sara Haraldsson att lämna organisationen hon byggt upp för att gå vidare mot nya utmaningar.
– Maktsalongen ska jobba med unga, vi börjar bli för gamla. Vi fattade tidigt beslutet att bygga en organisation som klarar sig utan oss, och dagen när vi gjort det vi kan för den här organisationen närmar sig. 
Vilken har varit höjdpunkten i din karriär hittills? 
– Att jag har tagit Maktsalongen dit den är i dag, men jag är även stolt över vår bok. I framtiden vill jag jobba mer som en expert på jämställdhet, gärna i en mansdominerad bransch. 
Vilken tror du blir framtidens stora fråga? 
– Jag hoppas på frågan om representation. Nu närmar sig 100-årsdagen för att kvinnor får väljas in i riksdagen, men vi har fortfarande aldrig haft en riksdag med hälften kvinnor. Alla kvinnors förutsättningar måste lyftas, det ska inte bara vara en viss sorts tjejer som känner att de kan ta för sig och bli ordförande eller politiker. 

– En annan stor fråga är näthat, som berör vår målgrupp av unga kvinnor mer och mer. Detta hindrar dem från att vilja bli ledare och det är en fråga vi måste följa upp. 

Just nu håller Sara Haraldsson på att ta fram ett nytt projekt i samarbete med Sveriges Elevkårer, med fokus på att lära unga kvinnor att hantera och förebygga stress. Den duktiga flickan som sprang rakt in i väggen finns fortfarande inom henne. Men lusten och engagemanget har kommit tillbaka.
– Det som driver mig är fortfarande ilska som omvandlas i en vilja att förändra. När jag verkligen tänder till är då jag blir arg över något, säger hon och skrattar.

Saras bästa råd för att lyckas är att gå på magkänslan.
– Vi har bara utgått ifrån vad vi vill, vi skiter i vad vi ”borde” göra. Går man på magkänsla och hjärta lyser det igenom, och då går det bra. 

----

Sara Haraldsson
Ålder: 28 år. 
Bor: Stockholm.
Familj: Föräldrar och syskon.
Gör: Generalsekreterare för Maktsalongen, jämställdhetsexpert, föreläsare och författare.
Karriär: Styrelseuppdrag för Sveriges Elevråd – Svea, Röda Korsets ungdomsförbund och LSU (Sveriges Ungdomsorganisationer), grundare av Maktsalongen.
På fritiden: ”Läser massor, kollar för mycket på tv-serier, springer ofta, hänger med kompisar och dricker prosecco.”

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter