Onsdag 21 mars

Porträttet: Sara Haraldsson

Med ilskan som drivkraft

 Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. 
– Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig, säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Som elevrådsrepresentant i åttan läste hon skolans läroplan för första gången – och blev skitförbannad. Inte för att läroplanen i sig inte höll måttet, ”nej den är fantastisk”, utan för att verkligheten var så långt ifrån det regeringen hade bestämt. Ilskan omvandlades till drivkraft och 15-åriga Sara Haraldsson började engagera sig i elevrörelsen.
– Som 16-åring blev jag den yngsta någonsin att bli invald i Sveriges Elevråd – Sveas styrelse, berättar hon när vi möts i de ljusa och luftiga lokalerna på Slottsbacken i Stockholm. 

Sedan dess har hon bland annat hunnit med styrelseuppdrag för Röda Korsets ungdomsförbund och LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer, där hon var vice ordförande. Hon sticker inte under stol med att det har varit tufft som ung kvinna. Gång på gång blev hon ifrågasatt och kritiserad, utsatt för härskartekniker, fråntagen förutsättningar att genomföra de uppdrag hon var vald att utföra. Gång på gång upplevde hon att ingen lyssnade när hon presenterade ett förslag, men hur alla gjorde vågen när en kille lade fram exakt samma idé.
– Jag har känt mig lika förminskad som Teskedsgumman. Samtidigt ville jag ju göra ett bra jobb och jag var arg och besviken på mig själv, säger hon.

Det ledde till att hon för sex år sedan grundade Maktsalongen tillsammans med kollegan Sofia Brändström. Också då var ilskan hennes drivkraft. Ilskan över att män och kvinnor inte behandlas lika.
– Vi hade båda upplevt så mycket patriarkala strukturer och varit med om så mycket skit i de styrelser vi jobbat i. Vi var arga och ville göra något åt det, i kombination med att göra något som vi brinner för.

Från början var Maktsalongen ett nätverk med mentorer för unga kvinnor på ledande positioner. I dag har organisationen fyra anställda som arbetar med att skapa ett jämställt och rättvist samhälle.
– Genom att arbeta med jämställdhet bland de unga i samhället kan vi tidigt utmana bilden av vem som ska vara ledare, hur makt ser ut och utövas och på så sätt göra hela samhället mer jämställt, säger Sara Haraldsson. 

Som Maktsalongens generalsekreterare är hon spindeln i nätet med koll på allt från budget och finansiering till verksamhetsutveckling. Under de sex år som gått sedan Maktsalongen startades har mycket hänt, men dessvärre inte tillräckligt, konstaterar hon:
– Vi har gjort enorm skillnad för de över 200 adepter och mentorer som tagit del av mentorskapsprogrammet. Men i övrigt är läget tyvärr detsamma som för sex år sedan vad gäller jämställdheten i samhället. Fast i dag har fler företag och organisationer förstått att de inte är bra på jämställdhet – och det är ett första steg mot förändring. 

Att brinna för något och kämpa för att driva igenom förändringar är energikrävande. Sara Haraldssons brinnande engagemang har varit både hennes styrka och hennes svaghet. En dag i mars 2008 tog det stopp.
– Jag var 18 – det är tidigt att gå in i väggen. Att jag blev utbränd har jag förstått först efteråt och ingen annan förstod det heller just då. Utbrändhet var ju något som drabbade 40-åriga kvinnor mitt i karriären med småbarn, och psykisk ohälsa bland unga tjejer var att de skar sig. Det fanns en stor okunskap om stress och psykisk ohälsa, säger Sara Haraldsson, som sedan dess har jobbat för att sprida kunskap om hur unga, högpresterande kvinnor påverkas av stress. 

Det tog över två år innan hon hittade tillbaka till sig själv och kunde fungera på en rimlig nivå. Tuffast var att hon, som alltid brunnit för något, alltid engagerat sig, inte kände lust inför någonting. Det är nu tio år sedan hon kraschade. Vägen tillbaka har varit lång. Och lärorik.
– Jag är i dag väldigt medveten om mina gränser och är noga med återhämtning. Jag skalar aldrig bort de saker som håller mig över ytan som sömn, träning och pauser. Jag har accepterat att jag har en lägre toleransnivå och inte kan köra på som tidigare, men det är fortfarande tråkigt, säger hon och ler.

Erfarenheten har gjort henne till en bättre ledare. Hon vet vad som händer om man pushar sig själv för långt, för länge. Numer är det Sara Haraldsson som tvingar alla att ta lunch klockan tolv och prick tre är det gemensam fikastund. Hon har lärt sig att det inte går att förhandla med kroppen när den säger ifrån.

Utifrån sett kan man inte direkt hålla med om att Sara Haraldsson tar det lugnt. 2011 startade hon Maktsalongen som hon sedan jobbade ideellt med parallellt med universitetsstudierna. 2014 tog hon sin masterexamen i statsvetenskap med inriktning mot politik och kön, samtidigt som hon började jobba heltid på Maktsalongen.

Året därpå skrev hon, tillsammans med Olivia Gyllenhammar, under en sommar boken Stress och motståndskraft om sina insikter från utbrändheten för att sätta strålkastarljuset på ett stort samhällsproblem. För Sara Haraldsson är varken den första eller sista unga kvinnan som har bränt ut sig.

– Utbrändhet och stress är på väg att bli vår tids stora folkhälsoproblem. Och jämställdhetsproblem. För det är främst kvinnor som drabbas och det gör att de tackar nej till uppdrag eller hoppar av i förtid för att de inte pallar stressen. Detta får konsekvenser både för individer och för samhället i stort. Det blir som ett stort svart hål där framtida kvinnliga ministrar, vd:ar och ledare försvinner, menar Sara Haraldsson som förespråkar en nollvision mot utbrändhet. Hon konstaterar:
– Stress reduceras till ett individproblem, när det egentligen är ett strukturellt problem. Att skuldbelägga enskilda individer i stället för att se en organisations eller samhällets ansvar är aldrig lösningen. Att skapa jämställdhet kräver stora förändringar på en strukturell nivå.
Vilken har varit din största utmaning hittills? 
– Att vara chef. Jag vill vara en så himla bra chef och det är jättesvårt och tar jättemycket tid. Det är svårt att hitta en balans mellan andra arbetsuppgifter och att vara chef.
Hur är du som chef? 
– Tydlig och rak. Jag tror på mina medarbetare och fungerar som ett bollplank för dem, men delegerar gärna ansvar. Jag är också prestigelös och öppen med mina egna svagheter och brister. Sedan är jag mån om att man ska ha kul på jobbet och att alla ska må bra. 

Den viktigaste lärdomen hittills är att jobba med rätt människor.
– Som chef är det viktigt att anställa folk som är bättre än en själv på det de ska göra. Man blir så mycket smartare tillsammans. Mitt team med Sofia, där blir ett plus ett fem – och då tar organisationen höjd på ett helt annat sätt.

Någon gång i framtiden är det dags för Sara Haraldsson att lämna organisationen hon byggt upp för att gå vidare mot nya utmaningar.
– Maktsalongen ska jobba med unga, vi börjar bli för gamla. Vi fattade tidigt beslutet att bygga en organisation som klarar sig utan oss, och dagen när vi gjort det vi kan för den här organisationen närmar sig. 
Vilken har varit höjdpunkten i din karriär hittills? 
– Att jag har tagit Maktsalongen dit den är i dag, men jag är även stolt över vår bok. I framtiden vill jag jobba mer som en expert på jämställdhet, gärna i en mansdominerad bransch. 
Vilken tror du blir framtidens stora fråga? 
– Jag hoppas på frågan om representation. Nu närmar sig 100-årsdagen för att kvinnor får väljas in i riksdagen, men vi har fortfarande aldrig haft en riksdag med hälften kvinnor. Alla kvinnors förutsättningar måste lyftas, det ska inte bara vara en viss sorts tjejer som känner att de kan ta för sig och bli ordförande eller politiker. 

– En annan stor fråga är näthat, som berör vår målgrupp av unga kvinnor mer och mer. Detta hindrar dem från att vilja bli ledare och det är en fråga vi måste följa upp. 

Just nu håller Sara Haraldsson på att ta fram ett nytt projekt i samarbete med Sveriges Elevkårer, med fokus på att lära unga kvinnor att hantera och förebygga stress. Den duktiga flickan som sprang rakt in i väggen finns fortfarande inom henne. Men lusten och engagemanget har kommit tillbaka.
– Det som driver mig är fortfarande ilska som omvandlas i en vilja att förändra. När jag verkligen tänder till är då jag blir arg över något, säger hon och skrattar.

Saras bästa råd för att lyckas är att gå på magkänslan.
– Vi har bara utgått ifrån vad vi vill, vi skiter i vad vi ”borde” göra. Går man på magkänsla och hjärta lyser det igenom, och då går det bra. 

----

Sara Haraldsson
Ålder: 28 år. 
Bor: Stockholm.
Familj: Föräldrar och syskon.
Gör: Generalsekreterare för Maktsalongen, jämställdhetsexpert, föreläsare och författare.
Karriär: Styrelseuppdrag för Sveriges Elevråd – Svea, Röda Korsets ungdomsförbund och LSU (Sveriges Ungdomsorganisationer), grundare av Maktsalongen.
På fritiden: ”Läser massor, kollar för mycket på tv-serier, springer ofta, hänger med kompisar och dricker prosecco.”

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter