Lördag 21 oktober

Porträttet: Sara Haraldsson

Med ilskan som drivkraft

 Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. 
– Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig, säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Som elevrådsrepresentant i åttan läste hon skolans läroplan för första gången – och blev skitförbannad. Inte för att läroplanen i sig inte höll måttet, ”nej den är fantastisk”, utan för att verkligheten var så långt ifrån det regeringen hade bestämt. Ilskan omvandlades till drivkraft och 15-åriga Sara Haraldsson började engagera sig i elevrörelsen.
– Som 16-åring blev jag den yngsta någonsin att bli invald i Sveriges Elevråd – Sveas styrelse, berättar hon när vi möts i de ljusa och luftiga lokalerna på Slottsbacken i Stockholm. 

Sedan dess har hon bland annat hunnit med styrelseuppdrag för Röda Korsets ungdomsförbund och LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer, där hon var vice ordförande. Hon sticker inte under stol med att det har varit tufft som ung kvinna. Gång på gång blev hon ifrågasatt och kritiserad, utsatt för härskartekniker, fråntagen förutsättningar att genomföra de uppdrag hon var vald att utföra. Gång på gång upplevde hon att ingen lyssnade när hon presenterade ett förslag, men hur alla gjorde vågen när en kille lade fram exakt samma idé.
– Jag har känt mig lika förminskad som Teskedsgumman. Samtidigt ville jag ju göra ett bra jobb och jag var arg och besviken på mig själv, säger hon.

Det ledde till att hon för sex år sedan grundade Maktsalongen tillsammans med kollegan Sofia Brändström. Också då var ilskan hennes drivkraft. Ilskan över att män och kvinnor inte behandlas lika.
– Vi hade båda upplevt så mycket patriarkala strukturer och varit med om så mycket skit i de styrelser vi jobbat i. Vi var arga och ville göra något åt det, i kombination med att göra något som vi brinner för.

Från början var Maktsalongen ett nätverk med mentorer för unga kvinnor på ledande positioner. I dag har organisationen fyra anställda som arbetar med att skapa ett jämställt och rättvist samhälle.
– Genom att arbeta med jämställdhet bland de unga i samhället kan vi tidigt utmana bilden av vem som ska vara ledare, hur makt ser ut och utövas och på så sätt göra hela samhället mer jämställt, säger Sara Haraldsson. 

Som Maktsalongens generalsekreterare är hon spindeln i nätet med koll på allt från budget och finansiering till verksamhetsutveckling. Under de sex år som gått sedan Maktsalongen startades har mycket hänt, men dessvärre inte tillräckligt, konstaterar hon:
– Vi har gjort enorm skillnad för de över 200 adepter och mentorer som tagit del av mentorskapsprogrammet. Men i övrigt är läget tyvärr detsamma som för sex år sedan vad gäller jämställdheten i samhället. Fast i dag har fler företag och organisationer förstått att de inte är bra på jämställdhet – och det är ett första steg mot förändring. 

Att brinna för något och kämpa för att driva igenom förändringar är energikrävande. Sara Haraldssons brinnande engagemang har varit både hennes styrka och hennes svaghet. En dag i mars 2008 tog det stopp.
– Jag var 18 – det är tidigt att gå in i väggen. Att jag blev utbränd har jag förstått först efteråt och ingen annan förstod det heller just då. Utbrändhet var ju något som drabbade 40-åriga kvinnor mitt i karriären med småbarn, och psykisk ohälsa bland unga tjejer var att de skar sig. Det fanns en stor okunskap om stress och psykisk ohälsa, säger Sara Haraldsson, som sedan dess har jobbat för att sprida kunskap om hur unga, högpresterande kvinnor påverkas av stress. 

Det tog över två år innan hon hittade tillbaka till sig själv och kunde fungera på en rimlig nivå. Tuffast var att hon, som alltid brunnit för något, alltid engagerat sig, inte kände lust inför någonting. Det är nu tio år sedan hon kraschade. Vägen tillbaka har varit lång. Och lärorik.
– Jag är i dag väldigt medveten om mina gränser och är noga med återhämtning. Jag skalar aldrig bort de saker som håller mig över ytan som sömn, träning och pauser. Jag har accepterat att jag har en lägre toleransnivå och inte kan köra på som tidigare, men det är fortfarande tråkigt, säger hon och ler.

Erfarenheten har gjort henne till en bättre ledare. Hon vet vad som händer om man pushar sig själv för långt, för länge. Numer är det Sara Haraldsson som tvingar alla att ta lunch klockan tolv och prick tre är det gemensam fikastund. Hon har lärt sig att det inte går att förhandla med kroppen när den säger ifrån.

Utifrån sett kan man inte direkt hålla med om att Sara Haraldsson tar det lugnt. 2011 startade hon Maktsalongen som hon sedan jobbade ideellt med parallellt med universitetsstudierna. 2014 tog hon sin masterexamen i statsvetenskap med inriktning mot politik och kön, samtidigt som hon började jobba heltid på Maktsalongen.

Året därpå skrev hon, tillsammans med Olivia Gyllenhammar, under en sommar boken Stress och motståndskraft om sina insikter från utbrändheten för att sätta strålkastarljuset på ett stort samhällsproblem. För Sara Haraldsson är varken den första eller sista unga kvinnan som har bränt ut sig.

– Utbrändhet och stress är på väg att bli vår tids stora folkhälsoproblem. Och jämställdhetsproblem. För det är främst kvinnor som drabbas och det gör att de tackar nej till uppdrag eller hoppar av i förtid för att de inte pallar stressen. Detta får konsekvenser både för individer och för samhället i stort. Det blir som ett stort svart hål där framtida kvinnliga ministrar, vd:ar och ledare försvinner, menar Sara Haraldsson som förespråkar en nollvision mot utbrändhet. Hon konstaterar:
– Stress reduceras till ett individproblem, när det egentligen är ett strukturellt problem. Att skuldbelägga enskilda individer i stället för att se en organisations eller samhällets ansvar är aldrig lösningen. Att skapa jämställdhet kräver stora förändringar på en strukturell nivå.
Vilken har varit din största utmaning hittills? 
– Att vara chef. Jag vill vara en så himla bra chef och det är jättesvårt och tar jättemycket tid. Det är svårt att hitta en balans mellan andra arbetsuppgifter och att vara chef.
Hur är du som chef? 
– Tydlig och rak. Jag tror på mina medarbetare och fungerar som ett bollplank för dem, men delegerar gärna ansvar. Jag är också prestigelös och öppen med mina egna svagheter och brister. Sedan är jag mån om att man ska ha kul på jobbet och att alla ska må bra. 

Den viktigaste lärdomen hittills är att jobba med rätt människor.
– Som chef är det viktigt att anställa folk som är bättre än en själv på det de ska göra. Man blir så mycket smartare tillsammans. Mitt team med Sofia, där blir ett plus ett fem – och då tar organisationen höjd på ett helt annat sätt.

Någon gång i framtiden är det dags för Sara Haraldsson att lämna organisationen hon byggt upp för att gå vidare mot nya utmaningar.
– Maktsalongen ska jobba med unga, vi börjar bli för gamla. Vi fattade tidigt beslutet att bygga en organisation som klarar sig utan oss, och dagen när vi gjort det vi kan för den här organisationen närmar sig. 
Vilken har varit höjdpunkten i din karriär hittills? 
– Att jag har tagit Maktsalongen dit den är i dag, men jag är även stolt över vår bok. I framtiden vill jag jobba mer som en expert på jämställdhet, gärna i en mansdominerad bransch. 
Vilken tror du blir framtidens stora fråga? 
– Jag hoppas på frågan om representation. Nu närmar sig 100-årsdagen för att kvinnor får väljas in i riksdagen, men vi har fortfarande aldrig haft en riksdag med hälften kvinnor. Alla kvinnors förutsättningar måste lyftas, det ska inte bara vara en viss sorts tjejer som känner att de kan ta för sig och bli ordförande eller politiker. 

– En annan stor fråga är näthat, som berör vår målgrupp av unga kvinnor mer och mer. Detta hindrar dem från att vilja bli ledare och det är en fråga vi måste följa upp. 

Just nu håller Sara Haraldsson på att ta fram ett nytt projekt i samarbete med Sveriges Elevkårer, med fokus på att lära unga kvinnor att hantera och förebygga stress. Den duktiga flickan som sprang rakt in i väggen finns fortfarande inom henne. Men lusten och engagemanget har kommit tillbaka.
– Det som driver mig är fortfarande ilska som omvandlas i en vilja att förändra. När jag verkligen tänder till är då jag blir arg över något, säger hon och skrattar.

Saras bästa råd för att lyckas är att gå på magkänslan.
– Vi har bara utgått ifrån vad vi vill, vi skiter i vad vi ”borde” göra. Går man på magkänsla och hjärta lyser det igenom, och då går det bra. 

----

Sara Haraldsson
Ålder: 28 år. 
Bor: Stockholm.
Familj: Föräldrar och syskon.
Gör: Generalsekreterare för Maktsalongen, jämställdhetsexpert, föreläsare och författare.
Karriär: Styrelseuppdrag för Sveriges Elevråd – Svea, Röda Korsets ungdomsförbund och LSU (Sveriges Ungdomsorganisationer), grundare av Maktsalongen.
På fritiden: ”Läser massor, kollar för mycket på tv-serier, springer ofta, hänger med kompisar och dricker prosecco.”

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter