Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Porträttet: Claudia Olsson

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.
– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

Foto: Elisabeth Ingvar

Whiteboarden i konferensrummet är fullklottrad med siffror och tabeller. Min fantasi vill tro att anteckningarna handlar om nästa generations artificiella intelligens eller kanske ett genombrott när det gäller syntetisk biologi. Men ska jag vara helt ärlig kan jag inte tolka något av det som står skrivet.

Claudia Olsson tar emot i företaget Exponentials kontor, som ligger inhyst i ett sekelskifteshus på Södermalm i Stockholm. Hon har på förhand bett om ursäkt för att det är lite stökigt i lokalen. De håller på att bygga om för att anpassa efter verksamhetens ständigt växande behov. Här sitter i dag ett tjugotal medarbetare, som tillsammans arbetar för att förstå den senaste – och förutse den stundande – teknikutvecklingen. Och dessutom för att applicera den inom områden som utbildning, global mobilitet och ledarskap.

Kollektivt är de experter på bland annat additiv tillverkning, artificiell intelligens, maskininlärning, syntetisk biologi och blockkedjor (vilket lite förenklat betyder distribuerade databaser, som av vissa spås bli framtidens betalningssystem. Den virtuella valutan bitcoin är ett exempel).
– Jag vill arbeta för att göra skillnad med teknikens hjälp och bidra till ett starkare samhälle. Jag är nyfiken på världen och vill göra den bättre. Att förstå ny teknik, och dess potential, har alltid varit en röd tråd i mitt arbete, berättar hon när vi har slagit oss ner.

Claudia Olsson har själv en bakgrund inom både teknik och ekonomi. Hon har läst internationell ekonomi på Handelshögskolan och industriell ekonomi på KTH. Men passionen för teknik fick extra bränsle när hon 2010 deltog i ett program på Singularity University, en tankesmedja som fokuserar på just vetenskapliga framsteg och exponentiell teknik. Den ligger på Nasas campus i Kalifornien och en av grundarna är Ray Kurzweil, i dag kanske mest känd som utvecklingschef på internetföretaget Google.

På Singularity University diskuteras bland annat robotisering, artificiell intelligens och automatisering – och hur det kan påverka samhället, ekonomin och de globala utmaningarna i stort.
– Det gav mig en bild av hur snabb den tekniska utvecklingen är och vilka möjligheter som finns i gränssnitten mellan olika tekniker, säger hon och berättar att hon fortfarande besöker Singularity University ibland, men nu som föreläsare och rådgivare.
– Så hur ska vi se till att vara i framkant, men också förbereda oss på potentiella negativa konsekvenser och hantera utbildningsbehovet? Det är viktigt att förstå hur snabbt allt utvecklas.

Det intresset har hon bland annat tagit med sig till Utrikesdepartementet som ämnessakkunnig, till Japan och Sydkorea där hon fördjupat sig inom robotik, och under uppdrag i Singapore där hon hjälpte till att starta ett center för hälsoinnovation. I dag ligger dock hennes fokus på det egna bolaget Exponential, där hon jobbar vidare med frågor i gränslandet mellan teknik, framtid och de globala utmaningarna. Tillsammans forskar de och tar fram kunskap för att kartlägga hur långt olika tekniker har kommit – och för att få en bild av vad de kan användas till. Men det är inte bara tekniken som är i centrum, utan i förlängningen också hur den kan påverka samhället, individer och ekonomin.
– Jag bestämde mig för att starta Exponential för att jag hade tillgång till kunskap som behövde nå fler, eftersom det kan leda till konkreta lösningar och implementation. Ännu finns det många kunskapsluckor som vi måste överbrygga, eftersom det skulle motverka polarisering på global nivå och göra att fler kan få bättre utbildning och sjukvård, säger hon.
– I dag är det extra viktigt att integrera inte bara plattformar i arbetet, utan också politiker, statstjänstemän och entreprenörer om vi ska ta vara på digitaliseringens möjligheter. Innovationer måste spridas, och i dag har vi inte system som är uppbyggda för att göra det.

Det är mycket som händer just nu och Claudia Olssons almanacka är minst sagt fulltecknad. Om bara några dagar ska hon på en konferens tillsammans med World Economic Forum, som utnämnde henne till Young Global Leader tidigare i år. Sedan bär det av till bland annat Polen och Mongoliet.

Jag frågar var hon hittar sitt driv.
– Min motivation kommer ifrån att jag ser möjligheter. Jag har en naturlig nyfikenhet och en passion för att göra skillnad. Alla har potential som det är möjligt att ta vara på. Sedan känner jag att jag har fått så många fantastiska förutsättningar – utbildningar, möjligheter, mentorer och nätverk – och jag försöker att göra det bästa av dem varje dag.

Du låter ändå ganska optimistisk inför framtiden?
– Jag brukar vilja säga att jag är realistisk. Jag fokuserar på möjligheterna. Tekniken kommer att utvecklas och om vi inte är drivande tar andra bollen. Men jag är positiv och optimistisk inför att vi kan ta vara på teknikens möjligheter – att vi har kompetens och förutsättningar att höja vår globala levnadsstandard.

Claudia Olssons karriärtips
1. Satsa på kontinuerligt lärande. Delta i forum, digitala kurser, konferenser och nätverk. Och dela med dig av kunskapen, så du lär dig att analysera och diskutera.
2. I och med att världen blir mer globaliserad är det viktigt med internationell exponering. Ta utlandsuppdrag eller använd internationella rotationsprogram för att få det globala tänket.
3. Hjälp andra i ditt nätverk. Dela med dig av kunskap, kontakter och nätverk, när du har möjlighet.

 • Text: Sara Wilk   |
 •  2017-06-14, 10.54. Senast ändrad 2017-06-14, 11.16.
 • E-post: red
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Dundahl-Djerf

Två veckor förändrade allt

Ett besked som ställde allt på ända fick Erik Engellau-Nilsson att skärskåda sitt liv. Det ledde till att han lämnade både USA och jobbet som kommunikationschef på betallösningsföretaget Klarna, för att flytta hem till Stockholm och axla rollen som vd för stiftelsen Norrsken Foundation. I dag jobbar han för att ge tillbaka.

 • 22 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter