Onsdag 21 mars

Porträttet: Claudia Olsson

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.
– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

Foto: Elisabeth Ingvar

Whiteboarden i konferensrummet är fullklottrad med siffror och tabeller. Min fantasi vill tro att anteckningarna handlar om nästa generations artificiella intelligens eller kanske ett genombrott när det gäller syntetisk biologi. Men ska jag vara helt ärlig kan jag inte tolka något av det som står skrivet.

Claudia Olsson tar emot i företaget Exponentials kontor, som ligger inhyst i ett sekelskifteshus på Södermalm i Stockholm. Hon har på förhand bett om ursäkt för att det är lite stökigt i lokalen. De håller på att bygga om för att anpassa efter verksamhetens ständigt växande behov. Här sitter i dag ett tjugotal medarbetare, som tillsammans arbetar för att förstå den senaste – och förutse den stundande – teknikutvecklingen. Och dessutom för att applicera den inom områden som utbildning, global mobilitet och ledarskap.

Kollektivt är de experter på bland annat additiv tillverkning, artificiell intelligens, maskininlärning, syntetisk biologi och blockkedjor (vilket lite förenklat betyder distribuerade databaser, som av vissa spås bli framtidens betalningssystem. Den virtuella valutan bitcoin är ett exempel).
– Jag vill arbeta för att göra skillnad med teknikens hjälp och bidra till ett starkare samhälle. Jag är nyfiken på världen och vill göra den bättre. Att förstå ny teknik, och dess potential, har alltid varit en röd tråd i mitt arbete, berättar hon när vi har slagit oss ner.

Claudia Olsson har själv en bakgrund inom både teknik och ekonomi. Hon har läst internationell ekonomi på Handelshögskolan och industriell ekonomi på KTH. Men passionen för teknik fick extra bränsle när hon 2010 deltog i ett program på Singularity University, en tankesmedja som fokuserar på just vetenskapliga framsteg och exponentiell teknik. Den ligger på Nasas campus i Kalifornien och en av grundarna är Ray Kurzweil, i dag kanske mest känd som utvecklingschef på internetföretaget Google.

På Singularity University diskuteras bland annat robotisering, artificiell intelligens och automatisering – och hur det kan påverka samhället, ekonomin och de globala utmaningarna i stort.
– Det gav mig en bild av hur snabb den tekniska utvecklingen är och vilka möjligheter som finns i gränssnitten mellan olika tekniker, säger hon och berättar att hon fortfarande besöker Singularity University ibland, men nu som föreläsare och rådgivare.
– Så hur ska vi se till att vara i framkant, men också förbereda oss på potentiella negativa konsekvenser och hantera utbildningsbehovet? Det är viktigt att förstå hur snabbt allt utvecklas.

Det intresset har hon bland annat tagit med sig till Utrikesdepartementet som ämnessakkunnig, till Japan och Sydkorea där hon fördjupat sig inom robotik, och under uppdrag i Singapore där hon hjälpte till att starta ett center för hälsoinnovation. I dag ligger dock hennes fokus på det egna bolaget Exponential, där hon jobbar vidare med frågor i gränslandet mellan teknik, framtid och de globala utmaningarna. Tillsammans forskar de och tar fram kunskap för att kartlägga hur långt olika tekniker har kommit – och för att få en bild av vad de kan användas till. Men det är inte bara tekniken som är i centrum, utan i förlängningen också hur den kan påverka samhället, individer och ekonomin.
– Jag bestämde mig för att starta Exponential för att jag hade tillgång till kunskap som behövde nå fler, eftersom det kan leda till konkreta lösningar och implementation. Ännu finns det många kunskapsluckor som vi måste överbrygga, eftersom det skulle motverka polarisering på global nivå och göra att fler kan få bättre utbildning och sjukvård, säger hon.
– I dag är det extra viktigt att integrera inte bara plattformar i arbetet, utan också politiker, statstjänstemän och entreprenörer om vi ska ta vara på digitaliseringens möjligheter. Innovationer måste spridas, och i dag har vi inte system som är uppbyggda för att göra det.

Det är mycket som händer just nu och Claudia Olssons almanacka är minst sagt fulltecknad. Om bara några dagar ska hon på en konferens tillsammans med World Economic Forum, som utnämnde henne till Young Global Leader tidigare i år. Sedan bär det av till bland annat Polen och Mongoliet.

Jag frågar var hon hittar sitt driv.
– Min motivation kommer ifrån att jag ser möjligheter. Jag har en naturlig nyfikenhet och en passion för att göra skillnad. Alla har potential som det är möjligt att ta vara på. Sedan känner jag att jag har fått så många fantastiska förutsättningar – utbildningar, möjligheter, mentorer och nätverk – och jag försöker att göra det bästa av dem varje dag.

Du låter ändå ganska optimistisk inför framtiden?
– Jag brukar vilja säga att jag är realistisk. Jag fokuserar på möjligheterna. Tekniken kommer att utvecklas och om vi inte är drivande tar andra bollen. Men jag är positiv och optimistisk inför att vi kan ta vara på teknikens möjligheter – att vi har kompetens och förutsättningar att höja vår globala levnadsstandard.

Claudia Olssons karriärtips
1. Satsa på kontinuerligt lärande. Delta i forum, digitala kurser, konferenser och nätverk. Och dela med dig av kunskapen, så du lär dig att analysera och diskutera.
2. I och med att världen blir mer globaliserad är det viktigt med internationell exponering. Ta utlandsuppdrag eller använd internationella rotationsprogram för att få det globala tänket.
3. Hjälp andra i ditt nätverk. Dela med dig av kunskap, kontakter och nätverk, när du har möjlighet.

 • Text: Sara Wilk   |
 •  2017-06-14, 10.54. Senast ändrad 2017-06-14, 11.16.
 • E-post: red
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars
Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Annons

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars
Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Annons

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Shutterstock

Tänk på det här om du vabbar

Vad gäller egentligen vid vård av sjukt barn och vad är viktigt att ha i åtanke vid "vobbande"? Juseks ombudsman Emma Ehnmark Olséni tipsar och ger råd.

 • 2 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter