Lördag 21 oktober

Porträttet: Claudia Olsson

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.
– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

Foto: Elisabeth Ingvar

Whiteboarden i konferensrummet är fullklottrad med siffror och tabeller. Min fantasi vill tro att anteckningarna handlar om nästa generations artificiella intelligens eller kanske ett genombrott när det gäller syntetisk biologi. Men ska jag vara helt ärlig kan jag inte tolka något av det som står skrivet.

Claudia Olsson tar emot i företaget Exponentials kontor, som ligger inhyst i ett sekelskifteshus på Södermalm i Stockholm. Hon har på förhand bett om ursäkt för att det är lite stökigt i lokalen. De håller på att bygga om för att anpassa efter verksamhetens ständigt växande behov. Här sitter i dag ett tjugotal medarbetare, som tillsammans arbetar för att förstå den senaste – och förutse den stundande – teknikutvecklingen. Och dessutom för att applicera den inom områden som utbildning, global mobilitet och ledarskap.

Kollektivt är de experter på bland annat additiv tillverkning, artificiell intelligens, maskininlärning, syntetisk biologi och blockkedjor (vilket lite förenklat betyder distribuerade databaser, som av vissa spås bli framtidens betalningssystem. Den virtuella valutan bitcoin är ett exempel).
– Jag vill arbeta för att göra skillnad med teknikens hjälp och bidra till ett starkare samhälle. Jag är nyfiken på världen och vill göra den bättre. Att förstå ny teknik, och dess potential, har alltid varit en röd tråd i mitt arbete, berättar hon när vi har slagit oss ner.

Claudia Olsson har själv en bakgrund inom både teknik och ekonomi. Hon har läst internationell ekonomi på Handelshögskolan och industriell ekonomi på KTH. Men passionen för teknik fick extra bränsle när hon 2010 deltog i ett program på Singularity University, en tankesmedja som fokuserar på just vetenskapliga framsteg och exponentiell teknik. Den ligger på Nasas campus i Kalifornien och en av grundarna är Ray Kurzweil, i dag kanske mest känd som utvecklingschef på internetföretaget Google.

På Singularity University diskuteras bland annat robotisering, artificiell intelligens och automatisering – och hur det kan påverka samhället, ekonomin och de globala utmaningarna i stort.
– Det gav mig en bild av hur snabb den tekniska utvecklingen är och vilka möjligheter som finns i gränssnitten mellan olika tekniker, säger hon och berättar att hon fortfarande besöker Singularity University ibland, men nu som föreläsare och rådgivare.
– Så hur ska vi se till att vara i framkant, men också förbereda oss på potentiella negativa konsekvenser och hantera utbildningsbehovet? Det är viktigt att förstå hur snabbt allt utvecklas.

Det intresset har hon bland annat tagit med sig till Utrikesdepartementet som ämnessakkunnig, till Japan och Sydkorea där hon fördjupat sig inom robotik, och under uppdrag i Singapore där hon hjälpte till att starta ett center för hälsoinnovation. I dag ligger dock hennes fokus på det egna bolaget Exponential, där hon jobbar vidare med frågor i gränslandet mellan teknik, framtid och de globala utmaningarna. Tillsammans forskar de och tar fram kunskap för att kartlägga hur långt olika tekniker har kommit – och för att få en bild av vad de kan användas till. Men det är inte bara tekniken som är i centrum, utan i förlängningen också hur den kan påverka samhället, individer och ekonomin.
– Jag bestämde mig för att starta Exponential för att jag hade tillgång till kunskap som behövde nå fler, eftersom det kan leda till konkreta lösningar och implementation. Ännu finns det många kunskapsluckor som vi måste överbrygga, eftersom det skulle motverka polarisering på global nivå och göra att fler kan få bättre utbildning och sjukvård, säger hon.
– I dag är det extra viktigt att integrera inte bara plattformar i arbetet, utan också politiker, statstjänstemän och entreprenörer om vi ska ta vara på digitaliseringens möjligheter. Innovationer måste spridas, och i dag har vi inte system som är uppbyggda för att göra det.

Det är mycket som händer just nu och Claudia Olssons almanacka är minst sagt fulltecknad. Om bara några dagar ska hon på en konferens tillsammans med World Economic Forum, som utnämnde henne till Young Global Leader tidigare i år. Sedan bär det av till bland annat Polen och Mongoliet.

Jag frågar var hon hittar sitt driv.
– Min motivation kommer ifrån att jag ser möjligheter. Jag har en naturlig nyfikenhet och en passion för att göra skillnad. Alla har potential som det är möjligt att ta vara på. Sedan känner jag att jag har fått så många fantastiska förutsättningar – utbildningar, möjligheter, mentorer och nätverk – och jag försöker att göra det bästa av dem varje dag.

Du låter ändå ganska optimistisk inför framtiden?
– Jag brukar vilja säga att jag är realistisk. Jag fokuserar på möjligheterna. Tekniken kommer att utvecklas och om vi inte är drivande tar andra bollen. Men jag är positiv och optimistisk inför att vi kan ta vara på teknikens möjligheter – att vi har kompetens och förutsättningar att höja vår globala levnadsstandard.

Claudia Olssons karriärtips
1. Satsa på kontinuerligt lärande. Delta i forum, digitala kurser, konferenser och nätverk. Och dela med dig av kunskapen, så du lär dig att analysera och diskutera.
2. I och med att världen blir mer globaliserad är det viktigt med internationell exponering. Ta utlandsuppdrag eller använd internationella rotationsprogram för att få det globala tänket.
3. Hjälp andra i ditt nätverk. Dela med dig av kunskap, kontakter och nätverk, när du har möjlighet.

 • Text: Sara Wilk   |
 •  2017-06-14, 10.54. Senast ändrad 2017-06-14, 11.16.
 • E-post: red
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter