Lördag 16 december

Porträttet: Claudia Olsson

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.
– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

Foto: Elisabeth Ingvar

Whiteboarden i konferensrummet är fullklottrad med siffror och tabeller. Min fantasi vill tro att anteckningarna handlar om nästa generations artificiella intelligens eller kanske ett genombrott när det gäller syntetisk biologi. Men ska jag vara helt ärlig kan jag inte tolka något av det som står skrivet.

Claudia Olsson tar emot i företaget Exponentials kontor, som ligger inhyst i ett sekelskifteshus på Södermalm i Stockholm. Hon har på förhand bett om ursäkt för att det är lite stökigt i lokalen. De håller på att bygga om för att anpassa efter verksamhetens ständigt växande behov. Här sitter i dag ett tjugotal medarbetare, som tillsammans arbetar för att förstå den senaste – och förutse den stundande – teknikutvecklingen. Och dessutom för att applicera den inom områden som utbildning, global mobilitet och ledarskap.

Kollektivt är de experter på bland annat additiv tillverkning, artificiell intelligens, maskininlärning, syntetisk biologi och blockkedjor (vilket lite förenklat betyder distribuerade databaser, som av vissa spås bli framtidens betalningssystem. Den virtuella valutan bitcoin är ett exempel).
– Jag vill arbeta för att göra skillnad med teknikens hjälp och bidra till ett starkare samhälle. Jag är nyfiken på världen och vill göra den bättre. Att förstå ny teknik, och dess potential, har alltid varit en röd tråd i mitt arbete, berättar hon när vi har slagit oss ner.

Claudia Olsson har själv en bakgrund inom både teknik och ekonomi. Hon har läst internationell ekonomi på Handelshögskolan och industriell ekonomi på KTH. Men passionen för teknik fick extra bränsle när hon 2010 deltog i ett program på Singularity University, en tankesmedja som fokuserar på just vetenskapliga framsteg och exponentiell teknik. Den ligger på Nasas campus i Kalifornien och en av grundarna är Ray Kurzweil, i dag kanske mest känd som utvecklingschef på internetföretaget Google.

På Singularity University diskuteras bland annat robotisering, artificiell intelligens och automatisering – och hur det kan påverka samhället, ekonomin och de globala utmaningarna i stort.
– Det gav mig en bild av hur snabb den tekniska utvecklingen är och vilka möjligheter som finns i gränssnitten mellan olika tekniker, säger hon och berättar att hon fortfarande besöker Singularity University ibland, men nu som föreläsare och rådgivare.
– Så hur ska vi se till att vara i framkant, men också förbereda oss på potentiella negativa konsekvenser och hantera utbildningsbehovet? Det är viktigt att förstå hur snabbt allt utvecklas.

Det intresset har hon bland annat tagit med sig till Utrikesdepartementet som ämnessakkunnig, till Japan och Sydkorea där hon fördjupat sig inom robotik, och under uppdrag i Singapore där hon hjälpte till att starta ett center för hälsoinnovation. I dag ligger dock hennes fokus på det egna bolaget Exponential, där hon jobbar vidare med frågor i gränslandet mellan teknik, framtid och de globala utmaningarna. Tillsammans forskar de och tar fram kunskap för att kartlägga hur långt olika tekniker har kommit – och för att få en bild av vad de kan användas till. Men det är inte bara tekniken som är i centrum, utan i förlängningen också hur den kan påverka samhället, individer och ekonomin.
– Jag bestämde mig för att starta Exponential för att jag hade tillgång till kunskap som behövde nå fler, eftersom det kan leda till konkreta lösningar och implementation. Ännu finns det många kunskapsluckor som vi måste överbrygga, eftersom det skulle motverka polarisering på global nivå och göra att fler kan få bättre utbildning och sjukvård, säger hon.
– I dag är det extra viktigt att integrera inte bara plattformar i arbetet, utan också politiker, statstjänstemän och entreprenörer om vi ska ta vara på digitaliseringens möjligheter. Innovationer måste spridas, och i dag har vi inte system som är uppbyggda för att göra det.

Det är mycket som händer just nu och Claudia Olssons almanacka är minst sagt fulltecknad. Om bara några dagar ska hon på en konferens tillsammans med World Economic Forum, som utnämnde henne till Young Global Leader tidigare i år. Sedan bär det av till bland annat Polen och Mongoliet.

Jag frågar var hon hittar sitt driv.
– Min motivation kommer ifrån att jag ser möjligheter. Jag har en naturlig nyfikenhet och en passion för att göra skillnad. Alla har potential som det är möjligt att ta vara på. Sedan känner jag att jag har fått så många fantastiska förutsättningar – utbildningar, möjligheter, mentorer och nätverk – och jag försöker att göra det bästa av dem varje dag.

Du låter ändå ganska optimistisk inför framtiden?
– Jag brukar vilja säga att jag är realistisk. Jag fokuserar på möjligheterna. Tekniken kommer att utvecklas och om vi inte är drivande tar andra bollen. Men jag är positiv och optimistisk inför att vi kan ta vara på teknikens möjligheter – att vi har kompetens och förutsättningar att höja vår globala levnadsstandard.

Claudia Olssons karriärtips
1. Satsa på kontinuerligt lärande. Delta i forum, digitala kurser, konferenser och nätverk. Och dela med dig av kunskapen, så du lär dig att analysera och diskutera.
2. I och med att världen blir mer globaliserad är det viktigt med internationell exponering. Ta utlandsuppdrag eller använd internationella rotationsprogram för att få det globala tänket.
3. Hjälp andra i ditt nätverk. Dela med dig av kunskap, kontakter och nätverk, när du har möjlighet.

 • Text: Sara Wilk   |
 •  2017-06-14, 10.54. Senast ändrad 2017-06-14, 11.16.
 • E-post: red

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter