Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Porträttet: Claudia Olsson

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.
– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

Foto: Elisabeth Ingvar

Whiteboarden i konferensrummet är fullklottrad med siffror och tabeller. Min fantasi vill tro att anteckningarna handlar om nästa generations artificiella intelligens eller kanske ett genombrott när det gäller syntetisk biologi. Men ska jag vara helt ärlig kan jag inte tolka något av det som står skrivet.

Claudia Olsson tar emot i företaget Exponentials kontor, som ligger inhyst i ett sekelskifteshus på Södermalm i Stockholm. Hon har på förhand bett om ursäkt för att det är lite stökigt i lokalen. De håller på att bygga om för att anpassa efter verksamhetens ständigt växande behov. Här sitter i dag ett tjugotal medarbetare, som tillsammans arbetar för att förstå den senaste – och förutse den stundande – teknikutvecklingen. Och dessutom för att applicera den inom områden som utbildning, global mobilitet och ledarskap.

Kollektivt är de experter på bland annat additiv tillverkning, artificiell intelligens, maskininlärning, syntetisk biologi och blockkedjor (vilket lite förenklat betyder distribuerade databaser, som av vissa spås bli framtidens betalningssystem. Den virtuella valutan bitcoin är ett exempel).
– Jag vill arbeta för att göra skillnad med teknikens hjälp och bidra till ett starkare samhälle. Jag är nyfiken på världen och vill göra den bättre. Att förstå ny teknik, och dess potential, har alltid varit en röd tråd i mitt arbete, berättar hon när vi har slagit oss ner.

Claudia Olsson har själv en bakgrund inom både teknik och ekonomi. Hon har läst internationell ekonomi på Handelshögskolan och industriell ekonomi på KTH. Men passionen för teknik fick extra bränsle när hon 2010 deltog i ett program på Singularity University, en tankesmedja som fokuserar på just vetenskapliga framsteg och exponentiell teknik. Den ligger på Nasas campus i Kalifornien och en av grundarna är Ray Kurzweil, i dag kanske mest känd som utvecklingschef på internetföretaget Google.

På Singularity University diskuteras bland annat robotisering, artificiell intelligens och automatisering – och hur det kan påverka samhället, ekonomin och de globala utmaningarna i stort.
– Det gav mig en bild av hur snabb den tekniska utvecklingen är och vilka möjligheter som finns i gränssnitten mellan olika tekniker, säger hon och berättar att hon fortfarande besöker Singularity University ibland, men nu som föreläsare och rådgivare.
– Så hur ska vi se till att vara i framkant, men också förbereda oss på potentiella negativa konsekvenser och hantera utbildningsbehovet? Det är viktigt att förstå hur snabbt allt utvecklas.

Det intresset har hon bland annat tagit med sig till Utrikesdepartementet som ämnessakkunnig, till Japan och Sydkorea där hon fördjupat sig inom robotik, och under uppdrag i Singapore där hon hjälpte till att starta ett center för hälsoinnovation. I dag ligger dock hennes fokus på det egna bolaget Exponential, där hon jobbar vidare med frågor i gränslandet mellan teknik, framtid och de globala utmaningarna. Tillsammans forskar de och tar fram kunskap för att kartlägga hur långt olika tekniker har kommit – och för att få en bild av vad de kan användas till. Men det är inte bara tekniken som är i centrum, utan i förlängningen också hur den kan påverka samhället, individer och ekonomin.
– Jag bestämde mig för att starta Exponential för att jag hade tillgång till kunskap som behövde nå fler, eftersom det kan leda till konkreta lösningar och implementation. Ännu finns det många kunskapsluckor som vi måste överbrygga, eftersom det skulle motverka polarisering på global nivå och göra att fler kan få bättre utbildning och sjukvård, säger hon.
– I dag är det extra viktigt att integrera inte bara plattformar i arbetet, utan också politiker, statstjänstemän och entreprenörer om vi ska ta vara på digitaliseringens möjligheter. Innovationer måste spridas, och i dag har vi inte system som är uppbyggda för att göra det.

Det är mycket som händer just nu och Claudia Olssons almanacka är minst sagt fulltecknad. Om bara några dagar ska hon på en konferens tillsammans med World Economic Forum, som utnämnde henne till Young Global Leader tidigare i år. Sedan bär det av till bland annat Polen och Mongoliet.

Jag frågar var hon hittar sitt driv.
– Min motivation kommer ifrån att jag ser möjligheter. Jag har en naturlig nyfikenhet och en passion för att göra skillnad. Alla har potential som det är möjligt att ta vara på. Sedan känner jag att jag har fått så många fantastiska förutsättningar – utbildningar, möjligheter, mentorer och nätverk – och jag försöker att göra det bästa av dem varje dag.

Du låter ändå ganska optimistisk inför framtiden?
– Jag brukar vilja säga att jag är realistisk. Jag fokuserar på möjligheterna. Tekniken kommer att utvecklas och om vi inte är drivande tar andra bollen. Men jag är positiv och optimistisk inför att vi kan ta vara på teknikens möjligheter – att vi har kompetens och förutsättningar att höja vår globala levnadsstandard.

Claudia Olssons karriärtips
1. Satsa på kontinuerligt lärande. Delta i forum, digitala kurser, konferenser och nätverk. Och dela med dig av kunskapen, så du lär dig att analysera och diskutera.
2. I och med att världen blir mer globaliserad är det viktigt med internationell exponering. Ta utlandsuppdrag eller använd internationella rotationsprogram för att få det globala tänket.
3. Hjälp andra i ditt nätverk. Dela med dig av kunskap, kontakter och nätverk, när du har möjlighet.

 • Text: Sara Wilk   |
 •  2017-06-14, 10.54. Senast ändrad 2017-06-14, 11.16.
 • E-post: red

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter