Lördag 25 mars

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Porträttet: Johan Berggren

Johan fann utmaningen bakom muren

Orden forsar ur munnen på Johan Berggren, stabschef för Office of the Quartet i Jerusalem, ett FN i miniatyr. Men det är inga onödiga ord och han uttrycker sig lika snabbt och stringent på svenska som på arbetsspråket engelska. Som ville han övertyga omgivningen att just ord och förhandlingar är lösningen, i stället för murar, taggtråd och vapen.

Joha Berggren vill med ord övertyga omgivningen att just ord och förhandlingar är lösningen, i stället för murar, taggtråd och vapen.
Foto: Nadim Christo

V i har bestämt träff utanför hotellet The American Colony, i den östra, palestinska delen av Jerusalem. Det är inte första gången som svenskar är på platsen. För kolonin var ursprungligen en mer svensk än amerikansk samling av kristna nybyggare och välgörare. Här inrymdes bland andra invandrarna från Nås som Selma Lagerlöf berättar om i sin bok med samma titel som staden.
Vi vandrar vidare längs Nablus Road upp mot Johan Berggrens arbetsplats, Office of the Quartet, en av få organisationer i landet där israeler och palestinier arbetar sida vid sida, tillsammans med kolleger från hela världen.

The Quartet, kvartetten, är FN, EU, USA och Ryssland och målet är en fredlig tvåstatslösning. 36-årige Johan är sedan i fjol organisationens operative stabschef med 65 medarbetare. Han går uppenbarligen stenhårt in för uppgiften och utstrålar en smått osannolik energi. 
Men egentligen kom han till Jerusalem på grund av längtan efter sin fru Ana.
Staden känns mer kaotisk än from och fredslösningen avlägsen. I den fuktiga avgastunga hettan, ackompanjerad av trafikbrus och sirener, pekar Johan ut några insprängda judiska bosättningar i denna palestinska del av staden. Vi fortsätter uppåt, förbi en hästhage och en palestinsk flickskola och når slutligen Office of the Quartet, ett komplex i sex våningar byggt av samma ljusa sten som större delen av staden.
– Det unika är just att både israeler och palestinier jobbar här. Vi kan träffa alla politiker och legitima organisationer. Till skillnad från diplomaterna i Jerusalem och Ramallah, som bara kan träffa den palestinska myndighetens företrädare, och ambassaderna i Tel Aviv, som bara kan träffa de israeliska.

Vi sitter i ett stort konferensrum på översta våningen med utsikt över den israeliska gränspolisens byggnad på palestinsk mark. Nere i dalen syns den hårt trafikerade trafikleden som utgör gränsen mellan öst och väst i den delade staden, helig för både kristna, judar och muslimer.
Vattentankarna på husen som klättrar upp för berget på andra sidan gränsvägen är vita, vilket betyder israeliska hus, förklarar Johan. Palestinska hus har svarta vattentankar.
Frågan om hur det är att vara svensk här efter Sveriges erkännande av Palestina känns oundviklig.
– Det första jag säger till israeler är inte att jag är svensk. Sverige har fått ett oförtjänt rykte som ett antisemitiskt land. Jag brukar påpeka, om saken kommer på tal, att vi faktiskt har erkänt Israel också, redan 1950 …

Johan övergår till en historisk föreläsning om konflikten ­Israel - ­Palestina via sin dataskärm på konferensbordet. Han har hållit föreläsningen förr i olika sammanhang. Den slutar med en bild på den första månlandningen 1969.
– Symboliken är förstås att allt är möjligt, även fred. Jag har en positiv grundsyn på livet och på vad människor kan åstadkomma.
Men Johan har också sett fredens motsats under sin tid i Jerusalem. I oktober i fjol hade han just inlett sin pappaledighet med sin då sex månader gamla dotter, Olivia, när det som kom att kallas knivarnas intifada bröt ut.  Det började med knivattacker i gamla staden, nära Damaskusporten, och spred sig till attacker och vedergällningar runt om i Israel och Palestina.

Johan berättar om hur rädslan växte i staden och hur flera vänner varnade honom för att ta lilla Olivia i bärsele och gå ut.
– Efter några dagars instängdhet gjorde jag det ändå med alla sinnen på helspänn. Jag minns att det var en bedårande solig och vacker dag. Men det var tomt på promenadstråken och tystnaden total.
Hur tänkte du?
– Jag tror att jag bara tänkte att vi måste ut ur lägenheten och att vi inte ska låta de onda krafterna bestämma. Och ingenting farligt hände oss. Men jag känner fortfarande en viss olust inför att vandra i de mörka, trånga gränderna i gamla staden. Före attackerna i oktober 2015 kände jag mig helt trygg där.
Förutom akademiska studier i ekonomi och statsvetenskap i Oxford, Uppsala och Brygge, arbete som managementkonsult på McKinsey i London, samt deltagande i regeringskansliets aspirantprogram, har Johan också skaffat sig praktisk erfarenhet av både ekonomi och politik hemma i Sverige. Totalt blev det sju år på regeringskansliet. Först som opolitisk tjänsteman på försvarsdepartementet och finansdepartementet och sedan som politiskt sakkunnig åt Anders Borg under tre år, därefter planeringschef och chefstalskrivare åt Fredrik Reinfeldt.
– Jag lärde mig praktisk politik och fick insikt i hur svenskt samhälle och ekonomi fungerar. Regeringskansliet är ett gigantiskt förhandlingsmaskineri.

Förhandlingar blir det mycket av även i Johans nuvarande roll.
– Politiskt är situationen sämre än på länge sedan fredsförhandlingarna strandade 2014. Men det kan vi inte göra så mycket åt.
Däremot jobbar Office of the Quartet med många viktiga projekt i Gaza och på Västbanken för att förbättra levnadsvillkoren för palestinierna, som en gasledning för att minska dieselanvändningen, anläggningar för avsaltat havsvatten och olika it-projekt. Västbanken ska få 3G och Gaza 2G.
– Här blir det många förhandlingar med både israeler och palestinier och med investerare och entreprenörer från andra länder. Ett konkret exempel är att Coca-Cola nu håller på att bygga en fabrik i Gaza.

Prioriterade områden är ekonomisk utveckling, institutionsbyggande, utveckling av rättsstaten, infrastruktur samt rörlighet och handel.
Johan har också budgetansvar. En annan tung arbetsuppgift sedan han blev stabschef i fjol är rekryteringar. Organisationen expanderar.
– Det är en kul arbetsuppgift, att identifiera talanger. Jag har varit med och anställt 15 nya handläggare.
Expansionen har samband med att Office of the Quartet fått en annan inriktning än under de första åtta åren, då förre brittiske premiärministern Tony Blair styrde.
– Vi har gått från att vara rådgivare till politikern Blair till att nu vara fokuserade på att implementera olika projekt.
”Head of Mission” är numera holländaren Kito de Boer. Men mycket av den dagliga chefsnärvaron landar på Johan.

Den som vill veta hur man håller effektiva möten kan gå en kurs hos Johan. På slaget 11.30 drar han i gång i konferensrummet tillsammans med fyra medarbetare. Och när ­minaretutropen studsar mot de stora glasfönstren klockan 12 har gruppen bland annat dragit upp riktlinjer för ett kommande event i Bryssel. Där ska bland andra EU-politiker informeras om de olika projekt för fred och ekonomisk utveckling som Office of the Quartet driver.
Vi hamnar på en solig restaurangterrass i kvarteret och bordet dignar strax av smakrika smårätter, meze. Inte bara jorden attraherar både israeler och palestinier. Båda folken betraktar även delar av den orientaliska mezetraditionen som sin egen, förklarar Johan.

Själv bottnar han i många länder och traditioner och har samhällsintresset i blodet. Han växte upp i Delhi, Singapore, Stenungssund, Ottawa, Stockholm och Köpenhamn. Kringflackandet har sin förklaring i att Johans pappa är diplomat. Familjen följde med till posteringarna.
– Större delen av mina första 25 år bodde jag utomlands. Det har lärt mig flexibilitet, att snabbt sätta mig in i nya kontexter, miljöer, religioner och samhällssystem.
Han ger detaljer och årtal i samma rappa taltempo som på jobbmötet nyss, trots att omgivningen nu är mer soligt avslappnad.
Baksidan av uppväxtårens kringflackande var en viss rotlöshet, erkänner Johan.
– Den upplevde jag främst i 25-årsåldern. Där och då kände jag att jag hade många nationella identiteter men inte riktigt hörde hemma någonstans.

Många av Johans kolleger från tiden på McKinsey gick då vidare i näringslivet. Men Johan bestämde sig i stället för att läsa in en mastersexamen i freds- och konfliktforskning i Uppsala. Samma tanke hade Ana från Kanada. De träffades och blev ett par.
Efter studier och några år i Stockholm fick Ana jobb på ett EU-organ i palestinska Ramallah, nära Jerusalem.
– Jag pendlade till henne från Stockholm under ett par år men det blev för jobbigt till slut.
Så när tjänsten som rådgivare åt Tony Blair dök upp 2013 via Folke Bernadotteakademin lämnade Johan statsminister Reinfeldt i Sverige.
– Ja, det var egentligen mest av familjeskäl som jag flyttade hit. Men sedan visade det sig att jobbet blev mer och mer intressant, över all förväntan.
I dag kan han inte se någon tråkig del i arbetet.
– Det är klart att det är mycket i vardagen här som känns tragiskt och frustrerande. Men mitt jobb, att verka för framsteg och samtidigt få lära känna så många människor från olika länder och kulturer, är bara en bonus.
Finns det någon lösning på konflikten Israel - Palestina?
– På papperet finns det, exakt hur gränser ska gå och övriga detaljer. Båda sidor har varit med och förhandlat om en lösning. Men det saknas både politisk vilja och folklig förankring för att genomföra lösningen.
Så vad behövs?
– En David Trimble och John Hume, som förhandlade fram fredsavtalet i Nordirland 1998. Två sådana ledare samtidigt. Då kan det bli fred och försoning även här.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 22 februari

Ledarskap : Omorganisation

Foto: Samir Soudah

Filosofera fram den nya organisationen

Trots minutiös planering blir omorganisationer lätt en storm med människor som motarbetar varandra. Med ett existensfilosofiskt perspektiv på människan kan det undvikas.

 • 22 februari

Annons

Ärendet : Jusek griper in

Arbetsgivaren hittade på egna pensionsregler

Att hålla koll på tjänstepensionen är viktigt, men svårt. Särskilt när arbetsgivaren hänvisar till både fel regler och fel avtal. "Jag var beredd att ge upp många gånger. Det hade inte gått utan Jusek," säger Anna.

 • 22 februari

"Färre och större kommuner att föredra"

Regeringen har tillsatt en kommunutredning. Men uppdraget är alltför försiktigt formulerat, anser Juseks opinionsbildare Margareta Wilhelmsson.

 • 21 februari

Annons

Mitt första jobb : Eva-Lena Frick

Foto: Maria Ottosson

Hon går mot framtida segrar

"Jag minns inte om jag sökte eller om jag bara halkade in, men mitt första jobb var som simlärare för barn under sommarlovet. På den tiden hade man inte simskolan inomhus, utan i insjöar. Det ser man sällan nu för tiden."

 • 21 februari

Min karriär : Henrik Storm Dyrssen

Med en brinnande själ för välfärden

Henrik Storm Dyrssen brinner så mycket för bättre fungerande välfärd att han kallar sig ”eldsjäl”. Men i starten av karriären sparkade han folk på investmentbanken UBS i London.

 • 21 februari

Annons

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

 • 21 februari

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 21 februari

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

 • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

 • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

 • 5 december

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

 • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar