Onsdag 21 mars

Porträttet: Christina Knight

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet.
– Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Lusten att skriva och drivet att skipa rättvisa har varit Christina Knights självklara motor hela karriären. Att just reklambranschen skulle bli hennes arena var däremot inte alls självklart.

Hennes masterplan var att bli filmkritiker och ha Nils Petter Sundgrens jobb. Men så läste hon Steinbecks Vredens druvor och blev helt tagen, vilket ledde till en fil kand i amerikansk film- och litteraturhistoria med studier i England och USA. Och, ja – hon har haft nytta av Hemingway.

– Utlandsstudierna drillade mig i att analysera, diskutera och tänka självständigt. Jag mötte också en mångfald av människor från både gods och ghetton; punkkulturen och gaykulturen var stark. Mina litteraturstudier har gett mig en allmänbildning som jag har haft jättestor nytta av, berättar Christina Knight, som efter studierna jobbade på EF Språkresor där hon fick utlopp för sin skrivlust i broschyrer och säljbrev.

– En dag sa en kompis att ”det du gör är att vara en copywriter, sök till Berghs”, berättar hon.

Då hade hon inte ens hört talas om yrket – men att utbilda sig till copywriter var som att hitta hem.

– Jag var salig av lycka över att ha hittat ett nytt skrivande yrke som jag inte ens kände till. På 1980-talet var reklambranschen dessutom i en guldålder. Jag fick mitt första jobb på bästa byrån i stan: Hall & Cederqvist, som var en fantastisk plantskola för mig.

Efter klivet in i byråvärlden gjorde Christina Knight snabbt en reflektion: Det fanns inga kvinnliga kreatörer på byrån. Detta trots att klassen på Berghs hade haft lika många tjejer som killar.

– Jag började fundera över var de utexaminerade kvinnorna tog vägen och skrev även en krönika om det i Resumé redan 1987.

Krönikan var ett första steg på vad som skulle bli en livslång resa för att förändra branschens strukturer och normer. Hon har nu verkat i den i över 30 år – varav 18 som copywriter och 14 som creative director.

Under de åren har hon också ägnat en del tid åt att vara arg över branschens brist på jämställdhet. Och Christina Knight är inte typen som noterar orättvisor och låter dem passera. Hon är snarare typen som vågar ta diskussionen, skriver en upprörd krönika, en ärlig bok eller håller en tankeväckande föreläsning. De senaste fem åren har hon dedikerat åt att förändra de strukturer hon är missnöjd med.

För trots att hon själv hade turen att bli bra bemött och fick möjlighet att utvecklas, så kvarstod faktum: Att vara en 26-årig kvinna bland i huvudsak medelålders, vita män var att ständigt känna sig som en katt bland hermelinerna.

– Var fanns mångfaldstänket? Jämställdheten? Detta var ändå Sverige i modern tid och bara 20 procent av kreatörerna var kvinnor – i ett av världens mest jämställda länder, säger hon frustrerat.

Visserligen slapp hon den värsta sortens ”grisiga mad men”.

– Jag har hört om skräckvälden där ägarna tog med sig tjejerna ner i garaget för att låta dem putsa på flashiga bilar medan männen tittade på. Och nog har jag fått min beskärda del av förslag genom åren. Det har absolut förekommit ett behov av att positionera sig, samt att uttrycka och missbruka sin makt. Men jag har varit noga med att markera min integritet.

Längs vägen har hon blivit mamma till två barn – och hon insåg snabbt att vabb och hämtningar var svårförenligt med en karriär på stor byrå.

– En period var jag dessutom ensamstående mamma och att jobba heltid skulle innebära att lämna min son på förskola 7–18 varje dag, jag stod inte ut med tanken.

Lösningen blev att, tillsammans med en kvinnlig kollega, starta egna byrån Knight and Day mitt i 1990-talets lågkonjunktur. Efter en helsida i Resumé om vad som kallades ”den nya tjejbyrån” – ett epitet de givetvis genast opponerade sig mot – rullade uppdragen in.

Men efter nio framgångsrika år som byråägare längtade hon tillbaka till hantverket och beslöt, liksom sin byråpartner, att frilansa. Främst jobbade hon för Ikea och inte sällan fick yngste sonen Oliver följa med till Älmhult. Utan Jan-Eric, Olivers pappa, hade hennes karriär inte varit möjlig.

– Min resa har möjliggjorts av en jämställd man. Vi var föräldralediga ett år var och han har alltid bejakat min karriär, min passion och ger mig utrymme att göra det jag tycker är viktigt.

Ändå skavde det i henne, den där bristen på kvinnliga kollegor, den totala avsaknaden av kvinnliga förebilder och perspektiv. När Christina Knight började undervisa på Berghs mötte hon många kvinnliga studenter som var lika frustrerade.

– En del grät och frågade hur de skulle klara att jobba kvar i den här branschen. Många duktiga kvinnor gav upp och bytte bana helt, eller startade eget.

Efter närmare 30 år med många erfarenheter av att vara den enda kvinnan vid bordet, den enda kvinnan på pitchmötet, i styrelserummet, vid paneldebatten, fick hon nog. Ur frustrationen växte idén till en bok.

– Jag insåg under en semester i Italien att alla böcker jag läst om reklam var skrivna av män. Varför hade ingen av de många duktiga reklamkvinnor jag mött skrivit en bok och delat med sig av sina erfarenheter? Där och då satte jag mig och skrev förordet till min bok.

I boken Mad Women - A Herstory of Advertising möter läsaren 13 inflytelserika kvinnor – allt från projektledare och copywriters till vd:ar och forskare inom reklam, PR och design – som delar övertygelsen att en jämställd reklambransch är en nödvändig och positiv utveckling för alla.

Branschgiganter som Mary Wells Lawrence, den första kvinnliga vd som fick sitt bolag börsnoterat i New York, och Shelly Lazarus, som i många år varit med på Forbes lista över de 100 mäktigaste kvinnorna i världen, finns med. Liksom svenska förebilder som Anna Qvennerstedt och Nina Åkestam.

– Helt ärligt skrev jag boken för att få utlopp för min frustration. Det kändes helt bisarrt att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan påtaglig brist på kvinnor. Och detta trots att reklambranschens uppdrag är att kommunicera med oss alla och påverka hela samhället, säger hon.

Men boken var också hennes gåva till den yngre generationen, de som hon mött i sin roll som föreläsare, mentor och lärare. De som saknade kvinnliga förebilder.

– Jag ville visa att de är viktiga, att deras perspektiv och erfarenheter verkligen behövs. Reklambranschen är en sådan stor del av det offentliga rummet och den ger sig ofta i kast med att kommunicera förebilder. Men att påverka människors uppfattningar är ett enormt ansvar – och om idéer skapas primärt av män så påverkar det givetvis uttrycken eftersom de bygger på en manlig blick och erfarenhet. Vi kommunicerar en snedvriden världsbild när kläder säljs med annonser som, i alla fall i viss reklam, mer liknar porr än modereklam … Den sexistiska reklamen hade inte funnits i samma utsträckning om kvinnliga kreatörer funnits med i rummet, menar hon.

Att boken skulle väcka en sån debatt hade Christina Knight inte en tanke på.

– Ibland läser man en bok som förändrar ens liv. Jag skrev en bok som förändrade mitt, säger hon och skrattar.

Timingen var perfekt när boken kom ut våren 2013.

– Frågan låg i luften och boken fick ett enormt positivt mottagande. SvD Näringsliv skrev sex sidor och branschtidningen Resumé instiftade en byråenkät om jämställdhet som fortfarande görs årligen tillsammans med bland andra Add Gender. Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat föreställa mig att detta skulle hända.

Att hon skrev boken på sitt modersmål engelska gjorde att den också fick internationellt genomslag. Plötsligt fick hon inbjudningar att föreläsa världen över, i allt från USA och Mexiko, till Colombia och Italien.

– Jag blev emottagen som en rockstar, vilket var lite genant. Unga kvinnor jag mötte grät och var tacksamma över att äntligen bli sedda. Jag har fått så många starka vittnesmål från kvinnor som inte bjuds in i pitcher, som fastnar i ”the pink ghetto” för att jobba med barnmat och bindor, men som inte får jobba med stora, mer prestigefyllda uppdrag. De får heller inte samma lön för samma jobb.

Överallt mötte hon samma fråga: ”Hur kommer det sig att du, som kommer från världens mest jämställda land, har problem med detta?” Och det var ju precis det som Christina Knight hade frågat sig själv under hela karriären. Hur kunde hennes moderna bransch, i Sverige, fortfarande vara så ojämställd?

Mycket har visserligen hänt sedan Christina skrev sin första copy. Men inte tillräckligt. För drygt två år sedan sa hon upp sig för att ägna sig helhjärtat åt frågorna hon brinner för genom det egna företaget UKnight.

– Kanske är vi inte sämre än näringslivet i övrigt, vi ser ju samma problem med exempelvis löneskillnader i alla branscher, men det är extra genant i en bransch som ser sig som så framåtlutad. Skrapar man lite på ytan är den extremt konservativ.

Och detta trots att forskning visar att företagskulturer som präglas av mångfald är mer kreativa – och till och med mer lönsamma – och trots att vårt samhälle i dag är långt ifrån homogent.

– Vår bransch måste förstå och spegla dagens samhälle för att kunna skapa relevant kommunikation. Det är helt avgörande att vi bryter upp de rådande normerna för att kunna skapa relevans och lönsamhet för våra uppdragsgivare.

Christina Knights förhoppning är att de förändringar hon driver ska leda till att man i framtiden rekryterar från ett bredare perspektiv, och att framtidens byråkulturer byggs på andra, mer inkluderande normer och värderingar.

I dag konsulterar hon byråer i hur man bygger inkluderande, kreativa byråkulturer som präglas av mångfald och som maximerar människors utvecklingspotential. Fortfarande är bristen på jämställdhet ett strukturellt problem som kräver att man börjar rekrytera på ett nytt sätt, från en bredare rekryteringsbas.

– Männen måste förstå att det inte handlar om att kvinnorna ska ta över, utan om att både kvinnors och mäns erfarenheter behövs. Problemet är ju inte löst för att man skaffar en jämställdhetspolicy, utan det är ju då jobbet börjar, slår hon fast på sitt lugna, vänliga sätt.

Och visst finns det fler kvinnor i branschen nu. Men fortfarande saknas de i styrelserummen, något Christina Knight aktivt försöker förändra.

– Ledarskapet i vår bransch har varit undermåligt! Människor som inte är genuint intresserade av ledarskap i sig har blivit ledare som ett slags befordran och fått kreativt ansvar att leda andra, fast de egentligen fortsatt är upptagna av sitt ego och inte av att få andra att blomma och utvecklas.

Också detta skulle förändras i en mer jämställd mångfaldsrik bransch, med en annan typ av ledarskap, menar hon.

Man skulle kunna tro att Christina Knight, med sina framgångsrika år i reklambranschen, verkligen älskar reklam, men icke.

– Hur kan man älska reklam? replikerar hon i stället.

– Jag kan älska vad reklam kan åstadkomma, effekten av reklam, hur vi på ett respektfullt sätt får människor att ändra attityd – den mekaniken är det intressanta för mig.

Höstens massiva #metoo-rörelse handlade om just detta: att förändra attityder och skapa ett bättre samhälle. Därför kallar hon dagen då hon och hennes medsystrar ställde sig bakom den egna branschens upprop #sistabriefen, för den lyckligaste i sin karriär.

– Jag blev så berörd av att se alla kvinnor samlade så starka tillsammans, ingenting kommer få oss att vika eller backa nu och den kraften är så häftig. Det är en revolution och nu måste det leda till en förändring. Det är häftigt att jag fick uppleva det under min livstid. Jag har ju känt att förändringstakten varit slö, men vi tog ett gigantiskt kliv fram i historieskrivningen i höstas!

Hon har en tydlig bild av hur framtiden ska se ut för sin egen del:

– Yrkesmässigt vill jag fortsätta bidra till förändring, till en bättre värld – det är mitt kall. De här frågorna är viktiga både för mig personligen och för generationen som kommer efter mig.

Drömmen vore förstås att på sikt kunna göra detta från Italien, där familjen har sitt andra hem, och samtidigt få njuta av ”la dolce vita”.

– Privat vill jag att mina barn ska må bra och bli lyckliga oavsett vad de väljer att göra. Jag vill att de bejakar sina sanna jag. Jag tror inte det är så lätt att vara ung i dag. De har fler valmöjligheter än vad jag hade, men den ständiga jämförelsen i sociala medier tror jag stressar – det finns alltid någon annan som är mer social, mer berest, mer solbränd … det slapp jag som ung.

Ett har hon lärt sig under sina 57 år:

– Jag tror bara man blir lycklig om man är sann mot sig själv. Det och att vara en bra medmänniska – det är väl typ det livet går ut på ändå? 

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter