Lördag 16 december

Porträttet: Nima Marefat

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Nima Marefat hör inte ljudet av sin raspande stiftpenna som flinkt dansar över pappret. Han är djupt försjunken i argumentationen kring en fråga som kräver ett fyrsidigt svar. 

När han känner sig tillfreds lyfter han blicken för ett ögonblick och studerar sina hårt knutna händer. Det är då han upptäcker det – inte bara krampen i fingertopparna utan också blåmärkena runt omkring, som utmejslade brottstycken av en managementtenta på Handelshögskolan i Stockholm.

– Frustrationen som jag upplevde vid själva skrivandet fungerade som ett slags ögonöppnare. Det saknades dessutom redigeringsmöjligheter när man skrev analogt och det var svårt att föra in ett resonemang när man väl skrivit sitt svar, berättar Nima Marefat sju år senare.

Efter tentan diskuterade han det med sin studiekamrat Johan Hägglund – som också han upplevde att tunga, textbaserade fyratimmarstentor på papper och penna kändes otidsenliga.

– När vi frågade en av våra juridiklärare om han, som rättade våra prov, upplevde samma frustration fick vi svaret: ”Grabbar, det som för er är ett lyxproblem är ett arbetsmiljöproblem för oss lärare.” Och när administrationen på Handelshögskolan påpekade detsamma förstod vi att detta verkligen var ett problem, att detta var toppen av ett isberg.

Sedan dess har Digiexam blivit vardag för 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden. Digitala prov sägs vara framtiden och ligger helt i linje med regeringens visioner att alla prov, i den mån det är möjligt, ska vara digitaliserade år 2022. Syftet är även att få en effektivare hantering av de nationella proven. 

Nima Marefat och Johan Hägglund var alltså förutseende när de 2011 valde att starta eget – och de gick samtidigt mot strömmen.

– På den tiden såg Handelsstudenter på entreprenörer som personer som misslyckats och inte kunde få jobb. Nu är det helt tvärtom. Att driva eget betraktas plötsligt som trendig glamour. Ingen av fördomarna stämmer helt, men för oss blev det snabbt självklart att satsa på vår affärsidé. Vi hade kunnat jobba som managementkonsulter eller investmentbankirer i dag, men har aldrig ångrat det val vi gjorde, säger Nima Marefat.

Aldrig någonsin?

– Inte en enda sekund. Generellt är jag en människa som inte ångrar saker i mitt liv. Det betyder självfallet inte att jag inte gjort misstag, men ”misstagen” – eller snarare valen jag gjort – har gjort mig till den jag är i dag. Och det är jag tacksam för. 

Handelsstudenternas gemensamma företagsresa började med traditionell dörrknackning hos skolor, med Linkedin-grundaren Reid Hoffmans citat ”If you are not embarrassed by the first version of your product, you’ve launched too late” ringandes i bakhuvudet.

– Vi presenterade vår tjänst som om den fanns, vilket ju var en sanning med modifikation. Just då hade vi faktiskt ingen aning om hur vi skulle lösa tekniken. Vi ville bara verifiera att det fanns en efterfrågan och ta reda på om skolorna var intresserade av att använda tjänsten. 

Nima Marefat och Johan Hägglund lyckades sälja in visionen på flera håll. Lärarna upplevde att det var tidskrävande att sortera och rätta prov, och konstaterade att problemet med att tyda text kunde påverka deras objektiva bedömningar. Med digitala prov skulle det bli mer effektivt och rättvist.

Handelshögskolan blev 2013, med ett informellt litteraturtest, först med att testa pilotsystemet på högskolenivå.

– Vi var otroligt exalterade den dagen. När sedan hela Vasastans internet låg nere timmarna innan provet fick vi så klart panik. På den tiden var vi internetberoende och kunde inte starta tentan utan internet. Det löste sig för oss eftersom internet kom igång, men vi förstod snabbt att vi var tvungna att göra produkten mer robust och utveckla det som gör vår produkt unik i dag. Hur man än gör så kan en labbsituation aldrig jämföras med verkligheten. 

I ett par månader hoppade Nima Marefat och Johan Hägglund personligen in som tentavakter vid hundratals tillfällen. Allt för att på nära håll kunna se och uppleva hur systemet fungerade i praktiken. 

Samtidigt gjorde duon studier som visade att en halv miljon A4-papper kunde sparas in på blott sex tentor.

– Tidsaspekten är absolut en viktig parameter, det är väldigt konkret och mätbart. Vad som är viktigast beror på vem du frågar. En student kanske svarar att miljöaspekten är viktigast och rektorn eller läraren att det kvalitativa är viktigare än det kvantitativa.

I dag har Digiexam 550 kunder – och förlitar sig inte längre enbart på internetuppkoppling utan fungerar även offline. Programmet tar backup på elevens provsvar var tionde sekund, elevens arbete går därför inte förlorat vid eventuell omstart eller datorkrasch.

– Jag skulle själv vilja påstå att vi är den ledande leverantören av digitala prov i Norden, men eftersom vår produkt fortfarande är relativt okänd behöver vi utbilda branschen och våra kunder, säger Nima Marefat.

Hur löser ni problemet med fusk på prov och tentor?

– Bra fråga. När ett prov startar låses datorn så att studenterna bara har tillgång till Digiexam. De kan alltså inte surfa eller öppna något annat program i sin dator. Självfallet har det funnits utmaningar med fusksäkerhet som än i dag, som alla andra IT-lösningar, är ett pågående arbete. 

Hur märks det att ni verkar i en växande framtidsbransch?

– Utbildningssektorn generellt är en stor och växande marknad. Skolan har länge stått stilla i utveckling men nu är potentialen stor inte bara i Sverige utan i hela världen – speciellt i Asien. 

Sven Hagströmer, Sophia Bendz, Shukri Shammas och Peder Bonnier har klivit in som investerare i företaget. Är det tungt att leva med den yttre pressen att verkligen vara tvungna att leverera? 

– Det finns såklart både plus och minus. I viss mån är det nyttigt men min bild är att entreprenörer ofta kräver så mycket av sig själva att de inte behöver någon press utifrån. Om pressen blir för stor kanske det har motsatt effekt. 

Du har Steve Jobs som bakgrundsbild på Facebook. Varför?

– Jaså, har jag? Det var länge sen jag uppdaterade Facebook. Men Steve Jobs är definitivt en inspirationskälla när det kommer till att utveckla produkter. Han hade en känsla för detaljstyrning och verkade drivas av en passion i produktutveckling både inom hårdvara och mjukvara.

Du har i en intervju med Veckans Affärer sagt att du ”är glad dygnet runt”. Är det en fördel som entreprenör?

– Hahaha. Det var nog på den gamla goda tiden … Nu är jag lite äldre och kanske mer sur. Men visst är det en fördel att vara positiv. Livet som entreprenör är ingen dans på rosor men har man en positiv inställning blir det enklare att hantera stressiga situationer.

Många entreprenörer lägger väldigt mycket tid på sin egen affärsidé och sitt företagande. Är det så för dig också; ett slags livsstil?

– Det är en fråga som jag faktiskt arbetar med väldigt aktivt just nu. Svaret skulle ha varit ett helt annat om jag hade fått frågan för tre år sedan. Då hade mitt svar varit 100 procent tid och energi enbart på affärsidé och företagande. I dag är det en annan historia. Jag har jobbat en hel del med mig själv som människa, bland annat genom personlig utveckling i form av meditation. Sedan ska man inte glömma att varje fas i livet har sina behov och drivkrafter. 

När har det varit som motigast som företagare? 

– Det var av olika anledningar särskilt påfrestande i början av resan. Lösningen har alltid varit att inte ge upp och sluta tro på sig själv – oavsett vad alla andra säger.  

Du och Johan kallas ofta för Piff och Puff, varför?

– Vi tillbringar mycket tid tillsammans och kompletterar varandra på ett bra sätt. Jag är en doer som kastar mig in i saker och ting medan Johan är mer strategisk och tänker lite innan han gör. Även om vi håller med varandra så spelar en av oss ”djävulen” och ställer kritiska frågor. Det har hela tiden hjälpt oss framåt – både på ett personligt och ett yrkesmässigt plan.

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter