Onsdag 21 mars

Porträttet: Nima Marefat

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Nima Marefat hör inte ljudet av sin raspande stiftpenna som flinkt dansar över pappret. Han är djupt försjunken i argumentationen kring en fråga som kräver ett fyrsidigt svar. 

När han känner sig tillfreds lyfter han blicken för ett ögonblick och studerar sina hårt knutna händer. Det är då han upptäcker det – inte bara krampen i fingertopparna utan också blåmärkena runt omkring, som utmejslade brottstycken av en managementtenta på Handelshögskolan i Stockholm.

– Frustrationen som jag upplevde vid själva skrivandet fungerade som ett slags ögonöppnare. Det saknades dessutom redigeringsmöjligheter när man skrev analogt och det var svårt att föra in ett resonemang när man väl skrivit sitt svar, berättar Nima Marefat sju år senare.

Efter tentan diskuterade han det med sin studiekamrat Johan Hägglund – som också han upplevde att tunga, textbaserade fyratimmarstentor på papper och penna kändes otidsenliga.

– När vi frågade en av våra juridiklärare om han, som rättade våra prov, upplevde samma frustration fick vi svaret: ”Grabbar, det som för er är ett lyxproblem är ett arbetsmiljöproblem för oss lärare.” Och när administrationen på Handelshögskolan påpekade detsamma förstod vi att detta verkligen var ett problem, att detta var toppen av ett isberg.

Sedan dess har Digiexam blivit vardag för 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden. Digitala prov sägs vara framtiden och ligger helt i linje med regeringens visioner att alla prov, i den mån det är möjligt, ska vara digitaliserade år 2022. Syftet är även att få en effektivare hantering av de nationella proven. 

Nima Marefat och Johan Hägglund var alltså förutseende när de 2011 valde att starta eget – och de gick samtidigt mot strömmen.

– På den tiden såg Handelsstudenter på entreprenörer som personer som misslyckats och inte kunde få jobb. Nu är det helt tvärtom. Att driva eget betraktas plötsligt som trendig glamour. Ingen av fördomarna stämmer helt, men för oss blev det snabbt självklart att satsa på vår affärsidé. Vi hade kunnat jobba som managementkonsulter eller investmentbankirer i dag, men har aldrig ångrat det val vi gjorde, säger Nima Marefat.

Aldrig någonsin?

– Inte en enda sekund. Generellt är jag en människa som inte ångrar saker i mitt liv. Det betyder självfallet inte att jag inte gjort misstag, men ”misstagen” – eller snarare valen jag gjort – har gjort mig till den jag är i dag. Och det är jag tacksam för. 

Handelsstudenternas gemensamma företagsresa började med traditionell dörrknackning hos skolor, med Linkedin-grundaren Reid Hoffmans citat ”If you are not embarrassed by the first version of your product, you’ve launched too late” ringandes i bakhuvudet.

– Vi presenterade vår tjänst som om den fanns, vilket ju var en sanning med modifikation. Just då hade vi faktiskt ingen aning om hur vi skulle lösa tekniken. Vi ville bara verifiera att det fanns en efterfrågan och ta reda på om skolorna var intresserade av att använda tjänsten. 

Nima Marefat och Johan Hägglund lyckades sälja in visionen på flera håll. Lärarna upplevde att det var tidskrävande att sortera och rätta prov, och konstaterade att problemet med att tyda text kunde påverka deras objektiva bedömningar. Med digitala prov skulle det bli mer effektivt och rättvist.

Handelshögskolan blev 2013, med ett informellt litteraturtest, först med att testa pilotsystemet på högskolenivå.

– Vi var otroligt exalterade den dagen. När sedan hela Vasastans internet låg nere timmarna innan provet fick vi så klart panik. På den tiden var vi internetberoende och kunde inte starta tentan utan internet. Det löste sig för oss eftersom internet kom igång, men vi förstod snabbt att vi var tvungna att göra produkten mer robust och utveckla det som gör vår produkt unik i dag. Hur man än gör så kan en labbsituation aldrig jämföras med verkligheten. 

I ett par månader hoppade Nima Marefat och Johan Hägglund personligen in som tentavakter vid hundratals tillfällen. Allt för att på nära håll kunna se och uppleva hur systemet fungerade i praktiken. 

Samtidigt gjorde duon studier som visade att en halv miljon A4-papper kunde sparas in på blott sex tentor.

– Tidsaspekten är absolut en viktig parameter, det är väldigt konkret och mätbart. Vad som är viktigast beror på vem du frågar. En student kanske svarar att miljöaspekten är viktigast och rektorn eller läraren att det kvalitativa är viktigare än det kvantitativa.

I dag har Digiexam 550 kunder – och förlitar sig inte längre enbart på internetuppkoppling utan fungerar även offline. Programmet tar backup på elevens provsvar var tionde sekund, elevens arbete går därför inte förlorat vid eventuell omstart eller datorkrasch.

– Jag skulle själv vilja påstå att vi är den ledande leverantören av digitala prov i Norden, men eftersom vår produkt fortfarande är relativt okänd behöver vi utbilda branschen och våra kunder, säger Nima Marefat.

Hur löser ni problemet med fusk på prov och tentor?

– Bra fråga. När ett prov startar låses datorn så att studenterna bara har tillgång till Digiexam. De kan alltså inte surfa eller öppna något annat program i sin dator. Självfallet har det funnits utmaningar med fusksäkerhet som än i dag, som alla andra IT-lösningar, är ett pågående arbete. 

Hur märks det att ni verkar i en växande framtidsbransch?

– Utbildningssektorn generellt är en stor och växande marknad. Skolan har länge stått stilla i utveckling men nu är potentialen stor inte bara i Sverige utan i hela världen – speciellt i Asien. 

Sven Hagströmer, Sophia Bendz, Shukri Shammas och Peder Bonnier har klivit in som investerare i företaget. Är det tungt att leva med den yttre pressen att verkligen vara tvungna att leverera? 

– Det finns såklart både plus och minus. I viss mån är det nyttigt men min bild är att entreprenörer ofta kräver så mycket av sig själva att de inte behöver någon press utifrån. Om pressen blir för stor kanske det har motsatt effekt. 

Du har Steve Jobs som bakgrundsbild på Facebook. Varför?

– Jaså, har jag? Det var länge sen jag uppdaterade Facebook. Men Steve Jobs är definitivt en inspirationskälla när det kommer till att utveckla produkter. Han hade en känsla för detaljstyrning och verkade drivas av en passion i produktutveckling både inom hårdvara och mjukvara.

Du har i en intervju med Veckans Affärer sagt att du ”är glad dygnet runt”. Är det en fördel som entreprenör?

– Hahaha. Det var nog på den gamla goda tiden … Nu är jag lite äldre och kanske mer sur. Men visst är det en fördel att vara positiv. Livet som entreprenör är ingen dans på rosor men har man en positiv inställning blir det enklare att hantera stressiga situationer.

Många entreprenörer lägger väldigt mycket tid på sin egen affärsidé och sitt företagande. Är det så för dig också; ett slags livsstil?

– Det är en fråga som jag faktiskt arbetar med väldigt aktivt just nu. Svaret skulle ha varit ett helt annat om jag hade fått frågan för tre år sedan. Då hade mitt svar varit 100 procent tid och energi enbart på affärsidé och företagande. I dag är det en annan historia. Jag har jobbat en hel del med mig själv som människa, bland annat genom personlig utveckling i form av meditation. Sedan ska man inte glömma att varje fas i livet har sina behov och drivkrafter. 

När har det varit som motigast som företagare? 

– Det var av olika anledningar särskilt påfrestande i början av resan. Lösningen har alltid varit att inte ge upp och sluta tro på sig själv – oavsett vad alla andra säger.  

Du och Johan kallas ofta för Piff och Puff, varför?

– Vi tillbringar mycket tid tillsammans och kompletterar varandra på ett bra sätt. Jag är en doer som kastar mig in i saker och ting medan Johan är mer strategisk och tänker lite innan han gör. Även om vi håller med varandra så spelar en av oss ”djävulen” och ställer kritiska frågor. Det har hela tiden hjälpt oss framåt – både på ett personligt och ett yrkesmässigt plan.

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter