Lördag 21 oktober

Porträttet: Christina Forsberg

Hon tackar när hon får kritik

Vänlig och prisbelönt, leende och lyssnande. Det låter som den ideala ledaren. Och kanske är Christina Forsberg, generaldirektör på CSN, just det. Nu har hon ansvaret för att staten blir ännu bättre på att driva in studieskulder.

Christina Forsberg är generaldirektör för CSN
Foto: Gunnar Seijbold

När Christina Forsberg får kritik svarar hon gärna med ett tack. Och när någon tycker att hon är jobbig, håller hon med,
"jag ger mig inte i första taget." Hon tror på öppenhet och på kombinationen hjärta och hjärna.
– Gullig? Nej, det är jag absolut inte. Att leta efter generaldirektörens rum är bara slöseri med tid.
Hon har inget. Varken i Gävle, eller någon annanstans på de elva orter där Centrala studiestödsnämnden, CSN, håller till.
I stället står hon ute i kontorslandskapet, precis som alla andra, för att vara nära verksamheten och snappa upp
det som händer när myndigheten "gör studier möjligt", som är CSN:s paroll. En tillfällig besökare skulle inte
kunna gissa vem som är generaldirektör bland de 40 handläggarna på Gävlekontoret, vilket inte är någon slump.

Christina Forsberg vet redan att det är hon som är chef och tror på sin förmåga att leda. Och när det behövs, då tar hon till ett HYSCH!
– Här måste ni vara tysta, säger generaldirektören när hon välkomnar Karriär och lägger pekfingret över munnen. Sedan styr hon mot ett föreläsningsrum, håller koll på klockan och tar smidigt över intervjun.
Låter det bryskt? Inte ett dugg. Vänlighet, som ett sätt att nå framgång, hyllas av allt fler och Christina Forsberg är så pass bra på balansgången mellan omtänksamhet och beslutsfattande att hon 2015 valdes till Årets chef. Från början jurist, därefter 13 år inom Kronofogden och 2008 utsedd av regeringen till Gävleborgs länspolismästare. Då talade hon om "stor ödmjukhet", vilket var klokt: en ung kvinna utan poliserfarenhet riskerar att möta viss skepsis.
– Ena hälften sa "välkommen", andra tänkte att det inte skulle gå.

Som chef i uniformsskjorta och slips ("inte min favorit, inte särskilt kvinnligt") gjorde Christina Forsberg kulturrevolution. För att på bästa sätt tjäna människor och samhället bytte Polisen fokus: bort från procentsiffrorna till omtanken om en liten flicka. Symbolen blev fyraåringen Ella, som syntes på verksamhetsplanen och var den nya utgångspunkten för att smartare lösa uppdraget: "Hur påverkas Ella av våra beslut?"
– Hon hjälpte oss att komma närmare våra känslor och då är det lättare att förändra.

På sin Linkedin-sida konstaterar Christina Forsberg att satsningen ledde till "ökat förtroende från brottsoffer, förbättrad service åt allmänheten, färre ungdomar misstänkta för brott och minskat våld i publika miljöer".
Att sedan prisas som chef blev den där extra, betydelsefulla belöningen:
– Jag får många förfrågningar om att föreläsa, vilket ger mig återkoppling och skapar nya idéer.

Just återkoppling är något som Christina Forsberg gärna pratar om, alltså att möta medarbetarna och vara nyfiken på vilka de är och vad de vill. Fråga och lyssna är bättre än att stänga in sig på chefsrummet.
– Det handlar om att vara modig, att utsätta sig. Visa gärna att medarbetarnas åsikter är viktiga. Men var också tydlig med om du håller med eller om du inte gör det, säger Christina Forsberg och visar runt bland medarbetarna, som svarar på frågor om lån och finansiering av studier.
– Det är ovanligt med arga samtal, säger handläggaren Carina Norström. Först gäller det att försöka få dem att lugna ner
sig, men viktigast är att komma underfund med varför de är upprörda.

I våras konstaterade Riksrevisionen att CSN kan bli bättre på att driva in obetalda studieskulder. 2015 var svenskarna skyldiga 207 miljarder kronor och kreditförlusterna låg på 520 miljoner kronor, trots att cirka 90 procent av dem som bor i Sverige betalar tillbaka sina lån. Dessutom ökar de organiserade bidragsbrotten, till exempel genom förfalskade studieintyg. När Christina Forsberg utsågs till generaldirektör, även denna gång av regeringen, förklarade dåvarande gymnasieminister Aida Hadzialic att hon var glad över att anställa en person som varit indrivningschef på Kronofogden, eftersom CSN inte är någon "välgörenhetsorganisation".
– För att vårt system ska hålla måste människor betala tillbaka, säger Christina Forsberg och ritar en cirkel i luften, ett kretslopp mellan skatteintäkter och statens utgifter.
– Vi vill visa att det är viktigt att få in skulderna, att de som håller sig undan inte slipper betala. Det handlar om våra
gemensamma pengar och den framtida generationens möjligheter att förverkliga sina drömmar.

Christina Forsbergs mamma, sjuksköterska precis som pappan, uppmuntrade till studier, "hon peppade alltid". Att läsa juridik visade sig vara rätt för äldsta dottern i syskonskaran:
– Det började på högstadiet med ett studiebesök på tingsrätten i Uppsala. Jag blev helt fascinerad av spelet mellan den
misstänkte, advokaten och domstolen. Där valde jag inriktning, jag ville skapa förutsättningar för demokratin, att det
inte får gå till hur som helst.
Men hur var det nu med ledarskapet? För att få medarbetarna att gå åt samma håll satsar Christina Forsberg på "paraplytänkande": chefen skapar lugn och ro så att medarbetarna kan göra sitt bästa.
– Det är de som driver utvecklingen. En del kan vara svåra att läsa, men jag bygger relationer och tänker att öppenhet
föder öppenhet.

Tre punkter är särskilt viktiga:
1. Involvera medarbetarna. Där ligger nyckeln till framgången.
2. Lista både det som kan göras ("brutto") och det som ska göras ("netto").
3. Ha alltid koll på uppdraget.

Vid ett tillfälle när hon som nybliven länspolismästare åkte runt på sin "Christinagata" för att lära känna medarbetarna, berättade hon om sin tro på återkoppling. En erfaren, manlig medarbetare lutade sig fram och förklarade: "En sak ska du ha klart för dig, jag vill inte ha någon återkoppling av dig. Är det någon som ska ge mig det, så är det en åklagare".
– Jag blev överraskad, men fann mig snabbt och svarade "tack för att du berättade hur du vill ha det".
Hennes senaste idé kring återkoppling gäller dem som betalat och till slut betalat klart på sina studielån:
– De bidrar till att andra får motsvarande möjlighet och borde få mer uppskattning av oss – varför inte i form
av ett skriftligt tack?

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter