Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Porträttet: Christina Forsberg

Hon tackar när hon får kritik

Vänlig och prisbelönt, leende och lyssnande. Det låter som den ideala ledaren. Och kanske är Christina Forsberg, generaldirektör på CSN, just det. Nu har hon ansvaret för att staten blir ännu bättre på att driva in studieskulder.

Christina Forsberg är generaldirektör för CSN
Foto: Gunnar Seijbold

När Christina Forsberg får kritik svarar hon gärna med ett tack. Och när någon tycker att hon är jobbig, håller hon med,
"jag ger mig inte i första taget." Hon tror på öppenhet och på kombinationen hjärta och hjärna.
– Gullig? Nej, det är jag absolut inte. Att leta efter generaldirektörens rum är bara slöseri med tid.
Hon har inget. Varken i Gävle, eller någon annanstans på de elva orter där Centrala studiestödsnämnden, CSN, håller till.
I stället står hon ute i kontorslandskapet, precis som alla andra, för att vara nära verksamheten och snappa upp
det som händer när myndigheten "gör studier möjligt", som är CSN:s paroll. En tillfällig besökare skulle inte
kunna gissa vem som är generaldirektör bland de 40 handläggarna på Gävlekontoret, vilket inte är någon slump.

Christina Forsberg vet redan att det är hon som är chef och tror på sin förmåga att leda. Och när det behövs, då tar hon till ett HYSCH!
– Här måste ni vara tysta, säger generaldirektören när hon välkomnar Karriär och lägger pekfingret över munnen. Sedan styr hon mot ett föreläsningsrum, håller koll på klockan och tar smidigt över intervjun.
Låter det bryskt? Inte ett dugg. Vänlighet, som ett sätt att nå framgång, hyllas av allt fler och Christina Forsberg är så pass bra på balansgången mellan omtänksamhet och beslutsfattande att hon 2015 valdes till Årets chef. Från början jurist, därefter 13 år inom Kronofogden och 2008 utsedd av regeringen till Gävleborgs länspolismästare. Då talade hon om "stor ödmjukhet", vilket var klokt: en ung kvinna utan poliserfarenhet riskerar att möta viss skepsis.
– Ena hälften sa "välkommen", andra tänkte att det inte skulle gå.

Som chef i uniformsskjorta och slips ("inte min favorit, inte särskilt kvinnligt") gjorde Christina Forsberg kulturrevolution. För att på bästa sätt tjäna människor och samhället bytte Polisen fokus: bort från procentsiffrorna till omtanken om en liten flicka. Symbolen blev fyraåringen Ella, som syntes på verksamhetsplanen och var den nya utgångspunkten för att smartare lösa uppdraget: "Hur påverkas Ella av våra beslut?"
– Hon hjälpte oss att komma närmare våra känslor och då är det lättare att förändra.

På sin Linkedin-sida konstaterar Christina Forsberg att satsningen ledde till "ökat förtroende från brottsoffer, förbättrad service åt allmänheten, färre ungdomar misstänkta för brott och minskat våld i publika miljöer".
Att sedan prisas som chef blev den där extra, betydelsefulla belöningen:
– Jag får många förfrågningar om att föreläsa, vilket ger mig återkoppling och skapar nya idéer.

Just återkoppling är något som Christina Forsberg gärna pratar om, alltså att möta medarbetarna och vara nyfiken på vilka de är och vad de vill. Fråga och lyssna är bättre än att stänga in sig på chefsrummet.
– Det handlar om att vara modig, att utsätta sig. Visa gärna att medarbetarnas åsikter är viktiga. Men var också tydlig med om du håller med eller om du inte gör det, säger Christina Forsberg och visar runt bland medarbetarna, som svarar på frågor om lån och finansiering av studier.
– Det är ovanligt med arga samtal, säger handläggaren Carina Norström. Först gäller det att försöka få dem att lugna ner
sig, men viktigast är att komma underfund med varför de är upprörda.

I våras konstaterade Riksrevisionen att CSN kan bli bättre på att driva in obetalda studieskulder. 2015 var svenskarna skyldiga 207 miljarder kronor och kreditförlusterna låg på 520 miljoner kronor, trots att cirka 90 procent av dem som bor i Sverige betalar tillbaka sina lån. Dessutom ökar de organiserade bidragsbrotten, till exempel genom förfalskade studieintyg. När Christina Forsberg utsågs till generaldirektör, även denna gång av regeringen, förklarade dåvarande gymnasieminister Aida Hadzialic att hon var glad över att anställa en person som varit indrivningschef på Kronofogden, eftersom CSN inte är någon "välgörenhetsorganisation".
– För att vårt system ska hålla måste människor betala tillbaka, säger Christina Forsberg och ritar en cirkel i luften, ett kretslopp mellan skatteintäkter och statens utgifter.
– Vi vill visa att det är viktigt att få in skulderna, att de som håller sig undan inte slipper betala. Det handlar om våra
gemensamma pengar och den framtida generationens möjligheter att förverkliga sina drömmar.

Christina Forsbergs mamma, sjuksköterska precis som pappan, uppmuntrade till studier, "hon peppade alltid". Att läsa juridik visade sig vara rätt för äldsta dottern i syskonskaran:
– Det började på högstadiet med ett studiebesök på tingsrätten i Uppsala. Jag blev helt fascinerad av spelet mellan den
misstänkte, advokaten och domstolen. Där valde jag inriktning, jag ville skapa förutsättningar för demokratin, att det
inte får gå till hur som helst.
Men hur var det nu med ledarskapet? För att få medarbetarna att gå åt samma håll satsar Christina Forsberg på "paraplytänkande": chefen skapar lugn och ro så att medarbetarna kan göra sitt bästa.
– Det är de som driver utvecklingen. En del kan vara svåra att läsa, men jag bygger relationer och tänker att öppenhet
föder öppenhet.

Tre punkter är särskilt viktiga:
1. Involvera medarbetarna. Där ligger nyckeln till framgången.
2. Lista både det som kan göras ("brutto") och det som ska göras ("netto").
3. Ha alltid koll på uppdraget.

Vid ett tillfälle när hon som nybliven länspolismästare åkte runt på sin "Christinagata" för att lära känna medarbetarna, berättade hon om sin tro på återkoppling. En erfaren, manlig medarbetare lutade sig fram och förklarade: "En sak ska du ha klart för dig, jag vill inte ha någon återkoppling av dig. Är det någon som ska ge mig det, så är det en åklagare".
– Jag blev överraskad, men fann mig snabbt och svarade "tack för att du berättade hur du vill ha det".
Hennes senaste idé kring återkoppling gäller dem som betalat och till slut betalat klart på sina studielån:
– De bidrar till att andra får motsvarande möjlighet och borde få mer uppskattning av oss – varför inte i form
av ett skriftligt tack?

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter