Torsdag 22 februari

Porträttet: Under ytan

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Stekhet juniförmiddag på Djurgården. Söt doft av nysnurrad sockervadd i luften. Sveriges äldsta tivoli ska snart slå upp portarna för 
dagen. Innanför Gröna Lunds huvudentré svärmar ljusgrönklädda parkarbetare – stresståliga glassbiträden, karusellförare, tekniker och städare – som gör sig redo för dagens arbetspass. 20 000 gäster väntas under dagen. 
Gröna Lund sysselsatte drygt 1 200 medarbetare under sommaren. Ett massivt rekryteringsarbete ligger bakom. Nöjesparken har under de senaste åren dessutom gjort sig känd för sitt utpräglade mångfaldsarbete. Tivolit söker aktivt efter bland annat äldre (50+), personer med funktionsvariation 
och nyanlända.
– Det handlar i grund och botten om att tro på de här människorna. Och att våga ta tag i det, säger Kristofer Sandström. 

Kristofer Sandström är operativ HR-chef på Gröna Lund och en av nyckelstrategerna bakom ”Grönans” uppmärksammade mångfaldsprojekt. När vi slår oss ned i ett rum på HR-avdelningen, som ligger i anslutning till parken, har Tuff-Tuff Tåget just börjat snurra utanför fönstret.
– Förra året hade vi en underbar kille här från Syrien som jobbade som entrévärd. När jag passerade honom vid huvudentrén en morgon och han stod där med micken och guidade gästerna så var jag nära gråten. Han hade studerat till tandläkare i Syrien och flytt till Sverige. Det senaste jag hörde var att han hade kommit in på tandläkarutbildningen i Umeå, berättar han.

Kristofer Sandström arbetar med att förverkliga drömmar. Och att riva fördomar. För sina insatser vann han i höstas det prestigefulla Visa vägen-priset i kategorin Årets eldsjäl. Ett pris som varje år delas ut till den arbetsgivare som gjort mest i Sverige för att öppna arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. 
I maj placerade han sig dessutom på åttonde plats – före bland annat Annie Lööf och Zara Larsson – när TCO utsåg Framtidens 99 mäktigaste personer.
– Mångfald är en förutsättning för att utvecklas. Och det är det jag brinner för att förmedla. En svartvit regnbåge är inte speciellt kul. Det är färgerna som gör den vacker. 

Gröna Lund har som få andra stora arbetsgivare satsat medvetet på att bredda rekryteringen. I fjol anställde nöjesparken, i samarbete med Arbetsförmedlingen, tolv nyanlända personer. Eftersom satsningen var så lyckad gjorde Gröna Lund om samma sak i år. 
Hade det inte varit enklare att inte ta det här ansvaret?
– Det beror på vad man menar med enkelt. Det är klart att de här projekten är tidskrävande – men arbetet vi lägger ned får vi tillbaka. Bland annat genom känslan att vi är med och bidrar. Herregud, är det någon gång som arbetsgivare ska vara öppna så är det nu. Min bild av Sverige är att det ska vara tillgängligt för alla. Dessutom visar forskning att en homogen grupp aldrig är det optimala om man vill uppnå bästa resultat, säger Kristofer Sandström. 

Han växte upp i Stockholm i en Hammarbytokig lärarfamilj. Efter gymnasiet började han arbeta på en grundskola i Stockholmsregionen, och det var där som intresset för personalfrågor vaknade till liv.
– Jag arbetade på skolan periodvis under fem år, parallellt med att jag reste runt i världen. Tyvärr var det en del konflikter och bristande ledarskap på den arbetsplatsen. Jag var bara 20 år när jag började där men försökte tidigt ta ett slags ledarroll och styra upp en bra ledning. 

Efter att Kristofer Sandström börjat studera till personalvetare på Uppsala universitet fick han genom en vän till familjen kontakt med Gröna Lund, som sökte efter en HR-assistent. Han började som sommarvikarie och blev tillsvidareanställd 2014. Rollen som operativ chef har han haft i drygt 2,5 år. Det brinnande mångfaldsengagemanget kommer från uppväxten, säger han.
– Svenskar skulle må bra av att tänka till ibland över hur jäkla bra vi har det. Alla har inte haft en bra uppväxt här heller, men jag tänker på de som kommer hit från krigshärjade länder. När jag får höra de historierna … det är klart att jag blir påverkad. När jag träffar någon på intervju som knappt pratar ett ord svenska, och sedan möts vi med jämna mellanrum och så plötsligt, fem månader senare, så pratar de i stort sett flytande. Det är klart att det är en boost, säger han. 

HR-chefens dagliga arbete handlar både om långsiktiga strategier och att släcka snabbt uppflammande bränder.
– Det är roliga dagar och arbetet är i huvudsak kopplat till den dagliga driften. Den här veckan har jag haft många medarbetarsamtal och planerat personalutbildningar. Vi förbereder också för att dela ut ”Månadens stjärna” som går till anställda som har gjort något särskilt bra den senaste tiden. 

När Kristofer Sandström pratar om mångfald låter det som den mest självklara saken i världen. Det är det inte. Gapet mellan inrikes och utrikes födda växer på den svenska arbetsmarknaden. Över 54 procent av de inskrivna på Arbetsförmedlingen är utrikes födda, visar statistik från Arbetsförmedlingen från i höstas. Många av de som Kristofer Sandström träffar har stått utanför arbetsmarknaden under lång tid. Och en sak är väldigt tydlig, berättar han: De vill bara ha ett jobb.
– Allt de vill ha är en chans, en öppning. Vissa av dem har sökt hundratals jobb innan de kommer till oss. 
Vad kan Gröna Lund som arbetsgivare göra ännu bättre? 
– Att stärka den speciella gemenskap som finns på Gröna Lund är under ständig utveckling. Alla är ju nervösa inför sitt första jobb, tänk då om du dessutom just kommit till ett nytt land och inte kan språket. Då har de som redan jobbar här ett stort ansvar att stötta dem.  
Många arbetsgivare har ord som ”inkludering” och ”mångfald” inskrivna i sina värdegrunder, men lyckas kanske inte alltid göra verklighet av dem. Har du några tips för att bryta utanförskap och våga ta steget?
– Det måste genomsyra hela organisationen, det är svårt att dra igång som enskild anställd. Sedan tror jag på att göra i stället för att prata. När vi drog igång projektet med nyanlända så hörde vi av oss till Arbetsförmedlingen och så hjälptes vi åt. Det var inte svårare än så. Vi försöker även eliminera alla krångliga processer för de sökande. Skriv upp dig på det här pappret så får du komma på intervju – klart. Men 
Gröna Lund har också fördelen att vi inte behöver validera utbildningar. Bara ett genuint engagemang.
– Du ska inte göra det för att du måste. Det måste vara genuint. Som företag måste man börja titta på fördelarna med att få in anställda med olika bakgrund. Och se till vad det betyder för Sverige i det långa loppet. 

---

Det här är Kristofer Sandström
Gör: Operativ HR-chef på 
Gröna Lund.
Ålder: 31 år.
På fritiden: ”Älskar att resa, vara i naturen, åka skidor och följa favoritlaget Hammarby.”
Framtiden: 
”Fortsätta arbeta med HR och mångfaldsfrågor.”

---

Gröna Lunds rekrytering i siffror
12 000 Antal ansökningar, cirka, varje år.
1 129 Antal medarbetare som anställts under året.
12 Antalet nyanlända säsongsarbetare i år.
84 år är Gröna Lunds äldsta medarbetare.
16 år är Gröna Lunds yngsta medarbetare.

 

Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter