Torsdag 23 november

Porträttet: Under ytan

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Stekhet juniförmiddag på Djurgården. Söt doft av nysnurrad sockervadd i luften. Sveriges äldsta tivoli ska snart slå upp portarna för 
dagen. Innanför Gröna Lunds huvudentré svärmar ljusgrönklädda parkarbetare – stresståliga glassbiträden, karusellförare, tekniker och städare – som gör sig redo för dagens arbetspass. 20 000 gäster väntas under dagen. 
Gröna Lund sysselsatte drygt 1 200 medarbetare under sommaren. Ett massivt rekryteringsarbete ligger bakom. Nöjesparken har under de senaste åren dessutom gjort sig känd för sitt utpräglade mångfaldsarbete. Tivolit söker aktivt efter bland annat äldre (50+), personer med funktionsvariation 
och nyanlända.
– Det handlar i grund och botten om att tro på de här människorna. Och att våga ta tag i det, säger Kristofer Sandström. 

Kristofer Sandström är operativ HR-chef på Gröna Lund och en av nyckelstrategerna bakom ”Grönans” uppmärksammade mångfaldsprojekt. När vi slår oss ned i ett rum på HR-avdelningen, som ligger i anslutning till parken, har Tuff-Tuff Tåget just börjat snurra utanför fönstret.
– Förra året hade vi en underbar kille här från Syrien som jobbade som entrévärd. När jag passerade honom vid huvudentrén en morgon och han stod där med micken och guidade gästerna så var jag nära gråten. Han hade studerat till tandläkare i Syrien och flytt till Sverige. Det senaste jag hörde var att han hade kommit in på tandläkarutbildningen i Umeå, berättar han.

Kristofer Sandström arbetar med att förverkliga drömmar. Och att riva fördomar. För sina insatser vann han i höstas det prestigefulla Visa vägen-priset i kategorin Årets eldsjäl. Ett pris som varje år delas ut till den arbetsgivare som gjort mest i Sverige för att öppna arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. 
I maj placerade han sig dessutom på åttonde plats – före bland annat Annie Lööf och Zara Larsson – när TCO utsåg Framtidens 99 mäktigaste personer.
– Mångfald är en förutsättning för att utvecklas. Och det är det jag brinner för att förmedla. En svartvit regnbåge är inte speciellt kul. Det är färgerna som gör den vacker. 

Gröna Lund har som få andra stora arbetsgivare satsat medvetet på att bredda rekryteringen. I fjol anställde nöjesparken, i samarbete med Arbetsförmedlingen, tolv nyanlända personer. Eftersom satsningen var så lyckad gjorde Gröna Lund om samma sak i år. 
Hade det inte varit enklare att inte ta det här ansvaret?
– Det beror på vad man menar med enkelt. Det är klart att de här projekten är tidskrävande – men arbetet vi lägger ned får vi tillbaka. Bland annat genom känslan att vi är med och bidrar. Herregud, är det någon gång som arbetsgivare ska vara öppna så är det nu. Min bild av Sverige är att det ska vara tillgängligt för alla. Dessutom visar forskning att en homogen grupp aldrig är det optimala om man vill uppnå bästa resultat, säger Kristofer Sandström. 

Han växte upp i Stockholm i en Hammarbytokig lärarfamilj. Efter gymnasiet började han arbeta på en grundskola i Stockholmsregionen, och det var där som intresset för personalfrågor vaknade till liv.
– Jag arbetade på skolan periodvis under fem år, parallellt med att jag reste runt i världen. Tyvärr var det en del konflikter och bristande ledarskap på den arbetsplatsen. Jag var bara 20 år när jag började där men försökte tidigt ta ett slags ledarroll och styra upp en bra ledning. 

Efter att Kristofer Sandström börjat studera till personalvetare på Uppsala universitet fick han genom en vän till familjen kontakt med Gröna Lund, som sökte efter en HR-assistent. Han började som sommarvikarie och blev tillsvidareanställd 2014. Rollen som operativ chef har han haft i drygt 2,5 år. Det brinnande mångfaldsengagemanget kommer från uppväxten, säger han.
– Svenskar skulle må bra av att tänka till ibland över hur jäkla bra vi har det. Alla har inte haft en bra uppväxt här heller, men jag tänker på de som kommer hit från krigshärjade länder. När jag får höra de historierna … det är klart att jag blir påverkad. När jag träffar någon på intervju som knappt pratar ett ord svenska, och sedan möts vi med jämna mellanrum och så plötsligt, fem månader senare, så pratar de i stort sett flytande. Det är klart att det är en boost, säger han. 

HR-chefens dagliga arbete handlar både om långsiktiga strategier och att släcka snabbt uppflammande bränder.
– Det är roliga dagar och arbetet är i huvudsak kopplat till den dagliga driften. Den här veckan har jag haft många medarbetarsamtal och planerat personalutbildningar. Vi förbereder också för att dela ut ”Månadens stjärna” som går till anställda som har gjort något särskilt bra den senaste tiden. 

När Kristofer Sandström pratar om mångfald låter det som den mest självklara saken i världen. Det är det inte. Gapet mellan inrikes och utrikes födda växer på den svenska arbetsmarknaden. Över 54 procent av de inskrivna på Arbetsförmedlingen är utrikes födda, visar statistik från Arbetsförmedlingen från i höstas. Många av de som Kristofer Sandström träffar har stått utanför arbetsmarknaden under lång tid. Och en sak är väldigt tydlig, berättar han: De vill bara ha ett jobb.
– Allt de vill ha är en chans, en öppning. Vissa av dem har sökt hundratals jobb innan de kommer till oss. 
Vad kan Gröna Lund som arbetsgivare göra ännu bättre? 
– Att stärka den speciella gemenskap som finns på Gröna Lund är under ständig utveckling. Alla är ju nervösa inför sitt första jobb, tänk då om du dessutom just kommit till ett nytt land och inte kan språket. Då har de som redan jobbar här ett stort ansvar att stötta dem.  
Många arbetsgivare har ord som ”inkludering” och ”mångfald” inskrivna i sina värdegrunder, men lyckas kanske inte alltid göra verklighet av dem. Har du några tips för att bryta utanförskap och våga ta steget?
– Det måste genomsyra hela organisationen, det är svårt att dra igång som enskild anställd. Sedan tror jag på att göra i stället för att prata. När vi drog igång projektet med nyanlända så hörde vi av oss till Arbetsförmedlingen och så hjälptes vi åt. Det var inte svårare än så. Vi försöker även eliminera alla krångliga processer för de sökande. Skriv upp dig på det här pappret så får du komma på intervju – klart. Men 
Gröna Lund har också fördelen att vi inte behöver validera utbildningar. Bara ett genuint engagemang.
– Du ska inte göra det för att du måste. Det måste vara genuint. Som företag måste man börja titta på fördelarna med att få in anställda med olika bakgrund. Och se till vad det betyder för Sverige i det långa loppet. 

---

Det här är Kristofer Sandström
Gör: Operativ HR-chef på 
Gröna Lund.
Ålder: 31 år.
På fritiden: ”Älskar att resa, vara i naturen, åka skidor och följa favoritlaget Hammarby.”
Framtiden: 
”Fortsätta arbeta med HR och mångfaldsfrågor.”

---

Gröna Lunds rekrytering i siffror
12 000 Antal ansökningar, cirka, varje år.
1 129 Antal medarbetare som anställts under året.
12 Antalet nyanlända säsongsarbetare i år.
84 år är Gröna Lunds äldsta medarbetare.
16 år är Gröna Lunds yngsta medarbetare.

 

Ledarskap : Starka team

Foto: Habitud

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

 • 22 november
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Uppdaterad. Sedan #metoo briserade har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Under de senaste dagarna har också DN publicerat ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen – och ETC ett från kvinnor inom fackrörelsen. 

 • 20 november

Annons

Livet bakom fasaden : IT-forensiker

Foto: Susanne Kronholm

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

 • 20 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Annons

Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november
Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november

Ärendet : Jusek griper in

Foto: Rebecca Elfast

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

 • 8 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter