Söndag 24 september

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Porträttet: Under ytan

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Stekhet juniförmiddag på Djurgården. Söt doft av nysnurrad sockervadd i luften. Sveriges äldsta tivoli ska snart slå upp portarna för 
dagen. Innanför Gröna Lunds huvudentré svärmar ljusgrönklädda parkarbetare – stresståliga glassbiträden, karusellförare, tekniker och städare – som gör sig redo för dagens arbetspass. 20 000 gäster väntas under dagen. 
Gröna Lund sysselsatte drygt 1 200 medarbetare under sommaren. Ett massivt rekryteringsarbete ligger bakom. Nöjesparken har under de senaste åren dessutom gjort sig känd för sitt utpräglade mångfaldsarbete. Tivolit söker aktivt efter bland annat äldre (50+), personer med funktionsvariation 
och nyanlända.
– Det handlar i grund och botten om att tro på de här människorna. Och att våga ta tag i det, säger Kristofer Sandström. 

Kristofer Sandström är operativ HR-chef på Gröna Lund och en av nyckelstrategerna bakom ”Grönans” uppmärksammade mångfaldsprojekt. När vi slår oss ned i ett rum på HR-avdelningen, som ligger i anslutning till parken, har Tuff-Tuff Tåget just börjat snurra utanför fönstret.
– Förra året hade vi en underbar kille här från Syrien som jobbade som entrévärd. När jag passerade honom vid huvudentrén en morgon och han stod där med micken och guidade gästerna så var jag nära gråten. Han hade studerat till tandläkare i Syrien och flytt till Sverige. Det senaste jag hörde var att han hade kommit in på tandläkarutbildningen i Umeå, berättar han.

Kristofer Sandström arbetar med att förverkliga drömmar. Och att riva fördomar. För sina insatser vann han i höstas det prestigefulla Visa vägen-priset i kategorin Årets eldsjäl. Ett pris som varje år delas ut till den arbetsgivare som gjort mest i Sverige för att öppna arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. 
I maj placerade han sig dessutom på åttonde plats – före bland annat Annie Lööf och Zara Larsson – när TCO utsåg Framtidens 99 mäktigaste personer.
– Mångfald är en förutsättning för att utvecklas. Och det är det jag brinner för att förmedla. En svartvit regnbåge är inte speciellt kul. Det är färgerna som gör den vacker. 

Gröna Lund har som få andra stora arbetsgivare satsat medvetet på att bredda rekryteringen. I fjol anställde nöjesparken, i samarbete med Arbetsförmedlingen, tolv nyanlända personer. Eftersom satsningen var så lyckad gjorde Gröna Lund om samma sak i år. 
Hade det inte varit enklare att inte ta det här ansvaret?
– Det beror på vad man menar med enkelt. Det är klart att de här projekten är tidskrävande – men arbetet vi lägger ned får vi tillbaka. Bland annat genom känslan att vi är med och bidrar. Herregud, är det någon gång som arbetsgivare ska vara öppna så är det nu. Min bild av Sverige är att det ska vara tillgängligt för alla. Dessutom visar forskning att en homogen grupp aldrig är det optimala om man vill uppnå bästa resultat, säger Kristofer Sandström. 

Han växte upp i Stockholm i en Hammarbytokig lärarfamilj. Efter gymnasiet började han arbeta på en grundskola i Stockholmsregionen, och det var där som intresset för personalfrågor vaknade till liv.
– Jag arbetade på skolan periodvis under fem år, parallellt med att jag reste runt i världen. Tyvärr var det en del konflikter och bristande ledarskap på den arbetsplatsen. Jag var bara 20 år när jag började där men försökte tidigt ta ett slags ledarroll och styra upp en bra ledning. 

Efter att Kristofer Sandström börjat studera till personalvetare på Uppsala universitet fick han genom en vän till familjen kontakt med Gröna Lund, som sökte efter en HR-assistent. Han började som sommarvikarie och blev tillsvidareanställd 2014. Rollen som operativ chef har han haft i drygt 2,5 år. Det brinnande mångfaldsengagemanget kommer från uppväxten, säger han.
– Svenskar skulle må bra av att tänka till ibland över hur jäkla bra vi har det. Alla har inte haft en bra uppväxt här heller, men jag tänker på de som kommer hit från krigshärjade länder. När jag får höra de historierna … det är klart att jag blir påverkad. När jag träffar någon på intervju som knappt pratar ett ord svenska, och sedan möts vi med jämna mellanrum och så plötsligt, fem månader senare, så pratar de i stort sett flytande. Det är klart att det är en boost, säger han. 

HR-chefens dagliga arbete handlar både om långsiktiga strategier och att släcka snabbt uppflammande bränder.
– Det är roliga dagar och arbetet är i huvudsak kopplat till den dagliga driften. Den här veckan har jag haft många medarbetarsamtal och planerat personalutbildningar. Vi förbereder också för att dela ut ”Månadens stjärna” som går till anställda som har gjort något särskilt bra den senaste tiden. 

När Kristofer Sandström pratar om mångfald låter det som den mest självklara saken i världen. Det är det inte. Gapet mellan inrikes och utrikes födda växer på den svenska arbetsmarknaden. Över 54 procent av de inskrivna på Arbetsförmedlingen är utrikes födda, visar statistik från Arbetsförmedlingen från i höstas. Många av de som Kristofer Sandström träffar har stått utanför arbetsmarknaden under lång tid. Och en sak är väldigt tydlig, berättar han: De vill bara ha ett jobb.
– Allt de vill ha är en chans, en öppning. Vissa av dem har sökt hundratals jobb innan de kommer till oss. 
Vad kan Gröna Lund som arbetsgivare göra ännu bättre? 
– Att stärka den speciella gemenskap som finns på Gröna Lund är under ständig utveckling. Alla är ju nervösa inför sitt första jobb, tänk då om du dessutom just kommit till ett nytt land och inte kan språket. Då har de som redan jobbar här ett stort ansvar att stötta dem.  
Många arbetsgivare har ord som ”inkludering” och ”mångfald” inskrivna i sina värdegrunder, men lyckas kanske inte alltid göra verklighet av dem. Har du några tips för att bryta utanförskap och våga ta steget?
– Det måste genomsyra hela organisationen, det är svårt att dra igång som enskild anställd. Sedan tror jag på att göra i stället för att prata. När vi drog igång projektet med nyanlända så hörde vi av oss till Arbetsförmedlingen och så hjälptes vi åt. Det var inte svårare än så. Vi försöker även eliminera alla krångliga processer för de sökande. Skriv upp dig på det här pappret så får du komma på intervju – klart. Men 
Gröna Lund har också fördelen att vi inte behöver validera utbildningar. Bara ett genuint engagemang.
– Du ska inte göra det för att du måste. Det måste vara genuint. Som företag måste man börja titta på fördelarna med att få in anställda med olika bakgrund. Och se till vad det betyder för Sverige i det långa loppet. 

---

Det här är Kristofer Sandström
Gör: Operativ HR-chef på 
Gröna Lund.
Ålder: 31 år.
På fritiden: ”Älskar att resa, vara i naturen, åka skidor och följa favoritlaget Hammarby.”
Framtiden: 
”Fortsätta arbeta med HR och mångfaldsfrågor.”

---

Gröna Lunds rekrytering i siffror
12 000 Antal ansökningar, cirka, varje år.
1 129 Antal medarbetare som anställts under året.
12 Antalet nyanlända säsongsarbetare i år.
84 år är Gröna Lunds äldsta medarbetare.
16 år är Gröna Lunds yngsta medarbetare.

 

Foto: Shutterstock

Ledarskapet påverkas mer av ålder än kön

Det är betydligt större skillnad mellan yngre och äldre chefer, än mellan manliga och kvinnliga. Däremot skiljer sig de bakomliggande drivkrafterna åt, visar en studie från Göteborgs universitet.

 • 21 september

Fler än tidigare vill byta jobb

Intresset för att byta jobb har ökat under de senaste åren. I dag vill 71 procent av svenskarna som är mellan 40 och 55 år byta arbetsgivare eller yrkesroll, visar Folkuniversitetets Mitt-i-karriären Barometer.

 • 21 september

Annons

Ledarskap : Prata pengar

Foto: Susanne Kronholm

Konsten att prata pengar och prestation

Nöjd med lönen kan medarbetare vara utan att den är speciellt hög, visar en rapport från Jusek. Nyckeln är bland annat kommunikation och öppenhet. "Dialog på en arbetsplats är ovärderligt", säger Helena Wingemo, HR-chef på Ekonomistyrningsverket.

 • 18 september
Foto: Shutterstock

Få koll på inkorgen

Tar mejlen för mycket arbetstid i anspråk, eller svämmar den kanske helt enkelt över? Kristin Öster, psykologkandidat och tidigare ordförande i Sacos ungdomsförbund, ger sina bästa tips för en välfungerande inkorg.

 • 15 september

Annons

Foto: Shutterstock

Utbildning kan vara en förlustaffär

Av de länder som den internationella samarbetsorganisationen OECD granskar har Sverige lägst utbildningspremie. Det gör oss till ett av de länder där vidareutbildning är minst gynnsamt.

 • 14 september

Livet bakom fasaden : WE EFFECT

Foto: Dave Lemke

Han bistår i Vietnam

För fyra år sedan bestämde biståndsorganisationen We Effect att deras regionkontor för Asien skulle flyttas från Sverige till Vietnam. Magnus Persson fick ansvaret att dra igång det. Tillsammans med sina kollegor hjälper organisationen människor i fattigdom till ett bättre liv.

 • 12 september

Personal på Migrationsverket hotas under asylprocessen

Migrationsverkets personal i Stockholm utsätts för hot i sitt arbete, rapporterar SVT Nyheter som har gått igenom det senaste årets incidentrapporter. "Det vi ser en ökning av nu är en annan typ av hot mot medarbetare", säger huvudskyddsombudet Helena Liss till SVT.

 • 12 september

Oklart hur anställda berörs av Nordeas flytt

Det står nu klart att storbanken Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Finland. Men exakt vad det betyder för de anställda är i nuläget för tidigt att avgöra.

 • 8 september

Arbetsmiljömyndighet ska inrättas i Gävle

En ny myndighet för arbetsmiljökunskap ska öppna 2018, det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om under budgetförhandlingarna. Ambitionen är att stärka det nationella och internationella arbetsmiljöarbetet.

 • 8 september

Lösningen : Spetskompetens

Illustration: Jens Magnusson

Specialiserad på vinst och förlust

Efter en lång karriär är det vanligt att vara specialiserad inom ett område. Något som ofta ses som en fördel – men som också kan leda till begränsningar på arbetsmarknaden, menar flera experter som Jusektidningen Karriär pratat med. Så, hur balanserar man specialistkunskap med eftertraktad kompetens?

 • 28 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag har blivit erbjuden ett nytt jobb med likvärdigt ansvar, men med mer betalt och större möjlighet till utveckling. Egentligen vill jag stanna kvar där jag är eftersom jag trivs bra. Hur ska jag tänka – och hur tar jag upp det med min chef för att se om de kan matcha erbjudandet?

KRÖNIKAN

Det löste sig, trots allt

Mitt första möte med den akademiska världen var hetsigt. I alla fall från mitt håll. Även om jag hade extremt goda marginaler halvsprang jag från närmaste tunnelbanestation för att komma i tid till uppropet.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter