Torsdag 23 november

Porträttet: Viktor Banke

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. 
– Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst, säger han. 

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Viktor Banke är född till advokat. Han har älskat argumentationen som verktyg sedan han lärde sig prata och han argumenterade sig igenom skoltiden.
– För mig har det aldrig funnits något annat drömyrke. Tänk att få betalt för att argumentera, säger han och lyser upp vid bara tanken. Han smakar på cappuccinon och kastar en blick på mobilen vars skärm ideligen lyses upp av nya samtal, mejl och meddelanden, innan han fortsätter:
– Jag tror det är en personlighetsgrej att vara advokat, det är det för mig. Jag har alltid tagit försvarspositionen. Vissa är mer åklagartyper som vill skärpa straff, lagföra fler personer –  jag är tvärtom. Om staten ska låsa in någon så ska det vara ställt utom rimligt tvivel, och det är mitt jobb att så tvivel.
Det går inte att tvivla på hans kärlek till sitt kall:
– Förhandlingen är som en helt magisk teater; vittnesförhör, plädering, hur man rör sig, hur man signalerar samhörighet med klienten … det är ett underbart spel som man måste älska. En sen bevisuppgift kan ändra allt, man måste vara beredd på allt hela tiden! säger han. 

Vanliga dagar finns inte. Och kanske är det just det som är tjusningen.
– Fram till i går trodde jag att jag skulle sitta på kontoret i dag och skriva överklaganden och yttranden, men i går kväll fick jag höra om ett förhör klockan tio. Halv tio i dag får jag reda på att jag ska ta en häktningsförhandling klockan 11, en förhandling klockan 15, och där emellan till kontoret och skriva ett överklagande helt oplanerat. 

Han företräder såväl asylsökande som brottsoffer, målsägande och människor som är föremål för tvångsvård. 
– Det är både lockande och utmanande att gå in och försvara någon som är utdömd av alla – av anmälaren, polis, åklagare, media. Att företräda någon som inte har möjlighet eller kunskap att företräda sig själv, det är hedervärt. Jag älskar det förbehållslöst, säger han.
Bara den senaste veckan har han hanterat mord, grov kvinnofridskränkning, rättspsykiatrisk vård, våld mot kvinnor i nära relationer, asylsökande, ärenden om tvångsvård och grova brott.
– Men när jag ska till arresten i Solna och träffa någon är inte skulden det centrala, även om de begått grova brott, utan det är känslan att där möter jag en annan människa, som haft ett annat liv, andra förutsättningar än jag. 

Viktor Banke har kommit långt för att vara 33 år. Hunnit mycket. Men tvärtemot vad man tror så var han aldrig killen med alla rätt och högsta betyg. Han hann helt enkelt inte. Under skolåren var han nämligen med i ”varenda mellanstatlig organisation”, till exempel Röda korset, Rädda barnen, Svenska freds- och skiljedomsföreningen och Ungdomsrådet. Det var först som 25-åring – efter att han läst in vissa gymnasiebetyg och kommit in via högskoleprovet – som han började på juristprogrammet. Då läste han å andra sidan snabbare än alla andra och kortade studietiden med 1,5 år. Efter examen 2013 praktiserade Viktor Banke på Försvarsadvokaterna, med Tobias Fälth och Jens Lapidus som mentorer.
– Jag kände direkt att det här är världens bästa yrke och att det är exakt det här jag ska göra, säger han.

Efter en tid på Nichols & Co Advokatbyrå blev hans näste arbetsgivare tidigare justitieministern på Advokatbyrån Thomas Bodström.
– Thomas är en jättebra chef och det var otroligt bra stämning på byrån. Jag skulle ha jobbat kvar för alltid om vi inte startat eget. 

Sedan första september i år driver Viktor Banke den egna byrån Dubio tillsammans med kollegorna Anwar Osman, Philip Hedberg, Evin Cetin och Nicholaus Rubensson. Han kallar det ”ett försök att på sikt få en mer balanserad tillvaro” men konstaterar över ännu en slurk cappuccino att ”hittills har det misslyckats kapitalt”.
– Som advokat hanterar man sina egna mål och blir isolerad. Vi vill försöka jobba mer tätt ihop som ett team, men uppstartsfasen är tuff, säger han. 

På sju år har du läst till advokat, jobbat på tre olika advokatbyråer, fått två barn, skrivit en uppmärksammad bok, oräkneliga debattartiklar och tusentals Twitterinlägg – och startat en advokatbyrå. Hur skulle du beskriva din karriär?
– För snabb! Han bryter ut i ett gapskratt, rör om i kaffet och fortsätter:
– Karriär är ett abstrakt begrepp, ja, jag förstår att jag gör karriär men … jag vet inte. Det slog mig nyss för första gången i mitt liv att jag förmodligen kvalar in under ett begrepp som  ”högpresterande”, och att synen på  att man ska prestera är en börda och en självbildsfråga. 

Mobilen plingar, snabb koll. Inget akut.
– Att vara högpresterande är inget man mår bra av. Det reducerar värdet av dagen till det som presteras och det är skitjobbigt, säger Viktor Banke.
Inte för att sånt som är ”skitjobbigt” skrämmer honom. Som nybakad jurist klev han rakt in i den svenska flyktingdebattens epicentrum 2015. Det var också för att få möjlighet att lägga fram sin argumentation i sin helhet som han skrev boken Andrum – om stölden av en flyktingkris och om de bestulna som släpptes i somras. Namnet syftar på den fokusförskjutning som ägde rum i politiken, såväl som i den offentliga debatten, hösten 2015. Först var det flyktingarna, de som flydde för sina liv, som behövde andrum. Bara månader senare röstade riksdagen igenom en av EU:s hårdaste asyllagstiftningar – då var det plötsligt svenskarna som behövde ”andrum” från de snabbt tillströmmande flyktingarna. Han kallar boken ett försök att göra det som hände hösten 2015 begripligt, och han vill visa hur den nya migrationspolitiken slog mot de allra mest utsatta: de asylsökande. Han vill belysa hur fokus försköts från flyktingars lidande till det svenska systemets begränsningar.
– Det är typiskt svenskt att hellre vilja ge ett ”värdigt” mottagande till färre, än sämre hjälp till fler. Men människor som flyr för sina liv vill primärt ha skydd, de kräver inte svensk standard, menar han. 

Under krisens kulmen 2015 stod Viktor Banke på T-centralen och gav gratis juridisk rådgivning till ankommande flyktingar. Men han åkte också till Ungern, Serbien och Kroatien för att med egna ögon se det taggtrådsförsedda stängslet som stängde människor ute från Europa.
– När sånt här sker vill jag vara där. Det är extremt stor skillnad mellan att beskriva det i teorin och att möta de här människorna i verkligheten. Man ser att det bara är vanliga människor, mammor, pappor och barn, som drabbats av fruktansvärda omständigheter. Då försvinner all distans. Man tvingas omvärdera allt man trodde att man tyckte och kände innan.  
För Viktor Banke kokar allt ner till den brännande frågan: ”Vad är vi beredda att uppoffra för att ge skydd till människor i nöd?” 

Att han jobbat mycket med just asylfrågor beror snarare på flyktingströmmen och regeringens påföljande migrationspolitik, än något specifikt asylintresse.
När människor beskrivs i svepande termer som ”belastningar” och ”faror”, då är det naturligt för mig att stå upp för deras sak. Jag hade gjort samma sak om det gällt 200 förslag som försämrade säkerheten för tvångsvårdade eller brottsmisstänkta, det handlar om att man ser att det är människor, säger han.

Han är lika ödmjuk inför varje möte.
– Att gå in på förvaret och veta att när jag sedan åker hem till min familj, så måste den jag möter fortsätta att oroa sig för att han kommer att skickas tillbaka till ett Somalia där allt när som helst kan sprängas i luften.

Viktor Bankes egen trygga uppväxt, i välbärgade Åhus på skånska kusten, var långt ifrån den verklighet som flyktingbarnen han företräder lever i. Trots skilda föräldrar hade han och de fyra syskonen vad han själv kallar en ”gynnsam uppväxt” och en humanistisk liberal bakgrund.  

Det humanistiska perspektivet finns alltid med honom. Egentligen är han för känslig för att vara brottmålsadvokat.
– Jag känner lite för mycket. Det hade varit enklare med distans, man måste lära sig att ha ett starkt försvar. Jag kan inte känna in alla situationer, säger han. 

Fast ibland går det inte att stå emot – och känslorna är sällan proportionerliga i förhållande till brotten: Mord är inte alltid värst.
– Nej, tyngst är det med asylsökande barn. Det är otroligt jobbigt när de är i samma ålder som min son.
Viktor Banke trycker bort ett meddelande på mobilen och fortsätter:
– Man är bara advokat. Jag får bita ihop, eller bryta ihop och komma igen.

Höjdpunkterna i hans karriär handlar om enskilda ärenden.
– Vi möter sällan lyckliga slut men när någon kommer på fötterna – det är fint. Visst, man kan sitta i morgonsoffor och skriva debattartiklar och krönikor, men de enskilda öden man möter är de riktiga framgångarna – och nederlagen – för mig. Om en barnfamilj får uppehållstillstånd och slipper skickas tillbaka till helvetet i Afghanistan kan det kännas som att man vinner hela världen! 

Men Viktor Banke har också fått erfara att detta med att stå upp i en så polariserad fråga som flyktingpolitiken kommer med ett pris. Ändå tonar han ner allt som rör kritikers hat och hot.
– Jag är så lite utsatt jämfört med andra människor, hade jag varit invandrare eller kvinna hade jag garanterat varit tio gånger så utsatt. Men visst, att verka i en digital värld och försvara människors rättigheter innebär att man får utstå en del obehag. 

Att engagera sig i allt – inklusive samhällsdebatten – har alltid varit en självklarhet för Viktor Banke. Men engagemanget har också kostat honom.
– Jag har varit tillgänglig, debatterat, jobbat och skrivit bok samtidigt. Det är inget jag rekommenderar. Brinner man för något är det lätt att bränna ut sig.
– Jag är urtypen för någon som tycker att det här yrket är för roligt, det är en tillgång och ett problem. Man blir en bättre advokat av det – men också en tröttare advokat.

Tack vare att fästmön Magdalena tagit ett större ansvar för barn och hem har det ändå gått, men han har också backat lite från strålkastarljuset. Att hitta balansen mellan ett yrke han brinner för och familjelivet med två små barn är den stora utmaningen.
– Men jag har hämtat och lämnat på förskola och har min son fotboll så är jag där, försvarar han sig.   

Att svara på vad han brinner mest för kräver betänketid.
– Inte rättvisa, för den ser olika ut för olika människor, säger han till slut eftertänksamt.
– Men ofta upprättelse, det är en gemensam nämnare i alla mål: Att hjälpa andra att få upprättelse, att hjälpa dem att frias från falska anklagelser eller stödja någon som inte kan formulera sig själv i en vårdnadstvist. Ytterst handlar det om rättssäkerhet. 

Svaret ger förstås vuxenpoäng. Men trots att Viktor Banke är tvåbarnsfar, advokat, delägare, författare och samhällsdebattör, kan han fortfarande slås av känslan att han ”leker vuxen”.
– Man springer runt i kostym och har en bil man packar in barnen i när man ska på utflykt. Livet känns som ett kostymdrama. Jag slås i små portioner av den hisnande känslan att ”shit, jag håller på att forma en annan person” – stressen gör det svårt att vara en så bra förälder som man vill vara. Jag vill aldrig någonsin göra något annat än just detta. Min dröm är att fortsätta åka skytteltrafik till tingsrätterna, jag hoppas jag gör det om tio år med – fast med bättre livsbalans. 

Ledarskap : Starka team

Foto: Habitud

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

 • 22 november
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Uppdaterad. Sedan #metoo briserade har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Under de senaste dagarna har också DN publicerat ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen – och ETC ett från kvinnor inom fackrörelsen. 

 • 20 november

Annons

Livet bakom fasaden : IT-forensiker

Foto: Susanne Kronholm

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

 • 20 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Annons

Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november
Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november

Ärendet : Jusek griper in

Foto: Rebecca Elfast

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

 • 8 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter