Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Porträttet: Under ytan

Apoteas vd har receptet för lyckad e-handel

Pär Svärdson kallas för e-handelns Zlatan och avslöjar gärna receptet för att göra nätsuccé: billigt, snabbt och ett stort sortiment.
– I min familj var entreprenör något fint, till skillnad från att vara byråkrat.

Hemligheten sitter i detaljerna – Pär Svärdson gillar inte slarv. I stället tycker han om att hålla koll på det mesta och åker ofta till Apoteas lokaler i Morgongåva. Där pratar han med personalen och undersöker vad som kan bli ännu bättre. Ständigt klädd
Foto: Petra Kyllerman, Viktor Andersson/Grafikeriet

I bland dyker det upp människor som genomtrivs med livet. De är inte vanliga, men det är lätt att lägga märke till dem när de kommer gående i en kontorskorridor. Pär Svärdson har, som på de flesta pressbilder, jeans och kortärmad tröja med seglingslogga, och hälsar med en skavd värmemugg i andra handen.

Att han ser ut att var synnerligen nöjd med det mesta är inte så konstigt: han har hittat på sitt eget jobb, det går väldigt bra och han behöver inte ha slips och skjorta. I stället är Apoteas vd iförd ett par flammande skateboard-slippers när han fyller på i huvudkontorets diskmaskin.
– Du måste jobba hårt för att bli duktig och det är få idéer som blir något, säger Pär Svärdson och summerar sin filosofi:
– Om man bara tänker på att tjäna pengar funkar det inte i längden. Om man i stället satsar på att göra något bra är sannolikheten mycket större att man också tjänar mycket mer.

Att sajten Apotea.se är en framgångssaga syns tydligt: priserna och diplomen längs väggarna är betydligt fler än antalet anställda vid kaffeapparaten, vilket inte är så konstigt – organisationen är liten och Pär Svärdson hyllas överallt. Dels för sina ekonomiska framgångar, dels för stödet till välgörenhetsorganisationer.
– Det är rätt enkelt, säger Pär Svärdson. För att nå ut till dagens unga måste man vara ett vettigt varumärke. Vi ska stå för något bra, personalen måste gilla sitt jobb och därför stödjer vi bland annat SOS Barnbyar. Vi var nyligen i Kambodja och såg vad de gör för föräldralösa barn, mycket inspirerande. Mitt arbete handlar om mycket mer än att sälja.

Eftersom vd Pär Svärdson är en utpräglad serieentreprenör har Apotea gott om sällskap i kontorshuset ”Tetragon,” för övrigt en gång byggt av företags­ledaren Axel Wenner-Gren som grundade Elektrolux, men som efter flera felsatsningar i princip dog ruinerad 1961.
Den där historien verkar inte bekymra Pär Svärdson, som satsar vidare på e-butikerna Babyland, Vinoteket och Discshop, liksom Happy Yachting för seglingstillbehör, och så de stora planerna på nya framgångar med Delitea och mathandel på nätet.
– Jag är höjdrädd, säger Pär Svärdson och syftar på sin återhållsamhet; de alltför galna idéerna lämnas därhän.
Inne i kontorets Östersjörum (här handlar det om Apoteas miljö­arbete, bland annat har produkter som innehåller mikroplaster tagits bort ur sortimentet) berättar Pär Svärdson om uppväxten, om pappa och mamma och tonåren i Västervik. Mamma jobbade med ”något administrativt i kommunen”, pappa körde eget. Han satsade. Vågade. Men det verkar inte ha gått så bra.
– Nej, han var… lite väl riskbenägen. Mamma var oerhört mycket försiktigare. Det gick ingen nöd på oss, men det var inte åt andra hållet heller.

Pär har en tydligt rebellisk sida, kanske från pappan, vilket har lett till att han inte är med i någon arbetsgivarorganisation (”varför ska jag vara det?”). Personalen som packar mediciner på det snabbväxande lagret i Morgongåva, fyra mil väster om Uppsala, är hur som helst på väg att få kollektiv­avtal (”vi har redan motsvarande villkor, i min värld är det här en ganska odramatisk sak”).
Dessutom gillar han och har fått hjälp av en annan selfmade man, född entreprenör – Anders Wall. Både Svärdson och Wall började sin affärskarriär med att sälja kaniner (!): Wall sålde slaktade under kriget, Svärdson nöjde sig med att erbjuda levande.

När han tillsammans med kollegan Fabian Fischer, i dag utvecklings­ansvarig på Apotea, skulle dra igång e-bokhandeln Adlibris 1997 fick de hjälp av finansmannen Anders Wall, som grundade Morgongåva företagspark.
Att hyra stort, även i Morgongåva, var för dyrt. Okej, sa Anders Wall, och lät grabbarna betala för det de behövde, hyrutrymmet markerades med tejp i golvet, som flyttades ut allt eftersom affärerna gick bättre.
Fiffigt, generöst och praktiskt. Adlibris med sin röda logga gick bra, och såldes till Bonnierkoncernen 2005 (”kanske lite för tidigt, men vi slog till och jag köpte en båt”), och några år senare föddes Apotea, som också har en röd logga. Och det går bra: rekordet 2016 var 23 000 ivägskickade paket på en enda dag.

Pär Svärdson hade vid 47 års ålder lätt kunnat gå i pension och som kappseglare kämpat mot målet på heltid: en VM-medalj. Men det är inte hans stil.
Tillsammans med ett troget gäng från Adlibris-tiden har Pär Svärdson fullt upp med att trimma de nuvarande affärerna och hitta nya: att komma på idéer är lätt, att komma på bra idéer är svårare.
– Jag jobbar gärna i många år till. Min utmaning är att inte sätta igång för många grejor. Blir det för mycket, riskerar det att inte bli lika väl genomfört. För att det ska gå bra måste man vara engagerad i varenda detalj.

Här tar han en paus i samtalet om sig själv och hyllar företagsamhet mer generellt, och påminner om att alla de stora svenska företagen kommer från småfirmor. Sedan är det dags för poängen med utbildning. Efter många år vid Linköpings universitet, och färdig civilekonom och civilingenjör, är han övertygad:
– Det är smart att plugga. Jag gillade verkligen livet på universitetet och trivdes socialt. Betygen spelade inte så stor roll utan det viktiga är att träna på att tänka. Jag har haft nytta av det metodiska i ingenjörsutbildningen och ekonomin har jag förstås kunnat använda i företagandet.

Trots sina dubbla examina är han under anställningsintervjuer mer intresserad av attityd, personlighet och känsla än utbildningsbakgrund. Han säger att han aldrig mer tänker söka ett jobb, det behöver han inte. Men han vet hur det går till, efter att ha misslyckats i början av karriären.
– Jag sökte jobb som it-konsult på Accenture men fick nej. När jag ringde upp och frågade vad jag hade gjort för fel fick jag svaret att jag hade skrivit en ansökan som kunde ha gått till vilket företag som helst. Jag måste vara mycket mer specifik, ”varför vill jag jobba just här?” Jag skickade in en ny ansökan – och fick jobbet.

I Morgongåva går affärerna så bra att Apotea ska nyanställa ytterligare 50 personer och utöka det 5 000 kvadratmeter stora lagret med ett tält på 500 kvadratmeter.
Nästa steg i e-handelsbygget är mat. Delitea ska lyckas med sin typiska slogan i Pär Svärdsons anda: ”Fri frakt. Låga priser. Stort sortiment.”
– Om man frågar hur man själv vill ha det när man handlar på nätet, då blir det tydligt vad man ska göra, säger Pär Svärdson. Inte oväntat fungerar stort sortiment, snabba leveranser och låga priser. Men många har inte fattat det här. De har i stället begränsat utbud, höga priser i hemlighet och levererar långsamt. Märkligt.

I första hand är det unga kvinnor i storstäder som handlar apoteksvaror på nätet (”inte så konstigt, storstäderna ligger alltid före”) och han är inte särskilt bekymrad över om hans e-affärer skulle leda till butiksdöd.
– Nej, det är viktigare för mig att hålla priserna nere så att ensam­stående småbarnsmammor har råd att handla. Det kommer alltid att finnas småbutiker för de som gillar att gå och titta och känna på prylarna. Själv gillar jag inte att handla över huvud taget.

En timmes intervjutid har blivit en och en halv och nästa besökare får veta att ”Pärs morgonmöte har dragit ut lite på tiden”. Det är påfallande avslappnat, vilket syns på Apoteas sajt: här ligger både direktnumret till Pär Svärdsons mobil och hans egen e-postadress.
– Chefen är viktig som föredöme. Man bygger inte något själv. Man bygger alltid tillsammans.

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter