Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Porträttet: Under ytan

Apoteas vd har receptet för lyckad e-handel

Pär Svärdson kallas för e-handelns Zlatan och avslöjar gärna receptet för att göra nätsuccé: billigt, snabbt och ett stort sortiment.
– I min familj var entreprenör något fint, till skillnad från att vara byråkrat.

Hemligheten sitter i detaljerna – Pär Svärdson gillar inte slarv. I stället tycker han om att hålla koll på det mesta och åker ofta till Apoteas lokaler i Morgongåva. Där pratar han med personalen och undersöker vad som kan bli ännu bättre. Ständigt klädd
Foto: Petra Kyllerman, Viktor Andersson/Grafikeriet

I bland dyker det upp människor som genomtrivs med livet. De är inte vanliga, men det är lätt att lägga märke till dem när de kommer gående i en kontorskorridor. Pär Svärdson har, som på de flesta pressbilder, jeans och kortärmad tröja med seglingslogga, och hälsar med en skavd värmemugg i andra handen.

Att han ser ut att var synnerligen nöjd med det mesta är inte så konstigt: han har hittat på sitt eget jobb, det går väldigt bra och han behöver inte ha slips och skjorta. I stället är Apoteas vd iförd ett par flammande skateboard-slippers när han fyller på i huvudkontorets diskmaskin.
– Du måste jobba hårt för att bli duktig och det är få idéer som blir något, säger Pär Svärdson och summerar sin filosofi:
– Om man bara tänker på att tjäna pengar funkar det inte i längden. Om man i stället satsar på att göra något bra är sannolikheten mycket större att man också tjänar mycket mer.

Att sajten Apotea.se är en framgångssaga syns tydligt: priserna och diplomen längs väggarna är betydligt fler än antalet anställda vid kaffeapparaten, vilket inte är så konstigt – organisationen är liten och Pär Svärdson hyllas överallt. Dels för sina ekonomiska framgångar, dels för stödet till välgörenhetsorganisationer.
– Det är rätt enkelt, säger Pär Svärdson. För att nå ut till dagens unga måste man vara ett vettigt varumärke. Vi ska stå för något bra, personalen måste gilla sitt jobb och därför stödjer vi bland annat SOS Barnbyar. Vi var nyligen i Kambodja och såg vad de gör för föräldralösa barn, mycket inspirerande. Mitt arbete handlar om mycket mer än att sälja.

Eftersom vd Pär Svärdson är en utpräglad serieentreprenör har Apotea gott om sällskap i kontorshuset ”Tetragon,” för övrigt en gång byggt av företags­ledaren Axel Wenner-Gren som grundade Elektrolux, men som efter flera felsatsningar i princip dog ruinerad 1961.
Den där historien verkar inte bekymra Pär Svärdson, som satsar vidare på e-butikerna Babyland, Vinoteket och Discshop, liksom Happy Yachting för seglingstillbehör, och så de stora planerna på nya framgångar med Delitea och mathandel på nätet.
– Jag är höjdrädd, säger Pär Svärdson och syftar på sin återhållsamhet; de alltför galna idéerna lämnas därhän.
Inne i kontorets Östersjörum (här handlar det om Apoteas miljö­arbete, bland annat har produkter som innehåller mikroplaster tagits bort ur sortimentet) berättar Pär Svärdson om uppväxten, om pappa och mamma och tonåren i Västervik. Mamma jobbade med ”något administrativt i kommunen”, pappa körde eget. Han satsade. Vågade. Men det verkar inte ha gått så bra.
– Nej, han var… lite väl riskbenägen. Mamma var oerhört mycket försiktigare. Det gick ingen nöd på oss, men det var inte åt andra hållet heller.

Pär har en tydligt rebellisk sida, kanske från pappan, vilket har lett till att han inte är med i någon arbetsgivarorganisation (”varför ska jag vara det?”). Personalen som packar mediciner på det snabbväxande lagret i Morgongåva, fyra mil väster om Uppsala, är hur som helst på väg att få kollektiv­avtal (”vi har redan motsvarande villkor, i min värld är det här en ganska odramatisk sak”).
Dessutom gillar han och har fått hjälp av en annan selfmade man, född entreprenör – Anders Wall. Både Svärdson och Wall började sin affärskarriär med att sälja kaniner (!): Wall sålde slaktade under kriget, Svärdson nöjde sig med att erbjuda levande.

När han tillsammans med kollegan Fabian Fischer, i dag utvecklings­ansvarig på Apotea, skulle dra igång e-bokhandeln Adlibris 1997 fick de hjälp av finansmannen Anders Wall, som grundade Morgongåva företagspark.
Att hyra stort, även i Morgongåva, var för dyrt. Okej, sa Anders Wall, och lät grabbarna betala för det de behövde, hyrutrymmet markerades med tejp i golvet, som flyttades ut allt eftersom affärerna gick bättre.
Fiffigt, generöst och praktiskt. Adlibris med sin röda logga gick bra, och såldes till Bonnierkoncernen 2005 (”kanske lite för tidigt, men vi slog till och jag köpte en båt”), och några år senare föddes Apotea, som också har en röd logga. Och det går bra: rekordet 2016 var 23 000 ivägskickade paket på en enda dag.

Pär Svärdson hade vid 47 års ålder lätt kunnat gå i pension och som kappseglare kämpat mot målet på heltid: en VM-medalj. Men det är inte hans stil.
Tillsammans med ett troget gäng från Adlibris-tiden har Pär Svärdson fullt upp med att trimma de nuvarande affärerna och hitta nya: att komma på idéer är lätt, att komma på bra idéer är svårare.
– Jag jobbar gärna i många år till. Min utmaning är att inte sätta igång för många grejor. Blir det för mycket, riskerar det att inte bli lika väl genomfört. För att det ska gå bra måste man vara engagerad i varenda detalj.

Här tar han en paus i samtalet om sig själv och hyllar företagsamhet mer generellt, och påminner om att alla de stora svenska företagen kommer från småfirmor. Sedan är det dags för poängen med utbildning. Efter många år vid Linköpings universitet, och färdig civilekonom och civilingenjör, är han övertygad:
– Det är smart att plugga. Jag gillade verkligen livet på universitetet och trivdes socialt. Betygen spelade inte så stor roll utan det viktiga är att träna på att tänka. Jag har haft nytta av det metodiska i ingenjörsutbildningen och ekonomin har jag förstås kunnat använda i företagandet.

Trots sina dubbla examina är han under anställningsintervjuer mer intresserad av attityd, personlighet och känsla än utbildningsbakgrund. Han säger att han aldrig mer tänker söka ett jobb, det behöver han inte. Men han vet hur det går till, efter att ha misslyckats i början av karriären.
– Jag sökte jobb som it-konsult på Accenture men fick nej. När jag ringde upp och frågade vad jag hade gjort för fel fick jag svaret att jag hade skrivit en ansökan som kunde ha gått till vilket företag som helst. Jag måste vara mycket mer specifik, ”varför vill jag jobba just här?” Jag skickade in en ny ansökan – och fick jobbet.

I Morgongåva går affärerna så bra att Apotea ska nyanställa ytterligare 50 personer och utöka det 5 000 kvadratmeter stora lagret med ett tält på 500 kvadratmeter.
Nästa steg i e-handelsbygget är mat. Delitea ska lyckas med sin typiska slogan i Pär Svärdsons anda: ”Fri frakt. Låga priser. Stort sortiment.”
– Om man frågar hur man själv vill ha det när man handlar på nätet, då blir det tydligt vad man ska göra, säger Pär Svärdson. Inte oväntat fungerar stort sortiment, snabba leveranser och låga priser. Men många har inte fattat det här. De har i stället begränsat utbud, höga priser i hemlighet och levererar långsamt. Märkligt.

I första hand är det unga kvinnor i storstäder som handlar apoteksvaror på nätet (”inte så konstigt, storstäderna ligger alltid före”) och han är inte särskilt bekymrad över om hans e-affärer skulle leda till butiksdöd.
– Nej, det är viktigare för mig att hålla priserna nere så att ensam­stående småbarnsmammor har råd att handla. Det kommer alltid att finnas småbutiker för de som gillar att gå och titta och känna på prylarna. Själv gillar jag inte att handla över huvud taget.

En timmes intervjutid har blivit en och en halv och nästa besökare får veta att ”Pärs morgonmöte har dragit ut lite på tiden”. Det är påfallande avslappnat, vilket syns på Apoteas sajt: här ligger både direktnumret till Pär Svärdsons mobil och hans egen e-postadress.
– Chefen är viktig som föredöme. Man bygger inte något själv. Man bygger alltid tillsammans.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter