Lördag 21 oktober

Porträttet: Under ytan

Apoteas vd har receptet för lyckad e-handel

Pär Svärdson kallas för e-handelns Zlatan och avslöjar gärna receptet för att göra nätsuccé: billigt, snabbt och ett stort sortiment.
– I min familj var entreprenör något fint, till skillnad från att vara byråkrat.

Hemligheten sitter i detaljerna – Pär Svärdson gillar inte slarv. I stället tycker han om att hålla koll på det mesta och åker ofta till Apoteas lokaler i Morgongåva. Där pratar han med personalen och undersöker vad som kan bli ännu bättre. Ständigt klädd
Foto: Petra Kyllerman, Viktor Andersson/Grafikeriet

I bland dyker det upp människor som genomtrivs med livet. De är inte vanliga, men det är lätt att lägga märke till dem när de kommer gående i en kontorskorridor. Pär Svärdson har, som på de flesta pressbilder, jeans och kortärmad tröja med seglingslogga, och hälsar med en skavd värmemugg i andra handen.

Att han ser ut att var synnerligen nöjd med det mesta är inte så konstigt: han har hittat på sitt eget jobb, det går väldigt bra och han behöver inte ha slips och skjorta. I stället är Apoteas vd iförd ett par flammande skateboard-slippers när han fyller på i huvudkontorets diskmaskin.
– Du måste jobba hårt för att bli duktig och det är få idéer som blir något, säger Pär Svärdson och summerar sin filosofi:
– Om man bara tänker på att tjäna pengar funkar det inte i längden. Om man i stället satsar på att göra något bra är sannolikheten mycket större att man också tjänar mycket mer.

Att sajten Apotea.se är en framgångssaga syns tydligt: priserna och diplomen längs väggarna är betydligt fler än antalet anställda vid kaffeapparaten, vilket inte är så konstigt – organisationen är liten och Pär Svärdson hyllas överallt. Dels för sina ekonomiska framgångar, dels för stödet till välgörenhetsorganisationer.
– Det är rätt enkelt, säger Pär Svärdson. För att nå ut till dagens unga måste man vara ett vettigt varumärke. Vi ska stå för något bra, personalen måste gilla sitt jobb och därför stödjer vi bland annat SOS Barnbyar. Vi var nyligen i Kambodja och såg vad de gör för föräldralösa barn, mycket inspirerande. Mitt arbete handlar om mycket mer än att sälja.

Eftersom vd Pär Svärdson är en utpräglad serieentreprenör har Apotea gott om sällskap i kontorshuset ”Tetragon,” för övrigt en gång byggt av företags­ledaren Axel Wenner-Gren som grundade Elektrolux, men som efter flera felsatsningar i princip dog ruinerad 1961.
Den där historien verkar inte bekymra Pär Svärdson, som satsar vidare på e-butikerna Babyland, Vinoteket och Discshop, liksom Happy Yachting för seglingstillbehör, och så de stora planerna på nya framgångar med Delitea och mathandel på nätet.
– Jag är höjdrädd, säger Pär Svärdson och syftar på sin återhållsamhet; de alltför galna idéerna lämnas därhän.
Inne i kontorets Östersjörum (här handlar det om Apoteas miljö­arbete, bland annat har produkter som innehåller mikroplaster tagits bort ur sortimentet) berättar Pär Svärdson om uppväxten, om pappa och mamma och tonåren i Västervik. Mamma jobbade med ”något administrativt i kommunen”, pappa körde eget. Han satsade. Vågade. Men det verkar inte ha gått så bra.
– Nej, han var… lite väl riskbenägen. Mamma var oerhört mycket försiktigare. Det gick ingen nöd på oss, men det var inte åt andra hållet heller.

Pär har en tydligt rebellisk sida, kanske från pappan, vilket har lett till att han inte är med i någon arbetsgivarorganisation (”varför ska jag vara det?”). Personalen som packar mediciner på det snabbväxande lagret i Morgongåva, fyra mil väster om Uppsala, är hur som helst på väg att få kollektiv­avtal (”vi har redan motsvarande villkor, i min värld är det här en ganska odramatisk sak”).
Dessutom gillar han och har fått hjälp av en annan selfmade man, född entreprenör – Anders Wall. Både Svärdson och Wall började sin affärskarriär med att sälja kaniner (!): Wall sålde slaktade under kriget, Svärdson nöjde sig med att erbjuda levande.

När han tillsammans med kollegan Fabian Fischer, i dag utvecklings­ansvarig på Apotea, skulle dra igång e-bokhandeln Adlibris 1997 fick de hjälp av finansmannen Anders Wall, som grundade Morgongåva företagspark.
Att hyra stort, även i Morgongåva, var för dyrt. Okej, sa Anders Wall, och lät grabbarna betala för det de behövde, hyrutrymmet markerades med tejp i golvet, som flyttades ut allt eftersom affärerna gick bättre.
Fiffigt, generöst och praktiskt. Adlibris med sin röda logga gick bra, och såldes till Bonnierkoncernen 2005 (”kanske lite för tidigt, men vi slog till och jag köpte en båt”), och några år senare föddes Apotea, som också har en röd logga. Och det går bra: rekordet 2016 var 23 000 ivägskickade paket på en enda dag.

Pär Svärdson hade vid 47 års ålder lätt kunnat gå i pension och som kappseglare kämpat mot målet på heltid: en VM-medalj. Men det är inte hans stil.
Tillsammans med ett troget gäng från Adlibris-tiden har Pär Svärdson fullt upp med att trimma de nuvarande affärerna och hitta nya: att komma på idéer är lätt, att komma på bra idéer är svårare.
– Jag jobbar gärna i många år till. Min utmaning är att inte sätta igång för många grejor. Blir det för mycket, riskerar det att inte bli lika väl genomfört. För att det ska gå bra måste man vara engagerad i varenda detalj.

Här tar han en paus i samtalet om sig själv och hyllar företagsamhet mer generellt, och påminner om att alla de stora svenska företagen kommer från småfirmor. Sedan är det dags för poängen med utbildning. Efter många år vid Linköpings universitet, och färdig civilekonom och civilingenjör, är han övertygad:
– Det är smart att plugga. Jag gillade verkligen livet på universitetet och trivdes socialt. Betygen spelade inte så stor roll utan det viktiga är att träna på att tänka. Jag har haft nytta av det metodiska i ingenjörsutbildningen och ekonomin har jag förstås kunnat använda i företagandet.

Trots sina dubbla examina är han under anställningsintervjuer mer intresserad av attityd, personlighet och känsla än utbildningsbakgrund. Han säger att han aldrig mer tänker söka ett jobb, det behöver han inte. Men han vet hur det går till, efter att ha misslyckats i början av karriären.
– Jag sökte jobb som it-konsult på Accenture men fick nej. När jag ringde upp och frågade vad jag hade gjort för fel fick jag svaret att jag hade skrivit en ansökan som kunde ha gått till vilket företag som helst. Jag måste vara mycket mer specifik, ”varför vill jag jobba just här?” Jag skickade in en ny ansökan – och fick jobbet.

I Morgongåva går affärerna så bra att Apotea ska nyanställa ytterligare 50 personer och utöka det 5 000 kvadratmeter stora lagret med ett tält på 500 kvadratmeter.
Nästa steg i e-handelsbygget är mat. Delitea ska lyckas med sin typiska slogan i Pär Svärdsons anda: ”Fri frakt. Låga priser. Stort sortiment.”
– Om man frågar hur man själv vill ha det när man handlar på nätet, då blir det tydligt vad man ska göra, säger Pär Svärdson. Inte oväntat fungerar stort sortiment, snabba leveranser och låga priser. Men många har inte fattat det här. De har i stället begränsat utbud, höga priser i hemlighet och levererar långsamt. Märkligt.

I första hand är det unga kvinnor i storstäder som handlar apoteksvaror på nätet (”inte så konstigt, storstäderna ligger alltid före”) och han är inte särskilt bekymrad över om hans e-affärer skulle leda till butiksdöd.
– Nej, det är viktigare för mig att hålla priserna nere så att ensam­stående småbarnsmammor har råd att handla. Det kommer alltid att finnas småbutiker för de som gillar att gå och titta och känna på prylarna. Själv gillar jag inte att handla över huvud taget.

En timmes intervjutid har blivit en och en halv och nästa besökare får veta att ”Pärs morgonmöte har dragit ut lite på tiden”. Det är påfallande avslappnat, vilket syns på Apoteas sajt: här ligger både direktnumret till Pär Svärdsons mobil och hans egen e-postadress.
– Chefen är viktig som föredöme. Man bygger inte något själv. Man bygger alltid tillsammans.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Shutterstock

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast. 

 • 12 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter