Lördag 16 december

Porträttet: Under ytan

Apoteas vd har receptet för lyckad e-handel

Pär Svärdson kallas för e-handelns Zlatan och avslöjar gärna receptet för att göra nätsuccé: billigt, snabbt och ett stort sortiment.
– I min familj var entreprenör något fint, till skillnad från att vara byråkrat.

Hemligheten sitter i detaljerna – Pär Svärdson gillar inte slarv. I stället tycker han om att hålla koll på det mesta och åker ofta till Apoteas lokaler i Morgongåva. Där pratar han med personalen och undersöker vad som kan bli ännu bättre. Ständigt klädd
Foto: Petra Kyllerman, Viktor Andersson/Grafikeriet

I bland dyker det upp människor som genomtrivs med livet. De är inte vanliga, men det är lätt att lägga märke till dem när de kommer gående i en kontorskorridor. Pär Svärdson har, som på de flesta pressbilder, jeans och kortärmad tröja med seglingslogga, och hälsar med en skavd värmemugg i andra handen.

Att han ser ut att var synnerligen nöjd med det mesta är inte så konstigt: han har hittat på sitt eget jobb, det går väldigt bra och han behöver inte ha slips och skjorta. I stället är Apoteas vd iförd ett par flammande skateboard-slippers när han fyller på i huvudkontorets diskmaskin.
– Du måste jobba hårt för att bli duktig och det är få idéer som blir något, säger Pär Svärdson och summerar sin filosofi:
– Om man bara tänker på att tjäna pengar funkar det inte i längden. Om man i stället satsar på att göra något bra är sannolikheten mycket större att man också tjänar mycket mer.

Att sajten Apotea.se är en framgångssaga syns tydligt: priserna och diplomen längs väggarna är betydligt fler än antalet anställda vid kaffeapparaten, vilket inte är så konstigt – organisationen är liten och Pär Svärdson hyllas överallt. Dels för sina ekonomiska framgångar, dels för stödet till välgörenhetsorganisationer.
– Det är rätt enkelt, säger Pär Svärdson. För att nå ut till dagens unga måste man vara ett vettigt varumärke. Vi ska stå för något bra, personalen måste gilla sitt jobb och därför stödjer vi bland annat SOS Barnbyar. Vi var nyligen i Kambodja och såg vad de gör för föräldralösa barn, mycket inspirerande. Mitt arbete handlar om mycket mer än att sälja.

Eftersom vd Pär Svärdson är en utpräglad serieentreprenör har Apotea gott om sällskap i kontorshuset ”Tetragon,” för övrigt en gång byggt av företags­ledaren Axel Wenner-Gren som grundade Elektrolux, men som efter flera felsatsningar i princip dog ruinerad 1961.
Den där historien verkar inte bekymra Pär Svärdson, som satsar vidare på e-butikerna Babyland, Vinoteket och Discshop, liksom Happy Yachting för seglingstillbehör, och så de stora planerna på nya framgångar med Delitea och mathandel på nätet.
– Jag är höjdrädd, säger Pär Svärdson och syftar på sin återhållsamhet; de alltför galna idéerna lämnas därhän.
Inne i kontorets Östersjörum (här handlar det om Apoteas miljö­arbete, bland annat har produkter som innehåller mikroplaster tagits bort ur sortimentet) berättar Pär Svärdson om uppväxten, om pappa och mamma och tonåren i Västervik. Mamma jobbade med ”något administrativt i kommunen”, pappa körde eget. Han satsade. Vågade. Men det verkar inte ha gått så bra.
– Nej, han var… lite väl riskbenägen. Mamma var oerhört mycket försiktigare. Det gick ingen nöd på oss, men det var inte åt andra hållet heller.

Pär har en tydligt rebellisk sida, kanske från pappan, vilket har lett till att han inte är med i någon arbetsgivarorganisation (”varför ska jag vara det?”). Personalen som packar mediciner på det snabbväxande lagret i Morgongåva, fyra mil väster om Uppsala, är hur som helst på väg att få kollektiv­avtal (”vi har redan motsvarande villkor, i min värld är det här en ganska odramatisk sak”).
Dessutom gillar han och har fått hjälp av en annan selfmade man, född entreprenör – Anders Wall. Både Svärdson och Wall började sin affärskarriär med att sälja kaniner (!): Wall sålde slaktade under kriget, Svärdson nöjde sig med att erbjuda levande.

När han tillsammans med kollegan Fabian Fischer, i dag utvecklings­ansvarig på Apotea, skulle dra igång e-bokhandeln Adlibris 1997 fick de hjälp av finansmannen Anders Wall, som grundade Morgongåva företagspark.
Att hyra stort, även i Morgongåva, var för dyrt. Okej, sa Anders Wall, och lät grabbarna betala för det de behövde, hyrutrymmet markerades med tejp i golvet, som flyttades ut allt eftersom affärerna gick bättre.
Fiffigt, generöst och praktiskt. Adlibris med sin röda logga gick bra, och såldes till Bonnierkoncernen 2005 (”kanske lite för tidigt, men vi slog till och jag köpte en båt”), och några år senare föddes Apotea, som också har en röd logga. Och det går bra: rekordet 2016 var 23 000 ivägskickade paket på en enda dag.

Pär Svärdson hade vid 47 års ålder lätt kunnat gå i pension och som kappseglare kämpat mot målet på heltid: en VM-medalj. Men det är inte hans stil.
Tillsammans med ett troget gäng från Adlibris-tiden har Pär Svärdson fullt upp med att trimma de nuvarande affärerna och hitta nya: att komma på idéer är lätt, att komma på bra idéer är svårare.
– Jag jobbar gärna i många år till. Min utmaning är att inte sätta igång för många grejor. Blir det för mycket, riskerar det att inte bli lika väl genomfört. För att det ska gå bra måste man vara engagerad i varenda detalj.

Här tar han en paus i samtalet om sig själv och hyllar företagsamhet mer generellt, och påminner om att alla de stora svenska företagen kommer från småfirmor. Sedan är det dags för poängen med utbildning. Efter många år vid Linköpings universitet, och färdig civilekonom och civilingenjör, är han övertygad:
– Det är smart att plugga. Jag gillade verkligen livet på universitetet och trivdes socialt. Betygen spelade inte så stor roll utan det viktiga är att träna på att tänka. Jag har haft nytta av det metodiska i ingenjörsutbildningen och ekonomin har jag förstås kunnat använda i företagandet.

Trots sina dubbla examina är han under anställningsintervjuer mer intresserad av attityd, personlighet och känsla än utbildningsbakgrund. Han säger att han aldrig mer tänker söka ett jobb, det behöver han inte. Men han vet hur det går till, efter att ha misslyckats i början av karriären.
– Jag sökte jobb som it-konsult på Accenture men fick nej. När jag ringde upp och frågade vad jag hade gjort för fel fick jag svaret att jag hade skrivit en ansökan som kunde ha gått till vilket företag som helst. Jag måste vara mycket mer specifik, ”varför vill jag jobba just här?” Jag skickade in en ny ansökan – och fick jobbet.

I Morgongåva går affärerna så bra att Apotea ska nyanställa ytterligare 50 personer och utöka det 5 000 kvadratmeter stora lagret med ett tält på 500 kvadratmeter.
Nästa steg i e-handelsbygget är mat. Delitea ska lyckas med sin typiska slogan i Pär Svärdsons anda: ”Fri frakt. Låga priser. Stort sortiment.”
– Om man frågar hur man själv vill ha det när man handlar på nätet, då blir det tydligt vad man ska göra, säger Pär Svärdson. Inte oväntat fungerar stort sortiment, snabba leveranser och låga priser. Men många har inte fattat det här. De har i stället begränsat utbud, höga priser i hemlighet och levererar långsamt. Märkligt.

I första hand är det unga kvinnor i storstäder som handlar apoteksvaror på nätet (”inte så konstigt, storstäderna ligger alltid före”) och han är inte särskilt bekymrad över om hans e-affärer skulle leda till butiksdöd.
– Nej, det är viktigare för mig att hålla priserna nere så att ensam­stående småbarnsmammor har råd att handla. Det kommer alltid att finnas småbutiker för de som gillar att gå och titta och känna på prylarna. Själv gillar jag inte att handla över huvud taget.

En timmes intervjutid har blivit en och en halv och nästa besökare får veta att ”Pärs morgonmöte har dragit ut lite på tiden”. Det är påfallande avslappnat, vilket syns på Apoteas sajt: här ligger både direktnumret till Pär Svärdsons mobil och hans egen e-postadress.
– Chefen är viktig som föredöme. Man bygger inte något själv. Man bygger alltid tillsammans.

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter