Söndag 20 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Porträttet: Amanda Lundeteg

Amanda Lundeteg är bästa bossen

På kort tid har Amanda Lundeteg fått något av ett ­rekord i utmärkelser: Årets uppstickare, årets unga vd, årets viktigaste opinionsbildare, Framtidens unga ledare, en av ­Sveriges ­supertalanger och i våras utsågs hon till ­Framtidens mäktigaste ledare. Som vd för stiftelsen ­Allbright kämpar hon mot mansdominansen i näringslivet. En hyllad förebild, som behållit en sansad syn på sig själv och en vardaglig kärlek till den jämtländska naturen.

Amanda Lundeteg har fått mängder med utmärkelser det senaste året. Som vd för stiftelsen Allbright jobbar hon för att fler kvinnor ska ta plats i näringslivets styrelser.
Foto: Johan Bergmark

– Förlåt att jag är sen! Trodde jag skulle hinna hit i tid men träffade ett par personer som ville prata. Du vet, man blir indragen i något…
Det är inte alla direktörer som kan konsten att storma in på ett positivt sätt. Men Allbrights vd Amanda Lundeteg är ingen vanlig vd. Sommartunn kappa, stora mattgrå hörlurar och ryggsäck åker av i en rörelse och ett ”akta dig för de där” med hänvisning till godiset i skålen på bordet samtidigt som hon tar en bit.

Entrén är talande. Den senaste tiden har varit hektisk för Amanda Lundeteg. Samtidigt har hon själv bidragit till medvinden omkring henne och Allbright som vuxit sig allt starkare sedan hon klev in på Allbrights kontor i oktober 2012. Då som praktikant efter ekonomexamen. Resten är en framgångshistoria. Våren 2013 blev Amanda vd-assistent, efter sex månader vd. Det låter ödesbestämt. Som att hon från sin uppväxt i Jämtland hela tiden varit på väg hit.
Amanda Lundeteg berättar om ett utvecklingssamtal i sjätte klass. den mest avgörande händelsen under uppväxten. När läraren pratat klart om Amanda tog hennes pappa ordet.
– Okej, sa min pappa, nu ska Amanda ge er lärare omdömen. Då tyckte jag det var pinsamt men nu vet jag att det gjort att jag vågar vara mindre regelstyrd. Det är en av de viktigaste sakerna jag fått med mig till mitt nuvarande jobb. Att inte finna mig i den spelplan som finns.

I dag påverkar Amanda i högsta grad spelplanen. I praktiken innebär det att nå Allbrights främsta mål: att bryta mansdominansen i Sveriges största börsbolags styrelser och ledningsgrupper. Det gör Allbright genom att driva opinion, föreläsa och utbilda företag, alltid med fokus på meritokrati, alltså att meriter och inte kön ska avgöra vem som får ledande befattningar. Dessutom släpps varje år Allbrightrapporten som listar Sveriges bästa till sämsta företag inom jämställdhet. På dess svarta lista hamnar alla bolag som inte har en enda kvinna i sin ledningsgrupp.

I dag består Allbright av tre heltidsanställda, en styrelse (fyra kvinnor och tre män) samt ett 20-tal volontärer. I våras öppnades även ett kontor med två anställda i Berlin.
– Vi valde Tyskland dels för att vi fick bra kontakter där, dels för att många svenska företagsledare sneglar på vad tyska företag gör. Nu jobbar vi för fullt med en tysk rapport som släpps sista september. Det ska bli spännande att följa den tyska kvoteringslagens följder. De kommer få en diger första svart lista.
Amanda Lundeteg har med en kombination av pålästhet och obönhörlig energi synts och hörts överallt. När Berlinkontoret lanserades stod Sveriges finansminister Magdalena Andersson intill vid pressträffen och backade upp henne. När TCO listar framtidens mäktigaste ledare är hon nummer ett.

Den senaste Allbrightrapporten visar ett viktigt genombrott: Av de 277 största svenska börsföretagen var andelen kvinnor i ledningsgrupperna 20 procent. För första gången någonsin är var femte chef en kvinna. Styrelserna består till 31 procent av kvinnor. Bolagen är nu halvvägs till målet om jämn könsfördelning, 60/40 som nås 2040 om trenden håller i sig.
– Mycket arbete återstår. En tredjedel av bolagen saknar helt kvinnor i ledningsgrupperna och det är bara sex procent av börs-vd:arna som är kvinnor. Det är helt enkelt för jävligt.
Pang. Återigen är den där – närvaron och engagemanget.
– För oss på Allbright är jämställdhet en hygienfaktor. Studier visar att bolag med kvinnor på toppen har 20 procents mindre risk att göra konkurs.
Hur kan effekten bli sådan?
– Forskare på KTH studerar just nu vad detta kan bero på. Jag anar att det handlar om att det kommer in annan kompetens än bara ett gäng Anders med ekonombakgrund. Kvinnor med strategisk HR-kompetens, kommunikatörer och samhällsvetare i styrelsen ger ett bredare perspektiv. För mig handlar det om att alla oavsett kön ska ha samma möjligheter och chanser att förverkliga sina drömmar. Dessutom är jämställda och jämlika samhällen lyckligare samhällen. Det har amerikanerna Richard Wilkinson och Kate Picketta visat i sin forskning och i boken Jämlikhetsanden.

Amanda Lundeteg gör inte alla lyckliga. Att som ung kvinna driva opinion i en digital värld, och samtidigt toppa framgångslistor, gör att hon utsätts för en del hot och hat.
– Först finns svansen av twitterhat, som när vi öppnade kontoret i Berlin: ”Ska ni förpesta resten av världen nu med ert trams”, säger Amanda som ”aldrig svarar eftersom det inte är där jag och mina medarbetare ska lägga vår energi”.
Annat är tröttsammare.
– När vi släppt en rapport kommer det alltid långa mejl med mycket mansplaining, långa förklaringar som ofta slutar med att ”ni kvinnor ska ta över”.
När Allbright specialgranskade juristkåren hösten 2014 tog debatten fart: 60 procent av de jurister som anställdes var kvinnor. Ändå blev rekordfå, bara 14 procent, delägare.
Amanda Lundeteg suckar. Unga jurister hon pratat med berättade att stora byråer samlat hela personalen när Allbright släppt sin rapport och frågat om de känner sig förfördelade i sina karriärer.
– Vilka tror de kommer säga sanningen i ett sådant läge? Vi kartlägger dem igen 2019. Så de har tid att bättra sig, säger Amanda Lundeteg och pekar på ljuspunkter.

Fastighetsbranschen har nått 40 procent kvinnor på styrelsenivå. Det är första gången en hel bransch har jämn könsfördelning.
Vad har den branschen gjort som andra missat?
– Arbetat hårt och länge samt samarbetat med facket. Och så har de använt sig av manliga nätverksstrategier, sagt till varandra ”när jag får plats i styrelsen rekommenderar jag dig”.
Som ledare har Amanda Lundeteg en handfull personer som bollplank. Förutom sina närmaste medarbetare, står Allbrights styrelse redo.
– Det är omöjligt att inte suga åt sig kunskap när jag är omgiven av några av de mest framstående människorna som finns inom media, finans och affärsutveckling. Det är grymma personer allihop, säger Amanda och lyfter fram två personer lite extra.
– Sven Hagströmer och jag är väldigt lika, vi är drivna, ängsliga och går fullständigt upp i grejer. Samtidigt är vi också lite för snabba och far lätt iväg. Vår ordförande Michaëla Blomquist har sagt att: ”Ni två får inte vara ensamma att fatta beslut”.
– Michaëla har hjälpt mig med mycket praktiskt vd-arbete, styrelsehantering och gett många konkreta ledarskapstips. Numera kombinerar jag mötesdagar med att helt isolera mig hemma i Jämtland.

Amanda Lundeteg kom som adopterad från Sri Lanka till jämtländska Brunflo. Där uppfann hon sin egen teknik att förstå sin nya omvärld. De första månaderna på Storvikens förskola undvek hon både lekar och samlingar. Istället låg hon under en soffa i ett av lekrummen. Genom att studera de andra barnens lekar, kroppsspråk och gester kunde hon till slut förstå hur hon skulle agera för att fungera tillsammans med andra.
Hon uppfostrades och inspirerades av sin mamma och mormor att aldrig låta någon annan bestämma vad som var möjligt med hennes liv.
– Min mormor Nancy var chef, körde rally som ung och har alltid varit min idol. Nu är hon pensionär och har fortsatt tävla, i boule. Jag vill alltid träffa henne när jag åker hem men hon har inte alltid tid med mig.
Jämtland är fortfarande hennes viktigaste andningshål. Helst reser hon till sambons stuga i Hållsta, för att slappa och få distans till den samhällspolitiska debatten. Även om det sistnämnda är svårt att hålla.

För Allbright handlar det framöver om att utvecklas. Tysklandsprojektet har fått klartecken från styrelsen att pågå i två år. Blir det lyckat kan andra europeiska länder komma efter. Även Allbright Sverige ska växa.
– Vi behöver anställa för att kunna utveckla utbildningsdelen, föreläsa för fler företag, organisationer och delta på konferenser och i paneler.
Amanda yogar, styrketränar och springer för att må bra. Styrketräningen ska ske ”så sent som möjligt när det är tomt och tyst” på gymet. I hörlurarna håller Seinabo Sey, Beyoncé, Tove Lo och Håkan Hellström sällskap. Löpningen görs på Kungsholmen där öns klippor är som brantast, där Marieberg möter Fredhäll. Som Amanda Lundeteg och Allbrights vardag. En verklighet med rejäla utmaningar men långt ifrån omöjliga att övervinna.
När jag frågar om framtidsplanerna är svaret väldigt mycket Amanda Lundeteg.
– Jag pendlar hejdlöst mellan att vilja bosätta mig i ett torp och skriva böcker – eller bli statsminister.

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 17 augusti

Annons

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Annons

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Filterbubblor - hur ska de spräckas?

Falska nyheter, ”alternativa fakta” och filterbubblor är hot mot demokratin. Nu efterlyser allt fler stärkt mediekompetens för alla yrkesgrupper.

 • 21 februari

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter