Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Porträttet: Amanda Lundeteg

Amanda Lundeteg är bästa bossen

På kort tid har Amanda Lundeteg fått något av ett ­rekord i utmärkelser: Årets uppstickare, årets unga vd, årets viktigaste opinionsbildare, Framtidens unga ledare, en av ­Sveriges ­supertalanger och i våras utsågs hon till ­Framtidens mäktigaste ledare. Som vd för stiftelsen ­Allbright kämpar hon mot mansdominansen i näringslivet. En hyllad förebild, som behållit en sansad syn på sig själv och en vardaglig kärlek till den jämtländska naturen.

Amanda Lundeteg har fått mängder med utmärkelser det senaste året. Som vd för stiftelsen Allbright jobbar hon för att fler kvinnor ska ta plats i näringslivets styrelser.
Foto: Johan Bergmark

– Förlåt att jag är sen! Trodde jag skulle hinna hit i tid men träffade ett par personer som ville prata. Du vet, man blir indragen i något…
Det är inte alla direktörer som kan konsten att storma in på ett positivt sätt. Men Allbrights vd Amanda Lundeteg är ingen vanlig vd. Sommartunn kappa, stora mattgrå hörlurar och ryggsäck åker av i en rörelse och ett ”akta dig för de där” med hänvisning till godiset i skålen på bordet samtidigt som hon tar en bit.

Entrén är talande. Den senaste tiden har varit hektisk för Amanda Lundeteg. Samtidigt har hon själv bidragit till medvinden omkring henne och Allbright som vuxit sig allt starkare sedan hon klev in på Allbrights kontor i oktober 2012. Då som praktikant efter ekonomexamen. Resten är en framgångshistoria. Våren 2013 blev Amanda vd-assistent, efter sex månader vd. Det låter ödesbestämt. Som att hon från sin uppväxt i Jämtland hela tiden varit på väg hit.
Amanda Lundeteg berättar om ett utvecklingssamtal i sjätte klass. den mest avgörande händelsen under uppväxten. När läraren pratat klart om Amanda tog hennes pappa ordet.
– Okej, sa min pappa, nu ska Amanda ge er lärare omdömen. Då tyckte jag det var pinsamt men nu vet jag att det gjort att jag vågar vara mindre regelstyrd. Det är en av de viktigaste sakerna jag fått med mig till mitt nuvarande jobb. Att inte finna mig i den spelplan som finns.

I dag påverkar Amanda i högsta grad spelplanen. I praktiken innebär det att nå Allbrights främsta mål: att bryta mansdominansen i Sveriges största börsbolags styrelser och ledningsgrupper. Det gör Allbright genom att driva opinion, föreläsa och utbilda företag, alltid med fokus på meritokrati, alltså att meriter och inte kön ska avgöra vem som får ledande befattningar. Dessutom släpps varje år Allbrightrapporten som listar Sveriges bästa till sämsta företag inom jämställdhet. På dess svarta lista hamnar alla bolag som inte har en enda kvinna i sin ledningsgrupp.

I dag består Allbright av tre heltidsanställda, en styrelse (fyra kvinnor och tre män) samt ett 20-tal volontärer. I våras öppnades även ett kontor med två anställda i Berlin.
– Vi valde Tyskland dels för att vi fick bra kontakter där, dels för att många svenska företagsledare sneglar på vad tyska företag gör. Nu jobbar vi för fullt med en tysk rapport som släpps sista september. Det ska bli spännande att följa den tyska kvoteringslagens följder. De kommer få en diger första svart lista.
Amanda Lundeteg har med en kombination av pålästhet och obönhörlig energi synts och hörts överallt. När Berlinkontoret lanserades stod Sveriges finansminister Magdalena Andersson intill vid pressträffen och backade upp henne. När TCO listar framtidens mäktigaste ledare är hon nummer ett.

Den senaste Allbrightrapporten visar ett viktigt genombrott: Av de 277 största svenska börsföretagen var andelen kvinnor i ledningsgrupperna 20 procent. För första gången någonsin är var femte chef en kvinna. Styrelserna består till 31 procent av kvinnor. Bolagen är nu halvvägs till målet om jämn könsfördelning, 60/40 som nås 2040 om trenden håller i sig.
– Mycket arbete återstår. En tredjedel av bolagen saknar helt kvinnor i ledningsgrupperna och det är bara sex procent av börs-vd:arna som är kvinnor. Det är helt enkelt för jävligt.
Pang. Återigen är den där – närvaron och engagemanget.
– För oss på Allbright är jämställdhet en hygienfaktor. Studier visar att bolag med kvinnor på toppen har 20 procents mindre risk att göra konkurs.
Hur kan effekten bli sådan?
– Forskare på KTH studerar just nu vad detta kan bero på. Jag anar att det handlar om att det kommer in annan kompetens än bara ett gäng Anders med ekonombakgrund. Kvinnor med strategisk HR-kompetens, kommunikatörer och samhällsvetare i styrelsen ger ett bredare perspektiv. För mig handlar det om att alla oavsett kön ska ha samma möjligheter och chanser att förverkliga sina drömmar. Dessutom är jämställda och jämlika samhällen lyckligare samhällen. Det har amerikanerna Richard Wilkinson och Kate Picketta visat i sin forskning och i boken Jämlikhetsanden.

Amanda Lundeteg gör inte alla lyckliga. Att som ung kvinna driva opinion i en digital värld, och samtidigt toppa framgångslistor, gör att hon utsätts för en del hot och hat.
– Först finns svansen av twitterhat, som när vi öppnade kontoret i Berlin: ”Ska ni förpesta resten av världen nu med ert trams”, säger Amanda som ”aldrig svarar eftersom det inte är där jag och mina medarbetare ska lägga vår energi”.
Annat är tröttsammare.
– När vi släppt en rapport kommer det alltid långa mejl med mycket mansplaining, långa förklaringar som ofta slutar med att ”ni kvinnor ska ta över”.
När Allbright specialgranskade juristkåren hösten 2014 tog debatten fart: 60 procent av de jurister som anställdes var kvinnor. Ändå blev rekordfå, bara 14 procent, delägare.
Amanda Lundeteg suckar. Unga jurister hon pratat med berättade att stora byråer samlat hela personalen när Allbright släppt sin rapport och frågat om de känner sig förfördelade i sina karriärer.
– Vilka tror de kommer säga sanningen i ett sådant läge? Vi kartlägger dem igen 2019. Så de har tid att bättra sig, säger Amanda Lundeteg och pekar på ljuspunkter.

Fastighetsbranschen har nått 40 procent kvinnor på styrelsenivå. Det är första gången en hel bransch har jämn könsfördelning.
Vad har den branschen gjort som andra missat?
– Arbetat hårt och länge samt samarbetat med facket. Och så har de använt sig av manliga nätverksstrategier, sagt till varandra ”när jag får plats i styrelsen rekommenderar jag dig”.
Som ledare har Amanda Lundeteg en handfull personer som bollplank. Förutom sina närmaste medarbetare, står Allbrights styrelse redo.
– Det är omöjligt att inte suga åt sig kunskap när jag är omgiven av några av de mest framstående människorna som finns inom media, finans och affärsutveckling. Det är grymma personer allihop, säger Amanda och lyfter fram två personer lite extra.
– Sven Hagströmer och jag är väldigt lika, vi är drivna, ängsliga och går fullständigt upp i grejer. Samtidigt är vi också lite för snabba och far lätt iväg. Vår ordförande Michaëla Blomquist har sagt att: ”Ni två får inte vara ensamma att fatta beslut”.
– Michaëla har hjälpt mig med mycket praktiskt vd-arbete, styrelsehantering och gett många konkreta ledarskapstips. Numera kombinerar jag mötesdagar med att helt isolera mig hemma i Jämtland.

Amanda Lundeteg kom som adopterad från Sri Lanka till jämtländska Brunflo. Där uppfann hon sin egen teknik att förstå sin nya omvärld. De första månaderna på Storvikens förskola undvek hon både lekar och samlingar. Istället låg hon under en soffa i ett av lekrummen. Genom att studera de andra barnens lekar, kroppsspråk och gester kunde hon till slut förstå hur hon skulle agera för att fungera tillsammans med andra.
Hon uppfostrades och inspirerades av sin mamma och mormor att aldrig låta någon annan bestämma vad som var möjligt med hennes liv.
– Min mormor Nancy var chef, körde rally som ung och har alltid varit min idol. Nu är hon pensionär och har fortsatt tävla, i boule. Jag vill alltid träffa henne när jag åker hem men hon har inte alltid tid med mig.
Jämtland är fortfarande hennes viktigaste andningshål. Helst reser hon till sambons stuga i Hållsta, för att slappa och få distans till den samhällspolitiska debatten. Även om det sistnämnda är svårt att hålla.

För Allbright handlar det framöver om att utvecklas. Tysklandsprojektet har fått klartecken från styrelsen att pågå i två år. Blir det lyckat kan andra europeiska länder komma efter. Även Allbright Sverige ska växa.
– Vi behöver anställa för att kunna utveckla utbildningsdelen, föreläsa för fler företag, organisationer och delta på konferenser och i paneler.
Amanda yogar, styrketränar och springer för att må bra. Styrketräningen ska ske ”så sent som möjligt när det är tomt och tyst” på gymet. I hörlurarna håller Seinabo Sey, Beyoncé, Tove Lo och Håkan Hellström sällskap. Löpningen görs på Kungsholmen där öns klippor är som brantast, där Marieberg möter Fredhäll. Som Amanda Lundeteg och Allbrights vardag. En verklighet med rejäla utmaningar men långt ifrån omöjliga att övervinna.
När jag frågar om framtidsplanerna är svaret väldigt mycket Amanda Lundeteg.
– Jag pendlar hejdlöst mellan att vilja bosätta mig i ett torp och skriva böcker – eller bli statsminister.

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter