Torsdag 23 november

Livet bakom fasaden: IT-forensiker

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

Foto: Susanne Kronholm

Nader Javid är IT-forensiker på Polismyndigheten. Ett jobb som han tackade ja till efter att ha gett ett stort mobiltelefonföretag nobben.

– Jag skulle ha skapat lite snyggare och dyrare telefoner. Vad får man ut av det egentligen? Som det är nu tjänar jag några tusenlappar mindre, men jag gör en verklig skillnad och sover med gott samvete eftersom jag vet att det jag gör bidrar till ett säkrare samhälle, säger han. 

I Nader Javids jobb som IT-forensiker ingår det bland annat att säkra de bevis som polisen beslagtar. Det handlar om allt från mobiltelefoner till datorer, routrar och läsplattor.

– Det finns alltid spår av information kvar när man pratar om IT. Ibland får vi exempelvis in GPS:er som suttit i bilar som använts vid rån eller andra brott. Även om bilen bränts för att röja bevisen kan vi få fram var den befunnit sig genom GPS:en, säger han. 

Som liten var Nader Javid intresserad av detektivarbete och att hitta sådant som ingen annan kunde se. Han är systemvetare i botten och har jobbat på Polismyndigheten sedan 2005. De gånger han känner att hans jobb spelat speciellt stor roll är när brottsoffren varit barn.

– Barnen är vår framtid så därför är dessa ärenden extra viktiga. Det kan exempelvis handla om barnpornografibrott, och då känns det så klart mycket mer och mycket jobbigare. Vi sitter i ett kontorslandskap så man kan prata av sig med sina kollegor när det behövs. Med åren har man kanske byggt upp något slags filter också, man blir lite immun mot det man får se, säger han.  

För att vara en bra IT-forensiker tror Nader Javid att man ska besitta ett vasst ordningssinne och förmågan att vara strategisk. Samtidigt som man måste kunna tänka utanför ramarna.

– Man måste sätta sig in i den misstänktes situation. Den som begår ett brott kommer ha försökt att dölja spåren, därför är det viktigt att tänka till innan man börjar leta, säger han. Han betonar samtidigt att det krävs en snabb inlärningsförmåga för att klara av jobbet. Utvecklingstempot inom IT-världen går i rasande fart och det gäller att hänga med. 

– Det dyker hela tiden upp nya saker som man inte visste något om tidigare. Så den ena dagen skiljer sig alltid från den andra. Man måste vara beredd på att söka information och diskutera
med sina kollegor. Inom det här yrket blir man aldrig fullärd, säger Nader Javid som också till viss del oroar sig
för framtiden:

– Som det ser ut nu är det många som kommer till oss, jobbar några år och sedan drar vidare. För att vi ska fortsätta vara framgångsrika i våra undersökningar krävs det att personalen vill stanna kvar. Polisen måste få rätt resurser för att kunna behålla personalen och fortsätta ha riktigt vassa verktyg, resonerar han. 

Nader Javid
Ålder:
 52 år.
På fritiden: Jag läser ofta och umgås med vänner. Sedan är jag medlem i Stockholmpolisens skytteförening. 
Utbildning: Filosofie kandidat i systemvetenskap från Mittuniversitetet i Sundsvall samt kurser på KTH. 

Ledarskap : Starka team

Foto: Habitud

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

 • 22 november
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Uppdaterad. Sedan #metoo briserade har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Under de senaste dagarna har också DN publicerat ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen – och ETC ett från kvinnor inom fackrörelsen. 

 • 20 november

Annons

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november
Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november

Annons

Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november

Ärendet : Jusek griper in

Foto: Rebecca Elfast

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

 • 8 november
Foto: Stefan Söderström

Chefens bäst före-datum beror på självmedkänsla

Självmedkänsla är avgörande för din hållbarhet som chef. Det visar färsk forskning från Stockholms universitet. "Men en dålig arbetsmiljö bör inte lösas med självhjälpskurser", konstaterar forskaren Christin Mellner.

 • 7 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter