Lördag 16 december

Livet bakom fasaden: Arbetsrättsspecialist

Med arbetsrätten i fokus

Efter att ha jobbat i fem år på den fackliga sidan av arbetsrätten ville Karl Engman se vad den andra hade att erbjuda. Det ledde honom till tjänsten som arbetsrättsspecialist på Lidl, vilket innebär  att han jobbar med samma HR-frågor som tidigare – men med ett annat perspektiv.

Foto: Anders G Warne

– Jag skulle inte säga att jag är någon stor kaffekonsument men dagen brukar ändå börja med den där lilla lugna stunden tillsammans med kaffekoppen framför mejlen, säger Karl Engman. Han jobbar som arbetsrättsspecialist på Lidl, en tjänst som kan ses som ganska ovanlig. 

– Det är kanske vanligare att man har en bredare HR-roll, men det här passar mig som handen i handsken. När jag började på Lidl hade jag jobbat i fem år på den fackliga sidan, och kände att jag ville se vad som fanns på den andra sidan av myntet. Visst är det samma frågor, men det är ändå ett annat perspektiv, berättar han. 

Karl Engman säger att det är just arbetsrättskursen på universitetet som han kommer ihåg som roligast. Samtidigt är han medveten om att han kan vara ganska ensam om det. När han har diskuterat sitt jobb med vänner som också jobbar inom HR, har han fått uppfattningen att de både avskräcks och avundas hans tjänst. 

– Många kan tycka att arbetsrätt är svårt eftersom svaret sällan är svart eller vitt, samtidigt är det väldigt mycket att sätta sig in i. Det är kanske det som gör arbetsrätt till en av de svårare bitarna av HR-jobbet. Samtidigt säger de flesta att de är avundsjuka på att jag har den här erfarenheten, eftersom det ger mig koll på de knepiga bitarna, säger han.

Karl Engmans arbetsuppgifter handlar till viss del om att stötta och hjälpa cheferna inom bolaget, något som gör att han tillbringar mycket tid vid sitt skrivbord för att vara tillgänglig om det skulle vara något. Men hans arbetsdagar kantas även av möten, avstämningar och organisationsförhandlingar. 

För att förankra sin relation med Lidls chefer åker han ut i verksamheten med jämna mellanrum. Han jobbar i Stockholm men hans ansvarsområde infattar även södra Sverige, därför blir det en del resande.

– Jag tycker att det är viktigt att vara ute i verksamheten och träffa dem man jobbar med. Jag tror att det är lättare att plocka upp telefonen om man har ett ansikte på en person och inte bara ett namn, säger han.

Det bästa med jobbet, konstaterar Karl Engman, är när samarbetet mellan ledarskap, HR och fackförbund fungerar. Samtidigt kommer det, som med alla personal- och ledarskapsfrågor, tillfällen när man måste ta hårda beslut.

– Det är roligast när samspelet fungerar så att vi kan diskutera på en bra nivå som medparter i stället för motparter. Då kan vi också hälpas åt att gå framåt. Många gånger måste jag hjälpa chefer med svåra samtal och det kan vara besvärande och belönande på samma gång. När det är jobbigt blir belöningen större om vi lyckas så pass bra att båda parterna är nöjda. Kanske är det just det som charmen med jobbet, säger han.

---

Karl Engman
Ålder: 30 år.
Utbildning: Magisterexamen i HRM/HRD, Linköpings universitet.
Gör helst på fritiden: Jag är nybliven pappa så nu umgås jag mycket med min familj. Jag försöker att klämma in träning så gott det går och musik är också ett stort intresse, både att spela och lyssna.”

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter