Lördag 21 oktober

Stressrusta dina relationer

Stress på jobbet är ett av våra främsta folkhälsoproblem. Och som om det inte vore nog med att vi själva mår dåligt, kan stressen också sabotera vårt kärleksförhållande. Karriär går på jakt efter råd kring hur man vårdar sin parrelation när livet är som hetsigast.

Foto: Shutterstock

Det är vetenskapligt bevisat att sociala relationer är goda och skyddar vår hälsa. Samtidigt är det just de närmaste relationerna som både påverkar och påverkas mest när vi lider av stark jobbstress. En avhandling vid Göteborgs universitet 2009, som undersökte 900 par, visade tydligt att en bra kärleksrelation fungerar som en buffert mot stress. Och tvärtom: en dålig relation gör stressen värre. Så hur gör man för att hålla kärleken igång när arbetsbördan känns tung?

Psykologen Fredrik Livheim forskar på stress vid Karolinska institutet och är aktuell med boken Tid att leva. A och O för att måna om en kärleksrelation, anser han, är att vara öppen och kommunicera sinsemellan:
– Förklara hur du känner, att du har det tufft på jobbet och säg: ”Jag är ledsen att det går ut över dig.” Man får ofta kortare stubin när man är stressad och låter hårdare i tonen. Tala med din partner om vad du behöver, och hur han eller hon kan hjälpa dig, säger han.

Som partner är det viktigt att försöka vara lyhörd inför hur man kan underlätta, i stället för att själv bestämma hur man ska hjälpa till. Olika människor kan behöva olika typ av stöd. Kanske vill man bara tala ut och ventilera problemen på jobbet, utan att behöva lyssna på tusen goda råd. Eller så är det just vad man vill ha och behöver. 

Återhämtning är också ett ord som Fredrik Livheim återkommer till när det gäller stress. För det är trots allt nyckeln till att hantera den, förklarar han.
– Hjärnan är förvånansvärt dålig på att skilja på riktiga och tänkta hot. Det är samma fysiska reaktioner i kroppen som dras igång oavsett om vi möter en björn i skogen, eller kommer att tänka på ett problem på jobbet. På så sätt kan vi trigga igång stress 24 timmar om dygnet – bara genom tankar!

Dessvärre är en prominent stressfaktor i många relationer just att en part, eller rentav båda, redan upplever att arbetsbelastningen i hemmet är snedfördelad. I en färsk undersökning från Stockholms universitets demografiska avdelning, Suda, har man tagit avstamp i studier som visar att en ojämlik uppdelning av hushållsarbete är en bidragande orsak till skilsmässa.

Suda studerade 1 000 svenska, heterosexuella par och kunde visa att en av grundstommarna i en stabil relation faktiskt inte är att båda parter arbetar lika mycket – utan att man har en gemensam bild av hur mycket tid var och en lägger på hushållet. 

Dessutom är det viktigt att den ena partnerns insatser vad gäller hushållsarbete synliggörs och tydligt uppskattas av den andra partnern. Det kan alltså vara klokt att sätta sig ned och titta igenom dels hur mycket arbete som uppstår i hemmet, och dels hur ni tillsammans kan minska kraven.

Det är även bevisat att den fysiska närheten är viktig, både för förhållandet och stressnivåerna. Tidningen Biological Psychology publicerade redan för tio år sedan en studie som visade att människor som har ett aktivt sexliv hade bättre förutsättningar för att hantera stress än de som inte har sex alls. Men även en klapp på axeln eller en massage får våra kroppar att utsöndra signalämnet oxytocin. Detta så kallade lyckohormon får oss att slappna av och varva ned både fysiskt och psykiskt – samtidigt som vår sociala interaktion stimuleras. Vi känner oss alltså närmare de människor vi fysiskt rör vid.

Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Brister i myndigheters arbete mot ohälsa

Statskontoret konstaterar i en rapport att statliga myndigheter jobbar aktivt för att minska sjukfrånvaron bland anställda. Men system för att kunna upptäcka och hantera ohälsa och stress saknas.

 • 20 oktober

Annons

Fackförbund kräver Postnord på närmare 2 miljarder

Nästan två miljarder kronor samt ränta och skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Det kräver Jusek av Postnord, tillsammans med tre andra fackförbund. "Vi måste agera för att skydda våra medlemmars pensioner", säger Jens Jansson, ombudsman på Jusek. 

 • 18 oktober
Foto: Shutterstock

Stora skillnader i löneanspråk

I en undersökning utförd av rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek visar det sig att kvinnor och män som jobbar inom ekonomi och juridik har vitt skilda förväntningar när det gäller lönen på nästa jobb. 

 • 17 oktober

Annons

Ledarskap : Forskning

Foto: Pressbild

”Chefer gör inte som de tror”

Vad gör egentligen chefer när de har för avsikt att leda? Forskaren Simon Elvnäs har analyserat närmare 500 chefer och har svaret på frågan: troligtvis absolut inte alls vad de tror.

 • 16 oktober
Foto: Privat

Juseks studerandesektion har en ny styrelse

Den nya styrelsen valdes enhälligt under årsmötet. Vi ställde fyra frågor till studerandesektionens nya ordförande Lovisa Kronsporre.

 • 13 oktober
Foto: Pressbild

”Vi kan inte köpa oss fram genom marknadsbudgetar”

I boken Maxa Snacket beskriver Karin Zingmark hur företagens sätt att kommunicera kan anpassas till dagens förhållanden."Delegera inte allt till en kommunikationsavdelning. Kompetensen måste finnas i företagets högsta ledning", säger hon.

 • 11 oktober

Lösningen : Medarbetarsamtal

Illustration: Jens Magnusson

Formulera målen under det årliga samtalet

Våndas du inför det kommande medarbetarsamtalet och tycker att det är mer plågsamt än utvecklande? För att besegra känslorna och göra det mesta av tillfället är experternas tips att du ska förbereda dig väl, konkretisera – och vara dig själv.

 • 9 oktober

Var femte har känt sig utfryst på jobbet

Var femte akademiker har under det senaste året känt sig trakasserad eller utfryst på sin arbetsplats, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Saco. 

 • 9 oktober

Nytt avtal för statliga akademiker

I och med det nya avtalet kommer ett nytt arbetsområde för ett hållbart arbetsliv att startas. Avtalet gör även att fler kan tjäna in tjänstepension under föräldraledigheten. 

 • 5 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Foto: Shutterstock

Så mycket får nyutexaminerade i lön

28 558 kronor. Det är den genomsnittliga medellönen för nyutexaminerade inom Juseks yrkesgrupper. Jämfört med tidigare mätningar syns ökningar framför allt inom kommunal sektor – och arbetslösheten ligger långt under rikssnittet. 

 • 3 oktober

Porträttet : Sara Haraldsson

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Med ilskan som drivkraft

Sara Haraldssons högra arm står det ”I’m not here to please” intatuerat – en påminnelse om att hon inte gör det hon gör för att andra ska bli glada. "Jag vill förändra världen och det är obekvämt. Många kommer att vara emot mig och det jag gör, men jag gör det inte för deras skull. Jag gör det för mig själv och för alla kvinnor som kommer efter mig", säger grundaren av Maktsalongen, en organisation som kämpar för ett jämställt, ungt civilsamhälle.

 • 28 september

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Det fanns en tid när internet var ungt, och vi som var unga samtidigt varnades för allt elände som detta okända förde med sig.

Coachen

Jag jobbar med självständiga uppgifter och har direktkontakt med kunder. Samtidigt ingår jag i en grupp där vi ska hjälpas åt för att avlasta varandra. Men alla är inte lika lojala mot gruppen och vi är ett fåtal som drar det största lasset. Jag ser att vi skulle kunna organisera oss annorlunda och bli mer effektiva. Hur för jag fram det till min chef, som inte jobbar så nära oss, utan att det blir skvaller?

KRÖNIKAN

Drömmen om en rik pension

Jag vet precis hur jag vill ha det som pensionär. Ett rött hus på landet, gärna med skogen intill knuten och en stor tomt där jag och hundarna kan traska omkring i gräset på morgonen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter