Onsdag 21 mars

Nätverk ska få färre kvinnor att lämna advokatyrket

För att främja kvinnligt delägarskap har man i Skåne startat ett nätverk för kvinnliga jurister.
– Jag hoppas att nätverket ska främja kvinnors professionella väg, säger Susanne Edensvärd, advokat och partner på MAQS Advokatbyrå i Malmö.

Foto: MAQS. På bilden: Marie Marklund och Emelie Rexelius.

Det var för ett år sedan som Susanne Edensvärd och kollegan Marie Marklund, också hon advokat och partner på MAQS Advokatbyrå, startade ett nätverk för byråns kvinnliga jurister.

Bakgrunden är att de har sett att allt fler kvinnor lämnar yrket som advokat och att få går vidare och blir delägare på advokatbyråer i Sverige.

– Det är en fråga som vi kände att vi måste försöka göra något åt. På vår byrå i Malmö är vi 35 jurister, varav 10 är kvinnor. En majoritet av dem är biträdande jurister. Ett syfte med nätverket är att vi vill verka aktivt för att kvinnliga jurister själva ser möjligheten att bli delägare och att de erbjuds stöd och vägledning för att uppnå det, säger Susanne Edensvärd.

För att hitta en plattform för att diskutera frågan kring kvinnliga juristers karriärvägar bjöd de in just advokatbyråns kvinnliga jurister till en första nätverksträff.

– Under det första mötet insåg vi snabbt att alla som deltog också tyckte att det var viktigt att diskutera frågor kring våra karriärvägar, säger hon.

Nätverket har efter det träffats regelbundet för att diskutera, hålla seminarier eller föreläsningar.

– Vi har pratat mycket kring hur ett kvinnligt delägarskap kan främjas i advokatbranschen men också hur kvinnor i affärsvärlden faktiskt kan stötta varandra. Träffarna har varit otroligt uppskattade, fortsätter Susanne Edensvärd.

Nu har nätverket vuxit, från att ha omfattat byråns anställda deltog 45 personer från näringslivet i Skåne vid den senaste träffen, där även journalisten och författaren Kristina Kappelin och kocken Marie Skogström medverkade.

– Att bjuda in andra kvinnor från vårt näringsliv visade sig vara mycket uppskattat. Alla var överens om att det behövs ett forum för att diskutera våra frågor. Nu hoppas vi att vi kan skapa återkommande evenemang och träffar.

Det starkaste intrycket från den senaste träffen är det enorma gensvaret från deltagarna, som kom från flera olika branscher och positioner inom det skånska näringslivet.

– Alla var enormt positiva. I allt väsentligt inser vi att detta behövs.

Anledningarna till att kvinnor verkar lämna advokatyrket finns det säkert flera orsaker till, menar Susanne Edensvärd.

– Jag har arbetat som jurist sedan 1993 och är delägare. Jag hoppas att det kan inspirera andra kvinnor. Men jag tror att det är väldigt viktigt att vi fortsätter att arbeta för jämställdhet och för att det ska gå att kombinera arbete på en advokatbyrå med föräldrarollen och det privata. Vi måste också bli bättre på att fånga upp våra kvinnliga anställda och bearbeta äldre strukturer som kanske lever kvar, säger hon.

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter