Onsdag 21 mars

Parul Sharma: "Mitt samvete är min motor"

I snart tjugo år har hon varit verksam inom frågor som rör mänskliga rättigheter och CSR. Men Parul Sharma, rektor och vd för The Academy for Human Rights in Business, har inga planer på att sakta ned – snarare tvärtom.

Foto: Pressbild

När bestämde du dig för att bli jurist?
– Jag visste redan som liten att jag ville hjälpa människor som har det svårt. Men det var nog i sjunde klass som jag insåg att det var juridiken som skulle ”ro mig i land”, och att det var ett verktyg jag kunde använda för att ge kvinnor, barn och utsatta människor rättvisa.

Vad är det bästa med jobbet?
– Att kunna verka för förändring! Det kan vara alltifrån stora genomgripande förändringar för samhällen och organisationer, till att bara kunna förändra något litet i en människas liv. Och faktum är att det ofta är de små förändringarna som kan göra störst skillnad. För mig är det en väldigt viktig del av karriären, att få vara nära individer och stå bredvid mina medmänniskor och se förändringen på nära håll.

Och vad är det sämsta?
– Långsamheten i insikten att vi står vid ett vägskäl i hållbarhetsfrågan. I dag är det frivilligt för företagare att ansluta sig till, och efterleva, de mänskliga rättigheterna. Det måste finnas lagstiftning som ställer bindande krav på företag så att de tar ansvar för människor och miljö. Som det är nu blir miljön allt sämre och det moderna slaveriet ökar i våra produktionskedjor, det måste få ett slut.

Hur hanterar du motgångar?
– Jag får mycket kraft och energi från andra människor som lyckas med att åstadkomma snabba förändringar. Jag är till exempel ute och pratar på gymnasieskolor om hållbar utveckling, och för ett tag sedan träffade jag en grupp elever som arbetar mot tobaksindustrin och arbetsvillkoren på tobaksplantagerna. Att se de här unga människorna, som arbetar helt ideellt, lägga ner jättemycket tid och anstränga sig så enormt hårt för att åstadkomma en förändring, det ger mig massor av kraft och själslig energi.

Har du någonsin funderat på att byta inriktning?
– Aldrig! Jag kommer att jobba ännu mer intensivt med mänskliga rättigheter och kvinnors och flickors rättigheter. Den enda skillnaden jag kan tänka mig är att arbeta mer fokuserat med de här sakerna än vad jag gör i dag.

Var hittar du energi att jobba med den här typen av frågor?
– I mitt samvete. Jag måste kunna se mig själv i spegeln, och enda sättet för mig att kunna göra det är att fortsätta jobba. Jag har aldrig känt mig hotad, eller blivit utsatt för regelrätta trakasserier.

– Däremot kan jag ibland känna ett visst motstånd hos andra som jobbar med samma sak och att jag inte är välkommen i de kretsarna. Jag tror att det beror på att jag inte riktigt passar in i normen för hur man ska se ut och vara, att jag skiljer mig ganska mycket från de flesta andra som jobbar inom det här området, det har ibland gjort livet ganska besvärligt.

Vad har du kvar att uträtta?
– I dag finns det 130 miljoner flickor runtom i världen som inte får gå i skolan och jag drömmer om att driva en organisation till förmån för dem. Att få en utbildning skulle stärka dem i att kunna bevara och behålla sin egenmakt i samhället, till sin kropp och till sina rättigheter. 

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter