Lördag 16 december

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

I #metoos kölvatten har upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp spridit sig från bransch till bransch. Bland annat har närmare 6 000 kvinnor i juristbranschen skrivit under #medvilkenrätt, över 1 300 kvinnor i teknikbranschen har signerat #teknisktfel och över 2 100 kommunikatörer har ställt sig bakom #sistabriefen.  

I samband med uppropen har många kvinnor vittnat om erfarenheter av sexuella trakasserier, övergrepp och maktutövning i arbetslivet. Och i skrivande stund tros fler upprop vara att vänta.

– #Metoo har verkligen satt fingret på en smärtpunkt i samhället. Kampanjen har visat på en ojämställdhet och maktutövning som är väldigt obehaglig, säger Lena Ag.  

Fram till sista november var hon generalsekreterare för insamlingsstiftelsen Kvinna till kvinna, som stödjer kvinnorättsorganisationer i krigs- och konfliktdrabbade områden. Men den 1 december tillträdde hon som generaldirektör för den nya Jämställdhetsmyndigheten, som öppnar sina dörrar 1 januari 2018. Dess uppdrag är att vara en expert- och kunskapsmyndighet som ska se till att man når upp till regeringens mål för jämställdhetsarbetet i samhället. 

När organisationen presenterades konstaterade jämställdhetsminister Åsa Regnér att berättelserna som kommit fram under #metoo visar hur viktigt det är att arbetet fortsätter med ”tydlighet och med fokus på att nå hållbara resultat”.  

– Det som är så intressant med kampanjen är att den synliggör maktförhållandena och den rådande patriarkala ordningen. Jag är inte förvånad över att den kom, men jag är möjligen överraskad av kraften – det finns inte en myndighet som kan skapa det engagemanget, säger Lena Ag och fortsätter:

– Det är kvinnor som har trotsat sin rädsla och delat med sig av sina erfarenheter som för frågan framåt. Nu lyssnar politiker och arbetsgivare och agerar. Vi har fått igång en samhällelig diskussion och jag hoppas att den ska fortsätta och leda vidare. 

Vad behöver vi – arbetsgivare, organisationer och samhället i stort – jobba vidare med?

– Nu gäller det verkligen att ta tag i det här och lägga kraft bakom arbetet. Kampanjen har satt fokus på någonting som händer här och nu, och det måste arbetsgivare och chefer hantera. Det är upp till bevis. Min förhoppning är att samtalet fortsätter, och kanske behövs det ytterligare skärpningar på arbetsmiljöområdet. Men jag tror att vi måste börja jobba med värderingsfrågor på ett annat sätt; hur får vi till en diskussion, hur talar vi med varandra?

Vad tror du att #metoo kan leda till?

– Resultatet är att rädslan, tystnadskulturen, är bruten. Förhoppningsvis kommer vi aldrig att komma tillbaka till det som har varit utan i stället ta ett stort steg framåt. Sedan finns det många andra frågor, som mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld – som drabbar tusentals unga män och kvinnor – att ta tag i. Det måste vara ett samhälleligt ansvar – i meningen att det är allas ansvar – att arbeta med det här, och Jämställdhetsmyndigheten ska vara ett nav i det. Vi ska ge kunskap och inspirera med hjälp av goda exempel. 

---

Lena Ag om det nya uppdraget:
– Det känns ansvarsfullt, eftersom det ytterst är ett demokratiuppdrag. Jag är väl medveten om att det finns väldigt stora förväntningar på myndigheten. Som generaldirektör kan jag bli lite orolig för att de är för stora. Det här är ett brett område som täcker in hela samhället, och det är svårt att se snabba resultat. Det finns inget trollspö – utan handlar om att genom vardagsslit sakta men säkert jobba mot målet.

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november
Foto: Amanda Hjelm

Många intresserade att höra om fallet Kaj Linna

Lokalen var nästintill fullsatt när föreläsningen om fallet Kaj Linna drog igång på Juristklubben igår. Scenen delades av advokaten Thomas Magnusson och den före detta kriminalkommissarien Jan Olofsson, som tillsammans berättade om sina upplevelser och tankar kring vad som hände. 

 • 24 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter