Torsdag 22 februari

Mer subtila beteenden när chefer mobbas

En ny rapport från Karolinska institutet visar att 3,2 procent av cheferna utsatts för mobbning på sin arbetsplats.
– Om du som chef blir utsatt är det mycket mer subtila beteenden. Många ser inte mönstret förrän det har gått för långt, säger rapportens författare Christina Björklund.

Foto: Privat

Mobbning på jobbet är ett arbetsmiljöproblem. Christina Björklund, forskare vid Karolinska institutet, har tittat på hur utbrett mobbning är bland chefer – alltså hur ofta de själva utsätts.

– I mitt arbete kring arbetsmiljö och hälsa upptäckte jag att det väldigt sällan tas upp att även chefer utsätts för mobbning. Det är dumt eftersom det är viktigt att titta på mobbning i sin helhet, glömmer man bort vissa grupper löser man inte problematiken, säger hon. 

Rapporten Chefer i skottlinjen visar att 3,2 procent av cheferna i studien upplevde att de utsatts för mobbning. Men sektorerna skiljer sig åt. Inom den statliga känner sig en större andel av cheferna utsatta: 6,9 procent, jämfört med 2,3 procent i den privata sektorn.

– Inom den statliga sektorn består de anställda i studien till stor del av personer inom universitets- och högskolevärlden. Där är mobbning ett större och mer utbrett problem, vilket kan bidra till att den statliga sektorn har högre siffror, kommenterar Christina Björklund.

Chefsmobbning kan handla om att anställda försvårar chefens arbete genom att vägra göra sina arbetsuppgifter, pratar skit eller sprider rykten.

– Det är en chansning för medarbetaren att bete sig på det här sättet, så om en chef blir utsatt är det ofta mycket mer subtila beteenden – men de kan så klart eskalera över tid, säger Christina Björklund som menar att fenomenet rovdjursmobbning är vanligt i sammanhanget. Då ger en hel grupp sig på en och samma person.

– Ofta drabbas chefer som kommer in och tar över en grupp som är dysfunktionell från början. Egentligen är det inte du som person som utsätts, utan din position, förklarar hon.

Det är svårt att peka ut exakt varför vissa chefer mobbas och andra inte. Det är heller inte glasklart om det beror på till exempel kön eller ålder.

– Vad vi kunnat se är det ofta chefer som utmanar normen som utsätts, exempelvis kvinnor inom manliga yrken. Samtidigt är det fler unga män i lägre chefspositioner som känner sig utsatta. Men bland chefer i högre roller verkar det vara flest kvinnor som gör det, kanske för att dessa verkligen utmanar en norm, säger Christina Björklund.

Det är vanligt att en utsatt chef säger upp sig från sitt jobb, vilket inte löser problemet utan bara resulterar i att mobbningen förs över till nästa person som får samma roll. Enligt Christina Björklund är det därför viktigt att chefer tar upp sin situation med chefen eller ledningen på ett tidigt stadie så att problemet kan lösas på riktigt.

– Var inte rädd att ringa till din fackliga organisation, de har många duktiga chefsförhandlare. Det viktigaste är att våga prata om det, säger hon och understryker att organisationer bör ta tag i problemet direkt. Det kan handla om att jobba med gruppen där problemet finns, eller kanske till och med splittra den. Viktigast är att ge chefen stöd och hjälp genom processen.

– På en arbetsplats måste man inte älska varandra, men man ska respektera varandra. Det är grundläggande. Har det gått så långt att någon blir utsatt är det ett misslyckande för organisationen, konstaterar Christina Björklund.

Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter