Lördag 25 mars

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Min karriär: Henrik Storm Dyrssen

Med en brinnande själ för välfärden

Henrik Storm Dyrssen brinner så mycket för bättre fungerande välfärd att han kallar sig ”eldsjäl”. Men i starten av karriären sparkade han folk på investmentbanken UBS i London.

– I början var man användbar, ung, överarbetad och underbetald. Då överlever man bra i rationaliseringsmiljö. Jag sprang runt som en iller och krattade för alla beslut och alla mer eller mindre tacksamma dialoger.

Hur var det?

– Otroligt spännande. Det man gjorde var på Financial Times förstasida ett par dagar senare. Det var en utmaning  att jobba nära högsta ledningen. När man jobbar för en vd så jobbar man inte för en roll, utan för en person. Deras personlighet är nästan viktigare än det som står i strategidokumenten. 

Hur mådde du?
– Jag var otroligt entusiastisk över att flytta till London. Vi var kanske 70 personer från Handels som började där samtidigt och det var jätteroligt första året. Sedan började man inse vart den där industrin var på väg. Det var en otroligt pressande och stressande miljö.

Efter tre år lämnade du London och återvände till Stockholm. Varför?
– Jag ville utveckla min relation med in tjej som jag hade haft ett distansförhållande med  i tre år. Samtidigt ville jag starta något eget, och jag hade också en tanke om att bankvärlden inte var rätt för mig. 

Hade du redan en idé om att jobba med samhällsfrågor?
– Jag hade en idé om att starta ett rekryteringsbolag för att hjälpa andra som ville jobba med samhällsfrågor på ett professionellt sätt.

Vad blev det av det?
– Både katastrof och succé. Det tredje jobbet jag fick att rekrytera var ett hemligt affärsutvecklingsuppdrag på temat social finans. Jag hade skrivit uppsatser om det och tänkte att det kunde vara ett deltidsjobb vid sidan av medan jag byggde upp mitt bolag. Jag träffade Larry (Laurent Leksell, initiativtagare till Leksell Social Ventures och huvudägare till Elekta, förf anm) och vi satt och avslutade varandras meningar på temat samhällsengagemang. 

Vad ledde mötet till?
– ”Vill du göra det här?”, frågade han mig kort och gott. Så inom loppet av tre sekunder hade jag kastat min firma över axeln och sa att vi kör. 

Vad tänkte du när du fick erbjudandet?
– Det var ganska absurt, ordet drömjobb är det man närmast tänker på. 

(Sitt första avtal slöt företaget 2015 om en verksamhet i Norrköping där syftet är att förbättra skolresultat och minska risken för återplacering på hvb-hem för barn och ungdomar. Bolaget bara får tillbaka sina investerade pengar om verksamheten når ett visst utfall. Nås inte målen betalar kommunen bara 40 procent av investeringen.)

Vad har du lärt dig av den verklighet du möter?
– Jag har återfått respekten för offentlig sektor och tycker att det finns människor som gör jäkligt bra jobb där. Kruxet är att det offentliga har ansvaret – inte ens Stadsmissionen är en legitim organisation i det offentliga samhällskontraktet.

Vad drar du för slutsats av det?
– Välfärdsbygget är en fantastisk framgång, men det finns problem. Vi behöver ett samtal om hur vi förbättrar samhället. Alla – både företag och idéburna organisationer – behövs för att offentlig sektor ska vara så effektiv och skapa så mycket värde som möjligt för de skattepengar man tar in.

Är inte företag generellt rätt ointresserade av att ta del i samhällsutvecklingen?
– Det kanske man kan säga om en del företag. Men de pengar vi använder kommer från utbyggnad av cancervården i hela världen. Ursprunget i den här familjens gärning är en innovation som gör att man kan bota hjärncancer

Så att säga att just det företaget inte har varit inblandat i samhällsutvecklingen är fel?
– Ja. Flera landstings cancervård bygger på den här typen av teknik.

Vad händer med Leksell Social Ventures framöver?
– Nästa steg blir att göra det här större än oss själva. Vi vet att det går att göra och vilka aktörer som behöver blandas in och det gäller för oss att hitta en position i den industrin. Det kommer troligtvis att vara att använda finansiella medel, kontakter, nätverk och kunskap för att låsa upp möten mellan andra aktörer. I slutet av det här året ska vi ha en ny kostym, då ska vi vara en organisation som kan hålla i tio år. 

Och hur ser du på din egen roll framöver?
– Jag gjorde ett Ted Talk om att vara entreprenör eller eldsjäl. Jag har gått in i det här rätt mycket som eldsjäl. Men eldsjälen och entreprenören har två olika motiv. För eldsjälen är framgång att vara ute i fält och göra en insats. Men det är inte skalbart, för det handlar bara om en person. För entreprenören är framgång istället att kunna ta ett steg tillbaka när allt går av sig själv för att det finns andra som ger en idé liv och formar den till något man kanske inte ens hade tänkt från början. Så jag måste bli entreprenör igen.

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 22 februari

Ledarskap : Omorganisation

Foto: Samir Soudah

Filosofera fram den nya organisationen

Trots minutiös planering blir omorganisationer lätt en storm med människor som motarbetar varandra. Med ett existensfilosofiskt perspektiv på människan kan det undvikas.

 • 22 februari

Annons

Ärendet : Jusek griper in

Arbetsgivaren hittade på egna pensionsregler

Att hålla koll på tjänstepensionen är viktigt, men svårt. Särskilt när arbetsgivaren hänvisar till både fel regler och fel avtal. "Jag var beredd att ge upp många gånger. Det hade inte gått utan Jusek," säger Anna.

 • 22 februari

"Färre och större kommuner att föredra"

Regeringen har tillsatt en kommunutredning. Men uppdraget är alltför försiktigt formulerat, anser Juseks opinionsbildare Margareta Wilhelmsson.

 • 21 februari

Annons

Mitt första jobb : Eva-Lena Frick

Foto: Maria Ottosson

Hon går mot framtida segrar

"Jag minns inte om jag sökte eller om jag bara halkade in, men mitt första jobb var som simlärare för barn under sommarlovet. På den tiden hade man inte simskolan inomhus, utan i insjöar. Det ser man sällan nu för tiden."

 • 21 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

 • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

 • 21 februari

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 21 februari

Blev skibum mitt i karriären

Vad är väl ett höjdarjobb jämfört med krispigt vita berg i de italienska alperna? Ingenting uppenbarligen. Nu lämnar Mats Erwald chefandet för att bli skibum ett tag.

 • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

 • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

 • 5 december

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

 • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar