Torsdag 25 maj

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Ärendet: Jusek griper in

Ledningen försökte få bort Karin

Ledingen ville få bort Karin från en tjänst och kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

Illustration: Rebecca Elfast

– Det var när jag skulle tillbaka till min ordinarie avdelning som det började, berättar Karin.

Hon hade jobbat i flera år på sin arbetsplats och hade varit utlånad till en annan avdelning. Hon visste att det kunde bli problem att flytta tillbaka, eftersom den ursprungliga tjänsten inte längre fanns kvar. Men Karin var inte orolig, utan tyckte till en början att hon hela tiden informerades om vad som skulle ske.
– Det var tal om att jag kanske skulle få byta avdelning eller att tjänsten skulle flyttas, det var lite frågetecken då.

Men så helt plötsligt, utan förvarning, fick hon veta att det hade kommit in klagomål på henne. Enligt personalchefen hade någon eller några sagt att hon hade samarbetsproblem.
– Det kom som en chock. Jag var ju beredd på en förändring, men inte att de skulle gå på mig som person och mitt arbetssätt. Karin pratade med en vän som rekommenderade henne att söka facklig hjälp.
– Det var självklart för mig att söka hjälp, det var min första reaktion, säger hon.

Karin kallades till ett möte med flera chefer. Med sig hade hon ombudsmannen från Jusek.
– Det var inget snyggt möte. De försökte svartmåla mig, så det var tryggt att ha ombudsmannen med, säger Karin.
Ombudsmannen från Jusek minns ärendet som ett av de mer ovanliga:
– Det var så ospecificerat att det var omöjligt för Karin att försvara sig. Det kändes som mobbning, att de ville driva vår medlem från verksamheten, säger han.
Han beskriver stämningen på mötet som ”mycket otrevlig”. Arbetsgivarrepresentanterna kom med mycket otydliga och allvarliga anklagelser som de inte presenterade något bevis för. Det gjorde det svårt för både Karin och ombudsmannen att bemöta kritiken.
– De pratade om henne som ”problemet”, men jag tycker att Karin hanterade det väldigt bra, säger ombudsmannen.

Ledningens lösning var att erbjuda Karin en ny tjänst som var administrativ i stället för tjänsteman, men det var aldrig ett alternativ enligt ombuds-mannen.
– Det satte vi stopp för.
För Karin var det oerhört betydelsefullt att hon hade det fackliga stödet.
– Bara det där enkla att ha någon att bolla med, annars blir man väldigt ensam, säger hon.

Ombudsmannen sa ifrån till ledningen på företaget, sa att Karin borde erbjudas en ordinarie tjänst utifrån hennes utbildning eller erbjudas ett avgångsvederlag. Under tiden som arbetsgivaren tog fram en ny tjänst hann Karin söka annat jobb som hon också fick.
– Ombudsmannen rekommenderade mig att söka annat jobb. Han sa att det sällan blir helt bra när det väl har uppstått såna här problem, säger Karin som i dag är fullt nöjd med hur allt utvecklade sig.

– Jag har landat på fötterna tack vare Jusek. Utan den hjälpen hade jag nog tagit den administrativa tjänsten.

Karin heter egentligen något annat

Balans & livsstil : Få ihop pusslet

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Släpp kravlistan och hitta harmoni

Livspusslet är inte omöjligt att lägga, så länge det inte finns för många bitar. Sluta jaga klocktid, sänk upplevda krav, prioritera vid rätt tillfälle och glöm ”work-life balance”. 

  • 24 maj

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Dundahl-Djerf

Två veckor förändrade allt

Ett besked som ställde allt på ända fick Erik Engellau-Nilsson att skärskåda sitt liv. Det ledde till att han lämnade både USA och jobbet som kommunikationschef på betallösningsföretaget Klarna, för att flytta hem till Stockholm och axla rollen som vd för stiftelsen Norrsken Foundation. I dag jobbar han för att ge tillbaka.

  • 22 maj

Annons

Tema : 24 unga stjärnor

Foto: Magnus Glans

24 unga stjärnor

Det vimlar av unga talanger. Här är några av dem som redan visat framfötterna. Karriär listar 24 kommande stjärnor.

  • 11 maj

Ledarskap : Kärlek på jobbet

Foto: Shutterstock

Kollegornas kärlek ställer krav på chefen

En av åtta svenskar har träffat sin partner på arbetsplatsen. Kärlek på jobbet kan vara en positiv kraft, men ställer också stora krav på ledarskapet. Vad ska du som chef göra när det hettar till mellan två medarbetare?

  • 4 maj

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Gunnar Seijbold

Lisa Lindström reste sig ur rullstolen och blev designprofet

Teknik har blivit för viktigt att lämnas åt tekniker. Kommunikatörer måste kliva fram och göra teknik begriplig. – Kod är ett språk. Vi behöver fler ”översättare” och multidisciplinära team, säger Lisa Lindström, vd för designbyrån Doberman, som sedan hon reste sig ur rullstolen är närmast besatt av att ta tillvara varje människas verkliga förmåga.

  • 27 april

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

  • 22 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

  • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

  • 8 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

  • 5 december

KRÖNIKAN

När jag flyttade till London för fem år sedan hyrde jag in mig på ett frilanskontor. Ett ...

Coachen

Nu är det dags för vårens kickoff. Den här gången ska vi konferera på en kursgård i fyra dagar, hela helgen tas i anspråk. Dessutom ska vi ut på forsränning. Jag vill inte åka. Jag är ensamstående med två barn och det är svårt att ordna med barnvakt. Kollegerna brukar bli fulla och det är alltid någon som gör bort sig. 

Chefen tycker att det här är en förmån för personalen. Är det ens möjligt att säga nej på ett bra sätt? 

KRÖNIKAN

Vi nytänkare äger framtiden

Nu är det dags igen. Visst känner du det i luften? Den blir mildare, sommartiden är redan här och strax är luften så varm att vinterjackan får flytta till förrådet och bytas ut mot något coolare.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter