Onsdag 23 augusti

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

Foto: Shutterstock

Samhälle och psykologi

Professionernas framtid: hur teknologin kommer att förändra experters arbete
Richard Susskind 
Daniel Susskind (Daidalos Bokförlag)
En bok skriven av far Richard Susskind, jurist och konsult, och sonen Daniel Susskind, nationalekonom. Båda menar att den nya tidens teknik tar över flera professioners arbete och ställer samtidigt frågan hur systemen bör förvaltas. Vilken vikt har läkare, kuratorer, journalister, jurister, revisorer, arkitekter och lärare när den digitala utvecklingen tar över? 

Lejonagendan – framgångsrikt ledarskap 
genom stark hälsa och mental träning
Cecilia Duberg (Liber)
Personlig utveckling, framgångsrikt ledarskap och stark hälsa kommer från samma källa, enligt psykologen Cecilia Duberg som är specialiserad på hälsopsykologi, ledarskap och mental träning. I sin debutbok vänder hon sig till dem som är intresserade av att prestera bättre.  

Fördel kvinna – den tysta utbildnings-revolutionen
Emma Leijnse (Natur & Kultur)
Juristutbildnin-
gen är kvinno-
dominerad, är det ett problem? Det är en fråga som journalisten och författaren Emma Leijnse ställer i sin bok. Hon diskuterar de förändringar när det gäller utbildningsnivå som sker i Västvärlden – kvinnorna har i dag gått om männen – och hur det påverkar samhället. 

Berättelser från verkligheten
Helikopterrånet
Jonas Bonnier (Albert Bonniers Förlag)
Sverige vaknar den 23 september 2009 upp till nyheten att en värdedepå i Västberga rånats. Brottet kommer att bli känt som helikopterrånet, och rånarna får med sig närmare 40 miljoner kronor utan att ett enda skott avlossas. Jonas Bonnier är författare och var tidigare verkställande direktör på Bonnier. Netflix har redan köpt rättigheterna till filmversionen. 

Trippelmordet 
i Uddevalla
Thomas Bodström 
Lars Olof Lampers
(Norstedts)
Tre personer hittas i mars 2015 döda i Uddevalla. I boken skildras den följande rättsprocessen, som fortfarande inte är helt avslutad, polisutredningen och två rättegångar som resulterade i helt motsatta utfall. Boken är skriven av Thomas Bodström, före detta justitieminister och advokat, och tv-journalisten Lars Olof Lampers. 

Elon Musk: 
Tesla,Space X och jakten 
på en fantastisk framtid
Ashlee Vance (Albert Bonniers Förlag)
Teknikjournalisten Ashlee Vance har skrivit om mannen som jämförts med både Thomas Edison och Steve Jobs. Företagsledaren och miljonären står bakom företag som Tesla Motors, Space X, Paypal och Solarcity. I den här boken får läsaren följa Elon Musks liv – och hur han formar vår framtid på vägen. 

Fallet Samir
Anders Johansson 
Samir Sabri (Ordfront förlag)
I podcasten #Fallet började 
Anders Johansson, kriminal-
reporter på Aftonbladet, granska ärendet om den 15-årige Samir som 1986 dömdes för att ha mördat sin styvmamma. Anders Johansson gräver fram nya bevis som efter trettio år resulterar i att domen rivs upp.

Sommarspänning
Gränslösa
Carolina Neurath (Pirat Förlaget)
Sonen till en av Stockholms rikaste advokater försvinner några dagar efter att bolaget Kritan, som han är vd för, vinner entreprenörsvärldens finaste pris. Journalisten Beatrice Farkas börjar samtidigt granska bolaget efter uppgifter om en planerad flytt till Malta. 

Top Dogg 
Jens Lapidus (Wahlström & Widstrand)
I den tredje boken om kåk-
fararen Teddy och advokaten Emelie ska ett hemligt nätverk som utnyttjar unga flickor avslöjas. Top Dogg är upplösningen på trilogin som också inkluderar romanerna Vip-rummet och Sthlm Delete. Jens Lapidus lämnade tidigare i år sitt jobb som försvarsadvokat för att fokusera på skrivandet. 

Fler uppsagda får högre lön på nytt jobb

Antalet uppsagda tjänstemän minskar. Samtidigt får fler av dem högre lön när de börjar på nytt jobb. TRR Trygghetsrådets halvårsstatistik pekar på en stark arbetsmarknad för tjänstemännen.

 • 22 augusti

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ivan skulle omplaceras till en lägre tjänst

Chefen informerade Ivan om att han inte uppfyllde arbetsgivarens förväntningar i sitt yrkesutövande. De ville omplacera honom och erbjöd en okvalificerad tjänst – och lägre lön.

 • 21 augusti

Annons

Min karriär : Tahero Nori

”Jag lyssnar på magkänslan”

Entreprenören Tahero Nori sa upp sig när han var 27 år och investerade allt han hade för att starta eget. Efter tre år har han nått hela vägen.

 • 21 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Annons

Lägre löner bland utrikesfödda akademiker

Utrikesfödda akademiker har lägre lön än de som är födda i Sverige – trots att de arbetar inom samma yrke och sektor. Störst lönegap finns bland ekonomer i privat sektor, visar en rapport från Saco.

 • 18 augusti

Unga mer positiva till facket

Anseendet för de svenska fackförbunden ökar bland unga – men sjunker hos allmänheten i stort, skriver Göteborgs-Posten.

 • 17 augusti

Vanligt att behöva ta igen arbete efter semestern

Var fjärde arbetstagare måste ta igen arbete efter semestern eftersom de inte har någon ersättare, enligt en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Visma.

 • 15 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Foto: Susanne Kronholm

Minglet ledde till nytt jobb

Kontakter kan vara viktigt för karriären. Karin Bäcklund är medgrundare till mötesplatsen Über Social After Work, och har själv erfarenhet av nätverkets betydelse. – Mitt senaste jobb på PR-byrån Springtime fick jag via kontakter. På ett mingel träffade jag en kompis kompis som jobbade där. Jag var naturligtvis på intervjuer också, men hade jag inte träffat henne hade det inte hänt, säger hon.

 • 14 augusti

Jusek stämmer staten i Arbetsdomstolen

Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad, och menar att de anställda är skyldiga att följa med. Jusek håller inte med och stämmer nu staten i Arbetsdomstolen. Det är första gången frågan om arbetsskyldighet prövas, enligt Juseks förbundsjurist. 

 • 14 augusti
Foto: Shutterstock

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

 • 3 juli
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag jobbar på en familjerättsbyrå där jag är en av dem som har längst anställningstid. Jag fyller 65 i år och vill om möjligt jobba åtminstone två år till. Vilka möjligheter har jag att jobba kvar?


KRÖNIKAN

Sommaren ger tid till reflektion

Det har varit en helt fantastisk sommar. Solen har strålat under lediga dagar fyllda av äventyr, barfotapromenader i daggfuktigt gräs, jordgubbstårtor och uppfriskande morgondopp efter joggingturen. Det har funnits gott om tid för reflektion och eftertanke, och just nu känns stegen lekande lätta och möjligheterna oändliga. Eller inte. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter