Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

Foto: Shutterstock

Samhälle och psykologi

Professionernas framtid: hur teknologin kommer att förändra experters arbete
Richard Susskind 
Daniel Susskind (Daidalos Bokförlag)
En bok skriven av far Richard Susskind, jurist och konsult, och sonen Daniel Susskind, nationalekonom. Båda menar att den nya tidens teknik tar över flera professioners arbete och ställer samtidigt frågan hur systemen bör förvaltas. Vilken vikt har läkare, kuratorer, journalister, jurister, revisorer, arkitekter och lärare när den digitala utvecklingen tar över? 

Lejonagendan – framgångsrikt ledarskap 
genom stark hälsa och mental träning
Cecilia Duberg (Liber)
Personlig utveckling, framgångsrikt ledarskap och stark hälsa kommer från samma källa, enligt psykologen Cecilia Duberg som är specialiserad på hälsopsykologi, ledarskap och mental träning. I sin debutbok vänder hon sig till dem som är intresserade av att prestera bättre.  

Fördel kvinna – den tysta utbildnings-revolutionen
Emma Leijnse (Natur & Kultur)
Juristutbildnin-
gen är kvinno-
dominerad, är det ett problem? Det är en fråga som journalisten och författaren Emma Leijnse ställer i sin bok. Hon diskuterar de förändringar när det gäller utbildningsnivå som sker i Västvärlden – kvinnorna har i dag gått om männen – och hur det påverkar samhället. 

Berättelser från verkligheten
Helikopterrånet
Jonas Bonnier (Albert Bonniers Förlag)
Sverige vaknar den 23 september 2009 upp till nyheten att en värdedepå i Västberga rånats. Brottet kommer att bli känt som helikopterrånet, och rånarna får med sig närmare 40 miljoner kronor utan att ett enda skott avlossas. Jonas Bonnier är författare och var tidigare verkställande direktör på Bonnier. Netflix har redan köpt rättigheterna till filmversionen. 

Trippelmordet 
i Uddevalla
Thomas Bodström 
Lars Olof Lampers
(Norstedts)
Tre personer hittas i mars 2015 döda i Uddevalla. I boken skildras den följande rättsprocessen, som fortfarande inte är helt avslutad, polisutredningen och två rättegångar som resulterade i helt motsatta utfall. Boken är skriven av Thomas Bodström, före detta justitieminister och advokat, och tv-journalisten Lars Olof Lampers. 

Elon Musk: 
Tesla,Space X och jakten 
på en fantastisk framtid
Ashlee Vance (Albert Bonniers Förlag)
Teknikjournalisten Ashlee Vance har skrivit om mannen som jämförts med både Thomas Edison och Steve Jobs. Företagsledaren och miljonären står bakom företag som Tesla Motors, Space X, Paypal och Solarcity. I den här boken får läsaren följa Elon Musks liv – och hur han formar vår framtid på vägen. 

Fallet Samir
Anders Johansson 
Samir Sabri (Ordfront förlag)
I podcasten #Fallet började 
Anders Johansson, kriminal-
reporter på Aftonbladet, granska ärendet om den 15-årige Samir som 1986 dömdes för att ha mördat sin styvmamma. Anders Johansson gräver fram nya bevis som efter trettio år resulterar i att domen rivs upp.

Sommarspänning
Gränslösa
Carolina Neurath (Pirat Förlaget)
Sonen till en av Stockholms rikaste advokater försvinner några dagar efter att bolaget Kritan, som han är vd för, vinner entreprenörsvärldens finaste pris. Journalisten Beatrice Farkas börjar samtidigt granska bolaget efter uppgifter om en planerad flytt till Malta. 

Top Dogg 
Jens Lapidus (Wahlström & Widstrand)
I den tredje boken om kåk-
fararen Teddy och advokaten Emelie ska ett hemligt nätverk som utnyttjar unga flickor avslöjas. Top Dogg är upplösningen på trilogin som också inkluderar romanerna Vip-rummet och Sthlm Delete. Jens Lapidus lämnade tidigare i år sitt jobb som försvarsadvokat för att fokusera på skrivandet. 

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter