Torsdag 23 november

Ärendet: Jusek griper in

Lång väntan på sjukpenning

Äntligen har Lena fått sjukpenning för en period som både arbetsgivaren och Försäkringskassan har vägrat att betala. En dom i Förvaltningsrätten gav henne rätt.
– Utan Jusek hade jag aldrig orkat, säger hon i dag.

Foto: Rebecca Elfast

Lena är multisjuk och numera sjukpensionär. Den trassliga hälsan inleddes för tio år sedan med en ovanlig tarmsjukdom. Hon medicinerades och försökte samtidigt att arbeta, ibland deltid och ibland heltid.

– Men medicinerna var starka och jag drabbades av komplikationer. Dessutom diagnostiserades jag med en reumatisk sjukdom som satte sig i händer och fötter. Att utföra mitt arbete blev allt svårare. Jag fick även diabetes, berättar hon.

Efter att ha varit sjukskriven en längre tid stod Lena inför faktumet att bli utförsäkrad. Hon tog då hjälp av en ombudsman på Jusek som följde med på rehabiliteringsmötet mellan henne, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Med sig hade Lena ett sjukintyg som bekräftade att hon var för sjuk för att arbeta.

– Men det hjälpte inte. Det var helt absurt. Jag hade värk, kunde inte gå och hade brutit nacken. Men jag var tvingad att arbetsträna på min arbetsplats. Det gick inget vidare och jag fick avbryta, berättar hon.

Lena anmälde sig sjuk till sin arbetsgivare inom privat sektor men nekades lön. Normalt är det arbetsgivaren som betalar sjuklön för de första 14 dagarna, men de hänvisade till en ny sjuklönelag som hade trätt i kraft. 

Den innebär att arbetsgivaren inte ska betala för en ny sjuklöneperiod när en anställd genomgår arbetsträning eller arbetslivsintroduktion. 

Då vände sig Lena till Försäkringskassan med en anmälan om sjukdom. Myndigheten  beslutade att betala ut sjukpenning och det gjordes en journal-anteckning om detta. Men ändå trillade det inte in några pengar på Lenas konto.

– Jag orkade inte ta tag i frågan eftersom jag var alldeles för sjuk. Men till sist tog jag kontakt med Jusek för att få hjälp med utbetalningen. Då hade det gått nästan tre år. 

– Vår medlem kom i kläm när regelverket förändrades. För oss var det uppenbart att myndigheten hade gjort fel och vår förbundsjurist såg att det fanns goda chanser att få rätt i ärendet. Vi inledde vårt arbete med att uppmana Försäkringskassan att betala ut pengarna, berättar ombudsmannen.  

Men Försäkringskassan vägrade att betala med hänvisning till att de ansåg att det var arbetsgivaren som skulle stå för lönen.

– Eftersom det var tvärtemot det som stod i Försäkringskassans journal överklagade vi beslutet. Men det avslogs med hänvisning till preskription, det vill säga att det hade gått mer än tre år sedan Lena beviljades ersättning, säger Juseks ombudsman.

Då valde Juseks förbundsjurist att ta ärendet vidare till Förvaltningsrätten.

– De konstaterade att Försäkringskassan hade gjort fel eftersom det fanns ett tidigare beslut om utbetalning. De återremitterade ärenden till Försäkringskassan. Lena hade med andra ord rätt till sina pengar och det var Försäkringskassan som skulle betala, fortsätter ombudsmannen.

För en tid sedan fick hon så äntligen sina pengar.

– Det extra tillskottet betyder mycket och utbetalningen har varit min rättighet hela tiden. Domen är även ett bevis på att Försäkringskassan hade gjort fel. Men jag hade aldrig klarat det utan Juseks hjälp. Den juridiska kompetensen har varit ovärderlig. Det är underbart med stöd när du är sjuk och ensam. Om du behöver hjälp, sök den hos facket, konstaterar Lena.

Fotnot: Lena heter egentligen något annat.

Ledarskap : Starka team

Foto: Habitud

Självstyre stärker samarbete

Nödvändiga förändringar kan gå snabbare. Medarbetarna kan bli mer motiverade. Och cheferna kan frigöra tid till annat än detaljstyrning. Det finns flera potentiella fördelar med självständiga team. Så här funkar det.

 • 22 november
Foto: Karriär

#Metoo sprider sig till fler branscher

Uppdaterad. Sedan #metoo briserade har bland annat skådespelare, politiker och jurister skrivit under upprop mot – och vittnat om – sexuella trakasserier i arbetet. Under de senaste dagarna har också DN publicerat ett upprop signerat kvinnor i teknikbranschen – och ETC ett från kvinnor inom fackrörelsen. 

 • 20 november

Annons

Livet bakom fasaden : IT-forensiker

Foto: Susanne Kronholm

Systemvetaren som löser brott

Nader Javid är IT-forensiker och spårar gärningsmän genom elektronik som polisen beslagtar. Som liten drömde han om att bli detektiv. I vuxen ålder har han kombinerat drömmen med sin utbildning i systemvetenskap. 

 • 20 november

Lösningen : Möten med resultat

Foto: David Polberger

Så maxar du mötet

En del tar över rummet, andra öppnar knappt munnen. Hur ska man få alla medarbetare att komma till tals? 

 • 17 november

Annons

Foto: Shutterstock

AD: Anställda arbetsskyldiga i hela landet

Arbetsdomstolen går på statens linje – och menar att de anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att flytta med myndigheten från Stockholm till Karlstad. 

 • 15 november
Illustration: Karriär

Tusentals vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppropet #medvilkenrätt där kvinnor i juristbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. ”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver de 4445 kvinnor som undertecknat uppropet. 

 • 15 november

Omstrukturering väntas för arbetsmiljöreglerna

Reglerna om arbetsmiljö ses i dag som krångliga och svåra att följa, menar Arbetsmiljöverket som föreslår att de ska förenklas och förtydligas.

 • 14 november

Balans & livsstil : Pigg på jobbet

Foto: Olof Holdar

Hitta energin i vinter

Att ha koll på sin energi är direkt kopplat till arbetsglädje och en bra psykosocial arbetsmiljö. Men vad är egentligen fysisk och mental energi? Och hur kan ni skapa mer positiv energi tillsammans på arbetsplatsen? Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg skriver om hur du kan ladda batterierna. 

 • 13 november
Foto: Pressbild

Konsten att trösta en kollega

Alla drabbas förr eller senare av sorg i någon form och utsträckning. När det händer kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta den som sörjer. För vad ska man egentligen säga?

 • 10 november

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund

Tvisten mellan Jusek och Veterinärförbundet om en avskedad chefsjurist har inte gått att lösa och nu tas den till domstol.

 • 10 november
Foto: Stefan Söderström

Chefens bäst före-datum beror på självmedkänsla

Självmedkänsla är avgörande för din hållbarhet som chef. Det visar färsk forskning från Stockholms universitet. "Men en dålig arbetsmiljö bör inte lösas med självhjälpskurser", konstaterar forskaren Christin Mellner.

 • 7 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

Porträttet : Viktor Banke

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Det här är världens bästa yrke”

Det har aldrig funnits något annat drömyrke än advokat för Viktor Banke. Redan som barn stod han upp och försvarade dem som inte kunde föra sin egen talan. "Att vara advokat passar mig perfekt! Jag har hittat min arena där jag kan kanalisera mina styrkor, och jag älskar det förbehållslöst", säger han. 

 

 • 1 november
Foto: Shutterstock

Misslyckandet har hittat en plats

Under de senaste åren har det dykt upp forum där människor samlas för att fokusera på misslyckandet. Är det ett tecken på att vi har en mer accepterande inställning till att göra fel? Karriär undersöker vår relation till magplasket, från fuck up-nights och Museum of Failure till dess roll som grogrund för innovation. 

 • 20 oktober

Tema : Säkra pensionen

Illustration: Robert Hilmersson

Säkra pensionen under hela karriären

En gång om året dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan som en färgglad påminnelse om pensionen. För vissa är siffrorna och tabellerna ingen överraskning. Andra skulle hellre vilja stoppa beskedet direkt i dokumentförstöraren. Känner du att det är dags att ta kontroll över situationen? Här är pensionsexperternas råd för att maxa pensionen under arbetslivets möjliga faser.

 • 4 oktober
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

KRÖNIKAN

Morgondagens chef får sina medarbetare att våga ta med ”hela” sina jag till jobbet. Det handlar om integritet, om att få ta med sig sin mänsklighet och sina värderingar in på arbetsplatsen.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

Kraften i det kollektiva vrålet

Jag var på väg hem från jobbet. Precis som vanligt höll jag slentrianmässigt på att fördriva tiden genom att skrolla runt i sociala medier i mobilen. Men den här gången var det inte som vanligt. Flödet dominerades inte av recept på snabba vardagsrätter, filmer på hundar och katter som blivit bästisar eller foton från weekendresor i Europa. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter