Onsdag 21 mars

Livet bakom fasaden

Koncernchefen som var adept under ett år

Att bredda synen på kompetens genom att låta streetsmarta personer bli mentorer åt chefer på den svenska arbetsmarknaden. Det är syftet med Fryshuset Up & Coming Executive Program som nyss kört igång för andra gången. Karriär träffade adepten Jens Henriksson, koncernchef för Folksamgruppen, och hans mentor Faje Gani, Nordenchef på Twitter.

Foto: Magnus Glans

Allt började med en idé om att göra något för att lyfta internationell kompetens i Sverige. Det landade i mentorskapsprogrammet Up & Coming Executive Program, där ”streetsmarta” personer med annan bakgrund än den traditionella coachar höga chefer inom näringslivet – i stället för tvärtom. 

– Vi ville lyfta fram mentorer som fått kämpa sig fram i livet, många utan utbildning och kontakter, och låta högt uppsatta chefer inspireras av dessa personers resa till framgång. De möter sällan höga chefer i den vanliga företagssvängen – och vice versa, menar Sara Möndell från Beachfront Communications som, i samarbete med Fryshuset och Multimind Bemanning, grundade programmet 2016. 

Syftet är att bredda synen på kompetens genom att låta ledare från både näringsliv och fackförbund få lära känna människor med en annan bakgrund. 

Den första omgången hade 16 deltagare, däribland mentorn Faje Gani, Nordenchef på Twitter (Sellbranch), och adepten Jens Henriksson, till vardags koncernchef på Folksamgruppen. När vi möter dem i Folksams kafeteria är det dagen efter den gemensamma avslutningen för det ettåriga mentorskapsprogrammet. 

– Jaha, nu ses vi varje dag, utbrister Jens Henriksson leende och omfamnar sin streetsmarta mentor. 

Ordet ”streetsmart” är engelska och står ursprungligen för ”den erfarenhet och kunskap som är nödvändig för att hantera de potentiella svårigheter och faror som ett liv i en stadsmiljö innebär”.

Faje Gani började sin karriär med att sälja t-shirts. I dag är han Nordenchef på Twitter, delägare av Stockholmsrestaurangen Yuc Mexican (som vann Gulddraken 2017 för bästa bar), Squeezed Up juicebar samt Fitness Collection och samtidigt styrelseledamot i AIK fotboll. Men vägen dit var tuff. 

Efter att ha sökt närmare 200 jobb utan att ens få komma på intervju insåg Faje Gani att hans namn knappast var någon fördel på den svenska arbetsmarknaden. Han skapade då alter egot Alex Niklasson (döpt efter en favoritfotbollsspelare), bytte namn på sitt CV och sökte samma jobb – och ”Alex” kallades ögonblickligen till intervju. Faje Gani ställde rekryteraren mot väggen och fick en ursäkt – men inget jobb.

– Till sist trakasserade jag vd:n på Nöjesguiden tills jag fick jobb som säljare. Då hade jag erbjudit mig att enbart jobba på provision.

Och jobba gjorde han. Mer än alla andra. Fem år senare köpte han upp sin egen arbetsplats och blev vd och del-
ägare. 2016 hjälpte han till med rekryteringen av en Nordenchef till Twitter. 

– Det slutade med att jag själv fick jobbet, säger han och skrattar.

Faje Gani och hans adept Jens Henriksson är uppvuxna bara 500 meter ifrån varandra – men det går en knivskarp gräns mellan välbeställda Stockholmsförorten Mälarhöjden där Jens bor i villa, och Bredäng, där Faje växte upp med sina föräldrar som kommer från Bangladesh.

– Många tror att man inte kan komma framåt bara för att man är från en plats som Bredäng. Det gäller att bevisa för sig själv, och för folk runt omkring en, att det går – det är min drivkraft. 

Uppväxten i Bredäng har inte direkt gett något kontaktnät inom näringslivet som han kan dra nytta av.

Hans adept Jens Henriksson däremot, saknar varken kontakter, utbildning (han är civilingenjör, civilekonom och fil. lic. i nationalekonomi) eller meriter. Sedan 2013 är han koncernchef för Folksamgruppen, tidigare var han bland annat vd på Stockholmsbörsen och exekutiv direktör på Internationella valutafonden IMF i Washington. 

Innan dess ledde ett telefonsamtal från Göran Persson, då ekonomisk-politisk talesperson, till en tolvårig karriär på finansdepartementet, bland annat som planeringschef och statssekreterare.

– Innan vi träffades hade jag fördomar om att en sån ”high level person” är på ett visst sätt. Men vi är två människor som träffas och utbyter erfarenheter, det handlar om möten, diskussioner och rådgivning, säger Faje Gani. 

– Fast i vår relation är du ovanför mig, du är mentor och jag adept, inflikar Jens Henriksson, som varit noga med att förtydliga rollerna från första stund. 

Inom mentorskapsprogrammet finns sex fasta programpunkter avsedda att skapa ett bättre möte mellan adept och mentor. Bland annat välkomnas adepten till förorten för att få en inblick i mentorns bakgrund. Adepten bjuder i gengäld in mentorn till sin arbetsplats.

– Det har varit en rolig resa. Men vi har träffats löpande och mer situations- och kalenderbetingat. Han har ju sina ”twittergrejer” och jag alla styrelser. Twitter är ju lite hippare och modernare. Och de har coolare baristor, här har vi ju automatkaffe, säger Jens Henriksson och tar en slurk av fulkaffet ändå.

Året som adept har lärt honom hur möten över generations-, klass-, bakgrunds- och utbildningsgränser berikar. Att programmet har varit givande för såväl mentor som adept råder det inga tvivel om:

– Jag har lärt mig mycket av Faje, av hans bakgrund, hans intelligens, hans person, hans resa.

På ett personligt plan har han lärt sig hur de två växt upp i olika världar – trots att det bara är 500 meter mellan deras barndomshem.

– Vi har pratat mycket om hur den sociala dynamiken påverkar. Det har gett mig större insikt. Vi är alla en produkt av våra liv och vi har alla fördomar som vi måste utmana. Nyckeln är inte att ta bort fördomarna och intressekonflikterna – utan att ifrågasätta dem! säger Jens Henriksson.

Också på ett professionellt plan har hans mentor lärt honom mycket han har kommersiell nytta av.

– Folksam är ett stort försäkringsbolag som jobbar med fackliga partners och vi får in många kunder med icke-
svensk bakgrund. Hur kan vi bli bättre på att nå dem? Den gruppen är framtiden! Sverige är mångkulturellt och vi ska ta in influenser från alla håll och lära av varandra. 

Den långsiktiga målsättningen med mentorskapsprogrammet är att bryta upp de ganska fasta urvalskriterier vad gäller både utbildning, erfarenheter och bakgrund, som ofta finns vid rekrytering på svensk arbetsmarknad. Och därmed ge fler människor chansen att göra karriär – något som kräver en omvärdering av begreppet kompetens.

Hur ser ni på kompetens?

– Vi har liknande värderingar. Jag tror att en av de stora begåvningsreserverna vi har är förorterna. Många av dem kommer inte in på arbetsmarknaden och den begåvning som finns där slarvas bort genom kriminalitet och utanförskap. Men som företagsledare kan jag påverka hur vi rekryterar, menar Jens Henriksson.

Tror ni att den här typen av program kan påverka samhället på sikt?

– Ja, genom att fler får insikten som Jens. Han är en stor och stark ambassadör och hur han tänker påverkar också andra personer i liknande roller, så att fler förstår att Sverige är mångfacetterat och att man börjar utnyttjar hela den begåvningsreserv som finns i dag, säger Faje Gani. 

När Fryshusets andra omgång av mentorskapsprogrammet startade öppnade Jens Henriksson dörren till sitt nätverk och pratade om hur givande detta varit för honom. 

Denna gången fylldes de 18 platserna omedelbart – ett kvitto på att det finns en vilja att skapa förändring på arbetsmarknaden. Bland de nya deltagande syns bland andra Anders Egelrud, vd Fortum Värme, Ann Carlsson, vd Apoteket, och Lennart Carlsson, senior vice president ABB Sverige. 

Dessa har nu matchats med mentorer som Zilan Lawan, vice vd fotbollslaget Dalkurd, Pato Silva, musikproducent, Fille Wenger, artist och medieprofil och Hiyoba Tewelde, entreprenör.

Enligt Jens Henriksson har de ett lärorikt år framför sig:

 – Man ”blir ju vad man äter”, att jag har hängt på Fryshuset och pratat med Faje har påverkat mig, jag har blivit en bättre och modernare människa. Den utvecklingen är bra för alla företag, alla människor och för sammanhållningen i samhället då det minskar klyftorna och de skillnader som leder till konflikter.

Foto: Shutterstock

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 • 21 mars
Foto: Shutterstock

HR-kompetenserna som är hetast på arbetsmarknaden

Om du har kompetens inom HR och dessutom är nyfiken, positiv och relationsskapande – då är du het på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som genomförts av utbildning.se.

 • 19 mars

Annons

Foto: José Figureroa

Motarbeta härskartekniker med smarta strategier

Förminskad eller osynliggjord? I sin bok listar författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg fem typer av härskartekniker – och strategier för att motarbeta dem.

 • 19 mars

Lösningen : Nej tack!

Illustration: Jens Magnusson

Konsten att säga nej

Chefen lägger på fler och fler uppgifter. Kollegor ber dig att hjälpa till med än det ena, än det andra. Hur säger man egentligen nej till uppgifter utan att bli stämplad som otrevlig eller gnällig? 

 • 16 mars

Annons

Foto: Shutterstock

Tydliga gränser viktiga i det flexibla arbetslivet

Det gränslösa arbetslivet måste ge plats för återhämtning och verktyg för att motverka stress. Det som krävs är en tydlig gränssättning både från anställda och chefer, enligt två rapporter från Arbetsmiljöverket.

 • 15 mars

Kollektivavtal för juristbranschen lanserat

Akademikerförbunden, genom Jusek, har tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer. Avtalet reglerar bland annat lönesättning, tjänstepension och vad som gäller vid föräldraledighet. 

 • 14 mars
Foto: Lieselotte van der Meijs

"Chefer måste börja skratta"

"Folk måste tramsa mer på jobbet. Skratta och fjanta sig. Då minskar stressen", säger Karin Adelsköld, komiker och författare, som är aktuell med en ny bok om humor och arbetsglädje. I dag återhämtar hon sig från sin andra stresskollaps med hjälp av just humor.

 • 13 mars

Tema : Allt om din lön

Foto: Shutterstock

Stor special: Allt om din lön

Nu är Juseks lönestatistik här – och för många är det snart dags för lönesamtal. Därför har vi samlat råd, kunskap, tips och inspiration som rör din lön i en stor special. 

 • 9 mars

Porträttet : Christina Knight

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Jakten på kvinnliga förebilder

Efter 30 år i reklambranschen fick Christina Knight nog av mansdominansen. Ur frustrationen skrev hon boken Mad Women – A herstory of Advertising, som belyser branschens brist på jämställdhet. "Det kände mig helt bittert att leva i modern tid, i en bransch som ser sig som framåtlutad, men ändå har en sådan uppenbar brist på kvinnor."

 • 8 mars
Foto: Shutterstock

Höga nivåer av stress i kommunal sektor

En ny arbetsmiljöundersökning bland Juseks medlemmar pekar på flera utmaningar för dem som arbetar i kommunal sektor. Bland annat när det gäller bristande balans mellan arbete och fritid samt höga nivåer av stress.

 • 7 mars
Foto: Shutterstock

Ambitionen: Fler kvinnor ska synas på Wikipedia

På Wikipedia är 90 procent av innehållet skrivet av män – och det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Därför har UD och Wikimedia initierat #Wikigap, en global aktion som ska bidra till att göra sajten mer jämställd. 

 • 6 mars
Foto: Shutterstock

Digitala möten kan spara miljarder

Myndighetsmöten i Sverige kostar 33 miljarder varje år. Det är ett belopp som skulle minska rejält med ändrade mötesformer, visar erfarenheter från projektet REMM. 

 • 5 mars
Foto: Magnus Glans

Nya greppet: Peppa medarbetare med podd

Alla ska podda. Nu har turen även kommit till HR-avdelningen. Karriär tar tempen på fenomenet.

 • 26 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

KRÖNIKAN

Vi var hälften män och hälften kvinnor. De flesta av oss i 30-årsåldern, flera med barn. Vi ingick i ett team där alla hade olika funktioner och uppgifter. Dessutom hade vi en teamledare, en sorts chef, som planerade in tider för våra möten och ledde vårt gemensamma arbete. 

Coachen

Jag har precis blivit gruppledare för den grupp jag själv har jobbat i sedan flera år. Jag har inget formellt personalansvar men är ändå den som lägger scheman och ska se till så att arbetet fördelas och flyter på. Nu fortsätter mina tidigare kollegor att prata med vår gemensamma chef i stället för med mig, även i frågor som jag borde ha insyn i för att kunna göra mitt jobb. Hur tydliggör vi min roll för medarbetarna?

KRÖNIKAN

Hurra för nya perspektiv

Kommer du ihåg hur det är att vara ny på jobbet? Den där första dagen när man febrilt försöker klura ut hur man loggar in på datorn, vandrar runt i korridorerna på jakt efter ett undangömt förråd med kontorsmaterial och prövar inställningarna på kaffemaskinen?

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter