Torsdag 22 februari

Högeffektiv ”bidragsrobot” fattar beslut på egen hand

I Trelleborg säger en robot ja eller nej till ansökningar om försörjningsstöd. 
– Vår automatiserade process är mer rättssäker än den traditionella. Alla får samma bedömning, säger Eleonore Schlyter, enhetschef för kommunens myndighetsprocess.

Foto: Susanne Nilsson

Sedan september 2015 har kommunen en fullt utbyggd e-tjänst för försörjningsstöd, eller socialbidrag i folkmun. Det innebär att hela processen är digital och att den som är folkbokförd i kommunen kan ansöka genom att logga in med sitt bank-ID. 

Kring årsskiftet 2016–2017 berättade socialförvaltningens konsulter om sina erfarenheter av automatiserade ansökningsprocesser i en dansk kommun. När informationen nådde Eleonore Schlyter genom kommunens e-nätverk föddes idén om ett nytt användningsområde.
– Eftersom vi hade en optimerad process för löpande försörjningsstöd kunde vi också applicera en mjukvara på den, eftersom den är lagstyrd och följer ett flöde, säger hon. 

Lagom till i somras var algoritmen, programmerade instruktioner till datorn, på plats och ”kommunens robot” började arbeta i skarpt läge.

Den hämtar in ansökningar om försörjningsstöd och dubbelkollar inkomster via bland andra Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Men den gör också en kontroll gentemot arbetsmarknadsmodulen innan den genererar en beräkning som innebär bifall eller avslag.  

Hela proceduren med att stämma av inkomster, utgifter, godkänna en hyra gentemot kommunens riktlinjer och så vidare går på i runda slängar en minut. 

Uppges markanta förändringar när det till exempel gäller hyran från en månad till en annan, övergår ansökan till manuell handläggning efter att roboten gjort en preliminär beräkning. Avslagna ansökningar kan överklagas på traditionellt vis.

Eleonore Schlyter jämför dagens tidsbesparande process med läget hösten 2013. 

– 80 procent av de som sökte löpande försörjningsstöd fick beslut inom åtta dagar, medan förstagångssökande kunde få vänta upp till två-tre veckor. Det var en krånglig hantering, alla underlag skulle lämnas in manuellt och vi tvingades skicka mängder med kompletteringsbrev.

Kommunen valde att ta ett nytt grepp för att öka effektiviteten. En kundtjänst infördes 2014. När ansökan passerat den och kom till myndighetsprocessen var den redan komplett. Ett högre ansvar lades på den enskilde att fylla i ansökan korrekt samtidigt som tillgängligheten var större och informationen bättre. Bara ett år senare nådde de det uppsatta målet: alla sökande fick beslut inom ett dygn.

Den snabbare hanteringen har inneburit att kommunen gått från tio till tre handläggare av försörjningsstöd sedan 2013. Samtidigt har resurser omfördelats och fler arbetar i dag med arbetsmarknadsprocessen och fokuserar på att få fler människor i arbete. I fjol blev det all-time-high då 450 trelleborgare lämnade försörjningsstöd för att i stället gå till arbete (376) eller studier (74).  

Att automatisera ytterligare processer är sannolikt högaktuellt ute i kommuner och på myndigheter. Med förbehållet att hon spekulerar fritt säger Eleonore Schlyter att ansökningar om plats i förskola eller skola är tänkbara kommande användningsområden.

Det skulle innebära färre kommunala arbetstillfällen?
– Visst, så kan det vara. I Trelleborg har vi inte sagt upp någon anställd, vi hade naturliga avgångar och vakanta tjänster som inte tillsattes. Men det är klart att om allt fler processer automatiseras på sikt kommer färre tjänster behövas – om kommunen inte väljer att lägga övertaliga tjänster någon annanstans.

Snart får den så kallade Trelleborgsmodellen flera efterföljare. 14 kommuner är på väg att bland annat införa ”bidragsroboten”. I Kungsbacka har beskedet vållat motstånd. 12 av 16 socialsekreterare har sagt upp sig i protest.

Ledarskap : Kollektivt ledarskap

Foto: Anders G Warne

Här delar alla på ledarskapet

Delat ledarskap har funnits sedan romarriket. Men företeelsen utvecklas och tar hela tiden nya former för att passa dagens utmaningar. Ett exempel är konsultbolaget Accigo som drivs av de 140 medarbetarnas ambitioner genom kollektivt ledarskap.

 • 21 februari

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

250 beredskapstimmar fick Jens att sätta ner foten

Jens och hans kollegor kunde arbeta hur mycket övertid som helst under sin beredskap utan att få varken övertidsersättning eller extra arbetsvila. Efter en månad med över 250 beredskapstimmar fick han nog och tog kontakt med Jusek.

 • 19 februari

Annons

Livet bakom fasaden : Releaseansvarig på SMHI

Foto: Magnus Glans

Hon är redo – i alla väder

De som ser möjligheten att kolla vädret på smhi.se som en självklarhet borde kanske rikta ett extra tack till Niloofar Mosavar Rahmani, releaseansvarig på SMHI:s IT-avdelning. När systemen krånglar söker hon upp problemet genom systemtekniskt detektivarbete. Så att vi inte behöver överraskas av regn, storm, snö och värmeböljor.

 • 16 februari

Färre anslutna utmaning för flera fackförbund

Den fackliga organisationsgraden är på väg ner bland anställda i Sverige, visar en ny rapport. "Det räcker inte att Jusek växer, och att vi lyckas rekrytera inom Saco-familjen. Fackförbunden måste ha många medlemmar och hög medlemsanslutning om den svenska modellen ska kunna fortsätta existera", säger Maria Arrefelt, förhandlingschef på Jusek. 

 • 14 februari

Annons

Foto: Liber/Pressbild

”En drömchef är duktig på att skapa bra team” 

Ett Linkedin-inlägg inspirerade Maria Gerlofson, journalist, ekonom och ledarcoach på Act and Grow, att skriva boken Drömchef eller stressmakare, nio vägar till ett hållbart ledarskap. 

 • 14 februari

Balans & livsstil : Arbetsmiljö

Foto: Olof Holdar

Fredrik Grythberg: Sju nyårslöften för arbetsgivare

De flesta företag har arbetsmiljöstrategier och ungefär nio av tio erbjuder friskvårdsbidrag. Trots det är antalet sjukskrivningar fortfarande höga. Kanske är det dags för nyårslöften på arbetsplatsen, resonerar Fredrik Grythberg, och delar med sig av sina förslag till chefer och arbetsgivare. 

 • 13 februari

Riksdagsledamöter mentorer för invandrade akademiker

Sex riksdagsledamöter tar under våren på sig rollen som mentorer i Juseks mentorskapsprogram för invandrade akademiker. 

 • 13 februari

Rapport: Svårt att göra medvetna val om efterlevandeskydd

Att efterlevandeskydd tjänstepensionen ibland är förval och ibland inte beroende på avtalsområde, gör det svårt för pensionssparare och pensionärer att få en överblick, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. 

 • 12 februari
Foto: Björn Larsson Rosvall

Ekonomen som hjälper Sverige till OS

Snart är det dags för de olympiska spelen i Pyeongchang. Men för Sveriges Olympiska Kommitté, som ansvarar för Sveriges deltagande, har förberedelserna pågått under de senaste fem åren. Karriär frågade ekonomichefen Mikael Gunnarzon hur hans arbete ser ut inför tävlingarna. 

 • 9 februari
Foto: Shutterstock

Så mycket tjänar Jusekmedlemmarna

47400 kronor. Det är medellönen för Juseks medlemmar enligt färsk lönestatistik. Jämfört med tidigare år har medellönen ökat för samtliga medlemsgrupper. 

 • 8 februari

Tema : #metoo

Illustration: Cecilia Lundgren

I spåren av #metoo

Hösten 2017 ekade ett vredesvrål över Sverige. Tiotusentals kvinnor vittnade om hur sexuella trakasserier är en del av vardagen. #Metoo kan leda till ett paradigmskifte i jämställdhetsdebatten. "Förändringen har bara börjat", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

 • 7 februari

Porträttet : Danica Kragic Jensfelt

Foto: Jimmy Eriksson

Hon lär robotar ”tänka”

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotexperter. Hon konstaterar att det ännu är lång tid kvar tills robotarna förändrar arbetslivet på allvar – men att det är hög tid att förbereda samhället.

 • 2 februari
Foto: Privat

"Problemet är att folk inte reflekterar"

Mats Alvesson är kritisk mot att organisationer inför allt fler policys och processer – utan att någon reflekterar över om de verkligen funkar. Eller om man skulle kunna göra på ett annat sätt. Möt professorn som myntade uttrycket funktionell dumhet i arbetslivet.

 • 10 januari

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

KRÖNIKAN

Vi har alla varit med om det. Ögonblicket då polletten trillar ner, då man fattar något på riktigt, inte bara med hjärnan utan med hela sitt väsen. En insikt som formulerar sig och kliver upp på scenen efter att ha cirkulerat i kulisserna i åratal och sedan, när den märker att den får genuin uppmärksamhet, fortplantar sig genom kroppen.

Coachen

Man får ju ofta rådet att man ska återhämta sig efter till exempel en arbetstopp. Hur gör man det i ett vanligt arbetsliv med heltid och fem veckors semester per år?

KRÖNIKAN

Ett nytt år med digital ambivalens

I samband med ett nyårslöfte för några år sedan köpte jag ett aktivitetsarmband. Till en början var vi väldigt bra kompisar. Det höll koll på mig, gav mig uppmuntrande rop och hejade på i min dagliga strävan. 

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter