Torsdag 29 juni

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Ärendet: Jusek griper in

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

Illustration: Rebecca Elfast

Johan hade precis avslutat sin utbildning och det var dags för honom att ta första steget ut i sin nya karriär. Därför sökte han en utannonserad tjänst vid en statlig myndighet – och fick jobbet. Till en början var allt toppen, han trivdes med både arbetsuppgifterna och kollegorna.
– Det var en tjänst som passade min utbildning, det var bra arbetstider och jag kände att jag skulle kunna göra skillnad. Det var ju det här jag hade pluggat till, och jag hade valt att säga upp mig från en fast anställning inom en annan bransch för att ta det här jobbet, berättar han.

Men efter bara någon månad fick han höra att en annan sökande hade överklagat rekryteringen till Statens överklagandenämnd, en myndighet som prövar just överklaganden av statliga myndigheters anställningsbeslut. Efter att ha gått igenom ärendet menade myndigheten att den person som överklagat hade bättre kvalifikationer än Johan, och i sitt beslut skrev man att beslutet om att anställa honom skulle hävas – och att den som överklagat skulle få jobbet.

Ett tag senare damp ett besked om att Johans anställning skulle avslutas ner i hans brevlåda.
– Det var en stor chock, inte minst eftersom jag under processens gång fått lugnande besked från min arbetsgivare. Jag kände panik. Hur skulle jag klara mig? Och vad skulle jag leva på?
– Jag kontaktade facket, eftersom jag ville ha svar på om det fick gå till på det här sättet. Jag hade ju inte begått något tjänstefel. 

Ombudsmannen som hade hand om Johans ärende berättar att Statens överklagandenämnds prövning görs utifrån de sökandes formella meriter, och att det är mycket ovanligt att myndigheten ger den överklagande rätt. Den vanligaste lösningen efter ett sånt här utslag är att arbetsgivaren även anställer den som överklagat. Men den vägen hade man alltså inte valt – utan i stället avslutade man Johans anställning med hänvisning till beslutet. Jusek menade däremot att åtgärden saknade rättsligt stöd. Johan bestämde sig för att driva frågan vidare med hjälp av Jusek. Först till ett tvisteförfarande – där arbetsgivaren stod fast. Då tog de steget vidare till Arbetsdomstolen.
– Vägen till Arbetsdomstolen är lång, och processen tar tid. Men det positiva var att jag inte behövde vara med, eftersom Jusek tog över så pass mycket, säger han.

Så småningom kom domen, där Arbetsdomstolen konstaterar att uppsägningen stred mot Lagen om anställningsskydd. Johan fick rätt.
– Jag visste att chansen var 50/50, så jag hade förberett mig på ett negativt besked. När domen kom hamnade jag i chock. Jag jublade och hoppade, det var en fantastisk känsla att få rätt efter så lång tid. Nu kunde jag gå vidare. Det var fantastiskt, berättar han. 

I och med domen fick han också tillbaka sin anställning på den statliga myndigheten.
– Det var inte givet att gå tillbaka. Under processen tänkte jag många gånger att jag inte skulle göra det. Jag ville mer få besked huruvida det här var rätt eller fel, och lämna det bakom mig. Men när det började närma sig förhandlingarna i Arbetsdomstolen kände jag: varför ska jag inte gå tillbaka? Det är en bra anställning och det är en bra erfarenhet att ha med sig. Och med Jusek i ryggen så kändes det bra.  

Fotnot: Johan heter egentligen något annat.

Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Annons

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Annons

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni
Foto: Shutterstock

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Löneskillnaden mellan kvinnor och män låg under 2016 på 12 procent, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med tidigare år. Det visar Medlingsinstitutets rapport.

 • 20 juni

Förslag på stärkt skydd mot näthat

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. – Vi välkomnar att reglerna följer med in i nutiden, säger Margareta Wilhelmsson, opinionsbildare på Jusek.

 • 20 juni
Foto: Shutterstock

Bra kollegor viktigare än lön

Gott ledarskap, bra arbetskamrater och trygga anställningsvillkor. Det är faktorer som är långt viktigare än lön när nyutexaminerade söker jobb.

 • 19 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni
Foto: Sveriges Radio

Bonnesen och Käll bland årets sommarpratare

Vid en presskonferens i veckan presenterades årets sommarvärdar. Och i årets uppställning återfinns både ekonomer, jurister och samhällsvetare.

 • 14 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter