Söndag 24 september

PORTRÄTTET

Claudia Olsson

”Jag är nyfiken på världen”

Livet bakom fasaden: WE EFFECT

Han bistår i Vietnam

För fyra år sedan bestämde biståndsorganisationen We Effect att deras regionkontor för Asien skulle flyttas från Sverige till Vietnam. Magnus Persson fick ansvaret att dra igång det. Tillsammans med sina kollegor hjälper organisationen människor i fattigdom till ett bättre liv.

Foto: Dave Lemke

– Oj, vad det regnar! När det regnar här i Vietnam, då regnar det verkligen. Åskar och blixtrar och svämmar över, säger Magnus Persson där han sitter på sitt kontor. För Sveriges befolkning har arbetsdagen precis börjat, men för honom är det eftermiddag.
– Jag brukar gå från jobbet runt klockan 18, för då stänger de av vår luftkonditionering på kontoret. På grund av tidsskillnaden kan det bli en del möten hemifrån på kvällarna.

Magnus Persson jobbar för den svenska biståndsorganisationen We Effect och är regionchef för Asien. Sedan 2014 bor han och hans familj i Vietnam där han varit med och startat organisationens regionkontor.
– We Effect jobbar för att människor som lever i fattigdom, framför allt på landsbygden i utsatta länder, ska få en bättre tillvaro. Det kan handla om att hjälpa dem så att de kan sälja saker tillsammans och på så sätt få ett bättre pris, eller så att de kan spara och låna pengar tillsammans, förklarar han och fortsätter:
– Genom att organisera sig i föreningar eller kooperativ blir de – och lokalsamhället – starkare i sammanhållningen, men även ekonomiskt. Det ger dem även möjlighet att påverka myndigheter. Mycket handlar om utbildning och teknisk rådgivning genom lokala samarbetsorganisationer.

För Magnus Persson blir det en hel del resor runt om i regionen, som förutom Vietnam täcker Filippinerna, Burma, Kambodja, Palestina och Sri Lanka. Det senaste halvåret har han varit ute på drygt tio resor som varat mellan tre och tio dagar.
– När jag är ute på uppdrag träffar jag dem vi samarbetar med och mina kollegor, och får se resultatet av vårt arbete. Det är fantastiskt givande att se att det vi gör bidrar till att människor får en förbättrad situation under svåra förhållanden, säger han.
Den största skillnaden mellan Vietnam och Sverige är enligt Magnus Persson vädret med värme och över 30 grader året runt. Men det politiska klimatet är också väldigt annorlunda jämfört med hemma.
– Det politiska styret är en enpartistat och kontrollen är ganska hård här i Vietnam, man kan inte prata om vad som helst öppet. Samtidigt har jag väldigt bra och ambitiösa kollegor som är duktiga på alla sätt och inom vår grupp har vi ett öppet klimat, berättar han.
Han har alltid vetat att han ville jobba med bistånd och till den som funderar på en liknande karriär har Magnus Persson ett par nyttiga tips:
– Jag började som controller och konsult. Du kanske inte hittar drömjobbet direkt, men bara du håller fast vid din dröm så behöver inte vägen dit vara spikrak. Alla erfarenheter du samlar på dig är relevanta. Se till att ha en högskoleutbildning och sök dig till olika traineeprogram såsom JPO och BBE med hjälp av Sida.

---

Magnus Persson
Ålder: 42 år.
På fritiden: "Jag har rest en del och upptäckt regionen tillsammans med familjen. Sönerna spelar fotboll så jag hänger ibland med dem på matcher och träningar. Jag är också musikintresserad och har spelat lite i ett band. Sedan försöker jag att spela tennis, det är för varmt för att löpträna, till exempel."
Utbildning: Master in internationell business, Handelshögskolan i Göteborg.

Foto: Shutterstock

Ledarskapet påverkas mer av ålder än kön

Det är betydligt större skillnad mellan yngre och äldre chefer, än mellan manliga och kvinnliga. Däremot skiljer sig de bakomliggande drivkrafterna åt, visar en studie från Göteborgs universitet.

 • 21 september

Fler än tidigare vill byta jobb

Intresset för att byta jobb har ökat under de senaste åren. I dag vill 71 procent av svenskarna som är mellan 40 och 55 år byta arbetsgivare eller yrkesroll, visar Folkuniversitetets Mitt-i-karriären Barometer.

 • 21 september

Annons

Ledarskap : Prata pengar

Foto: Susanne Kronholm

Konsten att prata pengar och prestation

Nöjd med lönen kan medarbetare vara utan att den är speciellt hög, visar en rapport från Jusek. Nyckeln är bland annat kommunikation och öppenhet. "Dialog på en arbetsplats är ovärderligt", säger Helena Wingemo, HR-chef på Ekonomistyrningsverket.

 • 18 september
Foto: Shutterstock

Få koll på inkorgen

Tar mejlen för mycket arbetstid i anspråk, eller svämmar den kanske helt enkelt över? Kristin Öster, psykologkandidat och tidigare ordförande i Sacos ungdomsförbund, ger sina bästa tips för en välfungerande inkorg.

 • 15 september

Annons

Foto: Shutterstock

Utbildning kan vara en förlustaffär

Av de länder som den internationella samarbetsorganisationen OECD granskar har Sverige lägst utbildningspremie. Det gör oss till ett av de länder där vidareutbildning är minst gynnsamt.

 • 14 september

Personal på Migrationsverket hotas under asylprocessen

Migrationsverkets personal i Stockholm utsätts för hot i sitt arbete, rapporterar SVT Nyheter som har gått igenom det senaste årets incidentrapporter. "Det vi ser en ökning av nu är en annan typ av hot mot medarbetare", säger huvudskyddsombudet Helena Liss till SVT.

 • 12 september

Oklart hur anställda berörs av Nordeas flytt

Det står nu klart att storbanken Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Finland. Men exakt vad det betyder för de anställda är i nuläget för tidigt att avgöra.

 • 8 september

Arbetsmiljömyndighet ska inrättas i Gävle

En ny myndighet för arbetsmiljökunskap ska öppna 2018, det har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om under budgetförhandlingarna. Ambitionen är att stärka det nationella och internationella arbetsmiljöarbetet.

 • 8 september
Foto: Shutterstock

Var fjärde nyutexad vill byta jobb – inom ett år

Nyutexaminerade studenter inom Juseks yrkesgrupper är attraktiva på arbetsmarknaden – majoriteten får jobb redan inom tre månader efter examen. Samtidigt vill var fjärde byta jobb inom ett år. 

 • 7 september

Lösningen : Spetskompetens

Illustration: Jens Magnusson

Specialiserad på vinst och förlust

Efter en lång karriär är det vanligt att vara specialiserad inom ett område. Något som ofta ses som en fördel – men som också kan leda till begränsningar på arbetsmarknaden, menar flera experter som Jusektidningen Karriär pratat med. Så, hur balanserar man specialistkunskap med eftertraktad kompetens?

 • 28 augusti

Balans & livsstil : Ett steg i taget

Nio steg till mer balans

Det flexibla arbetslivet gör att gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut allt mer. Här är Fredrik Grythbergs bästa tips för att lyckas med konsten att ändå hitta balans och prioritera det som är viktigt för just dig. 

 • 19 augusti

Tema : Karriärvägar

Foto: Gustav Gräll

Nya perspektiv på karriären

Sommaren erbjuder tid för reflektion och eftertanke. Kanske har det väckt funderingar på att byta jobb, yrke eller bransch. Möt tre personer som har gjort en förändring – och valt helt olika karriärvägar: Anna Bågstam Ryltenius kombinerar två jobb, Per Frykebrant utbildade sig raka vägen till drömjobbet 
och Aron Kristoffersson startade eget.  

 • 14 augusti

Tema : Studentspecial

Illustration: Team Hawaii

Allt för studentlivet

Nu är det dags att sätta sig i skolbänken. Kanske är det för första gången, eller så är det ett kärt återseende efter sommaren. Till den här studentspecialen har redaktionen talat med experter inom bland annat rekrytering, karriärplanering, stress och fackliga frågor för att samla information kring hur du gör det bästa av tiden fram till första jobbet. 

 • 14 augusti

Porträttet : Under ytan

Foto: Linus Sundahl-Djerf

"Mångfald är en förutsättning för att utvecklas"

Gröna Lunds operativa HR-chef har prisats för sitt mångfaldsarbete. Karriär möter Kristofer Sandström, som tycker att inkluderingen av funktionshindrade,  äldre och nyanlända borde vara en självklar del av framtidens arbetsmarknad.

 • 14 augusti
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Ledningen försökte tvinga bort Karin

Ledningen kom med otydliga och mycket fula anklagelser utan några som helst bevis. Ombudsmannen beskriver stämningen som ovanligt otrevlig och satte stopp för arbetsgivarens mobbning.

 • 3 maj

KRÖNIKAN

Fler blir sjukskrivna av stress och utmattning än någonsin förr. Och det drabbar framför allt duktiga flickor. Prestationsprinsessorna. Det här brevet är till er, och det är skrivet med igenkänning, kärlek, respekt och värme.

Coachen

Jag har blivit erbjuden ett nytt jobb med likvärdigt ansvar, men med mer betalt och större möjlighet till utveckling. Egentligen vill jag stanna kvar där jag är eftersom jag trivs bra. Hur ska jag tänka – och hur tar jag upp det med min chef för att se om de kan matcha erbjudandet?

KRÖNIKAN

Det löste sig, trots allt

Mitt första möte med den akademiska världen var hetsigt. I alla fall från mitt håll. Även om jag hade extremt goda marginaler halvsprang jag från närmaste tunnelbanestation för att komma i tid till uppropet.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter