Tisdag 25 juli

PORTRÄTTET

Sofie Lindblom

”Jag fick bli
min egen förebild”

Förbered dig inför semestern – Så startar du hösten i nedförsbacke

Prioritering, organisering och en helhetsbild. Det är nycklarna för att förbereda inför semestern – och ha koll när du kommer tillbaka.

Foto: Shutterstock

Sommaren är härlig. Men precis som Tomas Ledin sjunger så är den ganska kort. Plötsligt har det blivit augusti och då sitter du där vid skrivbordet igen. Så hur gör du för att de första dagarna efter semestern ska gå så smidigt som möjligt?

– Försök att få ett helikopterperspektiv innan du går på semester. Se över de projekt som du är involverad i och gör en prioriteringslista över vad som är viktigt. Då får du en överblickande bild av de projekt och uppgifter som du har framför dig. På så sätt kan du enkelt prioritera vad som behöver göras direkt när du väl kommer tillbaka till jobbet igen, säger Jan Artem Henriksson, medgrundare av SelfLeaders som strävar efter att öka motivation, ansvarstagande och hållbarhet.

– Efter att du prioriterat dina arbetsuppgifter är det även bra att stämma av med kollegor och din chef. Bara så att ni är överens om vad som är viktigast att ta tag i när ni kommer tillbaka i augusti, fortsätter han.

 Enligt Jan Artem Henriksson är organisation och prioritering även viktigt för att din sommarledighet ska upplevas som lugnare och mer avkopplande:

– Känslan av trygghet och att ha koll på läget gör att vi kan släppa saker och slappna av. Jag är också en stark förespråkare för att försöka koppla bort sociala medier och läsplattor under semestern. De kan fungera som avslappning, men ofta är de en distraktion som vi använder oss av för att slippa tänka på sådant som vi försöker undvika. Vi måste låta tankar och sådant vi gått igenom få komma ikapp under ledigheten, säger han.

 Det kan kännas svårt att koppla bort jobbet helt under ledigheten och hålla fingrarna borta från jobbmailen. En del företag har som kutym att läsa mejl under semestern. Då är det bra att, i förväg, kolla upp vad som ska prioriteras. För de som får avgöra själva har Jan Artem Henriksson en bra lösning på hur man ska hantera mejlkorgen:

– Bestäm dig innan semestern vad du har för intention. Vill du kolla din mejl under semestern? Hur ofta ska det i så fall vara? När ska jag göra det? För mig fungerar det bra att sätta på ett autosvar. De senaste åren har jag meddelat att jag inte kollar min mejl – men att det, vid akuta lägen, går bra att skicka ett sms. Så även om du går in och smygkollar så är det ingen som förväntar sig att du kommer göra det, tipsar han. 

Jan Artem Henriksson tipsar alla som kommer tillbaka från semestern att lära sig jobba med pomodoro-tekniken. Då jobbar du effektivt i 25 minuter och lägger sedan in en paus. På så sätt får du ut mest av din jobbdag.

– När vi kommer tillbaka efter sommaren har vi ofta ett större lugn och även större kapacitet. Det är många som kör slut på den första veckan. Tar man regelbundna pauser så kan kapaciteten räcka i flera månader. Det räcker med att gå och ta ett glas vatten och stretcha lite. Vi glömmer ofta bort att ta mikropauser och jobbar i stället för långa pass åt gången. Då kan vi, efter jobbdagen är slut, uppleva en intellektuell bakfylla. Vi kommer hem och är helt stirriga och dagen efter blir inte heller helt bra, säger Jan Artem Henriksson.

Efter semestern har vi ett större lugn, något som gör att vi kan ta tillfället i akt att se våra kollegor och hjälpa varandra. På så sätt kan vi, enligt Jan Artem Henriksson, hjälpa varandra till nya och högre höjder. 

– I vår kultur är vi ibland så fokuserade på oss själva. Passa på att checka in med folk efter ledigheten: Hur mår de? Vad är viktigt för dem? Hur kan ni tillsammans skapa de som ni vill? Då orkar vi tillsammans ta de jobbiga dialogerna och se andra och varandra. Det tror jag är vitalt för en långsiktig balans och välmående. 

Foto: Shutterstock

Trevlig sommar!

Nu tar Karriär ett sommaruppehåll. Men inför semestrarna har vi samlat några artiklar du kan ha nytta av innan du gör detsamma. Vi ses igen till hösten.

 • 3 juli
Foto: Shutterstock

Läsning för lediga dagar

Semestern är nära. Och med den kommer (kanske) tid i hängmattan med en bra bok. Här är titlarna att plöja som gör att du kan smälla med hängslena när du kommer tillbaka till kontoret. 

 • 30 juni

Annons

Systemvetare fortsatt heta på arbetsmarknaden

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter är några av de yrken där det är brist på arbetskraft och lätt att få jobb, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

 • 29 juni
Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar ökar bland akademiker

Det finns en samband mellan högre utbildning och ökad sjukfrånvaro, slår Saco fast efter en granskning av Försäkringskassas statistik. Och den psykiska ohälsan ökar mest bland akademikerna. 

 • 28 juni

Annons

Mitt första jobb : Helene Lindstrand

Foto: SKL

”I dietköket lärde jag mig mycket om världen”

"Jag har haft flera sommarjobb och ideella uppdrag. Men min första riktiga kontakt med arbetsmarknaden var i ett kök på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm", berättar Helene Lindstrand, presschef på Sveriges kommuner och landsting.

 • 27 juni

Livet bakom fasaden : Maureen Hoppers

Foto: Susanne Kronholm

Hon kommunicerar för minskad segregation

Ledorden i Maureen Hoppers arbetsdag är effektivitet, engagemang och mycket att göra. Något som gör att hon varje dag jobbar stenhårt för att förbättra och göra skillnad för andra.

 • 25 juni
Illustration: Team Hawaii

Nya jobb i spåren av digitaliseringen

Digitaliseringen väcker mer förhoppningar än oro när det gäller arbetsmarknaden för såväl jurister som ekonomer. Det visar pågående forskning, en färsk rapport från Konkurrensverket och exempel från verkligheten. 

 • 22 juni

Balans & livsstil : Semesterkänslan

Vänta inte in semesterlugnet

För många är det snart dags för några veckors ledighet och återhämtning. Agera målinriktat för att semesterkänslan ska infinna sig direkt när semestern börjar.

 • 22 juni

Ledarskap : Flexibilitet

Foto: Anders G Warne, Ben Nilsson, Maria Langen

Det flexibla arbetslivet ställer krav på chefen

I dag kan många av oss påverka när och var vi jobbar. Vilket ger möjligheter och frihet, men också för med sig 
flera utmaningar. Inte minst för ledare, som måste hantera 
både sina medarbetares och sitt eget flexibla arbete.

 • 21 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Arbetsgivaren fick backa om semesterersättning

När David lämnade sin anställning bad han om att få sin inarbetade semesterlön utbetald i form av semesterersättning, men arbetsgivaren menade att den hade ingått i hans provisionslön. Ord stod mot ord. Tillsammans med Jusek tog han frågan vidare till Arbetsdomstolen. 

 • 21 juni

Tema : Välbefinnande på jobbet

Illustration: Erik Nylund

Så mår vi på jobbet

Välbefinnandet på jobbet har blivit en allt viktigare fråga. Men samtidigt pekar trenden neråt för akademikerna, det visar en ny rapport från Jusek. Det handlar både om stress och att inte få utlopp för sin kreativitet – men också om 
lägre löner.

 • 14 juni

Porträttet : Claudia Olsson

Foto: Elisabeth Ingvar

Med 
framtiden 
i fokus

Obotlig nyfikenhet och en tro på människors potential. Framtidsanalytikern Claudia Olsson arbetar med morgondagens teknik – och hur den kan göra samhället både bättre och starkare.– Min motivation kommer ifrån att jag ser 
möjligheter, säger hon.

 • 14 juni

Ärendet : Jusek griper in

Illustration: Rebecca Elfast

Han förlorade jobbet efter 
att anställningen överklagats

Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet på myndigheten. Men en överklagan till Statens överklagandenämnd resulterade i att hans anställning avslutades. Jusek menade att uppsägningen inte hade något rättsligt stöd, och tillsammans tog de processen vidare ända till Arbetsdomstolen – där de gick segrande ur striden. 

 • 7 juni

Lösningen : När övertid blivit norm

Illustration: Tove Hennix

När övertid blivit norm

När du går hem från jobbet sitter kollegorna kvar. Du känner pressen att du också borde jobba över. Men alla har inte tid eller möjlighet att satsa även fritiden på jobbet. Dessutom kan det leda till att du riskerar din hälsa. Så här kan du bemöta kritiken – och hantera en stressig arbetssituation.

 • 1 juni

Tema : Internationell karriär

Foto: Aleksandra Oleynik

Drömmen om att jobba utomlands

Önskan om att pröva vingarna i ett annat land kan vara stark. Det ger ett nytt sammanhang, en ny tillvaro och nya perspektiv – men också nya villkor och regelverk. Möt Benjamin Winsner Benjamin Winsner i Alicante, Hampus Bergquist i London och Clara Bodin, som har jobbat i både Kiev och Moskva. 

 • 31 maj
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

KRÖNIKAN

Det var en sen torsdagskväll som jag såg det. Facebook-inlägget från En utsträckt hand som berättade att det nu var ytterligare en kille som fyllde 18 och skulle slängas ut från ungdoms-
boendet. 

Coachen

Nu är det snart dags för sommarledighet. Inför ledighetsansökningarna diskuterade vi just semester i min arbetsgrupp och det dök upp några frågor som vi undrar över. Vad gäller om jag blir sjuk på semestern? Kan jag ta semester när jag vill – och vad händer om jag inte fått semestern godkänd? Och har vikarier rätt att ta ut semester? Trevlig sommar!

KRÖNIKAN

Om känslan att inte orka

Stress dyker upp i alla möjliga sammanhang och samtal nu mer. Inte så mycket i meningen ”jag har ett inbokat bikramyoga-pass och deadline nästa vecka – hur ska jag hinna tvätta?”. Utan mer med innebörden ”jag vet inte hur länge jag står ut, jag håller på att gå sönder”.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter