Lördag 25 mars

PORTRÄTTET

Pär Svärdson

”Det är få idéer
som blir något.”

Ledarskap: Omorganisation

Filosofera fram den nya organisationen

Trots minutiös planering blir omorganisationer lätt en storm med människor som motarbetar varandra. Med ett existensfilosofiskt perspektiv på människan kan det undvikas.

Foto: Samir Soudah

– Ledarskap handlar om att förstå hur människor fungerar. Hur fungerar jag, du, gruppen? Och hur fungerar makt?
Det säger Ann Lagerström, ledarskapskonsult som inspirerats av existentiell filosofi och hjärnforskning.  De senaste tio åren har hon jobbat med förändringsprocesser, ofta genom att handleda chefer.
– Många chefer har inte så stor kunskap om hur människor som är med om en förändring fungerar, och blir väldigt förvånade när medarbetare reagerar.

När man har en  insikt i att en omorganisation medför en kris kan man lotsa sina medarbetare genom förändringen. Ann Lagerström arbetar med en fyrstegsmodell med stadier och åtgärder, inspirerad av Johan Cullberg. Men först en liten kraschkurs i existensfilosofi. Enligt existensfilosofin är världen ett skeende, en ständig rörelse, medan människans förståelse av den ofta är mer statisk. Vi bygger vår verklighetsuppfattning på att något är som det är, en stillbild, eftersom ett av våra grundläggande behov är trygghet.

Så fungerar människan även rent biologiskt – vår hjärna är också ett vanedjur som ogillar förändring. Den skapar rutiner för att få oss att fungera. När läget ändras måste hjärnan utveckla nya spår, vilket kräver energi. Effekten blir att vi, istället för att smidigt följa med i de ständiga och helt naturliga yttre och inre förändringarna, ser dem som en avvikelse. En form av hot.
– Det är alltså helt normalt att bli orolig och gå i baklås vid förändringar, förklarar Ann Lagerström. 

Förutom att hjärnan blir stressad finns en existentiell stress som handlar om människors självuppfattning.
– Om ledningen förändrar maktbalansen på företaget måste jag skapa nya föreställningar om mig själv, min roll i helheten. Jag har byggt en idé om vem jag är. Plötsligt förändras den och jag har inte makt över det. 

Att chefen bestämmer att jag ska byta roll kan bli stort för många fastän ledningen inte tycker att den förändringen är så stor. Till det kommer en praktisk, social stress; måste jag flytta, hur påverkas familjen, blir jag av med jobbet? Dessutom får medarbetare sällan full info om varför förändringen sker. Kriser vid en förändring kan inte undvikas, men de kan mildras väsentligt. Grundorsaken till att det ofta blir problem ligger i att organisationen går i otakt, de olika beslutandeleden är i olika faser och inser inte det. Vilket för oss in på fyrstegsmodellen. Så här:

 1. Något händer som förändrar läget och kräver en åtgärd. Styrelse och vd bearbetar ”krisen” för att komma fram till en lösning. När de kommit fram till lösningen är de själva ur krisen. De informerar personalen om vad som ska ske och inser inte att de nu försätter medarbetarna i samma kris de själva befann sig i.  Nu vill de genomföra förändringen, helst så snabbt som möjligt. De kallar till stormöte och berättar, kanske att företaget ska omorganiseras och alla ska söka de nya tjänsterna.
 2. Då hamnar medarbetarna i kris. Första fasen är förnekelse – det kommer inte att hända. "Det betyder att informationen till medarbetarna inte går in." I den här fasen krävs information i alla former; skriftligt, muntligt, i stor grupp, arbetslag, och enskilt. Länge. Ha en stående punkt om förändringen på varje möte. Viktigast  är att mellancheferna är förberedda, har klarat sin kris, accepterat förändringen och är rustade att ta hand om medarbetarnas oro. Gå inte vidare innan ledet efter dig är redo att ta emot ledet efter dem själva.
 3. När medarbetarna väl insett läget – vilket kan ta olika lång tid – kommer ångest-fasen, och den är både biologisk och psykisk. Hjärnan blir förvirrad, de kemiska signalsubstansernas gamla banor fungerar inte i det nya läget, det tar tid och energi att bilda nya. Det gäller för cheferna att inse det. Det är också högst individuellt hur tåliga vi är för förändring. Det handlar fortfarande om att informera, men också lyssna, förstå medarbetarens känsla, men stå fast vid besluten. ”Jag förstår att du inte gillar det här – och vi ska göra det”. Om och om igen. Ömsint men tvingande. Om jag som chef är väl förberedd, vet vart vi ska och har min egen chef i ryggen, då kan jag lugnt sitta med dig och se på dig med ömhet – medan du letar efter din nya röda tråd att spinna ett nytt normalläge av. Chefer ska veta  att de utsätter medarbetarna  för en chock; de förnekar och hör inte, blir oroliga och arga och det krävs information, tydlighet och tid – då blir processen mycket smidigare.
 4. När medarbetarna accepterat  förändringen har vi ett nytt normalläge. Då kan man förbereda och genomföra förändringen. "Då är det jättebra om folk kan engageras, bidra och få komma med idéer i den verksamhet de själva jobbar." Samtidigt måste man fortsätta informera. Många tror att det är klart där. "Men det blir det ju egentligen aldrig. Att hela tiden hjälpa medarbetare att förstå att vi lever i ständig förändring genom att berätta vad vi gör och vart vi går – det är en del av ledarskapet."

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 22 februari

Ärendet : Jusek griper in

Arbetsgivaren hittade på egna pensionsregler

Att hålla koll på tjänstepensionen är viktigt, men svårt. Särskilt när arbetsgivaren hänvisar till både fel regler och fel avtal. "Jag var beredd att ge upp många gånger. Det hade inte gått utan Jusek," säger Anna.

 • 22 februari

Annons

"Färre och större kommuner att föredra"

Regeringen har tillsatt en kommunutredning. Men uppdraget är alltför försiktigt formulerat, anser Juseks opinionsbildare Margareta Wilhelmsson.

 • 21 februari

Mitt första jobb : Eva-Lena Frick

Foto: Maria Ottosson

Hon går mot framtida segrar

"Jag minns inte om jag sökte eller om jag bara halkade in, men mitt första jobb var som simlärare för barn under sommarlovet. På den tiden hade man inte simskolan inomhus, utan i insjöar. Det ser man sällan nu för tiden."

 • 21 februari

Annons

Min karriär : Henrik Storm Dyrssen

Med en brinnande själ för välfärden

Henrik Storm Dyrssen brinner så mycket för bättre fungerande välfärd att han kallar sig ”eldsjäl”. Men i starten av karriären sparkade han folk på investmentbanken UBS i London.

 • 21 februari

Lösningen : Graviddilemma

Illustration: Tove Hennix

Olagligt att missgynna gravida

Som kandidat kan du få frågan om du ska skaffa barn snart. Eller om du varit sjuk tidigare. Inga bekväma frågor, precis, och frågan är om de ens är lagliga att ställa. Här får du veta vad du måste, och vad du bör, avslöja under en jobbintervju.

 • 21 februari

Annons

Porträttet : Under ytan

Foto: Anna Rut Fridholm

Rädslan är en av Sofies drivkrafter

Sofie Lindblom sa upp sig från toppjobbet på Spotify. Hur vågade hon? "Är du inte lite rädd minst en gång i veckan pushar du inte dig själv tillräckligt."

 • 21 februari

Tema : Allt om din lön

Allt om din lön

Att trivseln på jobbet beror på mer än lönen innebär inte att den är oviktig. Tvärtom. En gång året om betygsätts din arbetsprestation på ett sätt som inte kan misstolkas. Det väcker känslor – och de är inte alltid positiva. Kanske är det därför som lönesamtalen skapar stress och osäkerhet bland både medarbetare och chefer.

 • 21 februari

Blev skibum mitt i karriären

Vad är väl ett höjdarjobb jämfört med krispigt vita berg i de italienska alperna? Ingenting uppenbarligen. Nu lämnar Mats Erwald chefandet för att bli skibum ett tag.

 • 21 februari
Under industrialiseringen såg man samma tendenser som under 2000-talets it-era. Under båda perioderna pressade sig människor mer och den psykiska ohälsan ökade.
Foto: Fotolia

Sjuknärvaro kostar mer än sjukfrånvaro

Tiden efter julhelgerna är flest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Är vi mer sjuka då – eller har vi kanske jobbat halvsjuka för ofta året innan och plötsligt kommer ”ketchupeffekten”?

 • 8 februari

Tema : Jämlikhet i vardagen

Kvinnor som är ekonomer tjänar 8 091 kr mindre per månad än män i samma yrke. Av det totala antalet delägare som antagits de senaste tre åren är 30 procent kvinnor. Andelen kvinnor som är delägare i de tio största byråerna är 13 procent.
Illustration: Jens Nyström

Ojämlikt arbetsliv gynnar ingen

Kvinnor tappar fart i karriären när de blir föräldrar, utrikes födda stoppas redan i dörren. Det är läget på arbetsmarknaden om vi läser statistiken.

 • 2 februari
Ett gäng från Guerilla office på kafé Sup46, i november 2016 Via appen Meetup, Facebook och Guerilla office hemsida delas information om var och när man samlas, vanligtvis en hotellobby eller ett kafé. Initiativtagare är Vasilis Mavroudis och upplägget är
Foto: Vasilis Mavroudis

I delningsekonomin är kontoret bara ett klick bort

Frihet, enkelhet, valfrihet. Kraven på arbetsplatsen är i förändring. I den växande delningsekonomin blir det allt lättare att arbeta flexibelt. Nu är kontoret bara ett klick bort.

 • 5 december

Balans & livsstil : Njut av ledigheten

Karriärs livstilsrådgivare Fredrik Grythberg
Foto: Olof Holdar

Tagga ner med en 24-dagars stressdetox

Sällan är stressnivån så hög som när årets sista ledighet närmar sig. Därför  tycker jag du ska följa min detox och börja gå ner i varv redan den 1 december.

 • 30 november

KRÖNIKAN

Som de flesta andra kvinnliga journalister vet jag vad som väntar när jag öppnar inkorgen på datorn. Att internets personlighet har gått från att vara en nördig teknikkille med idéer om informations-frihet till ett högerextremt troll fixerat vid feminister är ingen nyhet.

KRÖNIKAN

Vardagen förvandlas lätt till ett maratonlopp

För ett tag sen tog jag en promenad på Söder i Stockholm, pratade i mobilen och stämde av några väldigt viktiga saker, sånt som – som vanligt – måste ordnas direkt. Medan jag gick där, isvinden låg på och jag var aningen sen dit jag skulle, fastnade blicken på en liten hund på trottoaren mittemot.

LYSSNA PÅ KARRIÄRS PODDAR

Populära Bodil Jönsson är tillbaka med nya boken ”Tio tankar om arbete” och parollen: ”Lagomarbete åt alla”. Dessutom säger hon att arbetet är vår tids hjärnspöke och att vi jobbar mycket mindre än vi tror.


Fler poddar att lyssna på

#9 Tagga ner och bli mer effektiv #8 Må bättre på jobbet #7 Amanda Lundeteg
Lyssna i iTunes

Coachen

Jag har läst att hjärnan rent fysiskt krymper av stress och att det är en av förklaringarna till varför det tar så lång tid att komma tillbaka efter en utbrändhet. Så hur ska jag göra för att hjärnan ska växa i stället? Hur ska jag tänka och leva? Förstår att frågan är svår men skulle ändå vilja få några riktlinjer som fungerar i vardagen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

Twitter

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar