Lördag 16 december

Min karriär: Mikael Ribbenvik

”Jobbet är ett av de mest stimulerande som finns”

I dag är han Migrationsverkets generaldirektör. Men karriären hade kunnat få ett abrupt slut när en nyanställd och nervös Mikael Ribbenvik råkade köra in i en betongvägg med myndighetens buss. Första dagen på jobbet.

Foto: Pressbild

 Hur var första dagen?
– Jag började jobba som timanställd på Migrationsverket. Min första dag fick jag i uppdrag att köra ner en person som skulle till Danmark i en buss. Jag var så otroligt nervös och kollegan som satt bredvid mig klagade på att jag körde fel hela tiden. När vi kom tillbaka och jag skulle parkera råkade jag köra in i betongväggen framför. Mannen gormade åt mig, och jag lommade hem och tänkte att på det där stället vill jag minsann inte jobba. 

Men du kom tillbaka?
– Jag var där igen redan dagen efter och nu har jag jobbat på Migrationsverket i 18 år. Jag hade blivit tilldelad ett litet kontor precis bakom toaletterna. Till kontoret kunde det komma personer som var i behov av beskydd. Där och då kändes det som att hela världen hade landat på mitt skrivbord. Sedan dess har jag inte velat jobba med något annat eller någon annanstans. 

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är ett väldigt fint uppdrag, att få vara del av en organisation som skyddar människor. För det är just det som vi gör.

– För mig handlar det även mycket om att jag får jobba med dessa svåra frågor. För mig finns det en lockelse i det. Många människor väljer ofta efter minsta motståndets lag. Det kanske är så att människan många gånger är programmerad att göra det. Men jag tror att det är när man väljer den svårare vägen som det faktiskt händer saker. Det finns något tillfredsställande med att göra – och klara – det.

Men kan det vara så att du har ett av Sveriges mest otacksamma jobb?
– Jag har förstått att det är många som säger det. Själv tycker jag att det är tvärtom. Det är ett av de mest stimulerande jobb som finns. Det är otroligt viktiga frågor som är otroligt svåra att besvara. Migrationsfrågan har verkligen hamnat i stormens öga i samhällsdebatten, som blir allt mer åsikts- och känslostyrd. Där handlar det mer om vilka som inte får stanna. 

Migrationsverket har varit i blåsväder under hösten, hur har det varit?
– Jag tror att det är migrationsfrågan som sådan det blåser kring, och att myndigheten ofta används som ett slagträ i debatten. Personfokuset har ökat något, vilket är naturligt eftersom myndighetschefen har det yttersta ansvaret för hur myndigheten agerar, men jag är ganska van vid uppmärksamheten.

 Hur har du hanterat kritiken?
– Mycket av kritiken mot myndigheten är åsiktsdriven och känslostyrd. Vissa tycker att fel personer får stanna och andra menar att fel personer får åka hem. Våra beslut är ett resultat av de lagar och den domstolspraxis som styr vår verksamhet. Dessutom kvalitetssäkras våra avslagsbeslut genom domstolsprövning. 

För mig handlar det om att ständigt förklara varför vi beslutar som vi gör och hur den grundläggande ansvarsfördelningen mellan lagstiftare, domstol och myndighet ser ut. En myndighet får aldrig låta sig drivas av opinion.

Vilka är de största utmaningarna  framöver? 
– Här och nu är det att avgöra de sista ärendena för de som kom under hösten 2015. Klarar vi det har vi utfört fem års arbete på två år. Det är en stor bedrift, men en klen tröst för den som har fått vänta längst på att ärendet ska börja handläggas. 

– Nästa år handlar det om att komma tillbaka till mer normala handläggningstider. På längre sikt är det att
klara av att varje år avgöra omkring 300 000–400 000 ärenden om asyl, anhöriginvandring, studier, arbetstillstånd och medborgarskap med betydligt färre i personalen. Här blir det avgörande hur vi lyckas att ytterligare digitalisera myndigheten.

Lösningen : Föräldraledighet

Foto: Shutterstock

Koppla greppet kring föräldraledigheten

Att planera och tänka igenom sin kommande föräldraledighet är bra. Förutom att maxa ledigheten utan att förlora för mycket inkomst har du rätt till lönesamtal, semesterdagar och lönerevision. Att hålla kontakten med arbetsgivaren är klokt – det visar intresse och ingen glömmer din kompetens, menar de experter som Karriär talat med. 

 • 15 december
Foto: Shutterstock

"Viktigt att även fokusera på friskfaktorer”

Igår presenterade Pensionsgruppen sin överenskommelse, som bland annat innebär en höjning av pensionsåldern från 61 till 64 år. Jusek är positiva till behovet av ett längre arbetslivmen ser samtidigt att det finns utmaningar för att fler ska orka jobba hela vägen. 

 • 15 december

Annons

Illustration: Jens Magnusson

Det gäller vid sexuella trakasserier

Två procent av svenskarna har blivit drabbade på jobbet under det senaste året – och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga, utreda och åtgärda. Det handlar om sexuella trakasserier.

 • 12 december
Foto: Tomas Bergqvist

Framåtblickande när Jusek firade 80 år

I förra veckan samlades medlemmar, förtroendevalda och anställda för att fira Juseks åttioårsjubileum – och att man slagit medlemsrekord. 

 • 12 december

Annons

Balans & livsstil : Stressdetox inför helgen

Foto: Olof Holdar

Starta helgen med en tvåveckors stressdetox

Julen står inför dörren. Med det kommer kanske några dagars ledighet, men också stök och bök inför firande med familj och vänner. Karriärs livsstilsrådgivare Fredrik Grythberg har satt ihop en tvåveckorsplan som kan hjälpa dig att släppa stressen för en stund.

 • 11 december

Tema : Framtidsspaning

Illustration: Björn Öberg

Välkommen till framtiden

I år fyller Jusek 80 år. I förbundets begynnelse på 1940-talet var arbetstid en av de stora frågorna. Kampen om tiden lär bara bli intensivare. Hur ser arbetslivet i Jusekbranscherna ut om 20 år, om 80 år? Karriär firar 80-årsjubilaren med en nutidsanalys, en rejäl framtidsspaning och konstaterar att hur väl Jusekmedlemmarna lyckas med sitt arbete avgör framtidens välfärdssamhälle. 

 • 8 december

Regeringen flaggar för fler flyttar

Den nya digitaliseringsmyndigheten förläggs till Sundsvall – och delar av Statens servicecenter omlokaliseras till Sollefteå.

 • 8 december
Foto: Privat

"Våga testa nya saker"

Ewa Ihrman är ny vd på advokatfirman Magnusson. Under sin karriär har hon hoppat mellan tre olika branscher och hon har en klar filosofi för att lyckas: var nyfiken, ödmjuk och aldrig rädd för förändringar.

 • 6 december

Porträttet : Nima Marefat

Foto: Linus Sundahl-Djerf

”Har inte ångrat valet en sekund”

När Nima Marefat skrev sida upp och sida ner under en tenta på Handelshögskolan i Stockholm föddes idén till Digiexam, ett program som gör det möjligt att skriva prov digitalt. Men hur ledde egentligen ett ömmande skrivfinger till en lösning som nu når 48 procent av den svenska gymnasiemarknaden?

 • 6 december
Foto: Shutterstock

Kvinnor sätter en lägre prislapp på kompetens

Nyutexaminerade kvinnor värderar sin kompetens högre än vad män gör. Men de lämnar ändå lägre löneanspråk. Det visar en rapport från Jusek. 

 • 5 december
Foto: Kvinna till kvinna / Ester Sorri

”Metoo sätter fingret på en smärtpunkt i samhället”

Bara ett par månader efter att #metoo briserade öppnar Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg. Generaldirektör Lena Ag konstaterar att nätkampanjen har skapat engagemang och förändringskraft på en nivå som få myndigheter kan komma i närheten av. 

 • 4 december
Foto: Shutterstock

Nya krav för ökad integritet

GDPR. Där har ni namnet på EU:s nya dataskyddsförordning som ersätter personuppgiftslagen från och med den 25 maj 2018. Trots att det återstår drygt ett halvår innan de nya reglerna träder i kraft har många företag länge haft frågan högt upp på dagordningen.

 • 30 november
Foto: Shutterstock

Här finns framtidsjobben

Hur ser framtiden på arbetsmarknaden ut för Juseks akademiker? Svaren kan finnas i Sacos nya undersökning som analyserar i vilka branscher jobben finns om fem år

 • 29 november
Illustration: #sistabriefen

Kommunikatörer går ut i #metoo-upprop

2126 kvinnor och icke-binära har samlats under #sistabriefen. Tillsammans kräver de åtgärder för jämställda arbetsplatser inom kommunikations-, PR- och reklambranschen

 • 28 november

Mitt första jobb : Natalia Brzezinzki

Foto: Agaton Strom

”Den största lärdomen var att allt är möjligt”

Natalia Brzezinzki är i dag vd för Brilliant Minds och Symposium Stockholm. 2007 hade hon siktet inställt på EU i Bryssel, men började sin karriär som praktikant och sociala medier-expert hos den dåvarande amerikanska senatorn John Kerry.

 • 27 november

Tema : Sociala medier

Foto: Magnus Glans

Privata uppdateringar kan slå mot jobbet

Det plingar till i mobilen. Kanske är det en vän som hör av sig för att tipsa om en ledig tjänst, en svårhanterlig vänförfrågan från chefen – eller rent av ett hot mot dig och din familj. Sociala medier har blivit en del av våra arbetsliv på gott och ont. Och de är här för att stanna. Så här kan du hantera dem. 

 • 1 november

KRÖNIKAN

Det fick fart i Hollywood och spred sig sedan över världen. När #metoo kom till Sverige svämmade sociala medier över med berättelser, vittnesmål eller bara en enkel hashtag som markering.

Coachen

Jag känner mig sällan utvilad, trots att jag försöker att inte planera in några aktiviteter på kvällar och helger. Dessutom sover jag bra och motionerar regelbundet. Alkohol dricker jag bara på helgerna. Finns det någonting annat jag kan göra?

KRÖNIKAN

#Metoo: Vad kan jag göra?

Sedan #metoo exploderade har jag följt vittnesmålen i dess svallvågor, både i sociala medier och tidningar. Jag har läst ett efter ett och inte kunnat sluta, trots att det har gjort ont och känts i magen.

Vad händer på ditt jobb?

Mejla red@tidningenkarriar.se och berätta!

Annons

INSTAGRAM

Följ Karriär @tidningenkarriar

Twitter